Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Sjukgymnast krävs på 750 000 kronor av landstinget


Jens Hammar

BEDRÄGERI En privatpraktiserande sjukgymnast i länet måste betala 750 000 kronor till landstinget. Sjukgymnasten har tagit betalt av landstinget, för patienter som en kollega verksam på en annan ort har behandlat.

Sjukgymnasten anser sig ha blivit lurad av kollegan och stämmer denne på beloppet. Kollegan är 46-årige sjukgymnasten Jens Hammar från Linköping som i somras dömdes vid Linköpings tingsrätt till tre års fängelse, för sexuellt ofredande mot tolv patienter. En dom som är överklagad.

När den dömde sjukgymnasten, Jens Hammar skulle sälja sin privata etablering förra hösten, följde landstinget upp hans debiteringar för att kunna föra över rätt pengar till köparen.

Då upptäcktes dels att Jens Hammar hade fått 126 000 kronor för mycket i arvode, genom att debitera för mer tidskrävande behandlingar än han gjort. Summan drog landstinget ifrån ännu icke utbetalda patientarvoden.

Det upptäcktes också att Jens Hammar hade ett stort antal patienter i sin tidsbok, som han inte debiterat landstinget för. När landstinget inte fick någon bra förklaring varför, gick man vidare och fann att N, en ung sjukgymnast som ett år tidigare köpt en privat etablering, i sin tur debiterat för oerhört många fler patienter än vad som var rimligt.

Landstingets tjänstemän ringde då några av N:s patienter, och fann att de hade behandlats av Jens Hammar, på hans mottagning, på annan ort i länet.

En privat etablering är personlig. Landstinget har samverkansavtal med alla som har privata etableringar.

- Man får inte debitera för patienter man själv inte haft, säger Marianne Gedda, ansvarig för privata etableringar i landstinget.

Av mejl som N skrivit till landstinget, såväl som stämningsansökan, framgår att det var Jens Hammar som köpte N:s privata etablering. Han skötte även allt administrativt arbete i den, som att debitera landstinget för patienter. Pengarna gick in i ett bolag, helägt av Jens Hammar, som lyfte lön ur bolaget, även tog ut aktievinst ur det. N jobbade för en fast månadslön.

I mejlen medger N att ”jag agerade naivt”, men säger sig inte ha vunnit ekonomiskt på det som hänt. N hade stort förtroende för Jens Hammar som var bekant med familjen, och var glad över att ”som nyutexaminerad sjukgymnast, få drömjobbet direkt.”

Den som har en privat etablering får bara fullt arvode upp till ett visst antal patienter. Genom att förfoga över två etableringar fick Jens Hammar ut 750 000 kronor för mycket av landstinget, enligt stämningsansökan som lämnats in mot honom. Samma belopp som landstinget kräver av N.

- Min klients stora misstag var att lämna ut sin privata ersättningskod, säger N:s advokat Rune Brännström.

- Min klient litade på att Jens Hammar skulle sköta allt rätt. Istället har han tagit betalt för min klients räkning, även debiterat för egna patienter med min klients ersättningskod.

Advokat Hans Roth som företräder Jens Hammar, säger att hans klient bestrider kravet på 750 000 kronor.

- Landstinget har enligt min klient varit väl införstådda med upplägget, säger Hans Roth som också betonar att landstinget har fått valuta för pengarna, ”eftersom patienterna har blivit behandlade.”

Rättegången kommer upp i Linköpings tingsrätt, senare i höst.

Corren

Relaterat:
Anhörig till sexdömd sjukgymnast åtalad

  • YOTHI_TARZAN

    Herregud vilken soppa
    Sanningen är att många sjukgymnaster kan göra er sjukare av deras behandling

  • http://www.facebook.com/niclas.skoog.9 Niclas Skoog

    Det bör påminnas om den omfattande undersöknigen som genomfördes världen över angående sjukgymnastik vid diverse rygg/nackåkommor. Den kom fram till att ingen förbättring kunde skönjas vid denna behandling. Möjligtvis vid ”kärringsjukan” fibromyalgi. En åkomma som enbart är av psykisk art och bör behandlas av psykiatrin. Undersökningsresultatet begravdes stilmässigt veckan efter presentationen då i syfte att rädda sjukgymnastikens rykte.