Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Vad föredrar du – Svart eller vitt ?


 

Det ska det byggas en kyrka Västerås. Obs ej moské denna gång. 

Den ortodoxa församlingen har planer på ett kyrkbygge. Om de får ihop pengar till detta bygge blir det den första rysk-ortodoxa kyrka i Sverige.

 Församling har funnits i Västerås i nio år . Under den tiden har man hyrt olika lokaler. För tillfället håller man till i ett församlingshem som ägs av Svenska kyrkan.

En tänkbar tomt finns på Hässlö. Församlingens diakon tror att många ryska pilgrimer kommer på besök.

Ska bli intressant att se om den kyrkan blir lika utstickande som moskén som finns i Västerås. Tror inte många reagerar på en kristen kyrka.

Lökformade kupoler pryder kyrkan som, enligt ritningar och önskemål, ska byggas i Västerås. Kyrkan ligger nära E 18, där besökarna kan komma resande från Ryssland, på pilgrimsfärd mot Oslo. Den rysk-ortodoxa församlingen i Västerås har cirka 100 medlemmar.

Församlingen har funnits i nio år och har hittills hyrt lokaler på olika ställen, bland annat i Missionshuset på Vallby Friluftsmuseum och, just nu, i svenska kyrkans församlinghem i  Hökåsen.

– Vi vill ha en egen kyrka, säger Pavel Makarenko, diakon i den ortodoxa församlingen.

Kyrkan ska ha plats för cirka 100–120 personer och utföras i rysk-nordisk stil.

Muslimer kommer förmodligen att lägga in sitt veto och eventuellt kanske kommungubbar o tjänstemän i Västerås stadshus. Inget förvånande om det skulle bli så. Det blir i allafall stora diskussioner innan detta bygge kommer till stånd

 

 

I flera år har församlingen letat efter en lämplig tomt. Slutligen fick man tips om tomten på Hässlö, som är planlagd för församlingsverksamhet.

Under 1990-talet ville Jehovas Vittnen bygga en stor lokal där, men det blev inte av. Tomten ligger vid Hamregatan-Väderleksgatan, nära det nya bostadsområdet Lillhamra. På senare tid har de rysk-ortodoxa diskuterat tomten med fastighetskontoret.

– Kyrkans arkitektur passar bra i området vid Hässlö, det är vackert och utsikten blir bra, säger Pavel Makarenko. Han kan inte säga exakt vad bygget kommer att kosta men räknar med att få hjälp av sponsorer med finansieringen.

 Församlingen har skrivit till kommunstyrelsen för att få hjälp med att köpa tomten och för att få veta priset. Kyrkan är inte det enda projektet. Ett kulturcentrum ingår också i planerna.

– Vi vill undervisa barn om den ryska kulturen, religionen och språket, säger Pavel Makarenko.

 KD-politikern Erik Söderberg är medlem i den rysk-ortodoxa församlingen och har skött kontakterna med Västerås kommun. – Nu ska vi ut och titta på tomten. Sedan ska vi avgöra om vi vill gå vidare, säger han.

 Han säger att församlingen bara vill bygga på en mindre del av den tomt som var avsedd för Jehovas Vittnen. – Vi tänker oss en kyrka på cirka 200 kvadratmeter. Senare vill vi ha möjlighet att utvidga, säger han.

 Den rysk-ortodoxa församlingen i Västerås har två präster, en är bosatt i Umeå och en i Stockholm. Många av medlemmarna åker till Stockholm för att delta i gudstjänster. Med en kyrka i Västerås kommer många fler att besöka mässorna här, tror församlingsmedlemmarna.

Människor från olika länder är med i församlingen, även svenskar som har konverterat. Ulla Persson (S), ordförande i kommunstyrelsen, har inte sett skrivelsen. Hon hänvisar till fastighetskontoret och fastighetsnämnden, som sköter kommunens markaffärer. Tvivlar starkt på det. Hon vågar knappast uttala sig.

VLT

 • http://thoralf.bloggplatsen.se/ SM811

  Hur skall nu kommungubbarna hantera detta när det inte är en moské som skall byggas. Kommunerna är så positiva till den kvinnofientliga religionsideologin islam, hur skall de nu kunna manipulera bort detta?

  • RobertSt2

   Dom tvärvänder och planerar själva att bygga en moske på platsen istället! Ja, jag skämtar, men bli inte förvånade om muslimerna lägger sin näsa i det här. En moske som är förberedd med bönetorn nu när utropen förmodligen kommer att godkännas.

 • per22

  Jaha, då har det dykt upp nya hinder för den av regeringen planerade islaminiseringsprocessens snabba genomförande.

 • diedummenschweden

  Den rysk-ortodoxa kyrkan har visat mer ryggrad mot islam än vad Svk någonsin vågat!

 • Letsraisehellonthem

  Hoppas att dom får igenom detta. Mer kristna kyrkor och inga djävulsmoskér i västerås.
  Fy fan för muslimer och framförallt äckliga somalier som bara blir fler och fler. Ut med skiten.

 • Mariah_Magdalena

  Har absolut inget emot att det byggs ny kyrka i vårt land, ovh ryssarna är mer än välkomna att bygga så många de vill.
  Kyrkor ingår i vårt kulturarv sedan mer än 1000 år tillbaka, så de hör hemma i vårt land.

 • Sweetasplumpie

  Förbjud religion i det offentliga rummet!

  Tro på ulliga Sparrisar och annat hittepå kan man gör hemma.

  • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

    Analogt med ditt resonemang skulle man förbjuda dig i det offentliga rummet. Sysselsätt du dig med att tro på ulliga Sparrisar och annat hittepå. Vi andra fortsätter med den sakliga och vederhäftiga debatten här. 

   • Sweetasplumpie

     Mycket möjlig att man skulle om jag hävdar min rätt att synliggöra en massa tok som man gör i Religionsfrihetens namn. I Religionsfrihet ingår även rätten att slippa drabbas av religion. Jag tror och hoppas att jag har förstånd och respekt för mina medmänniskor på den nivån att jag håller mina tokerier för mej själv.
    Vad folk gör i slutna sällskap med likasinnade skiter jag i!

 • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

  Error 11

 • http://avpixlat.info Realisten70

  Först och främst anser jag att religion är ett hitte-på med mysko personer i en sagobok.
  För det andra så skapar religion bara krig.

  Däremot om jag tvingas välja så väljer jag gärna en kyrka då det är våran grund i detta land.
  Vet dom som går ur Svenska Kyrkan endast för att dom är sneda på präster och annat elände men jag anser att bättre stå kvar som medlem i kyrkan så länge som möjligt endast för att kunna motarbeta islam.

  För ska jag tvingas välja mellan pest eller kolera så väljer jag det ena och då blir det kyrkan och inte moskén.

  Är själv uppvuxen i kristet hem men klev av i 20-årsåldern då det inte längre var aktuellt för mig att vara med.

  Däremot så tar jag hellre en kristen i hand än en muslim om jag nu måste välja mellan olika åsikter inom religionen.

  Så tummen upp från mig och låt dessa personer få bygga sin kyrka.

 • evilhampster

  Tycker man borde stoppa alla nybyggnationer av religiösa samlingsplatser. Finns viktigare ting man kan använda tomten till. Kanske placera ut en parkbänk till folk som är trötta på all religion som trycks upp i ansiktet på en.

 • http://www.facebook.com/people/Peter-Nilsson/100002161299559 Peter Nilsson

  Blir det klockringningar??

 • MakingBacon

  När kan vi få slippa religioner? Religioner går ut på att kontrollera folk i allmänhet och kvinnor i synnerhet. Varför inte religionsfritt ?

 • Sven Olsen – (argdansk)

  Det skulle jag inte alls ha några negativa synpunkter på – särskilt som att då kan inte islamisterna bygga ett av sina avgudatempel på den tomten.

 • Sven Olsen – (argdansk)

  När får vi ett asatempel i Sverige?Det är väl något som passar svenska folket – det är den tro som är grunden för hela Norden och neråtfärden började i o m kristendomens införande med eld och svärd – ett framgångssätt kyrkan ju använt i alla tider, medan asarna var totalt likgiltiga inför andra religioner, de visste ju sitt eget värde.