Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Folksam får registrera kundernas körstil – Win Win situation säger de


Nu är det snart kört för alla bilägare. Detta som godkändes av Datainspektionen är enbart till för ytterligare övervakning. Att försäkringspremierna kommer att stiga behöver man inte var speciellt intelligent för att begripa.

De snackar om en Win Win situation, med andra ord pratar de skit. Börjar ett försäkringsbolag följer de andra efter.

Uppgifterna får inte användas till något annat än att beräkna försäkringspremien säger juristen Martin Brinnen från Datainspektionen. Men vad händer när uppgifterna säljs vidare? Kanske till ett företag som anlitas för att kunna kontrollera var du befinner dig?

Vad kan då avslöjas? Att du är på jobbet eller har hamnat i ett sovrum där du inte ska befinna dig? Kanske bara ute och går en promenad? Möjligheterna är många och otäcka. Det finns de som tycker att det ska opereras in chip i kroppen på oss människor. Är det någon som tänker på Orwell 1984 just nu? Borde alla göra.

De enda som vinner på detta är försäkringsbolagen. Kommer bolagen att samarbeta med någon myndighet framöver när det gäller eventuell fortskörning? Händer det något, som att du krockar med ett vildsvin eller älg, eller det kanske är halt och hamnar i diket,och du har kört några km för fort, så är chansen att försäkringen inte gäller väldigt stor. Bara att se vad som händer  i hemförsäkringen när något händer. Många kronor som räknas av. Är försäkringsbolag till för sina kunder eller till för sig själva? Svaret är nästa givet.

Folksam vill införa en bilförsäkring där bilföraren betalar en premie efter körstil. Bolaget har av Datainspektionen fått godkänt att registrera en försäkringstagares eventuella fortkörningar.

Folksam har testat det nya systemet det senaste året. Utrustningen i bilen läser av hur ofta en förare går över hastighetbegränsningen, och premien beräknas därefter.

– Testen har visat att olycksrisken blir lägre och i de flesta fall sparar försäkringstagaren pengar. Det är en win-win situation, säger Maria Krafft, forskningschef på Folksams trafik och miljöavdelning.

Hos Motormännen är man negativt inställda till förslaget.

– Jag är tveksam till det här. I första läget kommer de säga att det är frivilligt, men ju längre det går och ju fler som börjar använda det här, desto dyrare kommer den vanliga försäkringen bli. Det rimmar illa med den nuvarande lagstiftningen, säger Mikael Höög, pressansvarig hos Motormännen.

Maria Krafft håller inte med om det påståendet.

– Vi är noga med att hålla isär de olika försäkringarna, och de kommer inte påverka varandras pris. I dagsläget beräknas premien efter ålder, kön och bostadplats. Som ung kille i en storstad hamnar du automatiskt i en ganska tuff premieklass. Den här lösningen tror vi kommer göra det mer rättvist, säger hon.

I ett pressmeddelande från Datainspektionen säger juristen Martin Brinnen att Folksam ”inte får använda uppgifterna till något annat än att beräkna försäkringspremien”.

Metro

 • NE_Mannen

  Folksam kan dra åt helvete, har de tjyvläst boken 1984 nu igen ?

  • antikomunisten

   Heter dom inte folkskam?

   • NE_Mannen

    He He He…   Helt riktigt ! Glömde detta i min iver av hat mot dessa översittare.     ;-)

 • Agera1

  Blir snart till att försäkra bilen utomlands…

 • http://thoralf.bloggplatsen.se/ SM811

  Det finns planer att alla nya bilar skall ha inbyggt vilka hastigheter som gäller.
  Sedan är det lätt att kontrollera. Det finns fartvarna som man kan köpa so varför kan inte det bli standard i bilar.

  • allemand

    Det du inte vet att det är väldigt ofta fel på vägverkets databas gentemot vad som verkligen gäller. Fråga mig jag har en apparat som använder vägverkets databas och den är långt ifrån felfri, tvärtom den har många fel.

   Lätt att kontrollera att det är riktigt är det inte. Möjligtvis i din teori men inte i verkligheten.

 • EricD123

  Jag ser inga problem med detta. Om man kunde skapa ekonomiska incitament att använda blinkers och hålla avstånden vore det ännu bättre.

  Integritetsfrågan är inte relevant för dem av oss som bär en mobiltelefon i princip hela tiden. Förutom att tekniken förmodligen är likartad så kan mobiloperatörerna dessutom lyssna på vad vi säger. Om du litar på Tele2, så bör Folksam inte direkt göra dig stel av skräck.

  • Anonym

   Bra skrivet.
   Bristen på blinkande och avstånd till framförvarande är två stora irritationsmoment och olycksrisker.

 • Elitemaster90

  Jag vet hur det kommer sluta. Dagens premier kommer vara till söndagsåkarna medans resten kommer att få smaka på svidande premier.

  Tur att jag registrerade min här i Bulgarien i veckan. Runt en tusing per år för trafikförsäkringen, 300 mer än vad jag betalade i Sverige per månad.

  Den dagen jag är tillbaka i Sverige, vilket jag hoppas det dröjer så har jag inga planer på att  slänga på svenska plåtar igen….

 • Michael_Svensson

  Den som kör bil runt om i Stockholm skulle nog tycka att detta vore bra. Vissa (flesta invandrare) kör som galningar i Stockholmstrafiken. Man undrar var dom köpt sitt körkort. Den som inte har något att dölja bör inte bli speciellt upprörd över detta.

  • etnofil

   TjaaaaaInget körkort, ingen försäkring och överhuvudtaget inget intresse av att göra rätt för sig heller…Vad får dig och tro att detta skulle drabba dem som drabbas bör..?
   ..istället för att som vanligt drabba den som försöker göra rätt för sig.

   • Michael_Svensson

     Vet inte var du kör bil någonstans men här i Stockholm kör väldigt många som dårar. Hur som helst tycker jag att det har blivit värre.

    Sen till din kommentar om. ”Vad får dig och tro att detta skulle drabba dem som drabbas bör.. ?” Så du menar att inte ens taxiförarna har körkort? Dom är en del av de som kör som idioter. Visserligen finns det en del som kör utan körkort men jag tvivlar på att dom sticker ut så mycket.

    Hur som helst kör man lugnt så har man inget att vara rädd för eller?

  • Anonym

   I Ryssland har man kameror i bilarna. Det är ett krav från försäkringsbolagen. Vet inte om det har blivit lag också ännu. Därav alla ryska trafikfilmer på youtube.

   • http://swedenconfidential.info/ Kapten_Krok

    Tack för det infot. Man har undrat varför det finns så många krockar på tuben från Ryssland ja, hehe.

 • micklaren

  En av Sveriges många inkompetenta justitieministrar myntade en gång i tiden, med anledning av att ge polisen utökade möjligheter för telefonavlyssning, uttrycket ” Den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta”.
  Kontrollsamhällesförespråkarna ger sig aldrig.

 • loofon

  Är det verkligen någon som tror att detta är en åtgärd som på något sätt skulle gynna den enskilde bil/mc-ägaren?
  Nej, det är ytterligare en spik i individens frihetskista och detta ”experiment” kommer att utökas om inte väljarna säger ifrån.
  Att det är sossarnas egna gamla försäkringsbolag som drar igång detta förvånar iaf inte mig.

 • PolitiskVilde

  ”Testen har visat att olycksrisken blir lägre och i de flesta fall sparar försäkringstagaren pengar.”

  Ja, det var ju en bra anledning att bokföra medborgarnas göranden och låtanden…

  Finns ju många områden man med den retoriken, skulle kunna utöva total individkontroll så, när skall försäkringsbolagen, med staten i ryggen, montera upp kameror i hemmen? 

  Det är ju där en majoritet av alla olyckor, tillbud och misshandelsfall sker, och uppenbara riskelement i form av stroke, är ju de som krystar för tufft när de sitter på muggen, och vad kostar det inte att rehabillitera en strokepatient?

  För att inte tala om alla politiska diskussioner man skulle kunna banda och arkivera i ett bergrum, till den dag man kan använda materialet i statliga kontroll och åtalsåtgärder.

  Förföljelsemani verkar vara en diagnos som numera är helt befogad…

 • svenskeman

  Vi är ju redan kontrollerade hur vi rör oss genom våra mobiltelefoner. Snart blir det ett chip i nacken….

 • laippajuusto

  Hade den försäkringen funnits för 15 år sen så hade jag fått rätt och inte bilen värderad efter ”den blå boken” …Folk kan inte köra i Sverige!