Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Sifo oktober – Fortsatt upp för SD


BAROMETERN För tredje månaden i rad pekar nålen uppåt för Sverigedemokraterna. SvD/Sifos oktoberbarometer innebär rekordhöga 7,7 procent för SD som befäster sin ställning som fjärde största parti. För Kris(t)demokraterna fortsätter kräftgången och C håller sig nu just över spärren till riksdagen.

Röda blocket 48,6 procent
Blåa blocket 42,2 procent (Inkl KD)
1 910 personer tillfrågades mellan 1 – 11 oktober
Andelen osäkra väljare är 12,3 procent

 

Med 23 månader kvar till nästa val är det fortfarande en övervikt för de tre rödgröna oppositionspartierna. De leder med 6,4 procentenheter över den borgerliga alliansen men frågan är ju om det finns något rödgrönt alternativ på valdagen 2014. En annan lika viktig fråga är om alla de tre småpartierna inom alliansen verkligen får tillräckligt med stödröster för att klara riksdagsspärren. Åker något av dem ut ändras förutsättningarna helt.

För att spä på osäkerheten ännu mer finns Sverigedemokraterna där som ett slags tredje kraft i svensk politik. Ett parti som ökat med 2 procentenheter sedan valet 2010 och som med stor sannolikhet kan hoppas på en vågmästarställning nästa mandatperiod.

Det finns ingen statistiskt säker förändring sedan förra SvD/Sifo-mätningen, men sedan augusti har SD en klar uppgång från 6,2 procent till 7,7 procent. Det är all time high och numera har partiet en ganska jämn åldersstruktur bland sina väljare. Det är inte längre bara unga män på landet som lockas av SD utan också storstadsväljarna.

Bäst går partiet i Malmöområdet med 11,2 procent. I Göteborg är SD uppe på 5,9 procent. Sämst går det fortfarande i Stockholmsområdet men där har partiet ändå ökat från 2 procent 2010 till dagens 5 procent.

– Det finns en normalisering där partiet kommer fram i fler frågor och slipper framstå som ett enfrågeparti. Nu har man suttit i riksdagen en halv mandatperiod och man uppfattas som ett etablerat parti, säger Lena Wängnerud, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Och egentligen vore något annat ganska konstigt, menar hon.

– Man kan inte i längden mobba ett parti som sitter i riksdagen. Samtidigt är det en polerad version av Sverigedemokraterna som vi ser, det är förstås också en del av deras strategi. Sedan är det ingen nackdel för dem att de övriga partierna tillsammans ger sig på Jimmie Åkesson i olika debatter. Det drar upp en skiljelinje och skapar tydlighet för SD, säger Lena Wängnerud.

Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, är inne på samma spår.

– I den senaste partiledardebatten i tv är det ju uppenbart att SD gynnas när alla angriper dem. Det ger dem uppmärksamhet som de aldrig får annars, säger han.

Oktober har annars präglats av höstbudgeten och framför allt oppositionens alla förslag. Men det har inte gett något större avtryck i opinionen. Men Socialdemokraterna verkar ha fått en varaktig uppgång i storstäderna. Allra tydligast i Stockholm där S nu får 29 procent mot 17–18 procent när det gick som sämst för knappt ett år sedan.

Kristdemokraterna parkerar under riksdagsspärren för femte månaden i sträck. Centern står och stampar strax över spärren och Folkpartiet ligger bara aningen bättre till.

– Paradoxen är ju att väljarna vill att partierna ska samarbeta, men de belönar inte partier som gör det och det verkar nu drabba alla utom Moderaterna. Det största hotet för alliansen är att stödrösterna inte räcker till för att alla fyra partier ska bli kvar i riksdagen, säger Toivo Sjörén.

SVD

Röda blocket 48,6 procent
Blåa blocket 42,2 procent

 • Lasselito

  Underbara siffror för SD! Speciellt glädjande är det att de går framåt i Stockholm vilket kan påverka debatten i rätt riktning. Sakta men säkert går det åt rätt håll. Ovanligt saklig artikel om opinionssiffrorna dessutom.

  Det enda negativa är Miljöpartiets siffror. Skrämmande om de hamnar över tio procent 2014.

  • blueviolet.sun

   Instämmer… :/ 

  • Diabas

   Precis, framgången i Stockholm är det bästa i denna undersökning. Verkligheten börjar komma ikapp även stockholmare som lever rätt isolerade från omvärlden. 

   • Fiona1177

     Ja, det börjar ju bli trångt med nybyggare i förorterna och hotet närmar sig alltså innerstaden, och DET vill man ju inte på några villkors vis!

    • Diabas

     Skulle t ex enbart Södermalm ta emot förhållandevis lika många flyktingar (t ex 350 st) som en svensk småort (på ca 4.000 invånare) skulle det bli över 10.000 stycken flyktingar på bara Södermalm. 
     Då hade SD vuxit enormt kan jag säga. Men i Stockholm sätter man invandrarna i egna getton för att finfolket ska kunna fortsätta att vara PK och för invandring. 

 • Sverre

  En viktig siffra för SD är 8,4%! Varför då? Jo, då har SD stöd av minst 500.000 (en halv miljon) väljare!!

  • http://friatider.se/ Allan Sethsson

   Det har sjuklövern kompenserat genom import tills 2014. Röstskola istället för SFI lär vi nog se före valet.

 • Calle86

  Från 2% till 5% i Stockholmsområdet är en fantastisk uppgång på två år!

  • PolarenPer

   Det märks ganska ordentligt här i huvudstaden att fler sympatiserar med SD! 

 • YOTHI_TARZAN

  Miljömupparna får tio procent – är det din käring som röstar på dom ???

 • http://thoralf.bloggplatsen.se/ SM811

  Fler vaknar och begriper att den politik som sju(k)klövern vill genomdriva är en katastrof. SD 2014

 • Theobservermum

  Även i GPs nätbilaga får SD 7,7 %. Det är tredje dagen i rad som de skriver sakligt om SD. Håller GP på att vakna till? Kan det ha med Holmertz-fallet att göra?

  Jag har märkt att fler och fler reagerar, runt omkring en, kan det ha med ett kollektivt uppvaknande att göra? Sjuklövern bävar, med all rätt.

 • farsartat

  SD!
  SD!!
  SD!!!
  SD!!!!
  SD!!!!!

 • https://me.yahoo.com/a/xM8JxG0tg8kn7o6L1ofTTMbQlaMS#aca00 Anna

  Jag brukar ta ett glas vin varje gång SD siffror går upp, men det får jag nog sluta med om det fortsätter så här, om jag inte vill få allvarliga alkoholproblem. ; )

 • Pingback: Skulle du kunna tänka dig att rösta på SD? « Sweden Confidential

 • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

  Hur kan jag få reda på (ungefär) hur många (%) sympatisörer SD har i varje län?

  • Sverre

   I dag är nog svårt men om du menar senaste valet så kan du använda denna länk.

    http://www.val.se/val/val2010/slutresultat/R/rike/index.html