Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Mer russin ur kakan: Ny sjukvårdsrådgivning med tolk på arabiska och somaliska


DALTET MED INVANDRARNA  Det finns inga gränser alls när det gäller att ösa ut miljarder på araber och somalier. Egentligen, det kan låta illa, men till vilken nytta är det att miljoner araber och somalier kommer till Sverige? Det går inte att hitta något, om inte man hade handplockat de som hade behövts här.

I december startar den så kallade ”1177 Sjukvårdsrådgivningen” i Region Skåne som ett pilotprojekt för sjukvårdsrådgivning. Det kommer då att finnas tolkar på somaliska och arabiska, till vilken kostnad vet vi inte. Tjänsten kommer att erbjudas ”på försök” mellan den 3 december och 28 februari 2013. Som säkerligen kommer att sluta med att det blir fler tolkar på fler språk, om vi känner politikerna rätt. Det SKA daltas.

Pilotprojektet är ett samarbete mellan Stockholms läns landsting, Västra Götalandsregionen, Inera och Region Skåne. I Stockholms läns landsting erbjuds tjänsten redan från idag, den 3 oktober.

Under pilotprojektet kommer sjukvårdsrådgivning med tolk på telefon att erbjudas på arabiska och somaliska alla dagar mellan 08.00-22.00. Rådgivningen är givetvis gratis för invandrarna och utförs av 1177 Sjukvårdsrådgivningens ordinarie sjuksköterskor tillsammans med tolk. Kostnaden läggs till slut på skattebetalarna, och vill det sig riktigt illa så höjs väl patientavgiften för skattebetalarna också.

– Med rådgivning och guidning till vården på det egna språket vill vi underlätta för patienten att hitta rätt vård och öka tillgängligheten till vården. Målet är att i större utsträckning erbjuda rådgivning, på lika villkor, för hela befolkningen och bidra till en effektivare vård säger Monica Larsson, chef på Enheten för vårdkommunikation i Region Skåne.

De som lever i Sverige borde begripa att svenska språket är en självklarhet att lära sig, men det anser inte moderaten Carl Johan Sonesson.

– Vi lever i ett mångkulturellt samhälle där svenska språket inte är en självklarhet för många utrikesfödda. Att sjukvården är tillgänglig för alla grupper, oavsett språkkunskap, är en mycket angelägen fråga för Region Skåne. Jag hoppas detta bara är början och att vi inom kort kommer att se en framtida sjukvårdsrådgivning som finns tillgänglig på ännu fler språk, säger Carl Johan Sonesson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Utvärdering av tjänsten kommer att ske löpande, både under och efter projektet, för att undersöka möjligheterna att etablera tjänsten och utöka till fler språk.

Kort om tolkprojektet:

 • Projektet startar den 3 oktober i Stockholm och den 3 december i Skåne och Västra Götaland.
 • Sjukvårdsrådgivning med tolk på arabiska kommer att ha ett särskilt telefonnummer.
 • Sjukvårdsrådgivning med tolk på somaliska kommer att ha ett särskilt telefonnummer.
 • Tolktjänsten kommer att vara öppen mellan 08.00 – 22.00, alla dagar i veckan.
 • Rådgivningen är gratis, men samtalet kostar som ett vanligt telefonsamtal.
 • Rådgivningen utförs av 1177 Sjukvårdsrådgivningens ordinarie sjuksköterskor.

Mer information om tjänsten kommer i samband med starten den 3 december.
Monica Larsson, chef Enheten för vårdkommunikation, Region Skåne, 040-675 32 02.

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 35 miljarder kronor (2011).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.

mynewsdesk

 • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Art

  Hörde om detta idag. Det blir värre och värre.
  Kan man inte ansöka om bidrag till flytt till ett annat land? 

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000098058306 Sverre Dehli

  Jag är så glad att jag inte lever om 50 år fån nu..Men stackar våra barnbarn som ska växa upp i detta nya samhället..

  • ren_svensk

   Jag också. Ska bli skönt att slippa blattarna. Men tycker synd om mina barn och barnbarn. Hade jag vetat detta scenario hade de inte blivit födda.

  • j_london

   Jag är inte beredd att kalla det för samhälle. Samhälle låter organiserat och allmänt sympatiskt.

   MUSLIMTRÄSK är det rätta namnet. Och inte heller behöver vi snacka i tidstermer om 50 år. Nä, nä… det räcker med 5 -10 år, max!

 • Talibananas

  Det enda politikerna kan föreslå är kostnadsdrivande förslag, ständigt ökad belastning på de offentliga medlen. Var är politikerna som beslutar om att spara in på slöseriet och låta arbetande folk få bestämma över sina pengar i högre grad? Trots politikernas gapande efter mer resurser och vallöften som får skattemiljarder att försvinna ner i otacksamma hål så finns det inte tecken på någon avstanning av denna trend. Istället anpassas till ett nytt kostnadsläge och de otacksamma nettoföbrukarna av välfärden måste gödslas med ytterligare bidragslöften för att politikerna ska kunna köpa deras snöda lojalitet. Snacka om egoism; vänstermonstret som gormar om solidaritet… Med sig själva på den arbetande och ekonomiskt ansvarstagande människans bekostnad. Trots denna enorma rovdrift på de offentliga medlen har staten (politikerna, medierna och folkets stillatigande) medgivit att försvarsmakten – en av en stats mest primära funktioner – i stort sett nedmonterats.

  Politiker som föreslår enorma åtaganden för att ”säkra jobben” (statsfinansierade jobb, där S dessutom snedvrider konkurrensen genom föreslagen helsubventionering av anställningar i kommuner och landsting, medan privata näringsidkare endast får en lönesubvention på 10.000:-, där den bidragsanställde ändå ska ha en marknadsmässig lön på skattebetalarnas bekostnad) borde upphöra med sina självbelåtna flin och skämmas för sitt vidlyftiga kladdande med våra (skattebetalarnas) pengar! S, V och Mp är en illaluktande, gensträvig och missunnsam medelmåttig troika, full av klyschor och renons på förnuft.

  ”Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.” (Winston Churchill)

 • http://profile.yahoo.com/G3QZBFCCPDXFTMQCKEUA4G4DW4 Blackstaff

  Detta är ju ett självklart led i överenskommelsen med MP om att illegala flyktingar skall ha samma/bättre vård än vi svenskar som har betalat för vården.

  Nästa led är att ta bort svenskan från sjukhusen, så kan inte vi komma och begära vård. Dvs inte kosta några pengar.

 • http://misslyckande.wordpress.com/ Misslyckande

  Varför ser jag bara vita etniska svenskar bli utförsäkrade i media? Aldrig någon svarthyad med ”icke svenskt klingande namn”

  Möjligtvis en finne eller norrman

  Regeringen har sparat ca 10 miljarder på kicka ut sjuka, vi vet ju vad kalaset kostat parallellt

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  Vi har väll 500.000 personer som kan prata dom språken här i landet, så det borde vara förhållandevis enkelt och billigt fixa dock ^^

 • zaphodemil

  Hej igen alla dårar,

  Är ni totalt blinda i ert hat? Om man nu kan öka effektiviteten i sjukvården genom att erbjuda möten med personer som förstår patienternas språk; vad är det för fel med det enligt era förvirrade hjärnor? Glöm inte att det finns ett stort antal människor i Sverige som inte talar och förstår svenska men som trots detta har fått en fristad här och har rätt till vård och omsorg på samma villkor som vi etniska svenskar.