Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Abu Hamza och fyra terrordömda utlämnade till USA


TERRORISM Terroristen Abu Hamza sattes på ett plan till USA sent på fredagskvällen, enligt de brittiska myndigheterna. Det blev också Khaled al-Fawwaz, Adel Abdul Bary, Babar Ahmad och Syed Talha Ahsan.

Samtliga fem araber är misstänka eller dömda för brott i samband med terrorism. Utlämningen markerar slutet på en juridisk dragkamp som har pågått i över tio år i Storbritannien och andra europeiska länder. Abu Hamza sista vädjan avslogs av en brittisk domstol fredag. Tidigare i veckan bekräftade Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg en dom att alla fem terrormisstänkta skulle lämnas ut till USA.

- Jag är glad över att domstolens beslut innebär att dessa män, som under många år har använt alla möjligheter för att fördröja utlämningsförfarandet äntligen kunde skickas ut, säger Storbritanniens inrikesminister Theresa May.

Egyptiskfödda Abu Hamza är dömd för att ha spridit hat och har suttit i fängelse i Storbritannien i åtta år. I USA, är han anklagad för att ha planerat att upprätta ett träningsläger för terrorister.

Den extremistiska islam-predikanten kom in i offentlighetens ljus när han var imam i Finsbury Park moskén i norra London på 1990-talet. Han är känd för sitt distinkta utseende och med en protes med en metallkrok till hjälp på höger arm.

I USA riskerar den 54-årige islamisten att dömas till livstids fängelse. Han och de andra misstänkta terroristerna kommer inledningsvis att placeras i ett av USA:s säkraste fängelser i staden Florence i delstaten Colorado.

Anklagelserna mot honom i USA är ett gisslandrama i Jemen år 1998, värvning till våldsam jihad i Afghanistan 2001 och försök på att skapa ett träningsläger för militanta muslimer i den amerikanska delstaten Oregon i 2000 och 2001. Hamza kom för första gången till Storbritannien 1979 och dömdes till sju års fängelse 2006.

NRK, BBC

 • Guest

  Vilken svärmorsdröm för en batikhäxa.

  • Andersonszkan

   Ja, det är fina gossar – tur att dom fick respass till USA, annars hade dom väl hamnat här.

 • biran

  Vem vill se denna svinavföring i Europa, att denne halvapa inte är nackad för länge sedan är ofattbart.

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  Bra, iväg med skiten. USA kommer inte dalta med dom.

 • svartamalin

  Abu Hamza har haft fingrarna i syltburken för länge nu.Bura in ondskans predikant!

 • Talibananas

  Jag påminns om Buttericks gamla gubbmasker, har för mig att en hette Charmör…

 • 585961

  Ja man får hoppas USA gör skit av dynghögen