Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

SD, partiet som inte skulle ges en millimeter


LEDARE FOLKET Sedan valet 2010 har Sverige en ny politisk karta att förhålla sig till. För första gången på 20 år har vi ett populistiskt, främlingsfientligt parti i vår högsta beslutande församling. Något som vi har varit unikt förskonade från, sett ur europeiskt perspektiv.

Sverigedemokraternas intåg i riksdagen kom knappast som en överraskning för oss som följt partiets utveckling och sett hur de succesivt lagt grunden för sina riksdagsmandat – i kyrkoval, kommuner och landsting.

Efter valet 2010 kunde vi också se hur det osäkra stillatigandet som till stor del präglat de etablerade partiernas förhållningssätt gentemot SD, förbyttes mot ett massivt och samstämmigt avståndstagande. Partiet skulle inte ges en millimeter. Ingen ville ens misstänkas för samröre med dem, eller riskera att beskyllas för att göra upp i slutna rum. Något erkännande som vågmästare skulle SD aldrig få. En princip de etablerade partierna hållit tämligen hårt på.

Gott så. Men i sitt partipolitiska utanförskap fortsätter SD ändå att påverka samhällsdebatten. Halvvägs in i mandatperioden kan vi konstatera att det största hotet från SD inte är deras faktiska, direkta politiska påverkan – det är effekten av deras blotta närvaro.

Oktober 2012 lyder en av SVT:s frågeställningar i partiledardebatten: ”Hur mycket invandring tål Sverige?” Samma debatt i vilken statsministern, i strid med fakta och bättre vetande, gör gällande att ensamkommande flyktingbarn kan vara en faktor bakom försämrade skolresultat.

Så förankras Sverigedemokraternas problembeskrivning, deras världsbild bekräftas, samtidigt som den i nästa andetag massivt fördöms. Samstämmigt av partiledarna. SD påverkar samhällsdiskursen, vilka frågor som debatteras och ur vilken aspekt de belyses.

Vi har också kunnat se tendenser på hur etablerade partiers företrädare närmar sig SD:s retorik och idéer. Det har handlat om allt ifrån språktest och svenskkontrakt till styvnackat kommunalt motstånd mot mottagande av ensamkommande flyktingbarn till den egna kommunen. Men oftast handlar det om mindre politiska gester, retoriska anpassningar och små steg mot SD:s riktning. De är svåra att upptäcka, och ibland ser vi dem inte förrän de dyker upp som ett dåligt minne i backspegeln.

Det finns både geografiskt och tidsmässigt närstående exempel på hur politiker från de etablerade partierna anammat en sverigedemokratisk retorik i debatten. I Katrineholm har såväl det socialdemokratiska kommunalrådet som det folkpartistiska oppositionsrådet under året vädrat uppfattningar som luktar SD lång väg.

Den förstnämnda vände sig i en debatt i landstingsfullmäktige mot att landstinget skulle ge människor som vistas i Sverige illegalt en gräddfil i sjukvården medan ”våra anhöriga ska betala mer.” ”Jag vet att det är många som håller med mig i salen men inte törs säga det öppet”, slog hon på klassiskt SD-vis fast den gången.

Göran Dahlström (S) skrev inför Löfvens Almedalstal i somras på Aftonbladets debattsida ett inlägg om att Socialdemokraterna måste våga debattera problemen med integrationen. Med några korta stycken lyckas Dalström minst lika väl som SD själva att ställa grupp mot grupp och peka ut invandrare som ett ovälkommet problem:

”Invandrarna utgör totalt 14–15 procent av befolkningen. Deras andel av försörjningsstödet är 50 procent. Kommunen har bostadsbrist. Arbetslösheten är högre än riksgenomsnittet. Ungdomsarbetslösheten är väsentligt högre än genomsnittet. Det finns alltså inga jobb för den här gruppen.”

I bägge fallen, men kanske främst i det sistnämnda, finns bra mycket mer att önska från berörda politikers partier i fråga om avståndstagande och kraftfullt agerande. Det tycks finnas en tendens inom arbetarrörelsen att missta kollektiv tystnad för kraftfullt avståndstagande.

Att politiker från etablerade partier agerar så här är sannolikt en kombination av successiv normalisering av SD:s politik och en politisk analys av att partiets uppfattning i en viss fråga har stora sympatier. I tider av ideologisk härdsmälta lockas popularitetshungrande politiker av möjligheten att plocka hem eller plocka tillbaka SD-väljare till sitt läger. Man blir så mycket strateg att man glömmer vad man slåss för, glömmer att valframgång inte är målet, utan medlet.

Det är så det börjar. Sakta men säkert prövar man sig fram, sätter försiktigt den ena foten framför den andra för att se om isen bär för ytterligare ett steg ut på den allt tunnare skorpan. Vi har sett det ske i Danmark. Samma sak där. Det kommer smygande.

Det avståndstagande som initialt präglade de etablerade partiernas relation till Danskt Folkeparti har förvandlats till ett accepterande. Genom sin blotta närvaro i det politiska landskapet har partiet påverkat den politiska diskursen. Med tiden har SD:s danska systerparti blivit legitima, har normaliserats.

Politiker som agerar på det sättet kanske lyckas hålla främlingsfientliga politiker undan politikens allra ädlaste taburetter, men till vilket pris? Till priset av att partiets uppfattningar normaliseras och deras politik blir rumsren.

I de växande klyftorna mellan de som har och de som inte har finns jordmån för rasismen, det är där den slår rot.

De etablerade partiernas ansvar i allmänhet, och socialdemokratins ansvar i synnerhet, är att presentera dessa människor ett alternativ, inte en kopia.

Folket

 • Allanoskar

  Populistiskt? Främlingsfientligt? Det är lätt att strö invektiv omkring sig. Tydligen svårare att belägga dem med fakta…

 • kokoo

  Tänk om VI Svenska folk vetat vad vi i dag vet, så har ALDRIG Reinfeldt och hans landsförstörar bröderna och systern aldrig kommit till makten.Det var det värsta som hänt Sveriges folk sedan Palmes tid.  Hoppas att det går att återställa efter valet 2014.

 • Jarnsida

  ”Den förstnämnda vände sig i en debatt i landstingsfullmäktige mot att landstinget skulle ge människor som vistas i Sverige illegalt en gräddfil i sjukvården medan ”våra anhöriga ska betala mer.””

  Är det så jävla konstigt egentligen? Snubben måste ju vara helt sinnessjuk.

 • http://www.facebook.com/kristian.gronqvist.5 Kristian Grönqvist

  Dilrmmat, ledaren i Folket, är att de inte har alternativ. Det går inte att snyta pengar ur väggen och ge till människor som aldrig snyter sig.

 • http://www.facebook.com/people/Gunhild-Larsson/100003462692025 Gunhild Larsson

  SD är det partiet som ökar i snabbast takt och behöver egentligen bara luta sig tillbaka och rulla tummarna då våra andra värdelösa politiker har skapat ett samhälle präglat på allt utom demokrati. Vi uppmanas dagligen via press att hata oss själva och hylla islam. Tack alla idioter i Sverige som ger SD ett ökat stöd. Det är en självklar utveckling och 2014 så kommer den riktiga smällen. Jag ser fram emot att få Jimmie Åkesson som vår nya statsminister. Och med tanke på hur prognosen ser ut med massinvandring och ökad kriminalitet fram till nästa val så lär inte SD göra annat än att öka och öka. TACK.

  • 530729

   ”-Och nu över till Sverigedemokraternas valvaka där segerrusiga glada människor jublar åt att partiet fick hela 51%! Vi ska försöka tränga oss fram och se om vi kan få en intervju med Sveriges blivande statsminister Jimmie Åkesson…”
   Jörgen

   • Bajen666

    He,he………..Vilken syn och vilken dröm..!

    men det sista som överger oss människor är ju hoppet, så hoppas folk..!

    SD 2014.

   • Nemasproblemas

    Det var nog årets bästa kommentar!

   • MakingBacon

     Kankse inte 2014 men väl i kommande val. Vi har haft ett parti med egen majoritet i Riksdagen som på den tiden också var Sverigevänligt. Så det är ingen utopi då målar upp.

 • http://thoralf.bloggplatsen.se/ SM811

  Först skulle de inte befatta sig med SD. Fungerade inte.
  Sedan skulle de ta debatten. Fungerade inte det heller.
  Vad kommer nästa drag att bli från sju(k)klövern?
  SD 2014

  • ledsenfarmor

   Nästa drag som de redan börjat med lite smått, är att ifrågasätta var ”räddarna” ska bo och leva. Kommunpolitikerna har äntligen börjat förstå vad som händer runt knuten. Inte alla, men några. Det hjälper inte PK-politikerna i valet 2014. De har redan förstört vårt land.

   • Bajen666

    ”De har redan förstört vårt land”…Precis Farmor, och nu ska ju dom som kommer börja yngla av sig oxå…blir roligt detta om så där 5-10 år..!

    SD 2014

    PS; Men Farmor, Schweiz mobiliserar för framtiden, men det är som med mig kanske för gammal för utvandring…….suck..!

    • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

     Jag delar samma öde. Jag är kanske också för gammal. Jag hade siktat på Nya Zeeland men de har rätt snäva regler för invandring och jag lyckades aldrig uppfylla dem. Alternativet var att hyra något och bo där i sex månader, åka hem till Sverige i tre månader och sedan åka tillbaka till Nya Zeeland i sex månader. Osv. Det var inte lockande så nu sitter jag här i skiten och undrar hur jag ska lyckas lösa det här. :(  

     • Theobservermum

      Varför inte bo på vinterhalvåret i N.Z och sommarhalvåret i Sverige. Du får sommar året om.

     • Bajen666

      Näää så gammal är jag inte….fanken det låter fin fint…Nya Zeeland i sex månader, Sverige tre månader osv,osv…hmm detta ska jag kolla upp…tackar..!

     • 530729

      Nya Zeeland… det är ju Midgård! Skulle gärna vilja bo hos hoberna i Fylke! Eller varför inte hos alverna i Lothlorien… där släpper de inte in mörkrets krafter!
      Jörgen

     • http://www.facebook.com/people/Jonathan-Lejonhjärta/100001516719804 Jonathan Lejonhjärta

      Köp en segelbåt och segla dit vindarna bär dig :) Håll dig flytande och håll dig borta från muslimska länder. Mat finns i haven och chartra turister som får bekosta det övriga ..klart! :)

     • antikomunisten

      Sydamerika ar ett bra tipps.

 • svenne666

  Vad har hänt med SweCon…. Varför har ni blivit PK?… är det för att ni söker presstöd?..

  • 530729

   Den här artikeln är en ledare från sosse-tidningen Folket, inte SweCons åsikter!
   Jörgen

  • Bajen666

   Snälla Svenne…kolla underst i artikeln….o vad hittar vi väl där…?

   SD 2014.

 • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Art

  Det går framåt och folket vaknar mer och mer. Detta gläder mig.
  Det som inte gläder mig är att MP också går framåt.
  Ska det bli en kamp mellan MP och SD?

  De gamla ideologierna gäller inte längre vare sig de ligger till vänster eller till höger. Vi har ett  helt annat samhälle idag. Detta oavsett den stora folkvandringen och den stora fördärvliga religionen som kan komma att mörka ner vårt samhälle om vi inte snart drar i nödbromsen.

   

 • majsan29

  Det ska vara mycket till för att det ska gå att undvika vad flyktingströmmarna + anhöriga  innebär för Sverige som det samhälle som har byggts upp. Idag. Artiklarna har kommit tätare, i synnerhet sedan somalisk anhöriginvandring kom på tapeten och vad det skulle innebära för kommuner då de redan har rätt fullt. Analfabetism? Det ska inte vara helt svårt att fatta att då är det plötsligt inte precis fråga om gratis utbildade som kommer och kan ta ett jobb rätt snart (om det nu finns). Vem vet inte att det går utför i svenska skolor och i vilka områden och vilka som bor där?  
  .
  Det ska vara mycket till för att blunda och missa idag. Iofs finns det en del folk som håller stenhårt på sin tro, Sverige är rikt, alla kan, ingen flyr om de måste etc. Det tror jag också, men också att det finns en gräns, särskilt då man ställer låga krav och har dåliga kontroller. Det är som gjort för missbruk. Vilket också håller på att uppdagas. Vilket också regering/riksdag torde veta om. Men de vet inte riktigt hur de ska hantera detta utan att det verkar rasisistiskt :)

 • http://www.facebook.com/people/Jonathan-Lejonhjärta/100001516719804 Jonathan Lejonhjärta

  http://www.dn.se/nyheter/politik/sd-har-forlorat-81-kommunmandat
  Det är väl inte så här vi vinner mark?

 • Steenson

   http://www.folkbladet.se/opinion/ledare/default.aspx?articleid=6187712