Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Bluffaffär – Telia Sonera gav 2,2 miljarder brottspengar för uzbekisk 3G-licens


SKUMRASKAFFÄRER Telia Sonera AB är i blåsväder efter att ha betalt ut 2,2 miljarder kronor till bolaget och affärspartnern Takilant Ltd i Uzbekistan för en 3G-licens. Pengar som är brottsliga, enligt överåklagare Gunnar Stetler.

Banken själv, Nordea, reagerade efter att ha sett Uppdrag gransknings avslöjande om affären. På Nordeakontot fanns då 30 miljoner dollar som var i Takilants ägo, pengar som nu är tagna i förvar. Statsåklagare Berndt Berger, på Riksenheten mot korruption, lämnade på måndagen in en så kallad framställan om kvarstad på 1,55 miljarder kronor. Utbetalningen från Telia Sonera till det Gibraltarbaserade bolaget Takilant skedde i februari 2010.

Uppdrag gransknings program avslöjande hur Telia Soneras 3G-affär med Takilant Ltd, företräddes av den unga Gayane Avakyan (bild höger), som har mycket starka band till den uzbekiske diktatorn Islam Karimovs dotter, Gulnara Karimova (bild under), som styr. Takilant öppnade det svenska bankkontot under 2011 och sedan dess har de gjort flertalet transaktioner från den schweiziska banken Lombard Odler Darier Hentsch and Cie.

Offshorebolaget Takilant Ltd har bara en enda ägare, armeniskan Gayane Avakyan, och aktiv i den uzbekiska modebranschen. Gayane Avakyan utpekas som Karimovas högra hand och förtrogna. Och även de affärsmässiga kopplingarna är många. Ett exempel är att Gayane Avakyan var för bara några år sedan chef på modeföretaget ”House of Style”. Ett företag som grundades av Gulnara Karimova 2003.

Klickbar bild

I åklagarens framställan finns två skäligen misstänkta personer som pekas ut. Båda företräder Takilant. De två är den 29-åriga modekvinnan Gayane Avakyan och en 36-årig man, en av två uzbeker som i somras greps i Schweiz misstänkta för penningtvätt i samband med en stor ekobrottsutredning kring Karimovregimens affärer. Båda är i Sverige misstänkta för grovt mutbrott/medverkan till grovt mutbrott samt grovt penninghäleri. Kvarstaden på 1,55 miljarder motsvarar den summan som åklagaren bedömer att Takilant har tjänat på det misstänkta brottet, enligt juridiska bedömare.

Dessutom framgår det att åklagaren ifrågasätter om Takilant över huvudtaget har haft någon uzbekisk 3G-licens. Affären med Telia Sonera skulle därmed vara en blåsaffär. ”Den svenska banken SHB har genomfört en utredning om den uzbekiska affären. De har inte kunnat finna belägg för att Takilant Ltd innehaft en licens”, skriver åklagaren.

Den ryska nyhetssajten Comnews skriver: ”Varken Myndigheten för kommunikation eller Uzbekistans statliga kommission för radiofrekvenser kände enligt Comnews till Takilant”, något som Berndt Berger har återgett till Stockholms tingsrätt.

- Jag anser att det handlar om brottsliga pengar, säger överåklagare Gunnar Stetler.

- Vi kommenterar inte de här uppgifterna, säger Telia Soneras presschef Iréne Krohn.

Teliasoneras VD Lars Nyberg tvingades hålla presskonferens efter Uppdrag gransknings avslöjande om affären i Uzbekistan. Han sade bland annat att ”det är grova anklagelser som riktas mot Teliasonera”. Själv är han övertygad om att företaget inte mutat någon eller deltagit i penningtvätt.

Med andra ord så är Telia Soneras partner, diktatordottern Gulnara Karimovas högra hand. Det är den uzbekiske diktatorns dotter som pekas ut som den som styr över telekommarknaden i landet. Enligt uppgift från källor i landet är det hon som bestämmer vilka som ska få licenserna och hon sägs göra stora pengar på kontrakten. Gulnara Karimova beskrivs som den mest inflytelserika kvinnan i Uzbekistan med öppna ambitioner till presidentmakten.

Kvarstad: Vid en förskingring på 1,55 miljarder kronor (Det motsvarar summan som åklagaren bedömer att Takilant kan ha tjänat på det misstänkta brottet) kronor hittar polisen 30 miljoner dollar kopplat till de misstänkta. Åklagaren begär då kvarstad på 1,55 miljarder kronor och uppger för tingsrätten att 30 miljoner dollar är tagna i förvar från Nordeakontot.

Klickbar bild

GPDIredeyeSRNäringsliv

 • H@ck£r

  Synd att man sitter fast i ett Telia abonemang, annars hade jag nog bytt efter detta.

  • antikomunisten

   Hur menar du?Gar det inte att byta bolag?

 • antidotes

  Och Kina betalade 9 miljarder i muta för att få köpa SAABs konkursbo – via ett svensk-kinesiskt bluffbolag reggat i ett skatteparadis! Vad de nu ska med ett konkat bolag till? Bygga elbilar? Yeah riiiight!!!!! Snrare ekonomisk brottslighet på hög nivå!

 • Strandnypon

  Är det verkligen TeliaSonera som är skurken i dramat?

  • antikomunisten

   Telia ar ett gangsterbolag.

   • Strandnypon

    Hur då?

    • antikomunisten

     Jamnfor priser med andra bolag.Om du koper ett kort till telefon- automat bryter det nar det ar sex kr.kvar och dom kan du inte anvanda.Det ar stold.Dom tillhandahaller utrustning till diktaturer for att spara opposionella.

     2012/10/2 Disqus

 • ledsenfarmor

  Är inte regeringen på ngt sätt inblandat i detta? Jag tror det. Det är fasiken att jag är fast hos Telia med mina abonemang. Samtidigt förstår jag varför de är så dyra. Kostar multum. Jag var dum som valde Telia till detta. Men man lär sig varje dag.
  Ska fråga nästa gång jag ringer om ngt fel, varför de inte sänker priserna om de vill ha kvar sina kunder, efter detta.

  • antikomunisten

   Dom stjal aven helt oppet.Om du koper ett kort till teleautomat sa bryter
   samtalet nar det ar sex kronor kvar och dom kan du inte anvanda.
   Det ar ren stold.

 • YOTHI_TARZAN

  Vem sa att Sverige INTE var en BANAN republik ???