Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Bostäder saknas till 22 anhöriginvandrare i Uppvidinge kommun


SOM MAN BÄDDAR På måndag kommer 22 syriska anhöriginvandrare till Uppvidinge kommun. Men det finns inga bostäder. Socialnämndens ordförande Thomas Lindberg (C) är mycket kritisk, och efterlyser nu lägenheter eller hus.

En stor del av flyktingströmmen till Sverige just nu består av syriersom flyr kriget. För Uppvidinges del är det inte strömmen av asylsökande som är problemet utan de anhöriginvandrare som nu kommer.

Tidigare har asylsökande som beviljats uppehållstillstånd först tilldelats en kommunplacering, och därefter fått möjlighet att ta hit sina familjer. Med det systemet hamnar så många flyktingar i varje kommun som respektive kommun lovat att kunna ta emot per år. Och kommunerna har i förväg kunnat planera för mottagningen.

Men nu beviljas anhöriginvandring även till dem som inte beviljats kommunplats. I Uppvidinge sitter just nu 153 personer kvar i Migrationsverkets asylboende trots att de beviljats uppehållstillstånd. Det har inte gått att ordna kommunplats någonstans ännu. Och till några av dessa kommer på måndag 22 anhöriga.

- Först fick vi besked av Migrationsverket att de skulle ta ansvar för anhöriginvandrarna. Men på torsdagsmorgonen gjorde Migrationsverket helt om och förklarade att det så kallade vistelsebegreppet ska tillämpas, säger Thomas Lindberg.

Vistelsebegreppet innebär lite förenklat att en kommun har ansvar för alla som befinner sig inom dess geografiska gränser. Om någon lider nöd är det kommunens sak att bistå.

- Jag är kritisk till att Migrationsverket lägger över ansvaret på kommunerna, där det hamnar hos socialtjänsten. Det blir vi som får lösa skolgång, tandvård, och så vidare och vi vet inte hur trasiga de här människorna är som kommer hit. Vi kan vänta oss en stor arbetsbörda för våra handläggare, säger Thomas Lindberg.

Thomas Lindberg konstaterar att det inte finns några bostäder lediga, eftersom Migrationsverket redan hyr så många till sin mottagning som omfattar 750 platser.

SMP

Relaterat:
Kommunalråd vill ha en halvering av asylsökande

 • http://www.facebook.com/people/Eva-Andersson/596985605 Eva Andersson

  Kan man inte bygga om kommunhuset till bostäder? Nuvarande folk som tar upp plats i huset kan ju lämpligen förpassas ut i kylan.

  • tokeskil

    Du menar väl havsbotten ?

 • antidotes

  Alltid lätt att vara efterklok…..

  • svenska12

    Trisst att dom inte var kloka innan!!!! Men det kanske är alldeles för mycket att begära…

 • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Art

  Det verkar som kommunpolitiker runt om i Sverige börjar vakna upp och inse katastrofen. 

 • rensa

  ??

 • Johan Rydberg

  Det rader stor bostadsbrist i Sverige. Inte bara i de större städerna utan även i mindre.

  Da har vara politiker beslutat att importera 100 000 invandrare per ar.

  Lösningen kan ju vara att konfiskera fritidsboende och att köpa bostadstätter för de ”nyanlända”

  God natt Sverige !

 • blirsatrott

  Politikerna kan väl upplåta sina bostäder till det nya frälset…
  Tjänar man upp till 60 tusen per månad så har väl dessa råd att bygga ut sina kåkar med ett par rum.

 • xlrensa

  ????

 • tokeskil

  Hänvisa dom hem till Ullenbög .

 • Mariah_Magdalena

  Då får väl de som vill ha hit de asylsökande ställa upp med husrum….

 • Oberst

  Oisin Klantfel kan väl ta emot dem i sin bostad på Södermalm?

 • Andersonszkan

  Den arabiska  våren har frigjort hundratusentals, ja miljontals trygga sängplatser i närområdet – Egypten, Etiopien, Somalia, Libyen, Algeriet, Tunisien, Marocko mfl vänligt sinnade länder har genomgått en metamorfos vad gäller gästfrihet och öppenhet mot återvändande asylturister som vill och kan betala för nostalgiupplevelser -  och kan erbjuda hel- eller halvpension med all inclusive;

  vakna till det traditionella gryningsböneutropet som kan få en femtusen år gammal mumie att hoppa jämfota baklänges, eller om du känner för att gotta dig lite extra länge i sängen tills lössen och kackerlackorna börjar bli lite väl busiga mellan benen eller om gaserna börjar bli lite väl påträngande efter en hel natts khat-tuggande i kombination med ett rikligt skålande på Problemlösare (1 del cola, 1del hembränt och 1 del bensin).

  När vi (nu rycktes jag med lite i euforin) – när DU väl kommit på benen framåt dagen och vandrat runt på de lokala basarerna där du kunnat dricka spetsat the och röka på vattenpipa så kan du avsluta dagen med en stening av en äktenskapsförbryterska som åtföljs av en gruppvåldtäkt av en misstänkt homoperson med åtföljande hängning i den enda tillgängliga byggkranen på 50 mils radie som egentligen är upptagen med uppröjningsarbetet efter jordbävningen som ägde rum för sju år sedan.

  Och så envisas ändå alla dessa kulturmänniskor med att söka sig i tusen och åter tusental till vårt trista, tråkiga på gränsen till barbariskt kulturlösa Sverige – låt oss om famna varandra och brista ut i en glädjesång:

  We shall overcome….

 • Solsken

  Hyra ett hus låter enkelt men varje svensk vet vad uppvärmning kostar. Får dessa individer kosta hur mycket som helst? Vad blir över till det hårt arbetande tysta folket?

  • Rosenrod

   -Små-pengar…..

 • Theobservermum

  Jag begriper inte varför det är statens uppgift att ordna husrum. Om jag åker utomlands får jag skaffa det själv. Det spelar ingen roll om jag har flytt eller inte. Det är dags att tillämpandet av nöd förändras, så att de som flytt hit får klara uppehället själva. De har på något sätt tagit sig hit och har anhöriga som bor här. 

 • NE_Mannen

  Jag gillar inte anhöriginvandrare heller. Ut med packet så Svenska ungdomar kan få sig ett eget boende.