Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Kommun mörkade mejl om svartjobb för ensamkommande flyktingbarn


SKÄGGEBARNEN För ett par veckor sedan kunde ÖP avslöja att chefen för Krokoms boende för ensamkommande flyktingbarn försökt förmedla barnen som svart arbetskraft till ett hotell. I internmejlet där hon gjorde detta angav hon att hon gjorde det på uppdrag av hotellets ägare.

Men när ÖP bad kommunen att få ta del av Refugiochefens, Barbro Bergmans, mejlväxling med hotellägaren visade det sig att korrespondensen till stora delar har raderats. Av 35 begärda mejlväxlingar har bara åtta lämnats ut.

– Jag har gjort precis allt jag kan för att lösa detta men de mail ni fått är de enda som finns kvar. Man spar ju bara sådant som ska diarieföras och resten tar man bort allt eftersom. Så gör jag också, säger chefen för kommunens individ- och familjeomsorg, Helena Westin.

Hon berättar att det inte finns någon möjlighet att se vid vilken tidpunkt mejlen har raderats och att en tjänsteman hur som helst bara behöver spara sådant som enligt lag måste registreras i kommunens diarium.

Enligt Staffan Wikell, som är förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting, stämmer inte den uppgiften.

– Det är ingen allmän regel att kommunala tjänstemän får radera i sin jobbmejl. Det ska i sådana fall bara vara saker som är helt obetydliga för verksamheten och det förutsätter att man har ett gallringsbeslut där det står vad som får tas bort, säger han.

Enligt honom ska all e-post som berör offentlig verksamhet sparas och hållas i god ordning, just för att den ska kunna granskas. Handlingar som innehåller sekretessbelagd information ska dessutom diarieföras.

– Om mail ändå skulle råka raderas går de att ta fram den igen med hjälp av avancerad teknik, men kommunen är inte skyldig att ­göra detta, säger Staffan Wiksell.

En så kallad logglista från Refugiochefens mejlkonto avslöjar rubrik och tidpunkt för alla de mejl hon växlat med hotellägaren sedan 18 månader tillbaka, även de som raderats. Bland dessa finns ett meddelande med rubriken ”Information!” från 12 maj i år.

Meddelandets innehåll kommer troligtvis aldrig att bli känt, men det skickades nio minuter innan Refugiochefen i sin tur sände det interna mejl som senare skulle leda till avslöjandet. Det som hade rubriken ”Info” och där hon ”mens jag kommer ihåg” ville be en mellanchef att fråga två barn om de ville jobba svart på hotellet för 50 kronor i timmen.

Som privat företagare har hotellägaren har ingen skyldighet att redovisa sin korrespondens med kommunen, men ÖP har ändå ställt frågan för att ge möjligheten att skingra de misstankar som de raderade mejlen riskerar att väcka.

– Ni har skött er så dåligt i det här så det finns inte en chans. Jag anser att utredaren är fullt kompetent att utreda det här och jag samarbetar med honom, säger hotellägaren.

Utredaren som Krokoms kommun tillsatt för att utreda frågan är den fristående konsulten och tidigare kommunmedarbetaren Tord Wickzell. Han räknar med att kunna redovisa sina slutsatser för uppdragsgivaren på fredag.

Helena Westin är chef för Individ- och familjeomsorgen i Krokom. Enligt henne har kommunen tagit in externa konsulter för att försöka återskapa de raderade mejlen, men utan att lyckas.

ÖP

Relaterat:
Flyktingbarn uppmanas till att jobba svart

 • http://www.facebook.com/people/Maggi-Haglund/607953206 Maggi Haglund

  Barnarbetare!!!!!!!! 

 • Saxtorparen

  Girigbukarnas förlovade hemland inte nog med att skattebetalarna står för fiolerna vad avser boende och lön till personal.
  Nu försöker fanskapet Barbro Bergman sko sig på flyktingarna och hyra ut dessa som svart arbetskraft. FYFAN

 • pica_pica

  Detta är nog bara toppen på isberget. Inte underligt att det mörkas/förbjuds så mycken statistik när det gäller ensamkommande och andra flyktingar. Så många gamar ska in och göra några klipp och sko sig själva. Nej, om politikerna tycker att de handlar rätt och riktigt mot oss skattebetalare skulle de inte behöva mörka.

 • Strandnypon

  Man kan misstänka att det finns grupper i Sverige som gärna vill få hit ”skäggbarn”.
  Vissa tjänar på det.

  • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

   Politiker har säkert egna företag som äger fastigheter, sen tar dom in 50st ”ensamkommande” till sin kommun, och se där har vi redan perfekta huset redo för det (i politikerns företag, men som kanske står i annans namn). Bara 360.000kr dygnet.

   • Strandnypon

    Akkurat !

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  Sätt dom i finkan direkt för förstörelse av bevismaterial.

 • tokeskil

  Kan Barbro Bergman månne vara en dotter till Tippex Marjasin?

  • antikomunisten

   Hmmm,Marjasin? var inte det en skojare som pa 70 talet var landshovding 
   nagonstans i norrland?

   • tokeskil

    Ja det var en odugling som alla andra landshövdingar .

    • antikomunisten

     Javisst.Dom som gjort sig omojliga pa alla andra poster blir landshovding,liksom ambasadorer hamnar pa den posten
     nar dom gjort bort sig i politiken.0/2 Disqus

 • ledsenfarmor

  Detta är helt klart ett polisärende. Bedrägeri på hög nivå.

 • PKcensur

  Det är det här jag misstänkt länge bla!

  Att ”barnen” utnyttjas som billig arbetskraft! Är det därför PK media tiger som fan om dom?

 • https://twitter.com/#!/Lotassen Sunngifu

   Hur dum får man vara egentligen? Använda sin tjänstemail när man tänker ägna sig åt fiffel…

  • antikomunisten

   Eftersom hela packet ar kommunister har dom inte forstatt nagonting,
   dom ar ju vana att alla ar likadana och behover inte forsoka skyla
   over fiffel.Kommunist ar synonym for idiot.

 • Oberst

  Sverige importerar svartjobbare, arbetslöshet, socialfall, psykfall och valboskap. Fina tider!