Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Bybor missnöjda med transitboende – överklagar


INTE VÄLKOMMET I Östra Vemmerlöv har 13 bybor gått ihop gemensamt i en skrivelse till den invandringsvänliga kommunen och överklagat myndighetsnämndens positiva förhandsbesked om transitboende.

Myndighetsnämndens förhandsbesked gällde planerna på att vilja renovera och bygga om den före detta skolan (bild) till ett transitboende för så kallade flyktingar, eller mer riktigt snyltande social lyxturism. I sitt brev där de överklagar beskedet skriver de 13 byborna att det har gjorts en namnsinsamling i byn och att hela 90 procent, 170 av byns 190 invånare, motsätter sig ett transitboende så som det planeras. Det är bra jobbat.

Byborna anser även att den planerade ombyggnaden som presenterats för kommunen är orealistisk och att den borde bli både betydligt dyrare och mer omfattande än vad som hittills presenterats, något som drabbat de flesta ställen.

Det är entreprenören Åke Nilsson som bestämt sig för att anlägga ett transitboende i en gammal skola. Men i byn gror missnöjet som sagt.

– Nu kommer vi gå vidare med det här men komma till skott kommer vi inte att göra förrän om två–tre veckor. Då gör Migrationsverket sin upphandling, säger Åke Nilsson den 22 september.

– De har inget här att göra, säger en av byborna, som vill behålla den fridfulla byn som den är.

Idén med ett transitboende i Östra Vemmerlöv har inte fallit i god jord hos byborna. Sedan projektet blev känt har en protestlista gått runt i byn och i yttranden skickade till kommunen uttrycker grannarna sitt missnöje. Det finns inte någon stimulans för de asylsökande i Östra Vemmerlöv, kommunikationerna är för dåliga och det finns inte någon service, står i det i flera av breven. Många tror också att huspriserna riskerar att sjunka.

I ett av yttrandena går det att läsa: ”Väck inte en björn som sover tryggt. Vi vill inte ha asylsökande till vår trygga by, tack”. Flera av byborna uttrycker en stark ovilja mot att ta emot flyktingarna.

– Vi vill inte ha hit dem, det är en liten by. Jag är ingen rasist men det finns redan tillräckligt med folk från andra länder, säger bybon Evy Hansson som tidningen träffar utanför skolan.

I ett garage i utkanten av byn står två medelålders män och säger vad de tycker.

– Det är redan nedlusat med sådana människor i Sverige, de här protesterna är bara början, säger en av männen.

– Sverige ska spela Bror Duktig. Nej, det finns inte ett dugg positivt med det där, fyller den andra i och ber journalisten gå innan det blir ”otrevligt”.

Ett par mil från Östra Vemmerlöv ligger Borrby. Där har det startats en snyftande stödförening som vurmar för asylsökande och flyktingar. Anna Hansson från föreningen har engagerat sig i diskussionen i grannbyn.

Östra Vemmerlöv är en småort i Simrishamns kommun och kyrkby i Östra Vemmerlövs socken belägen cirka nio kilometer nordväst om Simrishamn. 1960 hade byn 284 invånare och idag 190. Byn upphörde som tätort 1995.

ystadsallehanda

 • antidotes

  Bra! Det är dags att folk reagerar, och agerar! Lycka till!

 • Sven Olsen – (argdansk)

  Alla sådana tilltag måste stoppas – och det kan vi bara göra om regimen vippas av taburetterna, och SD får styra landet tillbaka mot normala, civiliserade förhållanden.

 • cghansson

  Så trevligt!
   
  Transitboende i en by med 190 invånare!
   
  Den där entreprenören Åke Nilsson är ju 
  en riktig mysfarbror.Hoppas byborna
  förstår att uppskatta honom på rätt sätt!

  Charmtrollen i vår regering och på
  Migrationsverket verkar än en gång ha
  lyckats med att sprida glädje omkring sig..

   

 • Lucidor

  Noterar att det inte är i byn som ska ta emot hotellgästerna som stödföreningen har startats, utan ett par mil därifrån. Det framgår inte av texten om det är som en motreaktion på reaktionerna i Östra Vemmerlöv eller om den bara bildats ändå. Oavsett vilket är det ju lätt att vara generös, storsint och tolerant när man inte behöver ta de direkta följderna själva…

 • surkart

  Kan de inte bo hos Gudrun? Hon bor väl i grannskapet! 

 • Tigeraldrig

  Stoppa allt.
  Gå man ur huse för att förhindra att varenda kommun ska ha sylsökande och ensamkommande ”gubbar” med skägg.
  Sluta underminera vårt land.

 • Mariah_Magdalena

  Finns bara ett sätt att klaga och få förändring, och det är via röstsedeln.
  Allt annat är meningslöst nojs.

 • tokeskil

  Det räcker inte med en ”entreprenör  Åke Nilsson” dom måste tänka på mångfalden .

 • j_london

  SD starkt fäste i Östra Vemmerlöv…

  Det var verkligen överraskande att, så många som 90 procent av byns 190 invånare röstade på SD i senaste riksdagsvalet 2010!

  Detta hade man ingen aning om att SD var så starka i Östra Vemmerlöv… Eller är det bara jag som låter min fantasi skena i väg…he, he, he…

  Njaaa, jag tvivlar på att det går att reklamera den politiska vara man en gång köpt. En falukorv går bra att lämna tillbaka om den inte håller måttet, men inte ett politiskt koncept.
  När det gäller politik måste man granska produkten redan vid valurnan… sedan är det för sent!

  • blueviolet.sun

   http://www.youtube.com/watch?v=DcDzg2LplDs&NR=1&feature=endscreen

   De hade det inte så dåligt i Somalia som man trodde… 

 • blueviolet.sun

  Ni hade kanske redan sett det här men 

  http://www.youtube.com/watch?v=a0ivCyXd7PA&feature=plcp

  D-: