Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Abdi risaaq Hassan hoppas på snar återförening


SNYFTARE Snart två år har gått sedan Abdi risaaq Hassan tog sig från Somalia till Sverige. Men frun och de tre barnen blev kvar. Nu hoppas han att de snart kan återförenas – att hans familj är bland de 1 500 anhöriginvandrare som väntas komma till Göteborg.

Abdi rissaq Hassan har just kommit hem till Göteborg från Örebro. Han har varit där för att göra ett DNA-test. I hemlandet Somalia har hans fru och tre barn gjort samma sak. Nu väntar Abdi rissaq Hassan på ett samtal som ska bekräfta det han redan vet, att DNA:t stämmer.

Att han får bevis på att hans barn är hans, och hans fru deras mor. Och framförallt väntar han på beskedet att familjen får komma till Sverige. Han har väntat på det beskedet i nästan två år.

– Jag visste att det skulle vara svårt, men jag hoppades ändå. Alla vet att Sverige är ett öppet land, som värnar om mänskliga rättigheter. Jag hade inte valt att åka till just Sverige om jag inte trott att jag kunde få hit min familj, säger han.

Sedan januari i år har han börjat hoppas betydligt mer. En dom i Migrationsöverdomstolen öppnade då upp för anhöriginvandring från Somalia, som tidigare nästan varit omöjlig. Innan domen krävdes id-handlingar, men de svenska myndigheterna har inte godkänt somaliska pass.

Domen innebär att om släktskapet går att bevisa genom DNA-test så krävs inte identitetshandlingar. Därför räknar Migrationsverket med att mellan 1 500 och 1 700 anhöriginvandrare kommer att flytta till Göteborg. Många väntas komma i början av 2013. Men det är först efter sommaren som kommunen har börjat förbereda för de nya invånarna.

– Personer från olika fackförvaltningar arbetar ihop med stadsdelarna i tre olika grupper, där fokus ligger på skola, bostäder och sjukvård. Även om alla inte kommer samtidigt, så är det en stor grupp nya invånare som också är helt nya i Sverige. Det är viktigt att vi tar emot dem på ett bra sätt, säger Pia Borg, planeringsledare på stadsledningskontoret och ansvarig för integrationsfrågor i Göteborg.

En av de största utmaningarna är att hitta bostäder. Redan idag är det svårt för många av somalierna i Göteborg att få en lägenhet. Abdi rissaq Hassan bor till exempel inneboende hos vänner. Hur det ska bli när familjen kommer hit vet han inte.

– Det oroar mig mycket. Jag vill så klart att vi ska ha en lägenhet där vi kan bo tillsammans. Men det är väldigt svårt att få. Jag har varit inskriven på Boplats i ett och ett halvt år, men det ger inget, säger han.

Men oron över bostadssituationen är samtidigt sekundär, menar han. Att ha familjen i ett land där vad som helst kan hända dem, överskuggar det mesta.

– Det är tufft, oron finns hela tiden. Det går inte att fly från den, säger Abdi rissaq Hassan.

Han vet att han inte är ensam om oron. Han delar den med tusentals somalier i hela Sverige. Abdi rissaq Hassan tycker att det glöms bort, eller att det snarare inte kommit fram alls när det skrivs och pratas om somalier i Sverige. I stället förmedlas en bild av att de är outbildade, lata och inte vill anpassa sig till sitt nya land. Men orsaken till varför det kan verka så framgår inte.

– Tänk själv att du är på semester i ett land där det plötsligt uppstår oroligheter. Din familj kidnappas och du tvingas åka hem utan dem. Hur skulle det påverka dig psykiskt? Skulle du kunna koncentrera dig på utbildning och livet hemma? Ungefär så har vi det.

Han menar att det nya livet egentligen inte kan börja förrän familjen är samlad. Fysiskt är Abdi rissaq Hassan i Sverige, men psykiskt är han ju någon helt annanstans.

– Jag tänker på dem nu också, när vi sitter och pratar. Ibland vet jag knappt vad jag just har sagt, för att jag tänker på dem. Delvis är jag tyvärr inte här.

Ändå gör han vad han kan för att bli en del av det svenska samhället. Precis som hans landsmän också gör. Så länge hoppet finns att familjen ska komma hit, att de ska hinna till Sverige innan något hänt dem, har han energi att gå på sin SFI-utbildning, göra praktik på två olika arbetsplatser, och söka lägenhet. Han gör det för att förbereda så gott han kan inför familjens ankomst.

– Det bästa vore om jag har fått ett jobb då. Då blir det nog lättare att få en lägenhet också. Men ibland känns det som att jag har sämre förutsättningar just för att det finns så mycket fördomar om somalier. Som att allt blir lite svårare, säger han.

Abdi rissaq Hassan hoppas att lättnaderna för anhöriginvandring från Somalia kommer att innebära att andra slipper hamna i hans situation. Att somalier som kommer till Sverige i framtiden också kan få hit sina familjer utan att behöva vänta i flera år. Abdi rissaq Hassan är övertygad om att återförenandet är avgörande för hur livet i Sverige blir.

– Ju tidigare en familj återförenas, desto snabbare anpassas man i Sverige. När det dröjer flera år ger många upp. Det är så psykiskt tungt, och då hamnar man i utanförskap.

Han poängterar att det inte handlar om lathet, eller någon slags ”somalisk mentalitet”, det handlar om att inte ha något val.

– Det finns länder där somalier kommit in i samhället på ett helt annat sätt. I Kenya till exempel, och i Minnesota och Minneapolis i USA. Där har nästan alla jobb. Där har man också haft andra regler för anhöriginvandring. De somalier som det går bra för, är ofta dem som lever i en trygg miljö med sina nära och kära.

När han själv kommer att göra det vet han inte. Men nu när DNA-testet är gjort känns det som att den dagen i alla fall har kommit betydligt närmre.

– Att få telefonsamtalet som säger att allt är klart vore en dröm. Det känns som att jag har burit ett tungt bagage på ryggen väldigt länge nu. Får jag samtalet kan jag äntligen ta av mig det.

ETC

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  Låt se, en av dom är här, fyra av dom är där. Logiskt att den ensamma sticker till dom fyra!  Blir dom väll återförenade också. Vad det nu är för idiot som lämnar sin fru och tre barn från början kan man undra.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000102347491 Yair Geirshtein

  Sorry Abdi. Vi vill inte ha dig här. Inget personligt, men vi är inte världens socialkontor. Seså, schas. SCHAAAS ABDI, SCHAAS!

  • Tigeraldrig

   Hahahaha,,, klockrent,  SCHAAAS ABDI, SCHAAS!

 • SveaLydig

  Ingen ska inbilla mig att somalier i Sverige förmedlat budskapet ,kom till Sverige här finns jobb. Med tanke på hur stor arbetslösheten bland somalier varit de senaste 20 åren så var budskapet,kom till Sverige här kan man leva i en arbetsfri tillvaro. Hade han varit ute efter jobb så låg Kenya betydligt närmre,kanske han tom kommer från. Kenya 

 • Oberst

  Jag hoppas också på återförening för Abdi risaaq Hassan ……i SOMALIA!

 • Brummelisa

  ”Frun” är naturligtvis kusin till karlen och har troligen systrar som också är ”fruar”. De har alla samma DNA, så vi kan förvänta oss flera tältklädda ”fruar” hit med ett tiotal (minst)inavlade ungar som karlen är far till.  Bra jobbat med anhöriginvandringen Ullenhag & Co!

 • svartamalin

  Sverige kommer aldrig att bli civiliserat igen:( Läser man denna snyft story så inser man att  svensken ( 93% ) är dummare än en zoomalie.

 • Tigeraldrig

  SCHAAAS ABDI, SCHAAS!
  Åk hem till släkten och era nubiska fula getter och återförenas.

 • SM811

  Så bra då att du vet var de håller hus så du kan åka hem.
  Sverige behöver inte fler socialfall.

 • YOTHI_TARZAN

  Han längtar nog efter att ligga och skumpa med frun och göra fler zoomalier som som ger dem dubbla barnbidrag . Barnbidragen lever dom gott på. Käringen tar hand om ungarna och han sitter på ett Café och dricker kaffe med de andra berikarna .
  Sverige är för oss svenskar ett dårhus och ett paradis för zoomalierna…….

  • http://avpixlat.info/ Morningstar

   Sitter och röker vattenpipa och idisslar khat med dom andra grabbarna. Säkert lockar även överraskningssex med svenne-horor.

 • http://avpixlat.info/ Morningstar

  Ännu en gnällig neger som vill bli livstidsförsörjd av svennar i ,muslimträsket Sverige. Bara ut som gäller här!!

 • Stolt_och_stark

  Jag undrar… vad f-n är det som lockar dem hit? Det är kallt. Dyrt. Svenskar är tråkiga och stela. Och rasistiska. Häller mjölk på negrerna.

  Ahhh… just det. Glömde… livstids försörjning utan krav på motprestation. FInns det i Minnesota eller Kenya också?

 • http://www.facebook.com/seppo.muhonen.378 Seppo Muhonen

  Är det inte billigare att placera den där jävla gnällspiken i ett hotell i somalien nånstans,med familj och grannar vad det lider.Säkert billigare än att ta dem hit!!

 • Fryke

  Citat Abdi:
  ”Tänk själv att du är på semester i ett land där det plötsligt uppstår oroligheter. Din familj kidnappas och du tvingas åka hem utan dem. Hur skulle det påverka dig psykiskt? Skulle du kunna koncentrera dig på utbildning och livet hemma? Ungefär så har vi det.”

  En svensks vardag:
  Tänk dig att du är på fest i en stad där det plötsligt uppstår oroligheter. Dina vänner våldtas av somalier o annat och du tvingas sörja över dem. Hur påverkar det en svenne psykiskt? Skulle du kunna koncentrera dig på utbetalningar till blattar och acceptera mer invandring? Ungefär så har vi det, FAST VÄRRE…

 • friryttaren

  Nu tycker jag att vi tillsammans hjälper Hassan att få ett radhus där hans familj får plats att växa. Det här låter verkligen spännande kommer DNA bli deras biljett att kunna återförenas. Varför inte en TV såpa så vi kan följa familjens vidare öden. Tummen upp för Hassan.

 • 2Lkopp

  Och om han inte är farsa då……………………..

  Blir det piskan fram då eller?

 • StefanTenn

  Vad gör han här?

 • j_london

  Fel

 • snuffid

  Åk du hem och ta hand om din fru och barn, det går inte att fly från ett problem det tar man hand om på hemmaplan. 

 • tokeskil

  Dagens 10.000 kr. fråga . Vad är det för skillnad mellan lathet och somalisk mentalitet ?  PS. Innan ni har funderat er gråhåriga, det finns ingen !

 • ren_svensk

  Vem betalar DNA analysen i Somalien på hans fru eller fruar och barn?
  Tror att jag vet svaret.
  Flygbussen står väl redo att flyga hit dem också.

 • Oxis

  En fråga till denna Hassan? Varför inte återförenas i Somalia där det inte behövs några idhandlingar och ni alla vet vilka ni är. Vad är det som lockar i Sverige förutom våra underbara vintrar, vår stärkande kyla, våra fina bostäder som är gratis och som ni somalier kan förstöra hur mycket som helst, bostadsbolaget betalar ändå allt. Är det socialbidraget som lockar? Jag skulle aldrig anställa en somalier, en muhammedan, kunde jag skulle jag sparka ut er alla ur landet. NI ÄR HATADE!
  Hoppas du läser detta (om du nu kan läsa?)

 • ledsenfarmor

  Mamman också! Där försvann lite mer av min pension. Hon får 15 000kr/mån jag får strax över 8 000. Efter mer än 40 års arbete. Fy faan.

 • Talibananas

  ”Tänk själv att du är på semester i ett land där det plötsligt uppstår oroligheter. Din familj kidnappas och du tvingas åka hem utan dem.”Luxury!

  Tänka sig in i semestersammanhanget, rent hypotetiskt då. Jag önskar att jag hade semester, men jag måste jobba, så att jag kan vara med och finansiera denna fantastiska mångkultur som har råd att ge nybyggarna en mjukstart i det nya landet. Familj? Luxury! You’re on your own, buddy. Jobba mer, gnäll mindre.

 • PETER NYMAN

  Nu har Oslo skolorna vissa problem med elever som inte kommit till höstterminen Men dom kommer senare för en stor grupp är på semester i Zoomalia.Ja det låter bra att Zoomaliernas IQ-nivå kommer att öka bara alla tio i familjen är på plats och dom fått en bostad i för DOM lämplig storlek,då jävlar kommer dom snabbt i arbete och det kommer inte att ta 6år att lära hjälplig SVENSKA.

 • Bajen666

  Överger fru och tre barn….fy fan vilken ynkrygg, sen vill han att vi ska fixa hit dom……Va..?

  SD 2014.

 • MrLeffe

  Abdi har nu blivit ansiktet utåt för somaliska utsugare som har psykiska problem och därmed svårt att ”anpassa sig till sitt nya land”.

  Hur och varför han kom till Sverige ensam, utan sin kära fru och negerrungar verkar han inte vilja tala om.
  Fyfan, Abdi. Jag ogillar dig och ditt folk. Utsugare.

 • http://www.facebook.com/sean.allenius Sean Allenius

  Man blir så trött

 • tokeskil

  Om hela familjen börjar gå samtidigt så möts dom väl i sydeuropa . Där kan dom stanna.

 • badarinteminabarnisyra

  Vilken vidrig och äcklig person. Han borde ha skickat fru och barn först. Men vad kan man förvänta sig av empatilösa halvt hjärndöda individer.

 • Pingback: Jack London: ”Abdi i Gratislandet” « Sweden Confidential