Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Företag har lyckats framställa bensin av luft


Detta är en världsensation om det är sant. Tänk om detta går att göra i stor skala. Snacka om att det i blir kris i mellanöstern, då ingen vill ha deras olja.

Det är fantastiska framtidsutsikter. Det enda företaget använder är koldioxid och luft. Just nu finns det inga stora mängder, enbart fem liter. En början. Varje resa börjar med ett första steg.

Undrar vad de traditionella bensinbolagen tänker göra åt detta?

Köpa upp företaget för att sedan lägga ner det? Mycket kan hända på den fronten. Kostnaden i början lär nog bli enorm per liter, men ju mer som tillverkas desto billigare blir det.

Men tänk er vad som kan hända om och när de lyckas framställa bensin i stor skala. Då kan MP gå och lägga sig med sina bilförbud.

Det är ett litet brittiskt företag som har lyckats att framställa bensin ur luft. Tekniken kan bli en del av lösningen på energikrisen och samtidigt minska den globala uppvärmningen genom att ta bort koldioxid från atmosfären.

Företaget Air Fuel Synthesis i Stockton-on-Tees har producerat fem liter bensin sedan augusti då man startade ett litet raffinaderi, som tillverkar bensin från koldioxid och vattenånga. Det rapporterar bland andra brittiska The Independent.

Företaget hoppas att inom två år kunna bygga en större kommersiell anläggning för att kunna producera ett ton bensin per dag. 

Man planerar också att framställa grönt flygbränsle för att kunna göra flygresor mer koldioxidneutrala.

 Dn  teknologi  AFS info 

 • Andersonszkan

  Naturligtvis kan man plocka kolatomer ur luften och göra nån sorts molekylkedja som liknar bensin, problemet är bara att man måste tillföra lika mycket energi som man får ut i slutändan och då måste solen in om det ska kunna bli kommersiellt gångbart.

  Det finns bara en lösning på världens framtida energibehov – fotosyntesen och här ligger Sverige i framkant – vi får väl hoppas att våra varmt omhuldade kronjuveler inte inte äter upp anslagen till även denna verksamhet.

  ”Att KTH-forskarna nu är nära naturens egen fotosyntes i hastighet öppnar upp många nya möjligheter, speciellt för förnyelsebara energikällor.

  – Snabbheten ger framtida möjligheter att skapa stora vätgasproduktionsanläggningar i Sahara som har mycket sol. Eller uppnå långt mer effektiv solenergiomvandling till el via kombinationen med traditionella solceller än vad som är möjligt idag, säger Licheng Sun.”

  http://www.kth.se/aktuellt/nyheter/viktigt-genombrott-for-fornyelsebara-energikallor-1.307738

  • init100

   Det finns bara en lösning på världens framtida energibehov – fotosyntese

   Varför det? Fotosyntesen i växter har mycket låg verkningsgrad, mellan 0,1% och 8%. Beroende på verkningsgraden i den process som artikeln handlar om så är det ju inte omöjligt att denna process är bättre än fotosyntesen. Dessutom har fotosyntesen nackdelen att slutprodukten är kolhydrater, som måste behandlas i termokemiska processer för att få fram ett användbart bränsle. Processen som artikeln handlar om verkar producera syntetiskt petroleum direkt.

   • Andersonszkan

    Att fotosyntesen har så låg verkningsgrad spelar ingen roll eftersom solenergin är i det närmaste outtömlig.

    Verkningsgraden i kärnkraftverk är 30% – alltså inte frapperande mer än hos fotosyntesen och uran är dessutom en i allra högsta grad ändlig resurs, räcker med nuvarande förbrukning bara i några decennier till. Thorium som många hoppas på är behäftad med svårlösliga problem bla pga sin mjuka konsistens och bridreaktorer är inte kommersiellt gångbara.

 • Storeberg

  Processen har varit känd länge – att omvandla koldioxid och vätgas till kolväten och även koloxid. Man behöver bara gaserna, katalysator, högt tryck och rätt temperatur. För att få detta plus gaserna behöver man tillföra en massa energi. Frågan är om det någonsin kommer att gå att få ekonomi i detta. Tidigare processer har använt stenkol och vatten för att generera syngas (koloxid och vätgas) i processen vilket är en exoterm reaktion och därför inte kräver tillförsel av energi och används ännu i sydafrika med ekonomi, men det ökar ju bara tillförseln av fossilt koldioxid till kretsloppet. Frågan är också om det inte är enklare och billigre att få fram metanol i stället för bensin vilket fungerar utmärkt som motorbränsle…. Och hursomhelst så behövs kärnkraft för att få fram energin.

  • Andersonszkan

   Att använda kärnkraft till en sådan process är lika intelligent som att köpa hem tomater på SJ-pall – och så slänger man tomaterna i komposten och använder SJ-pallarna för att värma huset.

   • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

    En alldeles utmärkt idé. Man får fin matjord och varmt och gott i huset. ;)

    • Andersonszkan

     Problemet är att tomaterna blir så dyra i längden så att man måste sälja huset :)

 • http://friatider.se/ Allan Sethsson

  Nästan som Sverige då, man skapar ett eldfängt samhällsklimat genom massimport av luftskallar.

  • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

   :) En fullpoängare. 

 • Andersonszkan

  Stirlingmotorn som är en nästan 200 ÅR GAMMAL UPPFINNING är en annan fantastisk gammal apparat som nu fått chansen att visa vad den går för – tack vare ett gäng dalsländska entusiaster.

  Stirlingmotorn går på värme, från vilken värmekälla som helst – såväl en vedkamin som en solfångare duger och den fungerar även reversibelt, dvs om man driver runt den med en annan motor så fungerar den som värmepump – den är dessutom i det närmaste vibrationsfri varför svenska ubåtar är utrustade med denna motor.

  ”Stirlingmotorn åter till Sverige – största fabriken byggs i Åmål

  Ett nytt svenskt miljöteknikföretag ska bygga upp en storskalig tillverkning av solkraftverk i dalsländska Åmål. Hjärtat i solkraftverket är en 9 kW Stirlingmotor som drivs av värmen från solen. Åmåls kommun, som blev av med en hel del industrijobb när Electrolux och Nilfilsk lade ned tillverkningen av dammsugare och industritvättar, ser en möjlighet till nya arbetstillfällen.

  När den nya fabriken står klar om drygt ett år ska produktionen öka från cirka 1000 motorer och kraftverk per år till 10.000. Uppemot tusen nya arbetstillfällen skapas, enligt Lars Linde.
  - Vi blir världens största producent av Stirlingmotorer, säger Lars Linde, initiativtagare till det nya miljöteknikbolaget Cleanergy.

  http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/motor/article247613.ece

  ”Miljardaffär på gång för svenska Cleanergy
  Abu Dhabi nästa. Så lyder planen för svenska solenergiföretaget Cleanergy, som hoppas sälja solkraftverk för enorma summor till Förenade Arabermiraten.”

   www.realtid.se/ArticlePages/200903/19/20090319105055_Realtid181/20090319105055_Realtid181.dbp.asp

  • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

   Äntligen. Det här har jag väntat länge på. Varför har det tagit sådan lång tid? Brist på iontresse från finansiärer?

   • Andersonszkan

    Det är Kockums som ägt patentet i många år och utvecklat motorn till sina ubåtar – sen försvann patentet till USA men det amerikanska företaget gick i kånken och påpassliga svenskar köpte tillbaka det – nu är det bara att hålla tummarna :)

    • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

     Är patentet tillbaka i Sverige? Det var en god nyhet! Låt ”oos” inte slarva bort det igen.

   • Andersonszkan

    Underbar musik – 10 ggr vackrare än någon kyrkorgel jag nånsin hört. En kromosomvariant på dieseln i min veteranlastbil :)

  • ledsenfarmor

   Hoppas de lyckas. Detta låter också helt underbart. Kommer ihåg diskussionerna om Stirlingmotorn. Det behövs all ny teknologi för att mänskligheten ska överleva inklusive vår natur.

 • init100

  Det är inte riktigt lika fantastiskt som det låter. Det handlar ju inte om att utvinna energi, utan energin som skall lagras i den syntetiska bensinen måste tillföras processen utifrån. Det gör att det på kort sikt kommer att vara billigare att fortsätta pumpa upp olja ur marken, men på längre sikt och med billigare solceller eller nya kärnkraftverk så kan processen troligtvis skalas upp och börja producera verkliga volymer syntetisk bensin.

  Men visst är det coolt, eftersom det ännu inte funnits några metoder för att producera syntetisk olja direkt ur koldioxid och vatten. Hittills har man ju behövt framställa biobränslen genom att odla grödor och sedan behandla i en rad termokemiska processer för att få fram ett användbart bränsle. Med den nya processen kan vi förhoppningsvis låta produktiva åkrar användas för matproduktion, medan bränslen produceras på annat sätt.

  • ledsenfarmor

   Jag som helt ovetande om sådana här saker tycker det är helt fantastiskt. Hoppas att det utvecklas vidare. Hur de nu gör.

  • Storeberg

   Det är helt fel att processen inte varit känd. Det finns olika varianter som jag skriver nedan, men sammantaget går den ut på att utsätta koldioxid (eller koloxid) och vätgas för hög temperatur och högt tryck i närvaro av katalysator. Källan på koldioxid/koloxid och vätgasen varierar dock. Tyskarna använde den redan under 2:a världskriget för att få motorbränsle från stenkol (Fischer–Tropsch processen) och den användes under blockaden av sydafrika under appartheid; i sydafrika används den fortfarande för att göra motorbränsle av fossilt kol. Vad som är ”nytt” är att ta koldioxid från luften och göra motobränsle. Jag uppfattar det som en reklamgrej dock. Vad dom egentligen tänker sig är att ta kolidoxiden från källor där den ändå produceras, tex värmeverk. Hur det ska gå att få ihop ekonomi i detta är för mig obegripligt då subsatniella mängder energi måste tillföras utifrån för att få fram bensinen.

 • j_london

  Och landsförrädare Reinfeldt & hans bisarra förrädarkompisar i 7-klövern gör inget annat än tuggar luft dagarna i ända – utan att det blir någonting av det hela…

 • naivtive

  Koldioxidneutrala? Det blir ju katastrof för miljöpartiet som inte kan straffbeskatta oss dödliga syndare längre….. Hu så hemskt

 • Periskop

  Nu blir det hög tid att straffbeskatta solpaneler !
  Bygg inget som syns.

 • tobigforyou

  Varför byggs det inte in en reaktor i bilarna,kan inte behövas mycket uran för att driva en bil en livslängd,funkar ju utmärkt för ubåtar och andra fartyg.

  • OSVEN

   hahaha du är ju dummare än loket. För det första krävs det en kritisk massa, så ditt ”det kan inte krävas mycket uran” argument faller redan där. Sedan har vi då problemet med att isolera radioaktivitet från sönderfallet…krävs mycket bly hahaha.  För det tredje har vi problemet med kylning, så vi inte får en härdsmälta. För det fjärde, vad tror du skulle hända om bilen ifråga skulle kollidera? Hahahah och folk beskyller invandrare för att ha lågt IQ. Tänk efter innan du postar.
   Mvh tosmallforyou

 • Tompas

  Bensinbolagen gör väl som de gjort tidigare då sensationella uppfinnigar börjat komma fram,se till att uppfinnarna försvinner, eller hittas döda, och uppfinningen försvinner. Inget nytt under solen.

 • snuffid

  Lite utanför ämnet, min fru har lyckats framställa rök av pengar.

  • UNObserver

   Min granne såg inte röken av sin lön!

 • http://www.facebook.com/kristian.gronqvist.5 Kristian Grönqvist

  Inget nytt under solen. Jag monterade avgasröret på min bil direkt till förgasaren och behöver bara starta på bensin. Sen går den på avgaser.
  Bensin är kol som förbränns med luft. Avgaser är också kol som förbränns med luft. Nu kommer det också ut lite vatten, så man får pytsa i lite vatten ibland, men det kostar rätt lite….Uppfinnar-Jocke.

 • Bogus

  Spelar nog ingen roll att oljan tryter och altrenativa drivmedel framställs. Ser man till arabiska oljeproducerande länder har dessa endast tillskansat sig rikedomarna för sig själva i det styrande skiktet… Se på bilden, hur bildade är dessa stackars människor som ”hytter” med skorna?!