Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Diktatorernas pengar frysta av schweiziska regeringen


Hur många av alla dessa miljoners miljoner, tillhör oss svenska skattebetalare? 

Som av tidigare och nuvarande regeringar har getts i frikostiga bistånd av Sida.

Den frågan kommer upp automatiskt. Egypten, Libyen,Syrien och Tunisien som nämns i reportaget ligger säkert i framkant avseende bistånd.

 Svårt att få grepp på vad Sida delar ut och till vilka.

Varför ställs det inte något krav från svenska regeringen om återbetalning av stulna biståndspengar till Sverige? Vår statskassa sinar i rasande fart, och dessa pengar som ligger och räntar sig i Schweiz skulle vara välkomna. 

I princip är det, om man ser krasst på det, lika bra att de inte kommer den svenska regeringen tillhanda. Vi vet nog alla var alla dessa miljoner/miljader skulle hamna. Inte hos oss, som har betalat. Det är då ett som är säkert.

Sedan kan man undra vad för slag av uppgörelse svenska regeringen har med de som har tagit hem sina pengar till svenska banker har. Finns garanterat fortfarande länder runt om i världen som inte uppger vem som har konton hos dem. Konstig vore det annars.

Och i de länderna hamnar förmodligen en försvarlig del av det som tidigare funnits hos schweiziska banker. Varför, om du har pengar , förvara dem i Schweiz där den svenska skattemyndigheten kan lägga beslag på dem? Oärliga människor finns tyvärr överallt. Och det går ut över alla ärliga. 

Schweiz har fryst nära sju miljarder kronor i landets banker, pengar som stulits av diktatorer i länder kopplade till den arabiska våren. Bland annat har man fryst 700 miljoner kronor från Libyens störtade ledare Gaddafi.

Den schweiziska regeringen förklarade i veckan att man har blockerat miljontals schweizerfranc som diktatorer i Nordafrika stulit och smusslat undan på schweiziska bankkonton. Det handlar om främst fyra länder i centrum för den arabiska våren; Egypten, Libyen, Syrien och Tunisien. Schweizarna har sedan januari 2011 fryst närmare sju miljarder kronor som försnillats av despotiska ledare i dessa länder.

• Den största andelen – nära fem miljarder kronor – kommer från Egypten och den tidigare presidenten Hosni Mubarak samt hans närmaste. Mubarak tvingades lämna presidentposten i februari 2011, efter massiva folkliga protester och hård press från den egyptiska militären. Han uppges vara ”kliniskt död” efter en stroke i somras.

• Drygt 700 miljoner kronor som frysts i de schweiziska bankerna är kopplade till Libyens störtade och dödade diktator Muammar Gaddafi som styrde landet med järnhand i över 40 år.

• Runt 700 miljoner kronor tillhör Syriens president Bashar al-Assad och andra personer i det syriska ledarskiktet.

• Omkring 400 miljoner kronor tillhör Tunisiens avsatte president Zine al-Abidine Ben Ali. Han flydde till Saudiarabien i januari 2011 efter nästan 25 års hårt styre i Tunisien, och har dömts till livstids fängelse för sin roll under revolutionen.

Den schweiziska regeringen agerade anmärkningsvärt snabbt vid frysningen av tillgångar från Tunisien och Egypten. Bara fem dagar efter att Ben Ali hade störtats var pengarna blockerade. I fallet med Egypten gick det bara en halvtimme mellan Mubaraks fall och schweizarnas frysning av kontona. Nu pågår förhandlingar med dessa två länder om att snarast skicka tillbaka pengarna till de nya regeringarna – en tidskrävande och komplicerad uppgift, enligt Valentin Zellweger som är chef för internationella rättsavdelningen vid det schweiziska utrikesdepartementet.

– Det väntas ta flera år innan pengarna kan skickas tillbaka till länderna. Den återbetalning av diktatorspengar som gått snabbast är Abacha vilket tog fem år, sade hon vid en presskonferens i Genève i veckan.

Schweiz accepterade att sända tillbaka en halv miljard dollar till Nigeria 2002, svarta pengar som stulits av diktatorn Sani Abacha och gömts på schweiziska bankkonton. Schweiziska myndigheter har också sänt tillbaka 1,7 miljarder dollar som försnillats av Ferdinand Marcos i Filippinerna och Mobutu Sese Seko i tidigare Zaire.

– Vad vi ser nu är en fortsättning på en politik som den schweiziska regeringen startade för 25 år sedan med Marcos-fallet. Vi har gjort klart att pengar med kriminellt ursprung inte är välkomna i Schweiz, sade Valentin Zellweger.

Schweiziska regeringen är märkbart stolt över frysningen av diktatorspengarna, då man länge försökt förbättra det skamfilade ryktet om att man accepterar pengar oavsett deras färg och ursprung. Nästa år ska regeringen föreslå en ny lag som gör det möjligt att snabbare återsända tillgångar som stulits av diktatorer och korrupta regimer och gömts på schweiziska bankkonton. Landets banker får dock fortfarande kritik för att härbärgera stora summor odeklarerade tillgångar från skatteflyktingar runtom i världen.

– Dessa frysta diktatorspengar är dock en god nyhet som kan förbättra bankernas anseende. Vi vill inte ha stulna miljoner från kriminella regimer. Den tiden är över, säger en bankchef vid Credit Suisse i Genève som vill vara anonym. Han uppger att delar av de frysta diktatorspengarna finns på bankerna Credit Suisse, UBS och HSBC i Genève.

• Banksekretessen är på väg att luckras upp rejält i Schweiz. Det blir allt svårare att gömma undan pengar på schweiziska bankkonton för att slippa deklarera dem och betala skatt.
• Flera länder har nu slutit skatteavtal med Schweiz, bland annat Sverige som 2011 slöt ett avtal som innebär att Skatteverket kan begära in bankinformation från Schweiz som tidigare inte var tillgänglig.
• Även när det gäller pengar med kriminellt ursprung, stulna av diktatorer eller från affärer med exempelvis narkotika, vapen eller människohandel, har Schweiz skärpt tonen. Man försöker nu frysa sådana tillgångar på schweiziska bankkonton så fort misstankar dyker upp.
• Bankerna har också pressats att bli mer uppmärksamma vid öppnandet av nya konton eller vid misstänksamma och oklara transaktioner

svd

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  Sverige borde inte dela ut pengar alls till länder som stödjer terrorism. Så som ”landet” Palestina. Egypten och Libyen. Pakistan, Irak och Afghanistan etc etc. Alla muslimska länder mer eller mindre. Dessutom, om vi betalar 20 miljarder till Somaliska invandrare, dra dom pengarna från biståndet till Afrika.

  • Pantertanten

   Sveriges skattekista töms på alla tänkbara sätt.

 • ledsenfarmor

  I Costa Rica Centralamerika kallade de Hiv och Aids för Sida när jag bodde där. Skrattade gott när jag hörde det första gången. De har ju rätt. Sida är som en otäck sjukdom man inte vill ha.

  • Pantertanten

   Sida-anställda vill gärna ha. Pengarna…..

 • http://profile.yahoo.com/2B46VHB22JZHNDXFNVJGKLKFHY Lars

  Hela hanteringen av utlandsbiståndet kan verkligen ifrågasättas. Det finns ingen som kan visa på några konkreta förbättringar men pengarna fortsätter ändå att strömma till SIDA eftersom man tror att det annars skulle varit värre.

  • Pantertanten

   Jobbade på 90-talet på ett företag som tog emot pengar från Sida. Pengarna gick till allt annat än bistånd. Slutade där för att jag kunde inte sova på nätterna av vad jag såg. Började på ett statligt verk, som bl.a. bidrog till utveckling i ett närliggande land i behov av hjälp. Pengarna gick till resor för personal och allt möjligt utom till vad som var målet. Till och med resväskor inköptes för pengarna till personal som var ”tvungna att resa utomlands”…. Såg gräsliga saker, fattade inte först hur det kunde gå till, men så lärde jag mig stava till korruption. Sverige, ja!

 • kokoo

  Låt miljarderna ligga kvar i Schweiz banker , om dessa kommer åter till Sverige så används dom till att ta hit tiotusentals nya berikare från islamska stater. Det räcker som vi nu har.