Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

IKEA går muslimernas ärenden


Ikea har plockat bort kvinnorna från sin saudiska katalog. Nästa års upplaga, som ser i stort sett likadan ut i alla länder, har specialdesignats för Saudiarabien, ett land där kvinnor inte får rösta, köra bil eller röra sig ensamma ute på gatorna.

Så gott som varenda kvinna och många flickor är borttagna från inredningsbilderna, skriver Metro. Att IKEA har retucherat bort alla kvinnor, är bedrövligt. De borde ha avtal om att så inte får ske. Kvinnor är hälften av populationen i världen. Att då ta bort dem är inte bra för deras image, oavsett var i världen det sker. Vi får hoppas på köpbojkott av kvinnorna i Saudiarabien.

På uppslaget som visar formgivarna bakom den nya kollektionen står fyra människor bland sina verk – utom i den saudiska upplagan, där är de tre. Den kvinnliga designern är raderad.  På en annan bild i orginalkatalogen sitter en kortklippt kvinna med ryggen mot kameran. Hon har långa örhängen, en lätt urringade tröja och de nakna fötterna upplagda på en stol framför sig.

I den saudiska varianten är örhängena borta, tröjan är inte längre urringad och har fått en maskulinare stil och på fötterna sitter svarta strumpor. Kvinnan har blivit man.

Handelsminister Ewa Björling (M) vill inte kommentera enskilda svenska företag. Men om bilderna säger hon till Metro:

– Kvinnor går inte att retuschera bort i verkligheten. Om Saudi inte tillåter kvinnor att synas eller arbeta går de miste om halva sitt intellektuella kapital. De här bilderna är ytterligare ett bedrövligt exempel som visar att det är lång väg att vandra när det gäller jämställdheten mellan kvinnor och män i Saudi.

Det bolag inom Ikeakoncernen som är ansvarigt för varumärket och hela konceptet är Inter Ikea Systems. Bolaget är franchisegivare till de varuhus som drivs av externa franchisetagare och äger de immateriella rättigheterna såsom varumärke och produkformgivning.

– Jag känner inte alls till konceptet i Saudi. Varuhusen i Saudiarabien drivs av en annan franchistagare än Ikeagruppen. Vi är endast den största franschisetagaren, och en bland många, säger Sara Carlsson, pressansvarig för Ikea Sverige när Svd Näringsliv ringer. Enligt Sara Carlsson har varje land och franchisetagare eget ansvar för driften av ett Ikeavaruhus.

Idag finns 63 olika versioner av katalogen på 29 olika språk. Enligt den tidigare informationschefen vid Ikea Communications i Älmhult, Selin Hult, tillverkas alla Ikeakataloger i staden.

– Ja, katalogproduktionen görs i Älmhult, men katalogernas innehåll beslutas i Helsingborg – åtminstone var det så när jag jobbade på Ikea Communications. Men det är bäst att du söker nuvarande informationschef, säger Selin Hult till SvD.

Huvuduppgiften för Ikea Communications är att producera IKEA-katalogen som 2010 gavs ut i 197,5 miljoner ex fördelat på 61 editioner på 29 olika språk. Tidningen har utan framgång sökt såväl Ikeas presschef som informationschefen på Ikea Communications för en kommentar.

 Sveriges jämställdhetsombudsman mellan åren 2000 och 2007, juristen Claes Borgström, tycker att Ikeas retuschering är helt fel.

– Jag tycker att svenskt näringsliv ska hålla sig till de etiska regler som finns. Man kan inte medverka till att saluföra och försälja sina produkter på ett sätt som diskriminerar kvinnor på det här sättet. Jag kan tänka mig att det kanske inte går att få någon marknad där annars, men då får man avstå helt från det i stället.

Tar Ikea ställning i frågan genom den här retuscheringen?

– Ja, man kan ju i alla fall säga att de understöder en kvinnosyn som vi i Sverige tar avstånd ifrån.

Handelsminister Ewa Björling (M) kommenterar inte enskilda svenska företag, men gör klart vad hon tycker om bilderna:

– Kvinnor går inte att retuschera bort i verkligheten. Om Saudi inte tillåter kvinnor att synas eller arbeta går de miste om halva sitt intellektuella kapital. De här bilderna är ytterligare ett bedrövligt exempel som visar att det är lång väg att vandra när det gäller jämställdhet mellan kvinnor och män i Saudi, säger Ewa Björling.

SVD  Metro 

 

 • http://exitall.myopenid.com/ exitall

  IKEA finns på min svarta lista sedan jag fick veta att ett av deras varuhus någonstans i landet hade fixat bönerum åt muslimska kunder. Hädanefter köper jag kvalitetsmöbler. Aldrig IKEA.

  • Nemasproblemas

   Det är IKEA i Västerås.
   Där byggde man bönerum

 • http://pulse.yahoo.com/_QCW52FUFBEK33ETCCCODKX2H3A Västanfläkt

  Vad gör man inte för att tjäna pengar. Jag trodde att alla araber satt och åt på golvet. Att Ikea har lyckats kränga möbler till grottmänniskorna är en fantastisk svensk bedrift…. 

 • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

  Det finns ingen etik och moral när det handlar om att tjäna pengar. Fr.o.m. nu bojkottar jag och min familj IKEA!

  • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Art

    Samma här!
   Det gäller att informera till vänner och bekanta

 • SluggoTuff

  Knappast förvånande i ett land som Saudi. Vid en skolbrand i en flickskola lät brandkåren flickorna brinna inne p g av dessa inte var beslöjade och av den anledningen inte hjälptes ut ur det brinnande huset. Att även flickorna är bortretuscherade  beror ju på att även flickor anses som kvinnor i denna pedofilkultur. I Egypten t ex håller man nu på att införa en lag som tillåter att äktenskap med nioåriga flickor, d v s samma ålder som den ”store” profetens hustru Aisha. 

 • http://www.facebook.com/people/Ola-Holm/100001544555188 Ola Holm

  Kamprad,Har inte du råd att visa lite ryggrad?

 • ledsenfarmor

  Jag har inte besökt Ikea på fyra år. Klippte mitt kort för ett par år sedan. Först pga att de installerade bönerum och sedan pga av den godkända muslimska klädseln på de anställda arabiska kvinnorna.
  Svor på att, aldrig mer, och det har jag hållit.

 • PastorCash

  Se och lär hur IKEA fungerar. Ett vedervärdigt företag som inte står för någonting förutom att undkomma skatt och mänskliga rättigheter.  
  Köper inte en enda pryl på IKEA och har aldrig gjort.

  • SveaLydig

    Försök att tänka även om det gör ont i början.

 • mrsmarlowe

  Jag läste en så himla bra kommentar på Svd.se. Det kanske var någon här som skrev den?:

  ”Ewa Björling har fel, det går att retuschera kvinnor ur verkligheten och det görs även här i europa, det kallas niqab!”

  • Oxis

   Ewa Björlling är en muhammedankramerska av stora mått. Hon är enligt mig inte pålitlig och borde ha SÄPO i hälarna dagligen. Bl.a. har hon förhandlat med saudierna när det gäller vapenexport.

 • 530729

  ”Kvinnorna går inte att retuschera bort i verkligheten” säger vår handelsminister. Nej, men man kan tvinga dem att dölja sig i niqab och burka, förvägra kvinnor att rösta och köra bil, förbjuda kvinnor att överhuvud få delta i samhällslivet. Det är islams rätta ansikte. Men om man anser att detta är fel, så inihelvete fel det går att bli… och att åtminstone vi i Sverige inte ska tillåta muslimer att förtrycka sina kvinnor när de flyttat hit och bor här. Då heter det att det är religionsfrihet, och man är plötsligt rasist därför att man anser att jämställdhet mellan könen är självklart. 
  Jörgen

  • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Art

    Mycket bra talat!

  • 585961

    Handelsministern talar med kluven tunga, bojkotta Saudi

   • tokeskil

     Det gör ormar också.

 • bengan56

  Ska man sälja nått i Saudiarabien så får man rätta sig efter de regler, lagar som finns där.
  Det är bara i Sverige som man inte behöver ta ” seden dit man kommer”  I Sverige är det vi som ska anpassa oss efter alla som kommer hit,, men som sagt,, det är bara i Sverige det är så.

  • BirgittaSvenne

   Vilken bra kommentar, så sann !

  • 585961

    Ja Sverige verkar vara det enda land man inte behöver ta seden dit man kommer  enligt de styrande men det svenska folket avskyr koranen och folk som inte kan följa svenska lagar och seder, då har man inte  här att göra , utan stick tillbaka  till ert muslimland och lev där förtryckta av pedofilprofeten  och lär er åtminstone försörja er själva era tiggare och avskräde

 • LibbeRaal

  Vem/vilka ska hjälpa stötta förtryckta kvinnor i ett land som Saudiarabien? Jag tycker att IKEA som annars alltid slår sig för bröstet med sina etiska värderingar behöver ta ett sådant ansvar. Värderingar går före försäljningssiffror precis som när det gäller barnarbete, tvångsarbete, etc. Tips på action: 1. Handla inte på IKEA tills de åtgärdat detta tilltag. 2. Sluta gilla IKEA på FB tills kvinnor åter finns med i alla kataloger. https://www.facebook.com/ikeasverige?ref=ts&fref=ts 3. Kommentera på FB, din tidslinje och Ikeas.

 • Oxis

  Jag slutade handla på IKEA för flera år sedan.

 • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Art

  Detta borde alla få reda på. Hög tid att bojkotta IKEA.
  Fy fan!
  Så lågt trodde jag inte de skulle sjunka. 

 • Professorn

  .
  IKEA har bönerum för muslimer i alla
  sina varuhus också.
  Jag vägrar att handla i dessa moskéer!
  .

 • http://armamodersvea.blogspot.com/ Bo Ålander

  Nu får jag väl på nöten men jag är lite kluven i det här fallet, å ena sidan visar det på ett förtryck mot kvinnor, å andra sidan är Ikea i SA inte svenskägt, det är ett franchiseföretag.
  Sist men inte minst, vi brukar, på SC, AP och andra sidor vara så noga med att man ska ta seden dit man kommer, i konsekvensens namn borde det gälla även här för man kan fråga sig vad en Ikeakatalog med kvinnor avbildade skulle göra den saudiarabiska kvinnan för gott. Ibland är det, faktiskt, bättre att jama med och bita ihop för man vet inte vad konsekvenserna skulle bli om dessa rabiata musselmaner skulle få för sig när dom eldat upp varandra…

 • http://profile.yahoo.com/PKDOAMIAVJ32ZMREJUI2FJL6F4 Roger

  IKEA är väl inte problemet, det största problemet ligger i att många som kommer hit tar med sej liknande värderingar,
  då är det inga problem för media att anpassa sej efter kulturer med dolda kvinnor.

 • Mariah_Magdalena

  Ikea borde fan i mej skämmas att vara så syltryggade!
  Hade det varit lika OK om jag bodde i Syd-Afrika och krävde att alla färgade afrikaner retuscherades ur deras katalog innan den gavs ut???
  Om inte detta är OK, så vill jag veta skillnaden.

 • PolitiskVilde

  Som sagt, IKEA ägs av en lokal entreprenör och vill man sälja sina produkter får man ta seden dit man kommer.
  Det positiva i detta är väl att folk som normalt sett tindrar omkring och tycker att allt mångkulturellt är gulligt, får svart på vitt hur det fungerar i den delen av världen.

 • PETER NYMAN

  Dåren Borgström hävdar att VI i SVERGE tar avstånd från koranens och islams kvinnosyn  .Det kanske är därför VI inför olika bad-tider att islam flickor inte deltar i idrottstimmar i skolan,det är kanske därför islamistiska kvinnor enbart önskar kvinnliga läkare

 • Theobservermum

  Det är väl bättre att stryka bort alla personer i katalogen än att gå saudierna till mötes om att radera kvinnor ur en IKEA-katalog.

 • Oberst

  ALLT för muselmanerna! *spyr*

 • Lassekolja

  IKEA är ett affärsdrivande företag och tar självklart ”seden dit dom kommer”! Något annat vore ju bara korkat. I andra sammanhang brukar vi ju tycka att man skall ta seden dit man kommer! Att IKEA inte stod pall för mediatrycket utan nu gjort en PUDEL tycker jag däremot är ynkligt och fegt!!! PK-tyckarna, d.v.s. de som nu gnäller på IKEA, borde ju svara på varför plötsligt mångkulturen inte är helig just i IKEA-fallet!? Annars går det ju bra att ”gilla olika”!?

 • antidotes

  Ännu ett bevis på bögreligionen Islams hat mot kvinnor!

 • mrsmarlowe

  I Saudiarabien är det många människor som upprörs och vill bekämpa det förlegade kvinnoförtrycket. Vi blir också upprörda och förfasar oss över att kvinnor inte får synas och måste ha en manlig ledsagare. Hur paradoxalt är det inte då att Lindex smällde upp stora skyltar i sina butiker augusti detta året – Happy Ramadan 20 % på barnkläder.
  Jag undrade varför hela butiken var full med kvinnor dolda i sjal och stora tält, med skäggiga farbröder hack i häl. Men sen såg jag skyltarna. Om nu detta fenomen är så avskyvärt, varför väljer då svenska företag att frivilligt och med glädje införa samma traditioner i Sverige?

 • http://verklighetenisverige.wordpress.com/ Verkligheten

  Jag skulle tro att alla företag som har affärer i Saudi kryper för regimen. Företag, förresten, även nominellt självständiga regeringar krälar i gruset när de träffar en guldgalonerad saudi-prins. Obama kysste kungen på handen, eller var det bara så att han halkade till när han skulle hälsa…

 • Johan Rydberg

  Det som verkligen är paradoxalt är att Saudi-Arabien är de homosexuellas Mecka. ( no pun intended )

  Homosex är mycket utbrett trots att det bestraffas med döden. Samma sak gäller för övrigt för andra muslimska länder. Orsaken är den könsapartheid som rader i den muslimsla världen där kvinnor och män lever separerade.En stor andel av männen i muslimska länder kan inte fa en kvinna pa grund av att de helt enkelt inte har rad att skaffa familj och bostad.

  I början av förra seklet vallfärdade europeiska homosexuella män tll Marocko och Algeriet eftersom det fanns sa gott om billiga stjärtgossar där. Hur stor andel av muslimska män som dör i ads kommer vi aldrig att fa reda pa.

  Kvinnohat, muslimsk extremsim och homosex gar hand i hand.

 • Pingback: Bröstcancer-reklam i arabvärlden « Sweden Confidential