Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Romsk flicka apatisk efter asylavslag


ALLTID ROMER Varje år försvinner ett antal tillsynes friska barn och ungdomar in i apati och svår uppgivenhet. Det handlar om barn i traumatiserade familjer som fått avslag på sin ansökan om asyl. P4 Sörmland har träffat en gömd familj, där storasystern helt gått in i sig själv.

Det finns idag minst femton flyktingbarn och ungdomar som lever med svåra uppgivenhetssymptom, de är apatiska. P4 Sörmland har träffat en sådan familj, som sedan ett år tillbaka lever gömd någonstans i Sörmland.

Familjen kom hit för att få hjälp när storebror Muhammed var dödsjuk med en hjärntumör.

– Vi var på operationen tre fyra gånger. Efteråt blev min syster blev bara värre och värre. Hon ligger nu bara stilla som en fågel.

Det var sedan familjen som är romer från forna Jugoslavien fick avslag i sista instans på sin ansökan om asyl som storasyster Mevljuda försvann in i sig själv.

Muhammeds sjukdom kräver fortsatt vård som familjen inte kan få i det gamla hemlandet och familjen valde att gå under jorden, och får nu nu hjälp av frivilliga att klara sitt uppehälle.

Men hela tiden finns rädslan där för att de ska bli upptäckta och utvisade. Mevljuda ligger som ett kolli på en säng i rummet hon delar med lillasyster Nida. Hon får mat genom en sond.

– Vi vet inte ens om hon lever. Men när hjärtat knackar vet vi att hon lever, men annars ger hon ingen signal. Jag vet inte hur länge vi orkar med det här, säger storebror Muhammed.

– Jag känner mig ledsen. Jag vill att hon ska vara som förr. att jag ska ha en syster som jag kan prata med som förut.

Den pensionerade prästen Kjell Wiklund i Nyköping är juridiskt ombud för familjen.

– Ett nav i familjen, lärde sig svenska snabbt, framgång i skolorna, social och oerhört pigg. Det är en katastrof att se en sådan levnadsglad och ansvarstagande tonåring förvandlas till ett kolli.

Anita Dorazio är initiativtagare till Etikkommisionen i Sverige som arbetar med apatiska barn.

– De här barnen har ju sina asylskäl, sitt eget skyddsbehov. Det har utsatts för svår etnisk förföljelse. På myndigheterna bryr man sig inte om det och då får det de här katastrofala följderna.

Kjell Wiklund:

– Ofta går det för fort när Migrationsverket säger nej, framförallt när det gäller romer. jag tänker inte ge mig förrän vi lyckas att den här stackars flickan ska få ett nytt liv och att hennes familj ska må bra igen.

SR

 • http://www.facebook.com/people/Eva-Andersson/596985605 Eva Andersson

  Kan inte TV4 anordna en stödgala?

  • NE_Mannen

   Det skulle passa som fisken i handsken det, i romernas år är allt möjligt  ;-) Gärna en lördagskväll från 1800 till 2400.

 • Theobservermum

  Apatiska eller drogade? Det är kanske dags att drogtesta barnen…

 • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

  Apatiska barn finns inte i något annat land än Sverige. Ingenstans. Alla apatiska barn har exakt samma symptom. Ungefär som om man följt ett formulär eller en instruktion.

 • Oberst

  Det handlar om baaaaaaarn.

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  5min efter att reportern har gått är hon uppe hoppar och leker. Hemskt att föräldrarna försöker utnyttja barnen på detta sätt….

  Vi hjälper dom och räddar livet på deras son som hade en hjärntumör, antagligen helt gratis. Och dom tackar med att försöka lura systemet, och gömmer sig olagligt som illegala flyktingar?

 • NE_Mannen

  Nu blev jag också lite apatisk, specellt eftersom 9,9% av svenskarna uppger att de tänker rösta på MP. Man kan bli apatisk för mindre.

 • tokeskil

  Finns det ingen vaccin mot denna sjukdom som tydligen bara existerar i Sverige ?

  • SveaLydig

    Ett snabbt återsändande dit de hör hemma,zigenare från Europa har inga skyddsskäl,skyddsskälen finns hos svensken.

 • antondavid21

  Många papper har skrivits om det här . Slutsatsen är att det är fusk …att begreppet är ett påhitt…

 • Mariah_Magdalena

  Lustigt hur detta med apatiska flyktingbarn bara existerar där det lönar sej att vara det (eller de tror det kan löna sej)…….

 • ledsenfarmor

  Vid förra vändan, med apatiska barn, blev de alla konstigt nog friska, så fort det fått papper på PUT. Nej, sluta skrik om att ”vargen kommer”. Inte många som lyssnar på det. Åk tillbaka dit där ni kommer ifrån.

 • Tigeraldrig

  Ännu en gång: Sverige har inte sjukdomsinvandring

  Jag har skrivit om det tidigare – bl.a. Utlänningslagen medger inte sjukdomsinvandring och En migga kommenterar inlägget “Utlänningslaget medger inte sjukdomsinvandring” – att det i utlänningslagen inte finns någon paragraf som ger möjlighet till sjukdomsinvandring.

  Man kan komma till Sverige och söka vård om man kan betala för den och man sedan återvänder till sitt hemland (precis som svenskar kan söka vård i Kina eller USA, t.ex.), men man kan inte komma hit för att få en operation eller vård för en svår sjukdom gratis och dessutom få bostad, försörjning och permanent uppehållstillstånd.

  Lagen är stiftad av riksdag och regering och ska gälla, precis som alla andra lagar.
  Detta borde framhållas i artiklar som handlar om just människor som kommer hit och söker “asyl” för att få vård här.
  Men reportrar som skriver om sjukdomsinvandrarna berättar inte allt detta utan sätter i stället rubriker som nu senast i tidningen Norra Skåne: Familj hotas av utvisning, vilket är en på alla sätt missvisande rubrik.

  Journalister trycks fortfarande mycket okunniga om asylområdet, trots att invandringsfrågan är en av de största och viktigaste i samhället.

  Journalisten borde ha reagerat redan över sin egen, första mening i artikeln om familjen som “hotas av utvisning”:

  För knappt två år sedan kom familjen Istrefi till Sverige för att få läkarhjälp. Orsaken är att deras sexåriga flicka har en svår skada på sin matstrupe. Nu har familjen nekats uppehållstillstånd och är rädda för att skickas hem till Kosovo innan flickan får den efterlängtade hjälpen.
  Familjen hotas inte av utvisning, den ska utvisas.
  Det är redan beslutat av både Migrationsverket och en migrationsdomstol.
   Det är ett solklart beslut eftersom lagen inte medger den här typen av invandring.
  Att det är synd om flickan – och alla andra som har problem med sina matstrupar eller värre – är en sak.
  Där kan vi nog alla känna medlidande med barnet och även med familjen.
  Och om man har råd – eller goda svenskar vill starta en insamling för att betala för den läkarhjälp flickan behöver och för familjens uppehälle här medan hon får den – så går det bra att få hjälp här.

  På samma sätt som när en svensk söker vård för ALS i Kina eller för en ovanlig cancerform i USA.
  Man får inte permanent eller ens tillfälligt uppehållstillstånd i andra länder, än mindre försörjning och gratis vård, oavsett vilken sjukdom man har.
  Samma regler gäller också i Sverige.

  Att familjen har blivit kvar här i två år är en gåta.
  Migrationsverket borde ha behandlat deras ansökan som uppenbart ogrundad eftersom den sökt sig hit enbart för att få läkarhjälp och detta inte är grund för uppehållstillstånd i Sverige. Det var ett solklart fall av “uppenbart ogrundad ansökan”, och familjen borde inte ha blivit kvar här mer än någon vecka.

  Varför har familjen från Kosovo ändå varit kvar här i två hela år med alla de kostnader det medfört för uppehälle, processer och advokater etc, det är en viktig fråga som borde besvaras av Migrationsverket.
  Den frågan har reportern dock inte ställt… För lika viktigt som det är att de människor som har lagliga skäl att få asyl eller uppehållstillstånd här snabbt får det och kommer ut i samhället, lika viktigt är det att de som inte har skäl att vara här lämnar landet så snabbt som möjligt.
  Annars kan Sverige ju skrota utlänningslagen och bli ett än mer laglöst land på det området än det redan är.

 • ren_svensk

  Bluff och förbannat båg. Svårt att fatta. Vadå apatiska flyktingbarn. Detta är skådespleri.

 • Malmoman64

  Om Anita Dorazio och Kjell Wiklund vill att familjen ska fåanna i Sverige. Tycker jag att dom skva under ett papper ifrån staten. Där ska det stå att dom betalar alla kostnader för familjen. Uppehälle, utbildning, sjukvård, kostnader i samband med brottslighet. Ja alla kostnader som kan tänkas uppstå för den här familjen. Inte en endaa av skattebetalarnas pengar. Om man inför ett sådant system. Är jag säker på att alla mångkulturkramare hade försvunnit.

 • tokeskil

  Ge henne ett falskt asylpapper ,sen är hon frisk som genom ett under . Halleluja.

 • biran

  Plocka fram drägget och släng ut dem.

 • Herr_haram

  Ingen nämner, ” Nation apatisk efter mass-beviljande av asyler”