Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Ljusarmaturen som lyser upp vid askgravlunden på Eslövs kyrkogård har blivit vandaliserad


Att känna sig uppgiven vid en sådan här nyhet är naturligt. Våra släktingar som ligger för sin sista vila på kyrkogårdar runt om i landet ska inte behöva få uppleva sådant här. Inte vi anhöriga heller.

De som gör detta är förmodligen ungdomar, och varför de gör det är svårt att förstå, men ändå kanske inte. Ren förstörelselusta bland annat verkar ligga bakom. Eller så är det ren skändning. Eller så enkelt som grupptrycket. De som gör detta kan knappast förstå hur det känns för oss anhöriga.

Hur ska det bli nu när det snart är dags för gravsmyckningen i Allhelgonahelgen som stundar?

Ska dessa ungdomar fortsätta att sabotera? Vad tänker dessa ungdomar på när det drabbar deras egna anhöriga? Lyssnar de då, på föräldrarnas åsikt? Man kan alltid hoppas. Det är ett vidrigt dåd undomarna sysslar med. Oavsett vilka de är.

Ska vi behöva ha vakter på de olika kyrkogårdarna runt om i landet? Förhoppningsvis, pratar föräldrar och lärare med sina telningar och berättar att det gör ont, när man ser sina släktingars gravar skändade. Men den chansen att de lyssnar är nog ganska liten.

Under fredagskvällen fick polisen in en anmälan från närbelägna Sallerupskolan. Fyra pojkar i 15-årsåldern sågs vid 22-tiden kasta en soptunna mot ett fönster som då gick sönder.
Det är inte långt därifrån till Ljusets och Hoppets Kapell. Inte heller långt till tanken att dessa 15-åringar har med denna och tidigare förstörelse att göra. 

Metodiskt har vandalerna slagit sönder hela raden av ljusarmatur som lyser upp vid askgravlunden i Eslövs kyrkogård.

– Det är så onödigt, säger Mats Nilsson och Jan-Inge Ingvarsson vid kyrkogårdsförvaltningen.

Sedan askgravlunden Ljusets och Hoppets kapell öppnade häromåret har ett 30-tal gravsatta hamnat på minnestavlan i ena kortänden.
Här är det tänkt att anhöriga ska kunna minnas, och på den tegelförsedda väggen har många hängt blommor i speciella hållare.

– Lamporna tänds av ett skymningsrelä och lyser och skapar stämning när det är mörkt ute. Nu ser det inte roligt ut, och det är synd om besökande anhöriga ska behöva mötas av den här synen, säger kapellförestådaren Mats Nilsson och visar hur krossat glas från kuporna ligger utspritt under de 15 lamporna och hur lysrören brutits av.

Förmannen Jan-Inge Ingvarsson säger att det handlar om en ganska stor kostnad. Det är specialbeställda saker med tjockt glas, och bara lamporna i sig kostar 200 kronor styck.

Askgravlunden ligger avlägset till. Man har bett polisen om att köra några varv ibland, och då och då kommer det en polisbil.
Men lampkrossningen har troligen skett fredag eller lördag kväll, och då kan det vara mycket annat för poliserna att ta itu med.

Kanske är det någon som sett något och hör av sig till polisen? säger Jan-Inge Ingvarsson och säger att många rastar sina hundar i området, och att dessa ska vara försiktiga med att gå för nära, det kan finnas splitter kvar.

Men flera gånger har det varit skadegörelse på platsen. Okända besökare har slitit bort buketterna, och slängt på marken. Hållarna har rivits ner från väggarna, kanske när man försökt klättra uppför väggen på dem.
Under måndagsmorgonen upptäckte kyrkogårdsförvaltningen att vandaler slagit till på nytt. Den här gången var det all väggarmatur som krossats.

Skånskan   

 

 • Guest

  Man bråkar inte ostraffat med de döda – förövarna
  kommer bli hemsökta.

 • getingblandhumlorna

  Det är ju en gravplats för otrogna.  Kom i håg hur det låter ute i Europa där muslimska gäng skanderar ”En död hund till!” när det åker förbi ett begravningsfölje..

 • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

  Farmor Anka, jag gillar dina reportage därför att de tar upp saker som ingen annan tar upp men jag är så himla petig. Jag får nog på skallen för det men jag tar risken. Jag undrar om det inte finns risk att det blir syftningsfel på den där soptunnan och fönstret. Vad var det egentligen som gick sönder?

  Låt petiga gubben få ha lite roligt och ge honom sin välförtjänta skit nu. ;)

 • https://twitter.com/#!/Lotassen Sunngifu

   Just nu vet vi ju inget om förövarnas etnicitet men jag skulle inte bli så överraskad om det skulle visa sig att de har muslimsk bakgrund. Islam förbjuder avgudadyrkan och inom wahabismen så likställer man ”gravdyrkan” med avgudadyrkan. Med ”gravdyrkan” menar man att sätta upp gravsten eller bygga mausoleum, pryda med blommor etc
  Ni kommer väl ihåg islamistgruppen Ansar Din som vandaliserade mausoleer och gravar i Timbuktu med motiveringen att det var avgudadyrkan.

 • http://www.facebook.com/people/Nyfiken-Ienstrut/100001091536006 Nyfiken Ienstrut

  Innan jag blir förklarad som ”muslim-kramare” så vill jag bara säga att jag ser islam som ett farligt hot mot de framsteg när det gäller demokrati, tolerans och humanism som vi har kämpat oss till. Så där ja, nu var DET sagt…

  Den här typen av vandalisering är inte en ny företeelse, och har troligtvis inget med invandringen att göra. Det är två kategorier av människor som gör så här: Omogna tonåringar (även pursvenska) som sporrar varandra att gör något riktigt förbjudet – dvs att gå över tabugränsen, och förvirrade människor med religiösa vanföreställningar. Förövare i den senare gruppen är ofta troende ”kristna”, och psykiskt sjuka. De går in i en psykos, hör ”röster” och tror att de är ”guds” redskap. Helsjukt, men inte ovanligt. Haparanda kyrka brändes ner 1964 av en person som var DJUPT kristen – han hörde röster och trodde att han hade fått i uppdrag att göra det. Mer detaljer får ni inte, jag vill inte bli outad. BTW, kyrkbrännaren var mer ”pursvensk” än 90% de flesta av oss. Så kan det gå.

  • Andersonszkan

   Det är mycket möjligt att det var svenska ungdomar som gjorde det eller en mix av svenska och invandrade ungdomar, men hur som helst så är det ett utslag av ”det allt råare samhällsklimatet” som har sin grund i den misslyckade invandringspolitiken.

   Att det finns svenska dårar som bränner ner kyrkor stämmer – så här på rak hand kommer jag på två fall till; Lundby stora tegelkyrka i Göteborg och en ovärderlig medeltidskyrka i trä i Skara.

   Att man pga resursbrister avskaffat mentalvården och skickat ut ”dårarna” på gatorna gör att dom ”levererar” – Anna Lindhs mördare tex borde ha suttit i ett madrasserat rum, men istället självmedicinerade han i hemmet och lyssnade på rösterna i skallen.

   Det är faktiskt så att de ofantliga summor som invandringen kostar varje år sätter sina spår i hela det svenska samhället.

   • http://www.facebook.com/people/Nyfiken-Ienstrut/100001091536006 Nyfiken Ienstrut

     Men snälla… Mentalvården förändrades ju för flera decennier sedan! Folk släpptes ut hipp som happ och skulle klara sig själva. FÖRSÖK hålla isär invandrar-problematiken och andra samhällsproblem. Annars förlorar vi i trovärdighet. Någon måtta får det vara…

    • Andersonszkan

     Jag känner inte att jag förlorar något i trovärdighet när jag ställer svenska kyrkbrännares och ministermördares vårdbehov i relation till massinvandringens kostnader – är det inte samma kronor som betalar båda gruppernas kostnader?

     Fast du kanske får din lön i svenska kronor som du betalar dina räkningar med och så har du obegränsat med kalleankapengar i madrassen som du handlar i affärerna med?

     I så fall förstår jag din logik, men jag kan försäkra dig om att du är ensam i hela världen med att ha det så väl ställt :)

     För övrigt kan jag tala om för dig att Psykiatrireformen genomfördes år 1995 – ca 3 år efter att massinvandringen tog sin början – inte tvärtom!