Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Polisen storfuskar – ett uppklarat fall bokfördes som 10 990 lösta brott


AB BLUFF & BÅG Bilden utåt vill polis och åklagare visa som om de löser allt fler brott, men det är inte sant, utan mer en ren lögn. Statistiken är inget annat än en glädjeredovisning rakt av.

ETT fjuttigt litet ärende om ett dopningsbrott bokfördes hos polis och åklagare som om de hade löst 10 990 brott. Om vi räknar bort just det här enskilda fallet är lagens långa arms uppklarningsstatistik helt plötsligt på minus i stället för plus. Lägg därtill alla brott som inte kan lösas, utan läggs ner, även dessa räknas som uppklarade brott. Med andra ord, en skönmålning utan dess like som borde vara åtalbar.

Förra året klarade rättsväsendet upp 3 600 fler brott än året dessförinnan, enligt den officiella statistiken från Brottsförebyggande rådet. Siffran kan tolkas som att regeringens miljardsatsning på 20 000 poliser har varit framgångsrik. Men en granskning som DN gjort, visar att ökningen beror helt och hållet på ETT enda fjuttigt litet ärende – en dopningshistoria i Skåne.

Fallet registrerades medvetet, med deras goda samvete, som 10 990 brott och eftersom det dessutom gick till åtal ser det ut som att rättsväsendet klarade upp 10 990 brott- lögn, båg, fusk och skandal.

Vid Ystads tingsrätt åtalades i maj 2011 dopningsligan för att via Internet ha sålt dopningspreparat och läkemedel. I bokföringen som åklagare kom över framgick det att ligan hade sålt ämnen vid flera tillfällen. Varje försäljning registrerades som åtta brott – ett brott för varje gärningsman.

Konsekvenserna för detta fallet gör att om man inte räknar med detta dopningsfallet i Skåne, gör resultatet över lösta brott i hela landet en handvändning från plus till minus. I stället för att polis och åklagare klarade upp 3 600 fler brott klarade man tvärtom upp 7 400 färre brott jämfört med år 2010. Så funkar systemet i Absurdistan.

– Det ser ut som att polisen har förbättrat sin verksamhet och att de är på rätt väg när det gäller brottsuppklarning. Det finns risk att man slår sig för bröstet på felaktiga grunder, säger polisforskaren Stefan Holgersson.

Antalet brott i dopningsärendet var så många att Åklagarmyndighetens datorer stötte på problem. En tjänsteman fick ägna nästan en hel arbetsvecka åt att manuellt lägga in varje brott i systemet, totalt 10 990 poster. Och vad kostade inte denna tjänstemannen för en veckas onödigt jobb?

Pehr Ola Pehrsson, vice chefsåklagare vid Södra Skånes åklagarkammare, avfärdar att de har försökt frisera sina siffror.

– Vi har följt Brottsförebyggande rådets bestämmelser. Kan man slå fast vid vilken tidpunkt något har skett så är det en brottsmisstanke. Vi kunde kartlägga deras bokföring under brottsperioden.

När du åtalade personerna – kändes det som att du klarade upp 11 000 brott?

– Jag förstår att ett sådant här ärende påverkar statistiken direkt. Statistik är bra, men det gäller att veta vad som ligger bakom, säger Pehr Ola Pehrsson.

Ärendet påverkar även regeringens bedömning. I årets höstbudget skriver regeringen att rättsväsendets mål ”delvis har uppnåtts”. Orsaken till att målet inte uppnåddes helt är att antalet uppklarade brott bara ”ökade marginellt under 2011”.

Dopningsfallet går heller inte att missa i Brottsförebyggande rådets, BRÅ:s, staplar. Antalet dopningsbrott i Skåne län ökade tack vare fallet med 1 800 procent jämfört med 2010 och nämns dessutom särskilt i en fotnot i en rapport. DN:s granskning visar att det är långtifrån det enda fall där det är tveksamt om ökningen är rimlig. Brottsrubriceringen ”Grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan” ökade exempelvis med 22 700 procent i Uppsala län år 2011.

Enligt Anton Färnström, statistiker på Brottsförebyggande rådet, visar dopningsärendet att det är viktigt att veta vad siffrorna står för.

– Statistiken är en totalundersökning av de ärenden som hanteras av polis och åklagare. Det är det som är statistikens syfte. Vi redovisar exakt det vi får in i form av till exempel antalet anmälda brott och personuppklarade brott, vi tar varken bort eller ändrar några uppgifter, säger han.

DN

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  Undrar hur många av dom andra ”lösta fallen” som är liknande fusk?

 • j_london

  Tillåt mig… för dem som inte läst detta:

  http://www.swedenconfidential.info/2012/05/25/jack-london-sveriges-polis-och-rattsvasende-har-kollapsat/

  Muslimträsket Sverige har den polismyndighet det förtjänar: en Kalle Anka-polis!

 • Talibananas

  Om de skyller på att de är kassa på matte så förlåter vi dem. Fem bananklasar är mer än en säck fjäder, eller hur var det nu… ; )

 • Saxtorparen

  Och vad blev straffet ? Livstid eller ?

 • http://www.facebook.com/people/Eva-Andersson/596985605 Eva Andersson

  Skånepolisen slår till igen. 

 • Leikin

  Var finns moralen, var finns känslan för sanning och rätt hos dagens polis? Bygger inte medborgarnas förtroende för polisen och rättsstaten på att polisen är föredömen i fråga om dessa dygder?

 • http://www.facebook.com/people/Bengt-Idestam/100000872502275 Bengt Idestam

  Och dessutom har dom börjat med nya ideer. Påtådda brott där etnisk svenska är involverade prioriterars, poliser lägger ner sjuka insattser på att hitta svenska gärtningsmän och att få underlag till åklagare för fram domslut. Allt för stastistiken. Skitgrejor prioriteras före riktiga brott alltså, av två orsaker. Det är lättare att döma svenskar, oavsett brott. Blattars brottsregister är pinsamt många och långa. Gå in på valfri tingsrätt i de större städerna. Läs på tavlorna om vilka namn som figurarar i de pågående förhandlingar för dagen. man imponeras av deras entreprenöskap om man säger. 

 • svensk_guacamole

  Lite trix å fix med lite siffror och allt är frid och fröjd i DDR Sverige.

 • http://www.facebook.com/people/Anders-Gorro-Johansson/626841038 Anders Gorro Johansson

  Hur va det nu igen.. va det lagens långa arm man sa eller va det lagens långa näsa????

 • Blaator

  Enligt min uppfattning ligger ansvaret på regeringen som verkar ha övertagit metoderna att mäta resultat från Gosplan, dvs planmyndigheten i Sovjetunionen. Om ”Femtonde Fabriken” förutsätts tillverka 300 lokomotiv för godstransporter så tillverkar de istället 600 växlingslok som ingen behöver. Fabrikschefen blir ”Sovjetunionens hjälte” och växlingsloken rostar. Denne ”Pher-Ohla” som så duktigt klarat upp 11000 brott i ett slag bör givetvis av regeringen utnämnas till ”Det Socialistiska Arbetets Hjälte”.

 • Mariah_Magdalena

  Vi har en poliskår influerad av vänsterflum, indoktrinerade av kapten klänning, hjärntvättade av politisk korrekthet, där de duktiga och effektiva enheterna lösts upp eller blivit omplacerade.
  Kvar är en kår där man eftersträvar en stor del väna kvinnor som kan ”tala ungdomsgängen tillrätta”, och en lika stor andel invandrare som kan tala med sina ”bröder”.
  Det kan bara gå utför.

 • biran

  Dialogpoliser med uppdrag att servera halalkorv till det muslimska drägget.

 • Essendon

  Kanske varje dopingpiller i detta fall förklaras här som som ett uppklarat ärende!

 • Slasher2

  När samhället eller organisationer börjar frisera siffror är det ett
  tydligt tecken på att nedgången är nära. Suboptimeringen visar på att
  det inte finns någon överhängande förståelse och kunskap om problemen
  som ska lösas. Det visar också på allt för mycket administration och
  pappersvändare vilket inte bidrar till något positivt.
  Det måste till en stark ledare eller ett systemskifte för att rensa upp bland alla
  onödiga mellanhänder som byggts upp över lång tid.

 • MakingBacon

  Sverige, ett samhälle i förfall. Problemet är att de styrande inte vill kännas vid det vilket innebär en acceleration av förfallet.

  • 585961

   Dom liknar en strutsfamilj mer och mer och vi fortdätter att betala deras löner när hade dom tänkt sig att börja göra rätt för dig , Sverige i fritt fall

 • SM811

  Bra arbetat av papperspoliserna. Nu förstår jag varför det inte behövs fler poliser ute i samhället. Ni löser dom pappersvägen. Smart arbetat polisen.

 • svartamalin

  Sverige skulle klara sig bättre utan denna skurkpolis. De vågar ju för tusan inte lämna stationen,eller halal-kiosken.