Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

5,2 procent arbetslösa i Varberg


PENSIONSRÄDDARNA De dåliga tiderna har nått Varbergs kommun. Arbetslösheten uppgick i september till 5,2 procent av arbetskraften. Värst drabbade är kvinnorna. Kommunstyrelsens vice ordförande Jana Nilsson (S) är mycket oroad över utvecklingen.

- Det har varit lågkonjunktur i stora delar av världen en lång tid, och självklart når den förstås oss. Men vi är dåligt förberedda, säger han.

Framför allt är han kritisk till rikspolitiken och befarar att det blir kommunerna som får ta de hårdaste smällarna.

- Arbetsförmedlingen har kraftigt begränsats. Det saknas verktyg. Det finns inga pengar för kompetensutveckling och omställningsmöjligheterna för arbetslösa är små. Samtidigt har arbetsgivare svårt att hitta utbildad arbetskraft. Det blir kommunernas som får ta ansvaret, säger han.

I september fanns det 1567 arbetslösa i Varbergs kommun. För ett år sedan var det 1455. I siffrorna ingår både öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd.

I Varberg är kvinnor, till skillnad från Halland som helhet, hårdast drabbade. Även bland de unga är arbetslösheten hög.

- Många som blir arbetslösa har ingen a-kassa och de flesta som har a-kassa har svårt att klara sig. Taket för a-kassan är alldeles för lågt. Många, och det gäller normalinkomsttagare, får sin inkomst halverad, säger Jana Nilsson.

I fredags fanns det 88 lediga jobb i Varbergs på arbetsförmedlingens hemsida. Inom många yrkeskategorier som transport och naturvetenskapliga arbetet fanns det inga jobb alls. Störst efterfrågan var det efter personal till pedagogiska arbeten, bland annat fanns fyra lediga förskollärartjänster. Annars är kockar det hetaste just nu. Sammanlagt fanns det sex lediga kock-jobb i Varberg, dock gäller flera anställningen bara för kortare tid.

Jana Nilsson har i många år engagerat sig i arbetsmarknadsfrågor. När den borgerliga majoriteten förra året beslutade att flytta ansvaret för den arbetsmarknadspolitiska verksamheten från kommunstyrelsen till socialnämnden protesterade Jana Nilsson kraftigt. Han gillar inte tanken på att svaga grupper ska kämpa om pengarna i samma nämnd.

- Om arbetslösheten ökar, ska man ta resurser från de gamla då?

Helt och hållet vill han dock inte avfärda flytten, utan han hoppas på det bästa.

- Just nu pågår en uppbyggnad av ett annat sätt att arbeta. Det är svårt att bedöma vad som ska komma av det nu.

Antalet nyanmälda jobb till Arbetsförmedlingen minskar samtidigt som fler anställda varslas. Under september varslades 213 om uppsägning i Hallands län. Det kan jämföras med 96 personer samma månad förra året.

Trots den ökade arbetslösheten är situationen i Varberg bättre än på andra håll i landet. Arbetslösheten uppgick i september i hela landet till 8,4 procent av arbetskraften. Totalt var 392820 personer i landet registrerade som arbetslösa i september.

HN

 • Johan Rydberg

  Jag tror inte pa tt arbetslösheten bara är 5,2 procent

  .Var kommer siffrorna fran ?. Förmodligen de som är inskrivna pa arbetsförmodligen.En mycket stor grupp, framför allt invandrare söker inte ens arbet. d.v.s är ej inskrivna pa arbetsförmedlingen som arbetssökande. Jag vill hävda att siffran arbetslösa är minst den dubbla. Sa är det i Stockholm, varför skulle det vara annorlunda i Varberg?

  • Professorn

   Jag håller med dig, Johan!
   5,2% är nog bara en påhittad glädjesiffra.
   Verkligheten ser inte ut så.

   • Pantertanten

    Det är arbetssökande och inte arbetslösa.
    Arbetslössa höll jag på att skriva….

  • plotuj

   Tänkte precis samma sak så du har redan skrivit vad jag tänkte

  • Pantertanten

   Det är skillnad på arbetssökande och arbetslösa, men media använder ordet arbetslösa för arbetssökande.

 • SluggoTuff

  Det måste väl vara en felskrivning 52 % låter mer sannolikt. Annars skulle ju arbetslösheten vara under snittet för landet och inget att skriva om!??

 • http://thoralf.bloggplatsen.se/ SM811

  Arbetslösheten kommer att explodera när det nästa år väller in Somalier mm.

  • farsartat

   Ja, så är det. Hela landet kommer att förvandlas till ett obotligt kaos. Kriminaliteten ska vi inte ens tala om.

 • Johan Rydberg

  En grundläggande regel. tro aldrig pa statistik.Statistik är lika palitligt som en kommunike fran nordkoreanska centralkomitten.

  I Spanien är arbetslösheten framför allt för unga skyhög, men jag har aldrig sett nagraa soppköer. De flesta hankar sig fram pa det ena eller andra sättet.

  I Berlin där jag bor är arbetslösheten ocksa mycket stor, jag har aldrig sett nagot soppkök.

  Statistiken över arbetslösheten i Sverige är mycket missvisande. Det finns en mycket stor grupp människor som inte ens söker arbete.

  • ledsenfarmor

   Om du har missat att svenskar (riktiga svenskar) står i soppkö, så har du en länk här:

   http://www.swedenconfidential.info/2012/03/18/svenskar-star-i-soppko-medan-ensamkommande-lever-som-kungar/

 • j_london

  5,2 procent… Bullshit!  Lägg till 10 procent, minst. Och addera sedan till all arbetslöshet som importeras varje vecka, och som sprids ut över alla landets kommuner. Inklusive Varberg.

  Det handlar dessutom om att uppgradera arbetslösheten varje vecka!

  Vi får inte låta lögnhalsarna/landsförrädarpolitikerna smäll i oss vad för skit som helst.

  • Johan Rydberg

   Visst är det bullshit. j_london

   Jag tycker att det är mycket tragiskt. manga företag skär ner sin verksamhet, en del flyttar verksamheten till laglöneländer. In väller hundratusentals ointegrebara analfabeter som politikerna latsas vara en värdefull resurs som ska rädda svenskarnas pensioner.

   För varje dag som jag läser om mitt f.d fosterland blir jag mer och mer bestört. Vad är det som händer. Vem eller vilka har beslutat att föra det till avgrunden ?

   • j_london

    Jag är precis lika frusterad som du. Dag ut och dag in matas svenskarna med en massa skitpropaganda… Själv jag tror absolut inte på någonting längre. 
    Det  är förresten länge sedan jag slutade tro på vad staten matar ut genom den politiskt korrupta DDR-pressen och lika korrupta SVT.

    Det är bara lögn, lögn, lögn… och bedrägeri och propaganda varenda eviga dag. Men de allra flesta svenskarna är då sanslöst korkade att de sväljer allting!

    Och det går väl inte en dag utan folket matas genom alla kanaler via DDR-media, hur förträfflig den förbannade invandringen av kriminella och plundrande bidragsaraber och obildbara asylturistande analfabeter från Afrika är. Det är rent åt helvete alltihopa!

    Det är en tragedi, utan dess like… på vilket sätt politikerna (tillsammans med 94 procent av det röstberättigade svenska folket valt att sänka Sverige i ett stinkande, kriminellt och mördarideologiskt muslimträsk.

  • a128

    5,2 procent ? hade varit så väl, så är det såfall fantastiskt

 • 585961

  Tänkte just på dessa importerade tält vem f-n ska anställa de sandlopporna när en massa välutbildade svenskar går arbetslösa, Reinfelt, Ulltott, Lööf och Romson kanske????????? felsatsning skulle jag säga i högsta grad,och naturligtvis ska resurserna tas från dom gamla SVENSKARNA , vad annars ? skulle föreslå från rika svenskar som röstade på 7 klövern då blir dom nog nöjda

 • PETER NYMAN

  Nu gäller det  arbesinvanndringen,oron sprider sig lika fort som Zoomalierna,lika fort ökar SD
  Att SVENSKA folket inte skulle se problemen när dom står på var SVENSKA trapp.Det är ett stort misstag av styrande skojare här.2014 Bör VI kunna försöka räta upp skutan lite,främnst i kommunerna.

 • Oberst

  Är bilden tagen från Fas 3?