Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Kriminella ligor med internationella kopplingar bakom fusket inom assistansersättningen


BIDRAGSFUSKARE ”Inte i min vildaste fantasi hade jag trott att vi skulle se denna sörja”. Så beskriver Svante Borg på försäkringskassan det fusk som nu rullas upp inom assistansersättningen för funktionshindrade (DN 16/10).

Det rör sig om kriminella ligor med internationella kopplingar som har satt i system att svindla staten på stora belopp. Flera hundra personer riskerar nu åtal.

Signalerna om att allt inte står rätt till när det gäller assistansersättningen har dock funnits länge.

Enligt en utredning tidigare i år står fusk och felaktiga utbetalningar för mellan 9 och 15 procent av alla utbetalningar, vilket motsvarar flera miljarder kronor. Gång på gång upptäcks fall där personer har spelat funktionshindrade, men sedan avslöjats i situationer där de rör sig obehindrat.

Ovanpå fusket kommer problemen med överutnyttjande. Systemet är utformat efter en generös timschablon, vilket ger starka incitament att försöka utverka fler timmar. Följden har mycket riktigt blivit att antalet beviljade assistanstimmar har ökat kraftigt. I snitt handlar det om 116 timmar i veckan för de brukare som har beviljats assistansersättning av försäkringskassan.

Det säger sig självt att kombinationen av stora belopp och undermålig kontroll gör assistansbranschen till ett lockbete för allsköns lycksökare, även laglydiga sådana. Sedan 2005 har riskkapitalbolagen etablerat sig på allvar på marknaden. De har hittat en bransch med goda vinstmarginaler och ständig högkonjunktur.

Det var inte så det var tänkt när den så kallade LSS-reformen genomfördes 1994. Tanken var att en mycket utsatt grupp skulle få chansen att delta i samhällslivet som alla andra med hjälp av personlig assistans – ett på alla sätt vällovligt syfte.

Utformningen av ersättningssystemet har dock öppnat för missbruk. Vid sidan av fusket och överutnyttjandet finns också den så kallade närståendeproblematiken. Det handlar om barn och unga vuxna som riskerar att isoleras i hemmen. När deras anhöriga är beroende av ersättningen för sin försörjning finns inte alltid incitament att rehabilitera barnen eller att låta dem ta del av verksamheter utanför hemmet.

Regeringen tar i budgeten vissa steg för att rätta till LSS-reformens avigsidor. Det ska ske en lämplighetsprövning av dem som vill bedriva assistans och man ska kunna göra hembesök för att exempelvis kontrollera att allt går rätt till. Men det räcker inte.

Den generösa timschablonen måste reformeras för att bromsa de galopperande kostnaderna.

Själva grundvalarna i systemet behöver omprövas, såsom det delade huvudmannaskapet mellan kommunerna och försäkringskassan och den fria etableringsrätten för assistanssamordnare. Det är denna helhet som har skapat en situation där det offentliga har tappat kontrollen över utvecklingen.

Förtroendet för assistansersättningen måste återupprättas, och det är bråttom. Ett så behjärtansvärt syfte får inte förfelas.

Expressen

Relaterat:
Familj gripen för assistansbedrägeri

Fusket i assistansbranschen är större än vad försäkringskassan förutspått

 • farsartat

  Svante har varit naiv. Vad finns det annars för sätt att förklara det  på?!

 • kokoo

  Kontrollen hos Försäkringskassan är perfekt. FK.hjälper Reinfeldt och co. med att snabbt tömma Sverige på våra skattepengar..

 • Andersonszkan

  Alla ni som fortfarande tror och undrar varför regeringen inte inser att invandringen kommer att få landet att kollapsa, här har ni ETT skäl till varför regeringen ständigt skruvar upp invandringskranarna ännu mer. Olika riskkapitalbolag, inhemska som utländska – bla somaliska – tömmer den svenska skattekistan på alla tillgångar.

  Det man inte lyckas stjäla på detta flagranta sätt stjäl man genom att invandrarna spenderar sina väl tilltagna bidrag på den svenska marknaden – här är Svensk Handel en av de största vinstlottdragarna med bla ramadan som omsätter miljarden varje år.

  Andra aktörer som skor sig på den destruktiva invandringen är advokater, glasmästare – med ett glaskross för hundratals miljoner varje år kan man skära guld med täljkniv, försäkringsbolag som ständigt kan höja sina premier, byggföretag – bara skolbränderna kostar 300 miljoner om året, boende för ensamkommande och andra asylturister, andra aktörer på bostadsmarknaden, elektronikkedjorna…….man skulle nog kunna räkna upp större delen av det svenska näringslivet.

  Och när man har tömt alla resurser, samtidigt som lönerna dumpats till en aldrig förr skådad nivå – så har svenska fackföreningar inget att förhandla om för sina medlemmar – vare sig högre löner, sjukförsäkring eller eller andra förbättringar på arbetsplatserna och därmed har fackföreningarna avskaffat sig själva.

  Att svenska journalister och fackföreningar ställer upp på detta svineri är det största svek som det svenska folket någonsin utsatts för – men nu börjar svenska journalister dessbättre få det hett om öronen.

  • scarface_sweden

   Vi tar tacksamt emot din klarsynthet som hela insändartiklar, det är många som inte läser kommentarerna och missar din klarsynhet :-)

   • Andersonszkan

    Tack min vän, när exponerat.info är klart skickar jag mina längre ”klarsyntheter” med mejlen:)

    När jag såg din artikel om kackerlackor insåg jag att jag glömde en av de stora vinstlottdragarna – Anticimex. Finns det någon som tror att ägarna till Anticimex vill se en minskad invandring från de kultursfärer som dagens?

  • Andersonszkan

   Judekapitalet – senast på 70-talet var detta epitet lika rumsrent som islamofob är idag – har lyckats med konststycket att plundra Sverige och till på köpet få hela den svenska vänstern med på tåget och dessutom känna sig duktiga och  ”antirasistiska” – och nu kommer självaste Soros flåsande för att slå den sista spiken i den svenska likkistan.

  • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

   Det där var en tankeställare! 

 • YOTHI_TARZAN

  Tänkte informera er om kinesiska ligor i SPANIEN – 300 snutar behövdes
  Spansk polis har under morgonen gjort ett stort tillslag mot flera
  affärslokaler i industriområdet Cobo Calleja de Fuenlabrada i Madrid.
  Området går under benämningen ”China Town”. Enligt polisen handlar det
  om bedrägeri, människohandel och narkotikahandel.

  Poliser har gått in i lager och butiker i jakten på dokument och
  pengar som tillhör den kinesiska organiserade brottsligheten. Samtidigt
  har ett dussintals arresteringar utförts på flera andra ställen i
  Madrid, Barcelona och olika provinser som Castilla-León. Det uppger
  dagstidningen ABC.

  Under tisdagen kommer polisen att göra tillslag på andra platser i Spanien.

  Enligt ABC har flera kinesiska kriminell organisationer sin bas i
  Spanien. De ägnar sig åt penningtvätt, förfalskning, narkotikahandel och
  hot med målet att tvätta miljontals euro genom olika verksamheter.

  Nyhetsbyrån EFE uppger att en av de gripna är porrskådespelaren
  Ignacio Jordá González, mera känd under namnet Nacho Vidal. Han greps i
  sin bostad i Mataró utanför Barcelona under tisdagen. Enligt poliskällor
  är han misstänkt för penningtvätt.

  Polisoperationen går under namnet ”Emperador”. 300 poliser har under
  dagen varit i verksamhet i samband med tillslagen som skett över hela
  Spanien. 108 personer hade gripits fram till middagstid under tisdagen.

 • Nils Nilsson

  Det här handlar inte om kriminella ligor, det är bara försök från både Försäkringskassan och medierna att blanda bort korten. Det är helt enkelt invandrare som insett hur lätt det är att lura det svenska systemet. Ett skäl till att det kunnat fortgå så länge är rädslan för att bli kallad rasist om man kollar en invandrare som hyllats i medierna för sin entreprenöranda.
  Det går till så att man åker till exempelvis Somalia och erbjuder människor där jobb i Sverige. Eftersom de har jobb går de förbi asylsystemet och direkt in som arbetskraft. Genom assistentsystemet får de en lön på 20-25 000 i månaden. Huvuddelen av lönen stoppar dock företagaren i egen ficka, de anställda får omkring 5 000.
  Det internationella består i att assistenterna hämtas utomlands och att pengarna förs dit.

 • http://www.facebook.com/people/Robert-Spannande/100001569228472 Robert Spännande

  Idioter på FK godtrogna nollor

 • Crixus11

  Varför är svenska politiker så blåögda?? Deras främsta förmåga är att slarva bort våra pengar. Suck.