Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Jag vill hälpa barn, inte vuxna män, säger en god man


Barn som lider av tidigt åldrande

Barn som lider av tidigt åldrande

Mottagandet av ”ensamkommande flyktingbarn” ökar. Frågan som Asha Hjelm lyfter är känslig och hon är rädd för att aktiva flyktingmotståndare ska vädra morgonluft.

Samtidigt säger hon sig vara säker på att många gode män och anställda på boendena håller med henne. Hennes uppfattning är att omkring två tredjedelar av ungdomarna hon har haft kontakt med på boendena i Sundsvallsområdet var mer än 18 år när de placerades, vilket är den övre åldersgränsen.

Asha Hjelm som har varit god man åt många asylsökande genom åren säger:

– Jag vill hjälpa barn, inte vuxna män, säger hon.

– Många är över 20 år fast de på papperet är 16, 17. Jag tycker att det finns plats för alla men människor måste placeras på rätt ställe, annars fungerar inte verksamheten. Jag pratar öppet om det här eftersom jag vill att systemet ska fungera, säger hon.

Asha säger att de yngre barnen kommer i kläm när flera av de boende är vuxna män.

– Jag var god man åt en flicka som var 17 år. Hon blev snabbt integrerad men när hon tog av sig sin sjal blev de äldre männen arga på henne. Jag tar på mig de här uppdragen för att jag vill hjälpa barn. Jag är själv invandrare och kan förklara hur det fungerar i Sverige, men jag kan inte hjälpa vuxna män. Det klarar jag inte.

Hon berättar om våldssituationer, de boendes frustration och att både personal och hon själv har blivit hotad. Bland annat när hon har försökt trycka på vikten av att gå i skolan.

– En del har inte den motivationen. De har skickats hit av sina familjer för att jobba i hopp om att de ska kunna skicka hem pengar sedan. Den äldsta jag har haft kontakt med sade att han var 17 år men det visade sig att han var 24, berättar Asha Hjelm.

För två år sedan gjorde Migrationsverket tillsammans med Sveriges kommuner och landsting en kartläggning av hur mottagningen av ensamkomna flyktingbarn fungerar. Man vände sig till berörda myndigheter, överförmyndare och gode män i ett 30-tal kommuner.

En av frågorna som undersöktes var åldersbedömningarna.

”Många vittnar om att en del av barnen i mottagandet är överåriga. Det finns inga säkra undersökningar för att fastställa rätt ålder. Kommunerna vill att en åldersbedömning görs innan barnen blir placerade i kommunen för det är svårt med överåriga i boendena”, står det i rapporten. Det slås också fast att bättre åldersbestämningar skulle kunna leda till att fler unga skulle kunna tas emot.

– Det har inte blivit bättre, säger Asha Hjelm.

ST

 • ledsenfarmor

  Vaknade för en stund sedan, och läst lite här. Nu är klumpen i magen tillbaka igen, Tack Mulla Reinfeldt.

 • biran

  Det finns ett bra sätt och det är att ” barnet” skall bevisa sin biologiska ålder på ett oantastligt vis, i annat fall ut.

 • Orbitni

  …och tänk att det här har vi vetat i flera år! Det är bara Migrationsverket och politiker som är okunniga (inget nytt på den fronten alltså…)

 • Johan Rydberg

  Det är fullständig vettlöst att kalla vuxna män i 20-30 arsaldern för barn.

 • http://friatider.se/ Allan Sethsson

  Inga säkra papper inget PUT bara ut ur Sverige.

 • http://profile.yahoo.com/G3QZBFCCPDXFTMQCKEUA4G4DW4 Blackstaff

  Fler och fler hål går det i myten om ”flyktingarna”. Snart så finns det ingen luft kvar.

 • Andersonszkan

  Ännu har ingen lyckats förklara vad man ska ha dom här individerna till.

  Finns det ett överskott i de kommunala och statliga kassakistorna som måste spenderas på något, vad som helst?

  Är brottsstatistiken så låg att svenska polisen har krävt fler kriminella individer för att dom inte ska bli försoffade?

  Är det svenska tjejer som har krävt hit dom för att dom älskar överraskningssex med okända halv…exotiska analfabeter med stympade könsorgan?

  Är det svenska pensionärer som är så uttråkade på att mata duvor som vill ha lite mer spännande möten?

  Eller kan det vara svenska ungdomar som vill bli rånade på sina mobiltelefoner så att dom kan få nya på försäkringen?

  Eller kan det rent av vara svenska rektorer som tycker att klasserna är alldeles för små och kan fyllas ut med några analfabeter så att lärarna gör skäl för sina löner?

  Är det någon som har en idé om vilken funktion dessa individer ska fylla i det svenska samhället?

  • tokeskil

    Fylla igen gamla djupa gruvhål .

 • tokeskil

  Har inte Åsna Hjelm begripit att det finns svenska barn som behöver hjälp?