Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Hundratals kackerlackor i lägenhet i Kristianstad


SMÅ HUSDJUR I lägenheten upptäcktes hundratals kackerlackor. Nu kräver kommunen att Attendo Kundval utreder vad som hänt hos deras tidigare kund.

– Som hemtjänstleverantör har man en skyldighet att vidta åtgärder för att lösa den här typen av problem. Här är det uppenbarligen något som inte har fungerat. Så här ska man inte behöva ha det, säger Linda Ljungdahl, verksamhetskontroller på omsorgsförvaltningens utvecklings­enhet, som har tillsyn över de privata leverantörerna.

Det var den 1 oktober som hemtjänstföretaget HS Support och Service AB kom på ett första besök hos en ny kund. Arbetsledaren beskriver synen i en rapport:

”När vi kom in i lägenheten möttes vi av kackerlackor på golvet.” ”I köket fanns det utsatt från Anticimex limhållare (2st) som var överfulla av kackerlackor.” ”När vi tittade i tak och golv kröp det överallt.” ”Gick åter till köket och såg 50–100 kackerlackor i kund­ens skåp med matvaror såsom mjöl, socker.” ”Även på diskbänken kröp det kackerlackor.”

Enligt arbetsledaren ska den tidigare utföraren, det vill säga Attendo Kundval, haft storstädning i lägenheten veckan innan.

Arbetsledaren kontaktade kundens gode man och biståndshandläggaren på kommunen och påpekade bristerna i boendemiljön. Hon påpekade också arbetsmiljöproblemet för den egna personalen. Dagen efter hölls ett möte mellan HS, kommunen och hyresvärden ABK, som kontaktade Anticimex.

– Jag har begärt att Attendo ska göra en utredning kring varför det såg ut som det gjorde hos deras tidigare kund, säger Linda Ljungdahl. Leverantören är enligt lag skyldig att själv utreda bristerna. Men förvaltningen har alltid rätten att se allt material och begära komplettering om så krävs.

Kristianstadsbladet har varit i kontakt med Marie Hindrikson, verksamhetsansvarig på Attendo Kundval i Kristianstad. Hon vill inte kommentera det inträffade, utan hänvisar till Attendos presstjänst.

Attendos presschef Charlotte Näsström Morén:

– Den uppgift jag har fått är att det här upptäcktes av vår personal den 3 juli. Personalen försökte ta kontakt med kundens gode man och nådde senare biståndshandläggaren. Även Anticimex kontaktades, säger hon. Sedan bytte kunden utförare, men det ska inte ha berott på att kunden var missnöjd med Attendo. Vi hade vår sista städning där den 18 september.

Kommunen säger att Attendo tog kontakt med biståndshandläggaren i ärendet 28 augusti. Då sattes också åtgärder in och en planering för att lösa problemet gjordes. Även ABK kontaktades.

ABK har inlett saneringen av den aktuella lägenheten, bland annat för att undvika spridning, berättar informationsansvarige Jonas Rosenberg.

– Vi har konstaterat att lägenheten är vanvårdad och hyresgästen har ansvar för att åtgärda de brister som framkommit, framför allt när det gäller städning. Vi har följt upp detta med besök hemma hos hyresgästen och kommer att fortsätta att göra detta.

Enligt Jonas Rosenberg är förekomsten av kackerlackor inget vanligt problem i ABK:s bestånd.

– Men det har ökat de senaste tio åren, förmodligen beroende på att vi reser utomlands mer, säger han. Vår uppmaning till hyresgäster som upptäcker dem är att genast kontakta Anticimex. Sedan står vi för saneringen.

KB

 • tokeskil

  Som vanligt svenskarns resvanor somär problemet.   Vakna för helvete det är blattarna som drar hit skiten,

 • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

  Sanslöst. Vi reser inte mer än vi gjorde för 20 år sedan. De enda som ökat sina resor är snyft- och snyltbedragarnas resor.

 • Kalle_Kringla

  Jag har sett en del feta kackerlackor, men aldrig en enda i Sverige. Trodde inte de överlevde i detta klimatet. Kanske det är någon som försökt att odla dem, så det ska kännas som hemma?

  • Allanoskar

   De fanns faktiskt i det gamla ”fattigsverige” på 1800-talet, I alla fall söder om Mälaren, Desstuom finns det vilda kackerlackor i Sverige sk. skogskackerlackor.

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Skogskackerlacka

  • Muckar_du_va

   Det finns dom som odlar, som mat till tex större spindlar.

 • sprutt

  Skulle vilja se ett register från Anticimex över kunderna dom besökt.
  Räcker med namn,så skall vi säkert komma fram till orsaken

  • Bajen666

   Men det jävliga är ju att dom sprider sig, även till oss stackare som bor grannar med dom, kackerlackor har jag inga men däremot vägglös har vi fått in i huset sen dessa utlänska studenter kommer och går…(I massor)…samma lägenheter med olika studenter och mycket bagage har dom när dom kommer..!

   SD 2014.

 • Emse1

  Nu har vi inte bara kulturberikning vi får djurberikning på köpet !
  Sverige är fantastiskt!

 • Guest

  Svensk Husmanskost 2012

  Friterad kackerlacka på en spenatbädd med mandelpotatis.
  Gärna ett fylligt rödvinood till för att framhäva kackerlackornas
  fräna smak. Avsluta med vaniljglass.

  • Allanoskar

   Faktum är att kackerlackor tydligen är nyttigt…De äts ju i vissa länder och forskare tror att de kan bli en viktig proteinkälla i en överbefolkad framtid…

   • Andersonszkan

    Det låter ju bra, men man behöver ju inte odla dom i lägenheterna – själv gillar jag fläskkött men inte f-n vill jag föda upp svinen i mitt vardagsrum.

    Vad gäller den överbefolkade framtiden så är vi redan där och utrotningskrigen för att lägga under sig odlingsmark och energikällor är inte långt borta, så vi får väl se om vi hinner uppleva den dagen när vår åldringar på äldreboendena utfodras med rostade kackerlackor.

  • scarface_sweden

   Glassen smakar bäst om den även är strösslad med vägglöss :-)

 • http://thoralf.bloggplatsen.se/ SM811

  Ska det inte stå ”Invandrarnas resor”?

 • svartamalin

  Jonas Rosenberg och MENA har kackerlackor i bagaget när de reser så mycket. Sanera denne lögnhals som skyller på oss övriga svenskar.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100004088544451 Marianne Lidström

  det gamla 1800tals sverige fanns ju kackerlackor, men de blev utrotade med ökad hygien. Hur kan de nu vara tillbaka???

 • ren_svensk

  Kackerlackor eller Kackeblattar. Skit samma. Sanera bort kackeblattarna så försvinner också den andra ohyran.

 • mickke

  Minimikrav för att hyra ut till nysvensk! lusfri,kakerlackfri.tbc fri+noltolerans för extraboende i lägenhet+6 mån förskottshyra!

  • tokeskil

    Såna blattar existerar inte.

 • Sven Olsen – (argdansk)

  Jaha – Kristianstadsborna reser också mera utomlands? Vilen flat jävla kommentar från Jonas.

  ABK har krav på väldigt hög standard vid alla renoveringar enligt dem själv – förutsatt förstås att det inte kostar något. 

  Många av de inhyrda ”hantverkarna” skulle inte få lov att spika upp ett fågelbo hos oss – vi har ytterst dåliga erfarenheter i samband med byte av köksluckor och lådor, där man från ABKs sida helt enkelt inte höll gott hantverksmässigt mått. 

  Detta ligger f t i Hyresnämnden för genomgång efter ABK erbjöd oss en engångsersättning för detta dåliga arbetet med 250,-. Detta är ju i sig en oförskämdhet, att försöka muta en hyresgäst till tystnad – och företaget nekar trots påpekanden från riktig hantverkare att åtgärda bristerna.

  Så ABK ger jag inte mycket för!

 • tokeskil

  Kackerlackor hos blattar , är inte det en vanlig släktträff ?

 • http://twitter.com/sveaisa Isa Karlsson

  Trams! Ohyran – kackelackor, vägglöss, huvudlöss kommer från alla invandrare! Hur tror ni det luktar under en heltäckande niqab, burka?? Hur ofta tvättar man en sån eller sig själv för den delen?
  Svenskarna har rest i alla tider, varför skulle ohyran dyka upp just nu? P.g.a. massinvandringen förståss, kommer man från stampat jordgolv utan tvätt/renhållningsmöjligheter är det väl inte konstigt!!? En annan ”berikning” är tbc som varit så gott som utrotad i Sverige och MRSA (multiresistenta bakterier.