Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

”Sverige har misslyckats med integrationen”


SVERIGES HAVERI  Enligt professor Jan Ekberg (bild) är kostnaderna ett resultat av att Sverige har misslyckats med att integrera utrikesfödda. Invandringen kostar samhället mellan 40 och 50 miljarder kronor varje år.

Den svenska flyktingpolitiken är ett totalt haveri. En fullständig härdsmälta av den robusta svenska trygghetsmotorn av gjutjärn förorsakad flera tusen graders massinvandring, och som inte ens med rätt parti i majoritet 2014 kan återbörda den svenska trygga motorns originalskick. Har vi tur så kan det bromsas upp en aning, för att till 2018 hålla sig på samma nivå. Bättre utsikter verkar det snart inte vara. Och detta betalar vi pengar för!

Jan Ekberg är professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet. Han har som alla kanske nu vet forskat om invandringens ekonomiska effekter, som inte är det enda han forskat om. Forskningen som är gjord visar att massinvandringen kostar det svenska samhället, skattebetalarna alltså, någonstans mellan 40 och 50 miljarder kronor varje år:

– Jag har tittat på alla poster i den offentliga sektorns utgifter, till exempel bidrag och andra offentliga transfereringar. Liksom kostnader för exempelvis skola och sjukvård. Jag har jämfört dessa kostnader mot vad gruppen bidrar med i skatter och socialförsäkringsutgifter. Skillnaden däremellan är mellan 40 och 50 miljarder kronor, säger Jan Ekberg.

Professorn Jan Ekbergs princip att kalkylera kostnaderna har som vi alla också vet lett till en del debatt, även i riksdagen då SD tar upp Ekbergs exempel som ett av alla, så brakar helvetet löst från Billström, Ullenhag och Reinfeldt att dessa siffror inte är relevanta hit eller dit.

Ekberg hävdar ändock att han har erfått gehör för sin forskning, åtminstone av de politiska beslutsfattarna:

– Länge var det ingen som ville prata om de här kostnaderna. Jag menar att det är mycket bättre att lägga korten på bordet och i stället titta på varför det ser ut så här. Som jag ser det handlar mycket om en misslyckad integration.

På 50-, 60- och 70-talet var det helt annat då arbetskraftinvandrare kom från den öppna kranen in i landet, och bidrog till något positivt då.

– Historiskt bidrog utrikesfödda till skatteunderlaget. De senaste 25-30 åren har anhörig- och flyktinginvandringen blivit allt större medan arbetskraftsinvandringen har sjunkit.

I takt med förändringen försämrades också möjligheterna till integration. Jan Ekberg hänvisar till ett experiment som statsmakten genomförde på 80-talet, kallat ”Hela Sverige-strategin”.

– Tanken var att sprida ut utrikesfödda jämt över landet för att minska koncentrationen. Problemet var att de placerades i områden där det fanns gott om bostäder, men inga jobb, vilket givetvis försvårade integrationen.

Två faktorer är avgörande enligt Ekberg: svenskundervisningen och matchningen mot arbetsmarknaden.

– Kunskaperna i svenska är ett problem. På 50- och 60-talen var många jobb mer rutinbetonade och det krävdes inte lika goda kunskaper i svenska. I dag får inte utlandsfödda tillgång till arbetsmarknaden på grund av sämre möjligheter att lära sig svenska. Många slutför heller inte utbildningen, utan hoppar av.

Invandrare och flyktingar får själva bestämma var de ska bo, något Ekberg ser konsekvenser av:

– Många väljer att flytta dit deras landsmän bor och inte dit jobben finns. Man ska komma ihåg att det även i en lågkonjunktur finns 25 000 jobb i Sverige som inte kan tillsättas eftersom matchningen inte fungerar. En mer aktiv politik ökar också chanserna för utlandsfödda att få ett jobb.

– Den svenska byråkratin kan ha den effekten. Ett exempel, som en undersökning av Riksrevisionen har visat, är långa handläggningstider när utomeuropeiska akademiker som läkare och sjuksköterskor ska få sina behörighetsbevis.

– Men det handlar nog än mer om att man inte stimulerar utrikesfödda att flytta dit jobben finns. Ett generöst välfärdssystem kan också hindra att utrikesfödda på egen hand aktivt söker sig till jobben.

Och utvecklingen framöver då,vad tror du om den med tanke på de ökande flyktingströmmarna ökar?

– De stora flyktingströmmarna beror ju på situationen i omvärlden. I dagsläget är det omöjligt att styra eftersom alla som vill får söka asyl i Sverige.

Jan Ekberg ser ändå positiva tendenser:

– Vad många nog inte känner till är att arbetskraftsinvandringen har ökat något de senaste åren. Det är en positiv utveckling.

Tillägg:

Fler utrikesfödda arbetar

Professor Jan Ekberg har tagit fram siffror som visar att andelen utrikesfödda i åldrarna 16-64 år som arbetar har ökat med 2,9 procentenheter de senaste åren. Samtliga siffror är hämtade från andra kvartalet varje år. Dessa siffror ska bli intressanta att jämföra om tre år och 200 000 nya somalier i Sverige,

 

2010 61,4 procent
2011 62,8 procent
2012 64,3 procent

För inrikesfödda i samma åldersgrupp ser siffrorna ut som följer:

2010 76,8 procent
2011 78,4 procent
2012 78,4 procent

Siffrorna visar således en ökning på 1,6 procentenheter.

NWT

 • SluggoTuff

  Jag tror att dessa siffror är bra mycket i underkant. Har han t ex räknat med alla kostnader för alla dem som sitter i svenska fängelser där överrepresentationen är enorm? Enbart de somalier som sitter inne för khatsmuggling och försäljning kostar en halv miljard/år och det är bara en bråkdel av alla som sitter inne. Sedan har vi assistansbluffarna där kostnaden sannolikt uppgår till 10 miljarder per år. Enbart de s k ensamkommande som i år är ca 3500 kostar ju minst 3,5 miljarder. Tillkommer sedan alla sociala kostnader som vi såg en beräkning på i DT.

  • http://avpixlat.info/ Berit

   Ja, assistansbluffarna har lyckats skapa nya arbetstillfällen i alla fall. 

 • http://www.pkcensuren.n.nu/ PKcensuren

  SD får serverat av Jan Ekberg men kommer man återigen vara för passiv? Här ska Åkesson gå ut med pressmeddelande direkt!

  Varför tror ni detta inte kommer erkännas som i de senaste ”partidebatterna”? Sverige är i behov av arbetskraft?

  Lägg till flyktingkostnader 22 miljarder lägg till bistånd  35 miljarder

 • http://www.pkcensuren.n.nu/ PKcensuren

  Fler ”utrikesfödda” arbetar? Är det asylsökande, papperslösa mfl då?

  Får  arbetslösa svenskar och invandrare i Sverige arbete då?

 • Andersonszkan

  Dansk forskning: Mångkultur förstör social tillit.

  Tilliten till ens medmänniskor påverkas mycket negativt om man bor i kommuner med stor mångfald, visar en ny dansk studie och bekräftar därmed tidigare svenska dito.

  http://www.friatider.se/dansk-forskning-mangkultur-forstor-social-tillit

 • Oberst

  Misslyckande är bara förnamnet!

 • Johan Rydberg

  Mangkuluren förstör den sociala tilliten, den eroderar det sociala kapitalet.Mangkulturen orsakar söndring och konflikter i samhället. Över 90 procent av de röstberättigade svennskarna vill ha det sa.

  Analfabeter och extremt lagutbildade fran Somalia, irak, Afghanistan och Syrien ska enligt politikerna ersätta 40-talisterna när de gar i pension

  .Hur kan man vara sa naiv och förjlugen ?

  Majoriteten av dessa importerade lagbudgetvarelser kommer leva pa socialbidrag hela livet. Sluta ljug !

 • Andersonszkan

  ”Siffrorna visar således en ökning på 1,6 procentenheter”……..gäääääsp……nu råkade jag visst vaknatoll…..till menar jag. 

  1,6 procentenheter (vad nu det ska betyda) –  Sverige har misslyckats med integrationen, löd rubriken!

  Vad menas egentligen med integration – är det någon som vet? – inte jag, inte någon annan heller antar jag; det är ett nonsensbegrepp liksom pensionsräddare, kulturberikare……gäääääääääääääsp……entreprenör…nybyggare – eller betyder integration helt enkelt att vi svenskar ska integreras i det Muslimska Kalifat som ger våra korrumperade muslimr*vslickande politiker våta lakan varje morgon?

  Vad är integration à la Suedoise – man kan ju inte integrera andra kulturer med den svenska, som ju inte finns!

  Den enda slutsats jag kan dra är att Sverige har misslyckats med att integrera invandrarna med varandra…………………..Ridå…………..God Natt!

 • BirgittaSvenne

  Är det skattesubventionerade jobb eller är det för att hyfsa statistiken jobb, egentligen egalt , vi betalar. Sedan hur är det med svartjobben, säger sig själv det är det svart. Sedan är det bara att titta på samhället,det går inte att värdera i pengar, det är i kaos. Säger också ……………godnatt !

 • blueviolet.sun

  Prov på att integrationen har lyckats… eller?…

  http://www.youtube.com/watch?v=wkpVlPd1sRQ&feature=related

  • 585961

    Har han tagit fan i båten får han väl ro den  iland  den dumme kommunpolitikerna , man tar inte emot mer än man klarar ,ta ur din egen plånbok, punkt , slut

 • http://avpixlat.info/ Berit

  ”Andelen utrikesfödda som arbetar har ökat med 2,9 procent”. 

  Det räcker med en timme per vecka för att hamna i den statistiken. De flesta arbeten till nya invandrare är skattesubventionerade jobb där arbetsgivaren kan få upp till 75 procent av lönen betald. Ska man tolka det som att olika stödåtgärder har ökat? 

 • Fryke

  Finns väl inga invandrare som behövar jobba.
  Deras bidrag är mer än en som har pension i Sverige. Ja en SVENSK som har pension… Invandrade pensionärer har säkert mer…

  Varför skulle en invandrare jobba när dom har mer pengar genom att INTE jobba?
  Vad säger logiken till våra idioter i 7-klövern?
  Att man gärna jobbar för mindre än att vara ledig och ha mer pengar?
  Wow, Reinfeldt och hans pack är bra dumma då dom inte ens kan räkna ut detta…

  • http://www.pkcensuren.n.nu/ PKcensuren

    Den fattigpension invandrarna får direkt i bidrag, dom måste kunna leva som kungar i sina hemländer?

 • farsartat

  Jag är skeptisk. Har man räknat in samtliga? Alltså, även de som har ”hittepåjobb” etc. Kostnaden kommer också att skena rejält eftersom invandringen ökar och jobben minskar.

 • modernghost

  Arbetskraftsinvandring till Sverige, ett land där drygt hälften av befolkningen redan är arbetslösa… Tjaa, jag tackar, jag. Hur tänker samhällstopparna i detta landet? Inte är det logiskt iaf., och föga verklighetsförankrat…

 • Orbitni

  Jaha, Jan Ekberg, då kan du börja leta efter en annan försörjning nu då. Du vet väl att man inte får säga såhär i Sverige idag?

  • Laesare

   Han skrev liknande för några år sedan inne i SvD. Drevet var inte särskilt hårt, så jag får förmoda att han räknas till en skara mycket kunniga.

   Han var med och skrev en ESO nånting-rapport om just detta.
   http://www.eso.expertgrupp.se/Uploads/Documents/ESO%20rapport%203.pdf

   • Orbitni

    Imponerande. De flesta brukar ju bli utrensade efter sånt här… Hoppas han kan komma med mer liknande isåfall!

 • ledsenfarmor

  Inga nyheter precis. Hoppas han får behålla sitt jobb nu.

 • BangkokBob

  Jag hade Jan Ekberg som lärare i Växjö 1969. Han var bra, men jag tror han räknar lite lågt i detta fall.

 • Brite_Liner

  Tänk att det skall vara så svårt att publicera sanningen – hade det inte varit enklare om man gjort detta från början – om man gett det etniskt svenska folket de uppgifter som de ju behöver för att dra rätt slutsatser – de uppgifter som skall och bör ligga till grund för i första hand riksdagsvalet.

 • svartamalin

  ”Det gör ont när knoppar brister”. Sanningen är plågsam i det förljugna Sverige!!

 • http://www.freesweden.info/blog vinterbadaren

  Den gode Ekberg är de facto politiskt utsedd.Sedan beror det på vilken beräkningsmodell man använder sig av.Ekbergs ”Cash flow-modell” 40-50 miljarder/år NETTO, vilket grovt ger ca 100 miljarder/år BRUTTO.Eller Lars Jansons ”Solidaritetsmodell” som ger 267 miljarder/år BRUTTO. ”Solidaritetsmodellen” bygger på riksdagsbeslut att ALLA i samhället SOLIDARISKT skall vara med och betala samhällets samtliga kostnader.Ekbergs beräkningar frångår således denna princip.

  • AnalytikernII

   Var kan jag finna kalkylen för solidaritetsmodellen??

 • AnalytikernII

  Orsaken till att eliten döljer sanningen är flera.
  För vänsterns del är den egentliga agendan att få fler väljare.
  För högerns del är den egentliga agendan att få ner lönekostnaden för lågkvalificerade jobb. Facket kommer streta emot men verkligheten vinner.
  När många, många är bidragsförsörjda länge länge så kommer säkerligen acceptansen för låglönejobb öka av helt uppenbara skäl.  – Pengarna räcker inte till bidrag.
  Nämligen att tidigare bidragsförsörjda försörjer sig.
  Och inte lever på bidrag.

  Jag tror att eliten har förenats att förespråka en massiv invandring med ovan anvgivna motiv.
  Sen fixar eliten givetvis diverse frontfigurer så det blir humant.
  Typ folkpartistiska socialtanter, humanistiska söderbor i Stockholm.

  En mycket smart set up tycker jag.

  Men jag hoppas att denna plan går ut skogen.
  Innan den sociala tilliten är totalt eroderad i Sverige.
  SD i valet 2014