Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

SD: Avskaffa 1 maj som allmän helgdag


Sverigedemokraterna har lagt ett förslag till riksdagsbeslut. Och denna motion kommer det bli mycket diskussioner om.

En del för en del emot. Socialdemokraterna har säkert redan gått i taket, likaså kommunisterna.

Tänkbara dagar att ersätta 1:a maj med skulle kunna vara Engelbrektsdagen, Valborgsmässoafton, statschefens födelsedag eller Annandag pingst. 

Ur motionen SD 2012/13:K384

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheterna att avskaffa 1:a maj som allmän helgdag.

Den 1:a maj har varit arbetarnas internationella demonstrationsdag sedan år 1889, då den andra socialistiska internationalen, som då fortfarande innehöll flera revolutionära och antidemokratiska organisationer, proklamerade den som detta.

Den främsta orsaken till att man valde just 1:a maj var att man ville högtidlighålla minnet av de militanta anarkister, som under de så kallade Haymarketkravallerna i Chicago år 1886, dödades i en våldsam sammandrabbning med polisen. Trots att våldsamheterna utlöstes av att anarkisterna kastade en bomb mot polisen och trots att även sju polismän, vid sidan av fyra anarkister, dödades i den efterföljande skottlossningen, så ansåg Socialistinternationalen att all skuld borde läggas på polisen och det etablerade samhället.

Vår uppfattning är att helgdagar bör vara institutioner som knyter an till vårt lands gemensamma historia, till det allmänna och sammanhållande. De bör inte vara kopplade till vissa politiska särintressens historia och till det konfliktskapande och söndrande.

Motionen i sin helhet

 • Mariah_Magdalena

  En fullkomligt löjlig helgdag.
  Och vi ska alla vara lediga denna politiska dag, vare sej vi sympatiserar med de röda eller ej?!
  Bort med den!

 • svenskeman

  Det vore bättre med en helgdag på hösten. Det finns ju ingenting efter midsommar.

  • Professorn

   Jadå, en SD-dag på hösten kan vi gärna ha.

 • Professorn

  .
  Jag håller med Farmor Anka om att avskaffa 1 maj.
  Helgdagar ska inte vara politiska hyllningar.
  .

 • Sverre

  Detta kan kanske bli problematiskt för SD . Motionen är iofs välunderbyggd och välmotiverad men hur många läser den? Socialdemokratiska väljare som inte läser den blir bara förbannade eftersom de kanske gått i demonstrationståg med glada människor och orkestrar m m och kopplar det inte alls till våldsverkare och upplopp. Hur skall SD få ut motionstexten? Fulmedia kommer inte att återge den!

 • kirre

  Jävligt smart skriven motion av SD. Skall bli spännande att se hur motionen tas emot av riksdagens ledamöter. Helt klart kommer motionen att ställa till med problem för övriga riksdagsledamöter

 • svenska12

  Jag kommer att rösta på SD, även om i min bemärkelse detta är lika dumt som att ta bort statyer , som MP föreslog. Tror det finns andra saker man kan lägga energi på.
  Och Kungens födelsedag? Jag själv är helt emot Kungahuset, enligt mej är dom parasiter, Det är förlegat med kungar och sessor, dom kostar pengar…nej dom kan ut och söka jobb…

  • http://sqworl.com/gscvmo MENA:s problemas

   Tror du att det endast handlar om 1:a maj? Det motionen tar upp är mkt större än så. 1:a maj blir bara ramverket till diskussionen/debatten.

   • svenska12

     Berätta.

  • KanjeVäst

   Precis, det känns som ett självmål även om intensionerna är goda. Vänstern får tyvärr något konkret att håna SD för, till de röda väljare som står i valet och kvalet med vad de ska rösta 2014. SD borde lägga mer krut mot tex vägtullar, det hade de vunnit mycket på i alla läger utom MP såklart.

 • Suecote

  Kungen fyller ju på Valborg, det vore en bättre motivering att fira en gammal hederlig hednahögtid istället för ”vår horkarl till kung”.

  Varför inte fira Nordens Dag istället? En gemensam helgdag med våra nordiska bröder och systrar.

 • Stuffa

  Nog måste det finnas mer angelägna motioner än denna. Tycker det är patetiskt, att  när diskussioner om borttagande av statyer och tidningar är på tapeten, komma med detta.

  • http://sqworl.com/gscvmo MENA:s problemas

   Du förstår inte agendan bakom motionen. 

   • svenska12

     Du som verkar förstå, varför inte berätta vad det är vi andra inte förstår?

    • http://sqworl.com/gscvmo MENA:s problemas

     Vänta tills detta blir en debatt och du kommer höra SDs argument.

     • svenska12

       Men varför kan inte du berätta? Vad är det som är så hemligt?

     • http://sqworl.com/gscvmo MENA:s problemas

      Jag hade inget tangentbord. 

      Det är ju uppseendeväckande att vi ska ha särskilda helgdagar för vissa politiska ideologier, det skriker ju Sovjet över hela saken. Det är det ena som kommer komma fram i debatten, hur vänstervridet Sverige är. Medan andra svenska helgdagar tagits bort.

      Det andra är att dagen är vald av folk som hyllar militanta vänsterextremister som likt dom själva, ville störta demokratin och införa proletariatets diktatur. Lite som att ha en helgdag i minne av Kristallnatten etc, med tanke på att socialismen har mördat ca. 100 miljoner människor. 

      … Detta är ju ett perfekt sätt att dels kritisera det vänsterextrema samhället, och vänsterextrema, som själva är så snabba på att associera sina motståndare till den ena efter den andra massmördaren.  

 • kirre

  Den här diskussionen om 1:maj varande eller icke varande som helgdag har varit på tapeten sedan länge. ”Borgerliga” politiker har sedan länge talat om ett avskaffande. Frågan om 1:maj  är en symbolfråga, och även symbolfrågor är viktiga att lyfta.

 • Lucidor

  Det finns en helgdag i USA som heter ”Labor Day.” Den är till för att hedra den amerikanske arbetaren, och har inte någon partipolitisk innebörd. Kanske något liknande kunde ersätta 1. maj här? De som vill ut och vifta med plakat 1. maj kan ju ta ut semesterdagar…

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=687023217 Isak Nygren

    Jag såg ingen som hyllade Labor Day i USA. Den enda märkbara skillnaden var allt allt var i princip stängt, och var som en vilken söndag som helst, trots att det var på en måndag i år.

 • biran

  Skall bli intressant att studera de gummiryggar inom Alliansen som propagerat för detta i åratal. Har de kurage att stå för sin åsikt eller är de bara små ynkliga knapptryckare som ni röstat fram.

  • svenska12

    NI ????????

 • Sverre

  Förresten, hur f-n kan ni särskriva Sverigedemokraterna i ingressen? Någon klocka borde väl ringa?

 • http://www.facebook.com/people/Nyfiken-Ienstrut/100001091536006 Nyfiken Ienstrut

  Jag tycker att SD ska ligga lågt med den här motionen, den är kanske symboliskt viktig men kan väcka irrationella känslor. Om socialisterna gick till val med avskaffandet av monarkin som viktigaste fråga så skulle de få väldigt mycket stryk. Därför har de kvar det i partiprogrammet, men tar aldrig upp det i debatten. 1:a maj och monarkin är gamla institutioner, som inte nämnvärt påverkar samhället.

  Jag är inte så förtjust i monarkin, och jag störs ganska mycket av flaggviftandet på första maj. Men det är ganska oviktiga frågor. Låt kungen sitta kvar, låt socialisterna ha sina parader en gång om året. Man måste välja sina strider.

  Det viktiga är att att vi håller fast vid demokrati, mänsklighet och yttrandefrihet, och inte låter vänsterfolk och missnöjda ”ensamkommande” styra samhället till repression, tystnad och skräck.

  Jag tänker rösta på SD 2014, igen. Om något annat parti träder fram och också tar ställning mot invandrings-idiotin så kan jag eventuellt att lägga min röst på dem – men tiden är nog inte mogen ännu. Det kommer att ändras, hoppas jag

  • svenska12

    Bra skrivet…..jag håller med fullständigt…

   • http://www.facebook.com/people/Nyfiken-Ienstrut/100001091536006 Nyfiken Ienstrut

    Tack! Det är inte symboliska frågor som (på kort sikt) kommer att förändra så mycket, utan praktiska och ekonomiska frågor. Att folk märker att deras kommuners resurser förbrukas i snabb takt, för att mottagning av ”asylanter” och ”ensamkommande barn” totalt sänker budgeten – på bekostnad av vård & omsorg för de äldre svenskar som har bott på samma ställe i åratal. Det är helt fel att gå, att försöka övertyga dem om att 1:a maj eller monarkin är viktiga just nu. Det är bagateller – det kan vi ta sedan… Nu gäller det att försvara demokratin mot islam, och att inte släppa in räven i hönsgården.

    • svenska12

      Tyvärr tror jag att räven redan är halvt inne…..det är skrämmande det som händer. Kanske lika bra att köra hela skiten i botten. Finns det inga mer pengar, så försvinner nog väldigt många till sina ursprungsländer, brottsligheten går ner osv..osv..Och ja, dom andra sakerna är för tillfället irrelevanta, låt dom springa med sina röda fanor, hellre det än att många som tvekar inte tvekar längre på vilket parti dom ska rösta på. Den ”röda dagen” har funnits länge, ingen skada skedd om den finns ett tag till..Som jag ser det har inte SD ”råd” att komma med sådana förslag just nu. Bättre låta dom andra partierna hålla på med konstiga uttalande tillsvidare

     • http://www.facebook.com/people/Nyfiken-Ienstrut/100001091536006 Nyfiken Ienstrut

       OK, så vi är överens?

     • svenska12

       absolut för mej 100%

    • Lucidor

     Jag är för motionen och har även kommenterat artikeln i ett annat inlägg, men jag ser din poäng. Det är nog till syvende och sist viktigare att fokusera just nu på förvridningen av vårt land till någon sorts islamvänlig bastardnation. Kanske får sådana här frågor stå åt sidan så länge i det perspektivet?
     Avslutningsvis: vad är det som är rött, 10 m långt och luktar hemkört?
     - 1. majtåget i Pajala!

  • snuffid

    För mig blir det första gången jag lägger min röst på SD men det hörs som dom flesta man talar med tänker göra det samma.

 • Emse1

  Ett bra förslag! Sossarna skall inte särbehandlas inte kommunisterna heller.
  Det är viktigt att lyfta frågan och hoppas nu de andra högerspökena står upp bakom det de själva så länge påtalat – att 1 Maj skall väck!

  SD lyfter andra frågor med så jag ser inte problemet med att de lägger ytterligare energi på detta?

  1 Maj gynnar vänstern eftersom de får synas och höras hela dagen överallt där de drar fram och vrålar varför skall de få göra det med tanke på vad denna dag är spunnen ur ? Läs innantill här ovan eller ”ljuger artikelförfattaren och SD i vanlig ordning??”

 • YOTHI_TARZAN

  För mig är första MAJ den första sommardagen varm kall eller ljummen – jag går i skogen och tittar på vitsipporna.

  • 530729

   Med en blåsippa på bröstet hoppas jag!
   Jörgen

   • http://www.facebook.com/people/Peter-Nilsson/100002161299559 Peter Nilsson

     En blåsippa på kalsipperna

 • 530729

  Hade ingen aning om bakgrunden till 1a maj. Att det har sådan historisk anknytning till våldsamma anarkister och att det är en socialistisk tradition att demonstrera denna dag… det räcker för mig som skäl för att avskaffa denna dag som helgdag. Hellre då Valborgsmässoafton!
  Jörgen

 • http://armamodersvea.blogspot.com/ Bo Ålander

  Jag har sagt det förut och säger det igen, första maj är en märklig dag för då går landets rödingar man ur huse för att demonstrera mot det samhälle de själva har skapat…

  • RobertSt2

   ”Självkritiska dagen” med andra ord…

  • mnilsson99

   Nja det där med man ur huse stämmer inte riktigt va?

   Jo de är säkert utomhus om det är fint väder men inte i ett demonstrationståg.

 • http://pulse.yahoo.com/_YSQ4Y2GUMAM4VDISWA7D4MY6LM Annacarin

  Ja, bort med 1 Maj och ge oss Annandag Pingst tillbaka, tack!

 • antidotes

  1 Maj är en sossedag som man kan klara sig utan.

 • http://twitter.com/PAPersson PA Persson

  Är det inte bättre att dom demonstrerar när Ådals-massakern ägde rum?????

  • http://www.facebook.com/people/Peter-Nilsson/100002161299559 Peter Nilsson

    DET hade jag till och med kunnat köpa istället för som nu….

   • http://www.facebook.com/people/Nyfiken-Ienstrut/100001091536006 Nyfiken Ienstrut

     D.v.s 14 maj, när kommunisterna provocerade folket (och gick längst bak) tills miltären öppnade eld. Den här händelsen är så grundligt utredd, så inte ens otvättade socialister borde bry sig längre.

 • PETER NYMAN

  Det nya SVERIGE kommer givetvis att avskaffa alla helgdagar som har med SVERIGES stolta historia att göra.Nu kommer det att bli islams högtider som kommer att införas.MP skall bara ha bort alla minnesmärken som har med SVENSK tradion och kultur att göra.

 • http://twitter.com/Travelman6 Niclas Skoog

  Ny helgdag bör i stället bli när parasiterna i sverigedemokraterna åker ur riksdagen. Detta ynkryggsparti har väl som målsättning att endast göda varandra med skattemedel. Emot invandrare är man tydligen inte enligt sd-sheriffens nya uttalande om uteslutningar av oliktänkande, d.v.s. de som är emot invandrare. Ridå puckon.

  • RobertSt2

   Kul att en kritisk röst har letat sig in här. Lite tråkigt bara att argumentationen är så nedsättande, det tycker jag är onödigt. Skriv mera sakligt nästa gång. Tack!

  • 530729

   Det är den vansinniga invandringsPOLITIKEN som SD är emot! Och ett parti som ständigt ökar i opinionsmätningarna och troligen nu är Sveriges 3dje största, kommer inte att åka ur riksdagen, tvärtom! Men släng du bort din röst på SvP istället, det står dig fritt.
   Jörgen

  • ren_svensk

   Vad ger dig rätten att nedvärdera oss till puckon som yttrar oss på denna site?
   Passar det inte dig så behöver du inte gå in på denna sida överhuvudtaget.
   Vanlig hövlighet skadar inte. Rösta du på vad du vill, men SD är inröstat i demokratiskt val och det måste du finna dig i, även om det svider.

 • Sven Olsen – (argdansk)

  Den dagen kunde man ju passande ha tagit bort när svenska flaggans dag, nationaldagen blev helgdag, i stället för att sno Annandag Pingst, men nä nej – inte sossarnas julafton – dét gick ju inte.

  Det går att ändra, tar 10 minuter med någon som har en dator.
  Det var fel – gör om – gör rätt, slopa gamla kommunist-firanden.

 • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Art

  Mycket bra förslag. 1:a maj har för längesedan spelat ut sin roll.

 • StefanTenn

  Ett skitförslag nästan i paritet med MP-förslaget om söndagsstängda butiker.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=687023217 Isak Nygren

   Vad sägs om en ny helgdag som heter Landskapsdagen? T ex firar sörmlänningarna sitt Sörmland. Skåningarna firar sitt Skåne, Lapplänningarna firar Lappland etc.

 • http://petterssons.bloggsida.se/ Stefan K

  Har ni bevittnat ett 1:a maj-tåg idag?
  Ibland är det fler musikanter i ledet än deltagare och medelåldern är pinsamt hög. Majoriteten av svenska folket sitter i sina sommarstugor och struntar blankt i firandet.

 • Oberst

  Hej alla multikultifrälsta! Kan vi inte införa en Romernas dag, när det nu är det romska kulturåret och allt? Bra idé, va?

  Mvh

  Annie ”Två löner” Lööf

  • mnilsson99

   Den finns redan det är den 8 April häng med lite vet ja!

   • Lucidor

    Romernas dag – snart i en ficka nära dig!

    • Oberst

     Hahahaha!

 • mnilsson99

  Numera är ju inte kristendomen allas Gud längre och inte min heller som ateist så jag anser nog att folkets helgdagar är mer värda än kyrkans helgdagar, jag tycker det skulle vara mer helgdagar knutna till nutiden, som när riksdagen öppnas mm. Hade inte borgarna på förslag 4 oktober för deras del tex.

 • antidotes

  Tycker dessutom att vänstertofflorna ska sluta hacka på/trakassera Lundsbers internatskola! Hur är den vanliga skolan då? Är den så mycket bättre? KNAPPAST!!!

 • 585961

  Ut med 1 maj och in med annandag pingst i stället