Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Regeringen river upp LAS – billigare och enklare att sparka anställda?


SÄMRE VILLKOR Regeringen Reinfeldts utredare föreslår kraftiga ändringar i lagen om anställningsskydd, LAS. Är detta ett steg till mot att kunna sparka svenskar och att MENA-folk ska kunna anställas billigt?

Utredarna föreslår de stora ändringar för att göra det enklare och billigare att säga upp anställda. 50 procent av domstolstvistarna om uppsägning tar mer 1,5 år från uppsägning till dom, och 3 år om det överklagas och prövas igen. Den anställde har ofta lön under denna tiden. På förslag nu, som inte bygger på empirisk forskning, är att anställningen ska upphöra ett år efter uppsägningen, oavsett huruvida tvisten inte är löst eller ej.

Utredaren, professor Jonas Malmberg, föreslår ytterligare en förändring som minskar kostnaderna för företagen; det ekonomiska skadeståndet för brott mot lagen om anställningsskydd, LAS, ska sänkas för företag med färre än 50 anställda.

På förslag är också att något skadestånd ska inte vara möjligt vid en uppsägning som motiverats med arbetsbrist, även om arbetsgivaren inte först har provat att omplacera arbetstagaren.

Dessa förslag har gjort att både Vänsterpartiet och den fackliga rörelsen har gått upp i limningen och menar att det i praktiken blir i stort sett riskfritt för arbetsgivare att säga upp människor på felaktiga grunder, och pekar på att regeringen vid flera tillfällen har lovat att den inte ska göra några större förändringar i arbetsrätten.

-Vi förutsätter att förslagen inte genomförs, säger TCO-ordföranden Eva Nordmark som tillsammans med LO och Saco protesterar mot förslaget i en debattartikel i Svensk Dagbladet på fredagen.

Arbetsdomstolen och tingsrätterna handlägger omkring 600 tvister om uppsägning per år. Ändringarna föreslås träda i kraft den 2014-01-01.

RoR

 • Mariah_Magdalena

  ” Är detta ett steg till mot att kunna sparka svenskar och att MENA-folk ska kunna anställas billigt?”

  Definitivt.

 • http://profile.yahoo.com/7QLCY6BSESRBSPNNECWO2KLALA PK

  Visst är det så. De som såg SVT:s Svenkfientliga talkshow Debatt,när Jimmie Åkesson fick lyssna på Ullenhags floskler minns kanske hur detta nämndes gång efter annan av en rabiat inbjuden gäst. ”vi Svenskar måste vara solidariska och förstå att vi måste sänka våra löner och ge upp arbetsrätten,annars kommer parasiterna (mina ord) aldrig in på arbetsmarknaden”..osv,osv.

 • farsartat

  Jimmie varnar gång på gång för att regeringen sysslar med lönedumpningspolitik. Kanske att SD vinner ett antal röster?! Eller så är folk korkade och går till sossarna.

 • PETER NYMAN

  Uppgörelsen innebär för arbetsgivarna att dom måste fylla på med Zoomalier med 68IQ dom får betalt för det och lönen betalas av dom uppsagda SVENSKARNA.
  Det är den hemliga dealen.Det har blivit problem när regeringen försöker nu och även utan och betala lön och samtidigt få betalt,har ändå ingen velat ha dom.Men bortagandet av LAS fick arbetsgivarna att mjukna.Då kan Ullenhag propagera för att nu har Zoomalierna kommit över 17% i arbete.HEJA SVERIGE

 • http://www.facebook.com/people/Bengt-Idestam/100000872502275 Bengt Idestam

  Så klart det är. Och lejonparten av det svenska folket sitter hemma och planerar nästa Thailandsresa eller nästa tipsextra och om kärringen vill knulla på lördag. Att dom inte bryr sig om vad som händer eller varför är så sinnesjukt att man dånar. För OM svensson brydde sig skulle lyktstolparna vara fulla av rep i detta skymmningsland.

 • Sweetasplumpie

  Helt i linje med Freddes nedmontering av välfärdssystemen även om just LAS är rätt uddlöst vilket den expanderande marknaden för uthyrningsföretag är ett bevis för.

 • Bhoman

  Ingen arbetsgivare  vill att företaget ska gå omkull om denne
  tänker fortsätta driva företaget med vinst eller bara gå runt .
  Då anställer man inga idioter frivilligt .

 • 585961

  Ingen klok företagare anställer en IQ befriad idiot från nåt MENA land när han kan få en välutbildad duktig svensk och vill nog ta sig en närmare till på  vad uthyrningsföretagen har att erbjuda , Fredde får aldrig in en enda sandloppa hur mycket han än försöker djävlasmed det svenska LAS systemet, men han är väl desperat nu vad ska han ta sig till med de hitsläpade krok och platt näsorna