Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

PK- Vänstern i Linköping protesterar ”Lägg inte ner fritidsgårdarna”


PK-vänstern ”glömmer” helt bort att nämna de invandrartäta fritidsgårdarna som finns i Berga, Skäggetorp, Nygård och Ryd i Linköping.

I deras närområden förekommer det alltid våldtäkter, bråk, misshandel, stölder och inbrott. Uppbrända bilar är vanligt, cykelstölder och till och med stölder av rullatorer och permobiler. Bor fortfarande många äldre svenskar i dessa områden. De vågar knappt gå ut, absolut inte på kvällstid.

Inte att förglömma gängbråken som sker inne i Linköpings Centrum, på Ågatan där de flesta krogar ligger och i dess närhet. Allt detta tar inte PK-vänstern upp. Bilarna i garagen tänds på lite då och då. Närbutiker blir rånade på kvällstid. Det är mer kutym är ovanligt. I dessa områden är fritidsgårdarna inte till någon större hjälp, än att planera kvällens förstörelse.

Torsdagen den 18 oktober 2012 gjorde Centerpartiet ett utspel i Corren om att lägga ner alla fritidsgårdar i Linköping för att lägga över de pengar på annan verksamhet. Det tycker vi det är en dålig idé, skriver fyra unga politiker. Vi skrev om detta igår.

För oss ungdomar handlar det om möjligheten till självförverkligande och utveckling, oavsett om det rör idrott, musik, föreningsliv, fritidsgårdar eller bara att träffa våra kompisar. (C) nämner i förslaget att ”ungdomar kan lika gärna träffas på ett fik eller hemma hos någon”. Vi ser dock att det inte är möjligt att tränga ihop kompisgäng i för små lägenheter. Dessutom kan det finnas problem hemma som man inte vill visa upp för sina kompisar, alkoholiserade föräldrar eller våld i nära relationer. På de flesta kaféer måste man även köpa något för att få sitta kvar vilket inte alla ungdomar har råd med.

Ett av de största problemen för oss unga är bristen på platser att vara på. Fredag- och lördagskvällar är för många ungdomar förknippade med ovisshet inför vad man ska ta sig för. Man tvingas alltför ofta välja mellan att sitta hemma hos någon eller att dra omkring på stan. Ungdomar måste få möjlighet att vara med och utveckla verksamheter på fritidsgårdarna.

Fritidsgårdarna har även en funktion där ungdomar får träffa andra vuxna, få förebilder och ställa frågor som man kanske inte pratar om hemma. Några exempel följer här: Fritidsgården Liquid som är en fritidsgård som riktar sig till unga hbtq-personer. Diva – en frizon, riktad verksamhet och plats bara för tjejer eftersom fritidsverksamhet många gånger riktar in sig på killarnas intressen. På Skylten får ungdomar chansen att både repa och uppträda med sina kompisar. På kultur- och mediehuset Elsas hus är det ungdomarna som är med och bestämmer vad som ska hända i deras olika lokaler – allt från att arrangera konsert, fixa ett poetry slam till att anordna filmfestival vilket resulterar i att ungdomarna växer som personer när de själv får vara med och anordna aktiviteter.

Ung Vänster tycker att man ska ta hem de pengar som stat, kommuner och landsting årligen slussar till privata aktörer. Sex miljarder skattekronor försvinner från vår gemensamma välfärd till riskapitalister i skatteparadis. Satsa de pengarna på att det finns skolkuratorer och sjuksköterskor på varje skola. Kontinuerligt bidrag till tjej- och kvinnojourerna. Satsa på fler anställda och längre öppettider på fritidsgårdar och kulturhus. Alla ungdomar har rätt till en vettig fritid

Anna Jaksic, ordförande Ung Vänster Östergötland Pernilla Karlsson, ledamot Ung Vänster Östergötland Akiko Ahlstrand, ordförande Ung Vänster Linköping Tobias Jernér, Ung Pirat – Piratpartiets ungdomsförbund, Linköping

Corren

 • Andersonszkan

  Svamlande muslimgeggapolitiker!

 • PETER NYMAN

  Blev det inte lite fel när dom talade om problemen med alkoliserade föräldrar.Eller har integrationen gått så bra att muslimerna börjat dricka???

 • anders

  I Linköping säger man:
  Hellre skägget i brevlådan, än brevlådan i Skäggetorp.