Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Utvisning kan innebära fängelse


SNYFTARE Seyedarmin Rezadoust och hans mamma kom till Sverige från Iran 2009. Nu väntar utvisning till landet och en fruktan för livet.

– Jag vet att jag kommer att hamna i fängelse, torteras och dödas, men Migrationsverket tror inte på mig, säger han.

Det är en lugn och samlad 19-åring som tagit emot beslutet om utvisningen. Och från och med förra veckan infinner han sig varje måndag och torsdag på polisstationen för att anmäla att han är kvar i Sundsvall.

– Jag vägrar att gå under jorden som många andra gör i liknande fall. Jag vet vad som är sant, sedan får Migrationsverket tro något annat, säger han.

Seydarmins pappa var politiskt aktiv i Iran och drev opinion mot den Iranska regimen. Han är spårlöst försvunnen sedan 2009 då kriget i Iran bröt ut.

– Vi är säkra på att han är död. Pappa skrev saker som inte den Iranska regimen gillade. Under kriget rensade man bort sådana som inte gjorde som regimen ville, säger en sammanbiten Seyedarmin Rezadoust.

Han och hans mamma kom under hösten 2009 till Sundsvall och har bott här sedan dess. Seydarmins mamma har under tiden blivit sjuk. Hon lider av en svår depression som enligt läkarintyg kommit från stress och oro.

I dag tar Seydarmin hand om sig själv, sin mamma och samtidigt sköter han kommunikationen med Migrationsverket och polisen.

– Jag har inte vågat berätta för henne att vi ska bli utvisade, det går inte, hon kommer att kollapsa igen och hamna på sjukhus. Hon har till och med försökt ta livet av sig, säger han.

Förklaringen enligt Seydarmin är att mamman vet vad som väntar honom om de åker tillbaka till Iran och hon vill inte uppleva det.

– I den Iranska straffbalken står det att man ska fängsla och åtala politiska flyktingar som återvänder till Iran. I mitt hemland är jag stämplad för att gå i pappas fotspår, säger Seydarmin Rezadoust.

Migrationsverket vill att han ordnar fram bevis från Iran som intygar att hans pappa drev opinion mot regimen och att det är en av anledningarna till att han spårlöst försvann.

– Hur ska det gå till undrar jag? Jag kan inte ringa till myndigheten i Iran och säga: hej kan ni skriva under att min pappa har torterats och försvunnit och att mitt och min mammas liv hotas om vi återvänder till hemlandet. Vilken myndighet skriver ett sådant intyg? Inte ens våra släktingar i Iran eller vänner vågar öppet berätta vad de vet. De är rädda för sitt eget liv.

Seydarmin Rezadoust säger att Migrationsverket inte förstår hur situationen i landet är. En Iransk flykting som kritiserar regimen via bloggar, Facebook eller andra forum bevakas ständigt av regimen genom den Iranska ambassaden i Sverige.

– Jag kommer att stå upp för min sanning i Iran, jag vet vad som är sant. Migrationsverket får tro vad de vill.

Fotnot:
Ärendet har prövats i Migrationsdomstolen och vidare i Migrationsöverdomstolen. Den 9 oktober fick han det slutgiltiga utvisningsbeslutet från Migrationsverket. Seydarmin Rezadoust kommer att utvisas till Iran.

ST

Även på ST
Det handlar om politik

 • http://profile.yahoo.com/PHXTBR7IMGV56S5LGDNQ24CQCU P N

  Jag har sedan artikeln kom ut i morse försökt vid 4 tillfällen få in en kommentar – så här ser min kommentar ut:
  ” – Några frågor dyker upp här – varför måste en myndighet
  kontaktas för att få fram vad pappan skrev?

  För vilket parti skrev han – kan inte partiet skicka hans
  alster?

  Skrev pappan för någon eller några tidningar – artiklarna
  borde gå att få hitskickade isf.

  Skrev pappan på nätet så borde det gå att få fram.

  Det blev några frågetecken som borde rättas ut.

  Lycka till i framtiden Seyedarmin.”

  Tydligen tycker st.nu att de frågorna är obekväma och kan därför inte publiceras – så tolkar jag deras censurering, vad tycker ni?

   

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=599369437 Peter Ericson

   I er värld ljuger alla icke-svenskar.

   Rasismen blockerar all förnuftsmässig analys.

 • http://swedenconfidential.info/ Kapten_Krok

  Alltid samma upprepande papegoj-argument: ”Jag kommer torteras och dödas”…bla bla bla… Så hade jag också sagt för att få stanna och få alla bidrag livet ut. 

  • 4nge1

   ”84 kronor per dag” kallar du det för bidrag?

   45 000 kronor gick för 4,5 timmes schemalagt arbete för kommunens chefer i Storhogna fjällhotell! http://st.nu/medelpad/sundsvall/1.5198078-manga-aktiviteter-kring-chefernas-strategimoteDet motsvarar 2 o halv år dagersättning för dom två tillsammans! Skulle du leva på 41 kr per dygn i 3 år om du inte hade fruktan för ditt liv?

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=599369437 Peter Ericson

   vilken j.a idoit du är. Läs på.

 • tokeskil

  Kommer nog att kräva assistentersättning.

 • Kajakpaddlare

  Iran är ett rövhål. Inte alls omöjligt att han kommer råka illa ut där.