Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Miljöaktivister har tagit sig in på Forsmark och Ringhals


Foto: Greenpease

Finns en hel del att säga om Greenpeaces aktiviteter. Både för och emot. Att de nu kan befinna sig inne på både Forsmark och Ringhals områden, bevisar hur dålig bevakning det är.

De kunde lika gärna varit riktiga terrorister. Sverige svämmar snart över av dem. Vad hade hänt då? Det är totalt 59 Greenpeace aktivister gripna på båda kraftverken.

Vilken utpressningssituation det kunde blivit. Vi har ingen poliskår som kan rycka ut på sådant här utan att lämna resten av landet obevakat och det fungerar inte i en riktig skarp situation.

Från kärnkraftverkens sida har man hävdat att det är långt från själva reaktorerna. Hur aktivisterna tog sig in genom porten, bevakad med vakter, med cyklarna är oklart än så länge.

Någon militär att tala om finns inte i landet längre. De är utomlands, fast detta bevisar att militären behövs här hemma. Hela Sverige är öppet för vem som helst att kliva in och ta för sig.

Vaktbolagen som sköter bevakningen borde lämna sina uppdrag omedelbart. De har inget att skylla på.

Nu stannade Greenpeace innanför de yttre avspärrningarna, och det är ett plus i kanten. Inte för vaktbolaget, de har inte utfört sitt arbete de är kontrakterade för.

 Flera av dem har nu gripits.

– 43 personer har gripits så här långt, misstänkta för olaga intrång, säger Lisa Sannervik vid Uppsalapolisen om Greenpeaceaktionen vid Forsmark.
– Just nu söker vi igenom området för att säkra att det inte finns några obehöriga kvar, tillägger hon.

Enligt ett pressmeddelande från miljöorganisationen tog de sig även in på kärnkraftverket i Ringhals. De kallar aktionen för ett fredligt stresstest som ska uppmärksamma säkerhetsbristerna på kärnkraftverken.

Enligt Greenpeace är aktionerna ett stresstest som ska komplettera de tester som EU:s myndigheter gjort den senaste tiden och som resulterade i kritik mot Forsmark för att anläggningen är känslig mot strömbortfall. Det Greenpeace framför allt vill peka på är brister när det gäller ”yttre hot eller hot från luften”.

– Det EU inte testade var om obehöriga kan ta sig in på kärnkraftverken. Det vi gjort i dag visar att säkerheten är alarmerande bristfällig när 70 aktivister med hjälp av stegar kan ta sig in på Forsmark och Ringhals, säger Annika Jacobsson, chef för Greenpeace i Sverige.

Aktivister har tidigare tagit sig över de yttre avspärrningarna och själva reaktorerna.

– Tanken är att man inte ska kunna ta sig in över huvud taget. Att vi har kommit så här långt visar på en mycket bristfällig säkerhet.

Greenpeace kräver att de svenska kärnkraftverken stängs omedelbart.

– Vi tycker säkerheten är så dålig att alla reaktorer måste tas ur drift omedelbart. De utgör ett allvarligt hot mot människors säkerhet och hälsa. Det handlar både om det vi kan se i dag, att obehöriga kan ta sig in, men även sådant som tidigare stresstester visat, säger Annika Jacobsson.

Larmet från Forsmark kom klockan 7.59 på morgonen. Enligt polisen har nio aktivister tagit sig in innanför första avspärrningen.

– De har tagit sig förbi första skyddsstaketet och klättrat upp i några belysningsstolpar, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på polisen i Uppsala.

Några poliser är på plats på Forsmark och fler patruller är på väg.

– Vårt mål är att avlägsna dem från området men vi får börja med att se hur arbetet ska gå till, säger Lisa Sannervik.

Det EU inte testade var om obehöriga kan ta sig in på kärnkraftverken. Det vi gjort i dag visar att säkerheten är alarmerande bristfällig när 70 aktivister med hjälp av stegar kan ta sig in på Forsmark och Ringhals, säger Annika Jacobsson, chef för Greenpeace i Sverige.

Sexton aktivister som tog sig in på Ringhals område har gripits. Även de misstänks för grovt olaga intrång.

SVD   GD   GP

 

 • SveaLydig

   Skyddsobjekt är enligt Skyddslag (2010:305) vissa byggnader, andra anläggningar, områden och andra objekt som kan behöva förstärkt skydd.
  Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot ett förbud för tillträde eller avbildning § döms till böter eller fängelse i högst ett år.[

 • elefantter

  Ja, stäng kärnkraftverken. Sprid informationen om att i Sverige bor man i ouppvärmda bostäder hela vintern. Det skulle ge ingenting annat än god avkastning.

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  Hur ska ett par stycken obeväpnade väktare kunna stoppa 40+ aktivister? Ett gäng terrorister med ljuddämpade vapen och div spräng ämnen hade inte haft några problem ta sig in. Vilken skada dom sen hade orsakat begränsas bara av hur mycket dom vet om stället.

 • Andersonszkan

  Sen kan man ju fråga sig vad som skulle hända vid en atomkatastrof – det är nämligen en av svensk militärs arbetsuppgifter att ta hand om en sån händelse; evakueringar, avspärningar samt atomsanering med därför avsedd utrustning. Men eftersom vi inte har någon militär längre – dom få hundra soldater vi har är ju utposterade för att främja  intressen i muslimska länder – så undrar man vad som skulle hända om man snabbt behövde sätta in ett stort antal människor i ett akut skede.

  Vid Tjernobylkatastrofen kunde Ryssland slänga in 600 000 soldater och tvångsarbetare för att fördela strålningsrisken – vad kan man sätta in i Sverige?

  100 soldater som åker runt och tvångsrekryterar svenska barn och åldringar och ger dom varsin spade?

  • Andersonszkan

   Förresten finns det inte ens några spadar att dela ut, mobförråden är tömda och sålda och det som inte blev sålt till Östeuropa har väl diverse bärplockare lagt rabarber på.

  • http://avpixlat.info Realisten70

   Enligt Ullenhag har vi ju 600 000 invandrare som går till jobbet varje dag.

   Dom kan vi väl slänga dit. Inte för att det ger något just då men om vi ändå har en läcka så kan vi väl få en win-win situation så att säga.

   • Andersonszkan

    haha…ja där har vi ju faktiskt 600 000 som är klara att marschera med kort varsel – inga jobb att taledigt från, inga studier och barnen har dom på dagis och i skolan – lysande!

  • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Art

   Jag har ett förslag på vem som kan jobba vid en uppröjning av härdsmälta………
    

   • Andersonszkan

    Shoot….

 • http://www.facebook.com/GillasArt Gunilla Rasmusson

  Väldigt ofta så sätter Greenpeace in sina aktiviteter precis där det behövs. Som här idag. Det är bra att de ligger i.

  Att dessa har tagit sin in så här, är mycket skrämmande. Vad är det för säkerhet vi har? Har vi inte lärt oss vad kärnenergi är och att detta lätt kan användas av terrorister?

  Om saker fungerade så hade en hel insatsstyrka varit på plats omedelbart. Det bör finnas en säkerhetsstyrka i omedelbar närhet av våra kärnkraftverk.

  Man blir rädd – och förbannad!

  • Sweetasplumpie

    Det är INTE svårt att ta sej in på Forsmark om man verkligen vill- tyvärr!

  • Andersonszkan

   Nästa gång kanske islamister slår till förklädda till Greenpeace-aktivister.

  • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

   Citat: ”Väldigt ofta så sätter Greenpeace in sina aktiviteter precis där det behövs. Som här idag. Det är bra att de ligger i.”   Du gillar inte kärnkraft va? Då har du säkert förslag på alternativ. Dessa skulle jag gärna vilja att du utvecklar.

   • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Art

     Kärnkraften är något som vi måste ha för tillfället. Kärnkraften är en mycket effektiv energi som ger ut väldigt mycket. Men den måste vara säker. Jag har själv bott i Barsebäcks skugga och röstade Ja när vi hade omröstning på 70-talet.

    Säkra kärnkraftverk är ett måste, inte bara driften utan även bevakningen av dessa. Vi har ingen säker bevakning av våra kärnkraftverk i Sverige idag. Detta bekymrar mig väldigt mycket.

    Vad gäller Greenpeace’s aktioner så har de gjort en del som jag helt och hållet ställer mig bakom, till exempel jakten på valarna. Sen finns det många aktioner som jag betraktar som enbart ”muppiga”.

    Jag hoppas att jag gjort klarhet i hur jag ställer mig i frågan om kärnkraften och Greenpace nu – annars är det bara att fråga på.

   • Andersonszkan

    Att kräva säker kärnkraft är inte samma sak som att man är emot den – men du kanske föredrar att åka med gistna gamla afrikanska halvtankade plan som flygs av afrikanska piloter som mutat sig sina licenser istället för det säkra flyg som vi har i övriga världen -  tack vare högt ställda säkerhetskrav.

    Sen är din fråga felställd; att man ska presentera alternativ så fort man kritiserar någon del av atomcykeln – det är faktiskt elementärt att det är den  ”som vidtar en åtgärd som ska garantera att den är säker ur miljösynpunkt”.

    Så står det tom i PBL, Plan och bygglagen.

    Att kräva en säker atomkraft behöver inte innebära att man sitter inne med lösningen på Jordens energiförsörjning -  atomkraften står idag för 3% av världens energiproduktion och med en befolkning på 7 miljarder som ständigt växer och ständigt kräver mer energi så  kommer atomkraften ändå att bli en parantes i Jordens energiförsörjning – varför då förgifta Jorden för all framtid med något som ändå är dödsdömt?

 • Sweetasplumpie

  Säkerheten runt Forsmark vet jag att är usel. De som har gett lägst anbud( = sämst säkerhet) har fått jobbet.
  Tyvärr kommer den inte bli bättre förrän något hemskt har skett.

 • Andersonszkan

  Säkerheten på svenska atomanläggningar är faktiskt långt mycket sämre än på tex Ica-Maxi.

  Islamister jorden runt som följer islamiseringen av Sverige med stor uppmärksamhet  gnuggar händerna av förtjusning när dom tänker på den dagen då Sverige med alla sina atomanläggningar fallit dom i händerna.

  USA och Israel må bomba Iran och Afghanistan men det blir inte lika lätt att bomba Sverige när islamisterna börjar sin atomterror mot den ickemuslimska världen härifrån.

 • http://www.facebook.com/people/Robert-Spannande/100001569228472 Robert Spännande

  Skjut miljömupparna!

 • 585961

  Varför tar de fege mupparna i tag i  hala slakterierna  och gör nåt vettigt för en gångs skull eller är dom för fega till det

 • Stroppen

  Säga vad man vill om Greenpeace men nu har de i alla fall bevisat att den svenska flummigheten även finns när det gäller säkerhetsbevakningen av viktiga anläggningar och att den är lika med noll. Något annat var väl inte att vänta sig.

  • HOTorpeden

   Det de gjorde idag var att jämföra med att ta sig in genom en låst dörr till en trappuppgång i flerfamiljshus. Med det tycker de att de tagit sig in i ett kassaskåp i en lägenhet.

 • Sven Olsen – (argdansk)

  Gröntpissarna har alltså varit framme igen?  Om de – mot all förmodan – skulle bli strålningsskadade, så har de bara sig själva att skylla.

 • JohnGalt1969

  Här fanns det mycket tyckande, tex jämförelsen med ICA och kärnkraft. Det vore intressant att veta vad du har för kunskaper om säkerheten på
  ICA och hur du kan relatera till kärnkraft. Har du arbetat med
  fysiskt skydd på båda ICA och kärnkraftverk? Uppgifter om
  säkerhetsanordningar och rutiner vid kärnkraftverk är kvalificerat
  hemliga. När det gäller ICA är de troligtvis företagshemliga. Att sen påstå att det är lätt att ta sig in, ja till vadå? Man måste ha en del ytterligare färdigheter och kunskaper samt penetrera lite knepigare barriärer för att åstadkomma skada. Skadan som uppkom idag är den som en del av er ger uttryck för, nämligen misstro till säkerheten vid anläggningarna. Jämförelser med afrikanska flygbolag, fusk, mutor och liknande grundar sig endast på okunskap eller kan hänföras till retorik vilken som vi alla vet inte behöver vara faktabaserad. Att påstå att kärnkraft endast står för 3 % av energiproduktionen kan möjligen vara rätt men den utgör ca 13,5 % av jordens elproduktion vilket i sammanhanget är mer relevant kunskap då kärnkraftverk producerar energi i form av el och inte bensin eller fjärrvärme. Jag påstår att säkerheten är mycket god men den kan naturligtvis bli bättre. Avslutningsvis borde greenpeace dömas till att betala bolagens samt polisens insats för att omhänderta och avhysa dem. Vi vet väl alla att polisen har en del annat att göra.

 • Pingback: Dagens dåliga skämt – säkerheten är god! « Sweden Confidential