Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Zigenska ”Falska barnbarn” väntar nu på dom


ZIGENARKULTUREN 47-årige Wladislaw Kaminski och 45-årige Andrzej Mitkevich från Stockholmsområdet, sa sig vara deras barnbarn. Så kunde de lura äldre personer på stora summor pengar. Nu vill åklagaren att duon döms till sex års fängelse.

Det rasslade om Kriminalvårdens nycklar när de två männens handbojor låstes upp i salen i Hudiksvalls tingsrätt. De satte sig intill varsin advokat som laddat upp med tjocka pappersbuntar från den omfattande utredningen och anteckningar om liknande rättsfall.

Onsdagen var den artonde och sista rättegångsdagen i fallet där äldre i hela landet, varav elva från Dalarna, utsatts för försök till och i flera fall även lurats på pengar och smycken.

– Han sa att han var mitt barnbarn. Men jag kände inte igen rösten på honom.

Det berättade en 84-årig kvinna från Falun, ett av ligans offer, i Dt för en tid sedan. Och det var så ligan opererade.

Åklagaren anser att de åtalade, gjorde flera brottsliga resor i Sverige. De misstänks ha ringt personer som är 80-100 år och utgett sig för att vara ett barnbarn i behov av ett snabbt lån.

Åtalspunkterna gäller grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Av de kontaktade har 37 personer lämnat ifrån sig pengar och smycken för omkring 1,4 miljoner kronor. Tre av de åldringar som lurats hör hemma i Dalarna.

Åklagarens bevisning bygger till stora delar på analyser av telefon- och datatrafik. Männens privata telefoner, och de platser de har varit på, har jämförts med varifrån samtalen till de äldre har ringts.

Enligt utredningen har 35 olika telefonnummer använts för att begå brotten. Genom att följa i telefonernas digitala spår har en kedja av telefoner och sim-kort granskats.

– Man kan dra slutsatsen att de har befunnit sig på de här platserna, sa kammaråklagare Christer Sammens, under onsdagens slutpläderingar i Hudiksvalls tingsrätt.

– Annars kan man jämföra det med att någon skulle springa runt och träffas av blixten var han än befann sig.

Christer Sammens anser att det handlar om systematisk brottslighet och vill nu att de åtalade döms till sex års fängelse.

Målsägandebiträdet advokat Carina Abrahamsson kräver skadestånd för de drabbade. Hon berättade för rätten att de äldre blivit misstänksamma och otrygga efter det som hänt. Många har än i dag skamkänslor för att de gick på bluffen.

Advokat Max Ahlgren som försvarar 45-åringen vädjade dock till rätten att inte låta känslor kring brottsoffren påverka den juridiska prövningen:

– Snälla, sa han. Låt inte känslorna ta överhanden.

Ahlgren framhöll att duon har åtalats för att ha begått brott ”tillsammans och i samråd”. Men i de fall där inga pengar överlämnats har offren sagt att de blivit uppringda av en person. Då kan bara en person dömas, enligt advokaten.

I de fall där åldringar lämnat ifrån sig värdesaker finns visserligen utrymme för att en person ringer och en annan hämtar pengarna.

– Men åklagaren ska bevisa vem den personen är, sa Max Ahlgren, som anser att hans klient ska frias.

Duon har nekat till nästan alla anklagelser. De har sagt att de tillsammans med andra försäljare har rest runt och sålt varor. Under sådana resor är det vanligt att både mobiltelefoner och bil lånas ut till andra, har de förklarat.

Både Max Ahlgren och 47-åringens advokat Barbara Klasson framhöll också att ingen av de drabbade säkert pekat ut någon av de åtalade, förutom en kvinna som i tisdags pekade ut 47-åringen.

I stället har flera brottsoffer sagt att en person i 20-årsåldern ringde och hämtade pengarna. Flera har dock haft så dålig syn att de inte ens kunnat se personen ifråga.

47-åringen har erkänt två brott och sagt att han då följde instruktioner från andra. Advokaten tyckte att straffvärdet för de två punkterna var ett års fängelse. Domen meddelas om tre veckor.

DT

Relaterat:
Falska zigenska barnbarn från Stockholm åtalas

“Barnbarn”-liga lurade åldringar på miljonbelopp

Hudiksvalls tingsrätt har åtalat:

 • Wladislaw Kaminski 1965-05-15 Trågstigen 14 i Huddinge
 • Andrzej Mitkevich 1967-08-18 Norra Kronans gata 430 i Brandbergen

 • Mariah_Magdalena

  Maria Leissner vill ha fram sanningen.
  Och jag måste säja att SweCon har bifallit hennes önskan.
  Sanningen flödar fram som frisk källvatten till alla att läsa.
  Maria måste vara överlycklig.

  • antikomunisten

   Forr skrev Aftonbldet att det behovdes om sanningen skulle fram
   A dag ar det,Schweden Confidential behovs om sanningen skall fram.

  • antikomunisten

   Forr skrev Aftonbldet att det behovdes om sanningen skulle fram
   A dag ar det,Schweden Confidential behovs om sanningen skall fram.

 • svartamalin

  Enligt  regeringen skall vi nu öppna dörrarna för alla tjuvaktiga skator. Är Erik Ullenhag och Maria Leissner zigenare? Reinfeldt har ju negerblod i ådrorna. Sverige går under!

 • Guest

  Båda är barnbarn, men då handlar det väl om baaarn.
  Stackars små som far illa av svenskars rasism.

 • antikomunisten

  Dessa perssoner ar verkligen lagt staende varelser.Kanske dom ar den omtalade 
  felande lande lanken mellan apa och manniska.Det finns tydligen inga granser
  for skandligheterna langre.

 • antikomunisten

  Dessa perssoner ar verkligen lagt staende varelser.Kanske dom ar den omtalade 
  felande lande lanken mellan apa och manniska.Det finns tydligen inga granser
  for skandligheterna langre.

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  Bra att sanningen om Romerna lyfts fram, precis som Maria Leissner ville!

 • Oberst

  Det är nog nu! Sparka ut dem!

 • tokeskil

  Kreativa tattarjävlar eller entreprenörer dessa mattförsäljare ,kan även plocka bär . Maud sitter nog och gråter en skvätt .

 • PETER NYMAN

  Det är bra att någon får vad dom förtjänar.Men om det rört sig om C-nybyggar islamister skulle en frikännande dom hört till SVENSK praxis.Se Kortedala se dom tungt beväpnade islamist nybyggarna i Göteborg 9mån.

 • Fryke

  Skulle hämta paket på postens utskänkningsställe (ja eller vad det är numera) och ställer mig vid kassan där det inte stod någon.
  Då hör jag en röst skricka ”JAG VAR FÖRST!!”
  Jag vänder mig sakta om och ser en romsk kvinna med 2 barn komma anstormande och med 1 barnvagn, samt att hon pratade (läs skrek) i mobilen högt o ljudligt…
  Hon stannade till en stund på vägen då hon antagligen inte kunde gå och prata samtidigt eller nåt.
  När hon kom fram så sa jag åt henne att ställ dig för fan i kö om det är din tur – kön är fan inte därborta.
  Hon slängde lappen på bänken till killen som jobbade där och tittade varken på mig eller honom utan fortsatte med sitt intensiva samtal med svordomar på finska tro jag det var…
  Han hämtar det hon ska ha och det visar sig att hon måste visa legetimation… Tanten i hela sin mundering, ja ni vet hur söta dom är, klämer luren mellan örat och letar febrilt i sin väska efter leg på sig vilket hon till slut hittar.
  Han bakom ber henne ta ut ID-kortet ur plånboken vilket man SKA göra, och hon svär då åt honom bakom disken, viket gör att den i telefonen tror det är till honom så hon för då två arga samtal samtidigt. Han bakom disken tittar på mig, suckar och skakar på huvudet när hon vänder sig om..
  Han tittar på leget och paketet och ger detta till henne. Hon släpper inte mobilen utan fortsätter gorma så det hörs i hela jävla salen…
  Är det ett normalt beteende att göra så? Jävla pack säger jag.

  Väl min tur så lyser han bakom disken upp tyckte jag och tog min avi.
  Han hämtade mitt paket och jag gick iväg.
  Det tog knappt 2 minuter mot zigenartantens 10…

 • tokeskil

  Tror inte att dessa parasiter eller rättare sagt brännvinsadvokater hade glömt att lägga upp kvittoblocket heller.