Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Avtal sägs upp med Röda Korset om de nyanlända


Yassin Ekdahl

SOMALIER SOMALIER I Kristianstad pågår en kraftsamling mellan förvaltningar och myndigheter för att kunna ta emot de anhöriginvandrare som väntas från Somalia.

Samtidigt säger kommunen upp avtalet med Röda Korset som innebär att flyktingar får behandling mot posttraumatisk stress.

Med tanke på att en stor del av de som just nu flyr från Somalia, och även Syrien, har svåra upplevelser med sig är det här ett obegripligt agerande, menar Yassin Ekdahl, psykolog på Röda Korsets behandlingscenter i Malmö för krigsskadade och torterade.

– Man tänker rätt när man bildar ett nätverk, men samtidigt fel när man säger upp avtalet när behovet är som störst.

Det innebär längre väntetid för patienterna eftersom Röda Korsets behandlingscenter har två köer. En regionkö för hela Skåne där väntetiden är upp till ett år och en för kommuner med avtal som går snabbare. Just snabb behandling är helt avgörande för de här människorna, förklarar Yassin Ekdahl.

– Bakgrunden till att de här avtalen tecknades var att man i Malmö såg ett behov av behandling av nyanlända med traumatisk bakgrund. Lider du av posttraumatik stress kan du inte tillgodogöra dig åtgärder som praktik eller att börja på sfi-undervisning. De fastnar i åtgärderna och kommer ingen vart, för de kan inte ta till sig det.

Posttraumatisk stress innebär stora funktionsnedsättningar. Händelserna återupplevs som om de vore verkliga och kan triggas igång när och var som helst. Personen upplever att han eller hon är tillbaka på platsen där det hände. Psyket är ständigt inställt på flykt, vilket orsakar stora spänningar i kroppen, förklarar Yassin Ekdahl.

– De flesta tjänstemän känner inte till det här utan ser personerna som ovilliga. Och de drabbade vet inte själva vad de lider av. Det är en enorm krock.

Det handlar om ensamma kvinnor som har fått lämna sina barn och inte vet var de finns, människor som har utsatts för tortyr, förföljelse och svåra förhållanden i flyktingläger. Yassin Ekdahl kom själv till Kristianstad som ensamkommande flyktingbarn från Somalia i mitten på 90-talet. Att han kan somaliska och känner kulturen gör att många hinder redan har övervunnits i mötet med patienterna.

För det är i krocken mellan det svenska samhällets förväntningar och flyktingarnas verklighet han ser problemen uppstå. Och det handlar om okunskap.

– De här människorna har levt för dagen. Det har enbart handlat om överlevnad. När de kommer hit i trygghet mår de jättedåligt, men förstår inte varför. På somaliska finns inga ord för depression eller ångest. Mår man dåligt inombords beror det på yttre omständigheter, som en förbannelse till exempel. Då går man till en imam eller schaman. Psykiatri har man ingen. Man vet inte vad det är.

Hans kollega Aras Salih är Röda Korsets psykolog i Kristianstad. I dag tar han emot patienter i Bikupans lokaler. Även han har flyktingbakgrund och talar kurdiska, persiska och arabiska. Att avtalet sägs upp innebär för honom att han flyttar tillbaka till centret i Malmö.

– För mig är det inga problem, men det är inte bra för patienterna att behöva ta sig till Malmö. Det har inte fungerat tidigare. Det är en stor fördel med att kunna möta dem och ge dem behandling på plats. När det gäller medicinering och sjukskrivning samarbetar jag med vårdcentralerna och psykiatrin, den biten kan de. Men de har inte kompetensen att erbjuda traumabearbetningen och det säger de själva, säger Aras Salih.

Genom avtalet mellan Röda Korset och Kristianstads och Hässleholms (som har förlängt avtalet) kommuner har orterna haft varsin filial till Malmös behandlingscenter.

Filialerna har funnits i fyra år. I Kristianstad upphör den vid årsskiftet. Här tar man emot både nyanlända flyktingar och de som har varit i landet en längre tid och som har problem med posttraumatisk stress.

Det har inneburit 10 behandlingsplatser per år och kommun, vilket enligt Röda Korset har räckt för att täcka behoven. Kostnaden för Kristianstad 2011 var 361 000 kronor och verksamheten har finansierats av statliga bidrag.

KB

 • SWEbuilder

  Va fan! Var det inte tal om att läget i Somalia var på väg att bli ”normalt” så att negermuslimerna inte behövde komma hit nåt mer? Har för mig jag hörde den diskussionen  komma ifrån bl.a. Norge.

  Sluta komma hit värdelösa somalier, och jag struntar i om ni har psykiska problem, desto större skäl att inte vilja ha potentiella våldtäktsnegrer här.

 • PETER NYMAN

  TIO platser mer till SVENSKARS åldringsvård.Bra va?

 • Tigeraldrig

  Yassin ”Ekdahl”
  Har det skett ett namnbyte kanske, eller?

  Vilken vidrig läsning.
  En till som klagar ””– De flesta tjänstemän känner inte till det här utan ser personerna som ovilliga. Och de drabbade vet inte själva vad de lider av.”"”
  Varför tvingas vi att hantera saker vi varken vill ha kännedom om eller som inte ens är vår sak.
  SVERIGE har inte gett er krig. Hantera er själva bäst ni vill och kan.
  Det räcker att ni får komma hit och gödas upp och få husrum och pengar.
  Parasitsnablar.
  Låt han Sabunis bror duktig ta ett handtag, eller han med hundra tänder i käften och ett underbett stort som ett lasbilsflak göra nytta.
  Bättre det än att låta tentaklarna snoka att något är rasistiskt som de får gå till media och böla om.
  OCH, det finns ju massor med somalieföreningar, vad gör dom. Vad och varför hjälper inte de här människorna sitt eget folk.

  • Oxis

   Antingen adopterades han av en svensk familj som liten/nyanländ och behöll förnamnet och sin religion eller också har han gift sig med en svensk konvertitiska vid namn Ekdahl. Synd att detta namn besudlas av en somalier.

 • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

  ”flyktingar får behandling mot posttraumatisk stress” F-n hela svenska folket lider av posttraumatisk stress. Det är ingen som bett ”flyktingarna” att komma hit.

  • Professorn

   Du har så rätt!
   Vi har inte blivit tillfrågade om vi vill ge bort vårt land,
   våra pengar och våra barns framtid.

   • http://avpixlat.info/ Morningstar

    Det har en mycket liten klick elitister bestämt åt oss och det är sprattelgubbarna och gummorna i riksdag och regerings uppgift att verkställa dessa beslut. Att vi kommer dö ut är totalt ointressant för dessa monster. När vi är borta eller tillräckligt undanträngda kan man börja plundra landet på riktigt. Skövla alla naturtillgångar som man önskar.

 • http://thoralf.bloggplatsen.se/ SM811

  Hur länge har de ”posttraumatisk stress”, jo tills de fått PUT.

 • Iréne Berglund

  ” inte tillgodogöra dig åtgärder som praktik eller att börja på
  sfi-undervisning. De fastnar i åtgärderna och kommer ingen vart, för de
  kan inte ta till sig det” Blablabla, behöver de verkligen flera ursäkter för att inte anpassa sig, lära sig svenska och försörja sig?? Tänker på all indragning inom landstingen bl a ungdomspsykiatrin som drabbar våra unga som våldtas, bestjäls och misshandlas av ovanstående stackare.

 • j_london

  Oj, oj, oj… där var dom igen: de NYANLÄNDA!

  Den där posttraumatiska stressen uppstår väl efter att de NYANLÄNDA betalat 1 000-tals dollar till människosmugglarna, då det går upp för asylturisterna och de blivande bidragsparasiterna vad det kostar att ta sig till ”Hotel Suecia” med all included i GRATISLANDET.

 • Tomxtom

  Kristianstad har ett underskott i sin budget för denna verksamhet, en person har blivit sparkad för att han inte får ekonomin att gå ihop. Han får ett avgångsvederlag på ca 700 000:-. Det som sker är bara toppen på det isberg/underskott som kommer att drabba kommuninnevånarna under de närmaste åren. Skattehöjningar kommer att bli konsekvensen av denna politik och att för att föda denna cancersvulst som växer sig större för varje år som går. 

 • YOTHI_TARZAN

  Skicka ut dom och räfsa löv – det hanterar alla typer av stress

 • celsius50

  Röda korset. Usch!

 • Oberst

  Jag tycker verkligen att de anhöriga ska få återförenas med sina släktingar. Men det ska ske i Somalia.

 • http://www.swedenconfidential.info/ AnnaKonda

  I papperstidningen kan man läsa att ”de söker oftast för SOMATISKA sjukdomar”.
  Jag skulle vilja ändra det till SOMALISKA sjukdomar.

 • http://avpixlat.info/ Morningstar

  Jag vill inte ha skiten här. Dom får väl gå till nån schaman eller imam i Zoomalia eller nåt grannland till detta skithål på jorden. Jag känner absolut inget ansvar för att ta hand om all världens patrask. Sverige är till för svenskarna och inget annat. Ut med skiten!!

 • Tigeraldrig

  SOMALISKA FÖRENINGEN FÅR BETALT FÖR ATT KARTLÄGGA MISSBRUK.
  HUR MÅNGA SOMALISKA FÖRENINGAR FINNS DET I SVERIGE.

  Somalilandsföreningens kartläggning av khatproblematiken finansieras av Folkhälsoinstitutet, som har bidragit med 500 000 kronor. Arbetet ska pågå i ett år.

  http://efterarbetet.etc.se/nyhet/dolt-drogproblem-ger-social-misar

  Khatmissbrukare i Sverige lever i en värld som myndigheterna inte har någon insyn i. Ett könsmönster har brutits, så att även kvinnor börjat missbruka drogen. Somalilandsföreningen i Malmö har inlett en kartläggning för att belysa vidden av det hittills osynliga missbruket.
  Förra året beslagtog den svenska tullen över 18 ton khat, den illegala drogen från Afrikas horn. 98 procent av beslagen gjordes vid Öresundbron, som fungerar som inkörsport för khatförsäljningen till resten av Sverige och även till Oslo. Khatsmugglingen startade under 1980-talet och har sedan dess ökat, i stort sett från år till år. Under senare år har Tullverket satsat extra resurser på att stoppa insmugglingen av just denna drog.– Vi vet att khatmissbruket leder till en enorm social utslagning och har därför valt att göra det till ett av våra prioriterade projekt, säger Lars Hansson, nationell tullspecialist på droger.
  Brukas i samband med fest
  Att tugga khat i länderna kring Afrikas horn är som att dricka alkohol i Sverige. Många gör det i samband med fest och högtider. Precis som med alkohol så finns det även där de som inte klarar att hantera berusningsmedlet, utan faller igenom och blir missbrukare.I Sverige har khat, som är en bladväxt som man tuggar på, blivit klassad som en drog. Samma regel gäller för alla länder i EU, utom i England och Holland, där khat istället klassas som grönsak.Ett problem i Sverige är hur man ska hantera gruppen som är beroende av khat. För dem, som för andra missbrukare, så fungerar inte vardagen då drogberoendet gör det omöjligt för dem att klara att sköta skola eller arbete. Den kostsamma drogen gör att familjers ekonomi raseras och missbrukarna riskerar att hamna i kriminalitet.
  Myndigheterna saknar kunskap
  Khatmissbrukarna är till stora delar en grupp som är osynlig för de svenska myndigheterna. Brist på kunskap gör också att man saknar beredskap för hur man ska hjälpa dem. Hur många khatmissbrukare det finns i södra Sverige är det ingen som vet.– De lever helt utanför systemet, säger Yassin Ekdahl, psykolog och en av de ansvariga för khatprojektet i Malmö. Många är både arbets- och bostadslösa. De lever ett mycket utsatt liv och hamnar ofta i klorna på dem som smugglar in khat i landet.I länder som Somalia, Kenya, Etiopien och Jemen är drogen legal. Khattuggandet omges av riter som att man klär sig på ett visst sätt, lyssnar på en speciell musik, dricker te och Coca Cola, och låter samtalet flöda i timtal.– Khatruset gör att du får tusen tankar i huvudet, förklarar Yassin Ekdahl. För många hänger tuggandet av khat ihop med politiska diskussioner.Tuggandet av khat är framför allt något som männen ägnar sig åt. Att gå från bruk till missbruk, och att låta khattuggandet ta över hela ens liv, är inte accepterat inom den somaliska kulturen, som präglas av stor sammanhållning. Som missbrukare riskerar man därför att bli utstött. Men att vara kvinna och khatmissbrukare är något som är känsligare än så.– De kvinnliga khatmissbrukarna är en liten grupp, som känner varandra och gör det tillsammans, säger Muna Mohamud, projektledare. Det finns många tabun kring det.Att khatmissbruket spridit sig även till kvinnor noterade socialantropologen Sara Johnsdotter i en studie 2008. Hennes intervjuer visade att somaliska kvinnor i de tre svenska storstäderna hade börjat tugga khat, som ett sätt att komma ifrån stress och känslan av isolering.
  Kartlägga khatmissbruket
  Det finns i dag inga broar mellan khatmissbrukarna i Sverige och dem som arbetar med missbruksvård. Statens Institutionsstyrelse, som ansvarar för tvångsvården av missbrukare, får till exempel inte in några fall som rör khatmissbrukare, trots att de bevisligen finns i landet.Målets för Somalilandsföreningens projekt är att skapa en fullständig bild över hur khatmissbruket ser ut i Sverige. Många khatmissbrukare kommer från Somalia och föreningen använder sig av sitt kontaktnät för att komma i kontakt med den utsatta gruppen, något som tidigare projekt oftast har misslyckats med.– De som kommer hit är som regel traumatiserade, säger han. Att tugga khat gör att de under några timmar slipper ifrån alla tankar och känslor kring det de har upplevt.Somalilandsföreningens kartläggning av khatproblematiken finansieras av Folkhälsoinstitutet, som har bidragit med 500 000 kronor. Arbetet ska pågå i ett år.

 • Tigeraldrig

  Här är en länk som visar att zoomalier vill ha sitt klansystem kvar.
  Inte fan vill dom visa respekt för Sverige, de vill bara ha pengar för att skicka till zooomalia.

  http://brinkemo.bloggsida.se/?m=201005

  Mubarik Abdirahman: ”Klantänkandet kan både lösa och skapa konflikter”

  Somalier behöver integreras i den svenska kontexten. Och svenskar behöver integreras i den somaliska. ?????????????????????????????????????

  OBS !!!! SÅHÄR SÄGER HAN :
  ”Att få bort klantänkande skulle vara förödande för alla som lever på transaktionssystem av pengar som spänner över nationsgränser”

  ETT FÖRLJUGET FOLK SOM LEVER I EN  PÅ ETT VACKERT VÄRDLAND, TROTS ATT DE HAR EN VÄRLDSDEL ATT VARA I.
  LOSERS, SVIKARE LÖGNARE OCH LANDSFÖRRÄDARE.

  OM PARASITSNABELN GÖR VERKLIGHET AV ORDSPRÅK FRÅN ZOOMALIA SÅ
  SLIPPER HAN BRY SIG I ATT SVERIGE SKA BISTÅ MED PSYKOLOGER.

  Somaliska Ordspråk
  ”Allah välsignar den som skyddar ett barn från den brännande solen.”"Hemma är varhelst man kan försörja sig.”"Den modige dör en gång, den fege tusen gånger”"Den som hjälper andra lever länge”