Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Fusket i assistansbranschen är större än vad försäkringskassan förutspått


BIDRAGSFUSKET Många hundra miljoner har felaktigt betalats ut till bolag och hundratals personer riskerar att åtalas, visar en granskning.

– Vi tycker att det är fruktansvärt med den här rena kriminaliteten som finns i branschen, säger Anita Fink Knudsen, chefsförhandlare på arbetsgivarorganisationen KFO, som även framhåller de goda exemplen.

Den stora scanningen av assistansbranschen började i december förra året. Totalt sattes 26 företag som ordnar personliga assistenter till brukare, under lupp.

Fyra företag lades åt sidan, men i de övriga ärendena pågår analyser, spaning och i vissa fall har förundersökningar mot bolag inletts.

Det fall som har kommit längst gäller ett stort assistansbolag i Örebro, som vi tidigare skrivit om här och här. Där häktades nyligen fem personer misstänkta för ekonomisk brottslighet.

– Det här är småbolag som flyttar kunder mellan varandra och försvinner i väg med pengarna in i andra bolag och även utomlands. Det är ett lapptäcke som är väldigt svårgenomträngligt och det har varit mer grötigt och svårgenomträngligt än vad vi kanske trodde, säger försäkringsdirektören Svante Borg.

Bakgrunden till granskningen var upptäckten av allt fler fall av bedrägeri med assistansersättning, skriver Dagens Nyheter var först med nyheten. Efteråt riskerar hundratals personer åtal. Det gäller både bolagsägare, assistenter och brukare.

– Det handlar om en genomplanerad kriminell verksamhet. Pengarna kommer först till brukaren, sedan bekostar brukaren sin assistent. Man ser till att skaffa falska brukare med falska läkarintyg, säger Svante Borg.

Utredarna ska även ha hittat bevis för misstänkt människohandel.

– Man lockar hit människor som tror att de ska få ett bra, legitimt jobb. Sedan tvingas de in i kriminell verksamhet, i vissa fall får de inte alls den lön som utlovats eller ingen lön alls. Det är en tydlig form av människohandel.

Vid sidan av den särskilda satsningen pågår det ordinarie kontrollarbetet där enstaka ärenden utreds. Även där räknar försäkringskassan med att flera åtal kommer att väckas under det kommande året.

Ett känt fall är mannen som hade omfattande assistanshjälp av sina föräldrar, men avslöjades av en filmsnutt där han dansade runt utklädd till en Lisebergskanin. Ett annat uppmärksammat fall handlade om en pappa som tvingade sin dotter att spela psykiskt sjuk under flera år, för att få ut assistentbidrag.

– Men man ska också komma ihåg att det finns fantastiska insatser som görs, så det här är definitivt inte en branschattack, utan det är en attack mot de grovt kriminella, säger Svante Borg.

Många verksamheter som bedriver personlig assistans är medlemmar i arbetsgivarorganisationen KFO.

– Vi tycker att det är fruktansvärt med den här rena kriminaliteten som finns i branschen. Men det är ingen som skriver om de bra företagen. Bilden man får genom massmedierna är att det här är en fuskbransch, säger Anita Fink Knudsen, chefsförhandlare på KFO.

Hon menar att assistansreformen som infördes 1994, har haft stor betydelse för alla de tusentals personer som får assistansersättning.

– De har fått möjlighet till ett liv med självbestämmande. Innan reformen var människor med omfattande funktionsnedsättningar hänvisade till institutionsboenden där man förvarades. Det handlar om rätten till ett människovärde.

Relaterat
Invandrarägda ATS Assistans misstänkta för grova ekonomiska brott
Husrannsakan idag hos assistansbolaget ATS Assistans
Invandrare ville köpa loss brukare från ATS Assistans för 6 miljoner kronor svart
Assistansbedrägeri på miljonbelopp – dömda men för sjuka för straff
Försäkringskassan prioriterar misstänkt assistansfusk
Äldre kvinna blåste Försäkringskassan på åtta miljoner under 25 år
”Rullstolsbunden” arab dansade hula-hula på semesterbilder
Assistansfusket kan kosta skattebetalarna miljardbelopp varje år

ExpressenDN

 • SluggoTuff

  Det är inte bara fråga om några hundra miljoner utan snarare 10-tals miljarder. Det är också av den anledningen som svenskar som är i verkligt behov av assistans ej längre kan få det då det inte finns pengar längre. Precis som i alla andra sammanhang m a o.

  • Andersonszkan

   Polisen som ledde förundersökningen mot kaninmannen sa att dom uppskattade assististansfusket till minst en miljard om året och när polisen nämner en sån siffra så kan man vara säker på  att den riktiga är mångdubbelt högre.

   • j_london

     Jag tror att det var i december förra året… det var då man hade börjat nysta upp bedrägeriet med de arabiska assistansligorna.

    Hörde ett inslag i lokala nyheterna på Radio Halland, där en utredare från polisen nämnde en siffra i storleksordningen: 20 MILJARDER.

    Och att denna siffra avsåg bedrägerierna endast  i anslutning till Västra Götaland. Alltså: 20 MILJARDER.

    Inslaget om utredningen sändes flera gånger senare samma dag – dock hade man klippt bort den meningen där utredaren talade om: 20 MILJARDER!

    • Andersonszkan

     Tack för att du fyller i :)

     • j_london

      Tack… och det finns mer att säga… har knappt tid. Men exempelvis så den store plundraren i Halland fortsätter trots att han åtalats och är internerad (tror jag…) genom hans son.
      Precis innan har blev fast för bedrägerierna, lyckades han skriva över verksamheten på sin son, och så kan bedrägerierna fortsätta. Setta är SANNING!

      Men fråga mig inte hur i helevete myndigheterna kan låta detta fortsätt! Det enda svaret man gav innan för ett par-tre månader sedan: Vi kan inget göra!

     • Andersonszkan

      Bäste vän…det handlar helt enkelt om respekt för kulturella traditioner. Redan för över 20 år sen fastslog skattemyndigheten i Göteborg att familjemedlemmar som jobbar i kinesrestauranger inte är skattskyldiga eftersom det är ett utslag av kultur när äldre familjemedlemmar, +50 hjälper till i verksamheten – precis som att det är ett utslag av kultur att en svensk måste arbeta och betala skatt om han så skulle bli 150 år.

      Nej, just det svensken saknar ju kultur men lik förbannat måste han stupa på sin post innan svenska mussekramande politiker är nöjda.

     • j_london

      Situationen i musseträsket Sverige har länge varit absurd.
       
      Sedan genomgick den en metamorfos till att vara bisarr.

      Nu håller systemet fullständigt på att spåra ur, och då för att klassificeras som gravt sinnessjukt!

     • Andersonszkan

      Jag säger som Lars Vilks: Konstverket har tagit en ny riktning.

     • j_london

       Mitt ”Gilla” funkar inte i dag på Disqus… men jag gillar din kommentar…;-)

  • 585961

   För att inte tala om alla andra neddragningar som skett i  välfärden , sjukstugor och vårdcentraler i glesbygden läggs ner, men invandringen av sandloppor fortsätter, må fan ta  de styrande i regeringen 7 klövern och S lika stora skitar allihop

 • zootsuit

  Kriminella utlänningar lurar skiten ur statskassan och för pengarna utomlands medans alliansen skänker bort det som är kvar till dom som har fått stanna. Kommer någonsin idioterna vakna?

 • Allanoskar

  När jag ser Maud Olofsson så ser jag naiviteten och aningslösheten rätt i ansiktet.

  • Andersonszkan

   Hon är inte naiv – hon är en hårdhudad s-tkärring som föresatt sig att avskaffa det svenska välfärdssamhället och tillsammans med dom andra i De Fyras Gäng har dom nästan fullbordat verket.

 • majsan29

  Det är ju bara 26 företag som granskats. Det finns nog fler att titta på samt en hel del  privatpersoner. Får man hoppas att läkare granskas också? Det torde finnas att hitta vilka som varit väl beredvilliga på att skriva under. Kanske pga godtrogenhet, men bankkonton borde granskas.
  .
  Då de enda namn som nämnts hittills i media är synnerligen utomnordiska och det är känt att utomeuropeer kan komma som oskrivna blad då det gäller sjukdomshistoria så skulle jag bra gärna vilja veta hur siffrorna ser ut. Att det är överrepresentation i hela ledet ner till brukaren det tvivlar jag inte på. Men hur stor? (Ullenhags ”600 000 invandrare går till jobbet varje vecka”….)
  . :) Det slog mig nyss med tanke på pappan som fick ut någon mille på att få dottern att agera förståndshandikappad. Hur räknas en som sitter i fängelse? Är de sysselsatta eller arbetslösa? För nog räknades han som ”sysselsatt” innan han blev påkommen.

  • Andersonszkan

   600 000 invandrare är sysselsatta varje vecka, är väl det korrekta ursprungliga citatet. (att vara sysselsatt innebär att man deltar i någon form av organiserad aktivitet minst en timme i veckan)

   • majsan29

    Du har rätt. Jag har gjort en mix på ett av Ullenhags och ett Lööf- påstående.

    • Andersonszkan

     Det blir dom inte mindre sanningsenliga av – en lögn som förvanskas är fortfarande en lögn :)

     Finns dock en mikroskopisk chans att en lögn som omtolkats ett antal gånger till slut blir en sanning.

     Vi får väl se – om 20 år kanske det låter så här:

     ”6 000 000 invandrare har inte varit på jobbet en endaste dag sen dom kom till Sverige.” (Jimmie Åkesson, ststsminister)

   • 585961

     Ulltotten gör nog säkrast att flytta till nåt berikarland efter valet 2014

   • tokeskil

     Du menar väl organiserad brottslighet ?

 • Andersonszkan

  22 av 26 företag konstaterades så suspekta vid en enkel granskning att de blev föremål för djupare granskning – skulle tro att resterande bolag också skulle må bra (dåligt) av en djupare granskning.

  Jag skulle tro att det ser ut så här i hela invandringssvängen; 22 av 26 invandrare ljuger sig till PUT – 22 av 26 invandrare är bidragsfuskare – 22 av 26 invandrare klarar aldrig SFI…………osv.

  • j_london

   Expressen/DN har i vanlig ordning lyckats alldeles utmärkt med att inte berätta vem som håller på med de här bedrägerierna. Genom att på ett snyggt sätt linda alltsammans i en enda härva…

   Och inte ett ord om den förbannade inkompetens som helt enkelt måste finnas djupt förankrad inom Försäkringskassan.

   Vad i helvete håller handläggarna egentligen på med? Vad i helvete håller ansvariga chefer egentligen på med? Var i helvete finns ansvaret?

   Finns det bara en drös idioter kvar i resterna av vad som en gång var Sverige!

   • Andersonszkan

    För det första så vågar inte handläggarna vara alltför nitiska när det gäller invandrare och för det andra så tror jag att staten gärna ser mellan fingrarna på den här sortens fusk eftersom man vet var mycket av pengarna hamnar – i Somalia och andra muslimska länder sot staten vill fördjupa samarbetet med.

    • 585961

      Och till terrororganisationer

     • Andersonszkan

      Just terrororganisationer verkar ju svenska staten se som presumtiva samarbetspartners, som nu senast i Syrien.

    • j_london

      Ja visst! De har sannolikt direktiv uppifrån socialdepartementet/utrikesdepartementet/förrädardepartementet… att man skall låta det fortgå.

     Hela det förbannade systemet med regeringen Reinfeldt & Co. är ta mig fan sjukt och genomruttet.

     Något måste iscensätta en revolt innan det går alldeles övertyr!

   • tokeskil

     Svaret är JA.

 • Teofil13

  När jag ser bilden på Maud O så ryser jag… hur i hela friden kan en sådan person ha hamnat i en sådan position? Har hon ingen självinsikt överhuvudtaget? 

  • Storeberg

    Nej

 • YOTHI_TARZAN

  Om ni bara kunde föreställa er hur många greker och jugoslaver som har lyckats bli förtidspensionärer  de senaste 40 åren ……
  Skulle inte förvåna mig ifall det har kostat oss 5 000 000 000 under åren

  • Lena2222

   Ja jag ser ju här hur det ser ut med Iranierna. Ingen av dom som jobbaroch dom har varit här länge. Flera som är förtidspensionerade. Varför har jag inte förstått då det råder full aktivitet på dom

 • http://www.aktualia.wordpress.com/julia-caesar Cavatus

  Hallå alla flygbladsutdelare! Fler behöver få läsa sådana här avslöjande nyheter. Nu finns nya flygblad på nedladdningssidan. Läs mer om dem här:
  http://aktualia.wordpress.com/flygblad/ 

  Där finns direktlänkar till de nya flygbladen.

 • http://www.aktualia.wordpress.com/julia-caesar Cavatus

  Frågan är varför icke-svenskar (dvs de som inte är svenska medborgare) överhuvudtaget ska ha rätt att uppbära sådana här förmåner. När bidrog de med inbetalningar till det system som de så rovgirigt utnyttjar?

 • biran

  Blattepack från början till slut, arber araber. areber

 • 585961

  Inte nog med att vi föder skithögarna dom lurar dessutom till sig  pengar dom aldrig skulle haft av svenska skattemedel,  detta är den enda orsaken till att dom kommit hit och inget annat för dom vet att svenska myndigheter är naiva , lätta att lura van med  hederliga svenskar , men nu har 7 klövern släppt in ett helt nytt klientel , ljugande kroknäsor, SD 2014 ut med skiten

 • http://thoralf.bloggplatsen.se/ SM811

  Detta är bara toppen på isberget. Att det har gått så här långt får Fredrik med bihang ta på sig. Så fort det rör sig om invandrare är det minimal kontroll och det vet invandrarna om.

 • kokoo

  Vems är felet. Svar Nuvarande politiker ! Politikerna låter kriminella svindla bort våra inbetalda skattepengar.

 • Lena2222

  Ja att det förskingras miljarder har jag förstått i flera år och ni också antar jag.
  Vad kan det bero på att inte politikerna, polisen eller tjänstemännen fattar någonting? En viktig fråga som det skulle behövas göra en haveriutredning om.

 • http://www.pkcensuren.host-ed.me/ PKcensuren

  Är det inte märkligt assistentbidragen skenar i höjden och fusket med det

  Parallellt som 10000 svenskar blir utförsäkrade parallellt med extrem massinvandring?

  Jag ser dagligen äldre som går med sina rullatorer när de gör sina ärenden. Varför är detta inte en lönsam verksamhet att satsa på? Det brukade heta tidigare ”välfärd”

  Och hur pass grov handikappad måste man vara för assistentersättning när äldre svenskar med rullatorer klarar sig själva?

 • http://armamodersvea.blogspot.com/ Bo Ålander

  Jag var, för länge sedan, verksam som rullstolsbusschaufför i en mellansvensk stad, bland alla ”ärligt” handikappade fanns det en större mena-familj som, på något vis, lyckats slå i försäkringskassan att hela högen var handikappade OCH registrerat ett assistansbolag där de var varandras assistenter! Jag såg med egna ögon att den ”handikappade” gick och satte sig i rullstolen när jag närmade mig adressen.
  Den yngre släkting han hade med som assistent kunde, nå’n annan dag, vara den ”rullstolsbundne”…
  Då jag påpekade detta för mina chefer upplystes jag om att jag kunde se mig om efter annat jobb om jag knystade om detta, dels tjänades det pengar på parasiterna och dels hade företaget inte råd med att anklagas för rasism…
  Inom parentes har nämnda familj, på senare år, seglat upp som en av de ledande yrkeskriminella klanerna i staden samtidigt som man fortfarande driver sitt assistansbolag och håvar in sjusiffriga belopp…

  • j_london

   Alltså… är detta verkligen sanning? Och varför ser då ingen till – som känner till detta – att omedelbart försöka få stopp på detta?

   Om detta verkligen är sant – då är det ju totalt vansinnigt… Hittar inte bättre ord för tillfället.

   • http://armamodersvea.blogspot.com/ Bo Ålander

    Det är dagens sanning. Om Du så önskar kan Du få namn och företag, fast detta på mer informell väg.

    • j_london

      Varför inte tipsa myndigheterna… sannolikt lönlöst, men det kan vara värt ett försök. Parallelt kan du ju ta kontakt med pressen. Det finns väl någon DDR-blaska där du bor – som INTE kommer att skriva om det…

     Eller förresten… varför inte tipsa chefred. Kapten Krok!

     • http://armamodersvea.blogspot.com/ Bo Ålander

      När jag slutade på det jobbet kontaktade jag Förskingringskassan, se’n dess har absolut ingenting hänt. Lokalpressen är meningslös, den lider under det Ullenhagska oket…

     • j_london

      Låter precis som vilken dag som helst, någonstans, i det kollapsade Sverige.

      Ingen bryr sig, ingen som tar ansvar, alla skiter i precis allting…

      Tag kontakt med SweCon och fråga om man inte kan ta upp detta.

 • PETER NYMAN

  Allt startade med att ingen undersökte att dom utländska läkar intygen var riktiga.En sådan koll skulle varit direkt rasistisk.DOM bara tackar och tar imot.SVENSKEN med det verkliga behovet är den som får lida.

 • SWEbuilder

  Det är väl ingen ide att åtala dessa araber (tveklöst är det araber som är inblandade) eftersom det aldrig kommer att leda till en fällande dom ändå. Det kommer regeringen att se till, deras visioner om mulitkulti får inte svärtas ner.

 • blirsatrott

  Snyggt jobbat Mona Sahlin.
  600000 nya jobb.
  Hur kul är det när dina kompisar dränerar statskassan på Miljarder per år….
  Du borde ta en taxi till Kiruna och hoppa ner i ett gruvhål.

  • https://twitter.com/#!/Lotassen Sunngifu

    Det är häftigt att betala skatt?

  • tokeskil

    Endast om hon är säker på att staten betalar resan .

 • http://www.facebook.com/people/Bengt-Idestam/100000872502275 Bengt Idestam

  Menar Försäkringskassan att Mauds nybyggare fuskar? Rasism, anmäl till JO, DO, Allahu Akbar. Fatah försäkringskassa,hataf till kontrollsvennar

 • arch_a

  Naiva idioter. Blir smått förbannad när alla vet att det förekommer. Men ingen vill tro att det är så.

 • Tomtomaso

  Vem är förvånad? Finns det någon annan än handläggarna på försäkringskassan som inte har begripit vad dessa bedragare har sysslat med. Jag fick veta av en person med invandrarbakgrund om att denna person tjänade så fruktansvärt bra som personlig assistent. Jag försökte förstå varför han kunde tjäna så bra i förhållande till många andra som jag känner inom omsorgen. Nu på senare tid har jag begripit, att det går att tjäna bra med pengar genom att vara personlig assistent till en släkting. Fy F-n för ett så  ruttet system som inte kan avslöja dessa bedragare.

  • Solsken

    200 timmar per månad ger bra lön.

 • 123ferdinand

  De politiker som beslutat om detta , mycket viktigt att komma ihåg vilka det är . Någon dag vänder det i riksdagen . De ska naturligtvis ställas till ansvar . Precis som krigsförbrytare får göra det . Det handlar ju faktiskt om landsförräderi ,ovarsamhet med andras pengar . Naturligtvis ska de få sina extrapensioner indragna och bara få vanlig grundpension ,dvs när de fyllt 65 Inte tidigare . Mycket viktigt för framtida beslut att man vet att ansvaret för så stora handlingar kan förfölja en livet ut .

 • Saxtorparen

  Fusket i assistansbranschen är större än vad försäkringskassan förutspått.Förutspått ? Har siaren fått demens eller rent av en hjärnblödning ?
  Kristallkulan har kanske spruckit för något har bevisligen blivit alldeles galet.

 • http://www.facebook.com/people/Jonathan-Lejonhjärta/100001516719804 Jonathan Lejonhjärta

  Jag har berättat om min granne i halmstad innan som var ledaren bakom assistans fusket som skrevs om för en tid sedan. Han använde alltid kryckor vid sina möten med myndigheterna själv och ibland så lånade han en släktings handikappade barn och visade upp och påstod att det var hans son som satt i rullstolen.

  Han hade ett parkeringstillstånd för handikappade i vindrutan på sin bil, och så vitt jag vet så var han det inte det minsta handikappad då jag såg han röra sig till vardags.

  Handikappet bestod av en hjärnskada är jag övertygad om som var medfödd vilket alla invandrare verkar ha då dom beter sig som efterblivna mer eller mindre allihopa! 

  Hur kan lyckades lura försäkringskassan förvånar mig inte då dom sitter och fikar hela dagarna och inte vill lyfta på arslet och ifrågasätta något som invandrarna påstår utan dom stämplar friskt ”GODKÄNT” i pappren!
   Den enda kamp som försäkringskassan för är mot den etniska svensken som arbetar och MÅSTE hållas i arbete annars så finns det inga pengar kvar i systemet till invandrarna.

  För dom jobbar inte och kommer så aldrig att göra heller!

 • Pingback: Familj gripen för assistansbedrägeri « Sweden Confidential