Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Folket ser en ljusning för Somalia


Nu finns en historisk möjlighet för det konflikthärjade Somalia. Och religiösa krafter kan spela en viktig roll i att lösa upp problematiken kring islamiströrelsen al-Shabaab. Det anser två FN-medarbetare som nyligen besökte Sverige.

För att ha med sig så pass negativ statistik var det två väldigt positiva FN-medarbetare som kom för att presentera rapporten ”Somalia Human Development Report 2012”. Deras budskap var att den konflikt som lamslagit landet sedan 1991 kan vara på väg att ta slut, och landet som saknat en fungerande regering i årtionden kan snart sakta men säkert börja byggas upp.

En nyvald president och en nyskriven konstitution är viktiga pusselbitar som ligger på plats för att en regering ska kunna återta kontrollen över landet. Islamiströrelsen al-Shabaab är tillbakaträngd till små motståndsfickor, de omskrivna piraterna har också bekämpats lyckosamt.

– Det här är tidpunkten för att sätta fart på utvecklingen. Missar vi det här tillfället riskerar vi att få ett nytt Afghanistan, säger UNDP-medarbetaren Mohamed el-Ghannam, som tillsammans med kollegan Laurel Patterson besökte Sverige.

I Afghanistan gjordes en stor militär insats för att få bort ockupationsmakten Sovjetunionen, men det följdes inte upp med insatser för att utveckla landet. I stället växte talibanrörelsen fram, tog makten, och blev beskyddare för internationell muslimsk terrorism. För att inte Somalia ska utvecklas i den riktningen menar Mohamed el-Ghannam att bistånd måste sättas in.

Sverige är en av givarna som satsar pengar på att långsiktigt bygga upp landet, och det är en av anledningarna till att FN-organet UNDP:s två medarbetare besökte Sverige.

Rapporten som de hade med sig visar dock på en enorm problematik, där det verkligen gäller att vaska fram ljusglimtar i allt mörker. I nästan all jämförbar statistik hamnar Somalia i botten.

Situationen för kvinnor är bland de värsta i världen, där nästan alla könsstympas, gifts bort tidigt och där våld i hemmet är utbrett och kan fortgå utan motåtgärder.

Fattigdom är standard, 82 procent i landet är fattiga enligt FN:s multipla mätmetod, som inte bara tar hänsyn till inkomst, utan också levnadsvillkor. 54 procent är arbetslösa, och för kvinnor och ungdomar är siffrorna uppskruvade ännu mer.

Lägg därtill en stor och frustrerad ungdomsgeneration, cirka 70 procent av befolkningen är under 30 år, där ett av fem barn inte går till skolan över huvud taget.

Den stora ungdomsgenerationen ska dock ses som en nyckel när ett nytt Somalia ska skapas, och FN-rapporten vinklas mer eller mindre på de möjligheter som finns om man satsar på ungdomarna. Mohamed el-Ghannam, som jobbar med utvecklingsarbetet i landet, menar också att bilden av Somalia oftast är dystrare än verkligheten.

– Situationen är långt ifrån perfekt. Människor ser torkan, kidnappningarna, piratverksamheten och de muslimska fanatikerna. Men det finns bra saker som händer också, men det verkar inte lika intressant som allt elände.

Han menar också att det finns religiösa motbilder till islamiströrelsen al-Shabaab som det gäller att satsa på. En mer moderat islam, som kan användas på ett positivt sätt i utvecklingsarbetet. Bland annat behövs religionen som ett hjälpmedel för att återintegrera de människor som lämnar al-Shabaab.

Dagen

Bonus…………

 • Emse1

  Hallå al-Shabaab !!! Om ni blir bortmotade från Somalia, bara säg att ni har anhöriga i Sverige så är ni välkomna hit så kan ni fortsätta det ni ser som er livsuppgift och detta utan något som helst motstånd från våra politiker och deras  väljare (SD undantaget)
  SVERIGE ÄR FANTASTISKT ! Inte sant ? 

 • PastorCash

  Allt ljusare i Somalia och tyvärr allt mörkare i Sverige. 

 • Fattigknegare

  Tänk vad Somalier Sverige kan bidraga med så dom kan bygga upp sitt egna land igen. 

 • majsan29

  Men det finns bra saker som händer också, men det verkar inte lika intressant som allt elände
  .
  Hela artikeln förklarar varför Norge håller koll och förbereder/förhandlar för återinvandring samt stöd till uppbyggnad. 
  .
  Hoppas, hoppas, hoppas ….. att det händer inom ett år att det stabiliserar sig så att Norge startar med återinvandring. Och under tiden har Sverige haft … ja ni vet. Jag skulle vilja se de ansvariga politikerna förklara antingen varför fortsatt asyl+anhöriginvandring är av nöden eller varför den nu kan strypas. Det lär bli ett ramaskri vilket som :)

  • norrbaggen

   Ingen hoppas mer än jag, Oslos gator skulle få sig ett rejält ansiktslyft.
   Sveriges problem är att man har utfärdat PUT till dessa juveler och de tänker inte dra någonstans så länge det finns bidrag att hämta. Norrbaggarna var smarta och delade endast ut TUT till dessa.
   Undrar varför Reine ger dessa PUT men syrierna bara TUT (De kommer väl att få stanna oavsett iofs.)

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001688683683 Patrasco Maricon

  Så bra, då kan eländet skickas hem igen då kanske…..

 • snuffid

  Ord från ett fyraårigt barnbarn; Om man inte skjuter på varandra kan ingen göra illa sig och man kan bo i sitt hus.

 • http://petterssons.bloggsida.se/ Stefan K

  Jag har länge hävdat att de flyende somalierna behövs bäst hemma där de kan hjälpa till att återuppbygga sitt land. Att de hellre lever på bidrag i Sverige än arbetar i sitt hemland kan väl knappast gynna utvecklingen i Somalia?

 • RealistRacist

  Gillar den bonus! :)

 • zelotai

  Svensk kvalitet

  http://www.youtube.com/watch?v=HM3sVr68H3s