Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Kroniskt sjuk 62-åring utförsäkras igen


SKANDAL SVT Nyheter träffar Marita på väg ut från Arbetsförmedlingen där hon är tvungen att skriva in sig. ”Det är jobbigt”, säger hon.

Kroniskt sjuka Marita är en av drygt 2 500 sjuka personer som måste skriva in sig på Arbetsförmedlingen på nytt. SVT berättade tidigare om kroniskt sjuka Marita Häggström, 62, som fick beskedet att hon skulle bli utförsäkrad. Då visade Arbetsförmedlingens utredning att hon var sjuk och inte kunde vara med i aktiviteter, söka jobb eller arbeta.

När hon fick beskedet om att hon skulle bli utförsäkrad för andra gången tänkte hon att det rörde sig om ett missförstånd. Men det var det inte. Sjukförsäkringen är numera tidsbegränsad, därefter ska man antingen söka jobb eller genomgå rehabilitering för att kunna arbeta igen.

För svårt sjuka Marita Häggström är det alltså återigen dags att skriva in sig som jobbsökande på Arbetsförmedlingen. SVT Nyheter träffar henne när hon kommer ut från mötet.

Hur gick mötet Marita?

–Det är jobbigt. Helst av allt skulle jag vilja slippa det här och få sjukersättning på heltid, men jag måste hit och träffa handläggare och genomgå utredning, man måste göra det här, så är det bara, säger hon.

Hennes dotter Lina Börjesson hjälper henne till och från Arbetsförmedlingen och sitter med vid mötena hos handläggaren.

–Jag förstår inte hur man kan ha ett sådant här system. Det känns helt fel och jag undrar hur man kan behandla människor på det här viset. Det enda skillnaden jämfört med förra gången är att mamma nu har en diagnos, de vet vad de ska kalla sjukdomen, men hon är lika sjuk som tidigare, säger Lina Börjesson.

Vad tror du kommer hända nu?

–Jag tror att de ganska snabbt kommer konstatera att de inte kan göra något för mamma och så blir det som förra gången. Hon får sitta av tiden de här tre månaderna för att sedan komma tillbaka och bli sjukskriven – om hon nu inte får igenom sin sjukersättning på heltid, säger dottern.

Är det vad du helst av allt önskar?

–Ja, det är det, svarar Marita.

Marita är inte ensam om att ha blivit utförsäkrad för andra gången. Drygt 2.500 personer antingen har eller kommer att få samma besked.

Av drygt 14.000 personer som utförsäkrades för två och ett halvt år sedan har omkring 3.500 lyckats ta sig tillbaka till arbetslivet. Drygt 4.000 söker jobb, studerar, eller omfattas av någon form av arbetsmarknadspolitiska program.

Fler artiklar i ämnet på SVT

 • http://www.facebook.com/people/Eva-Andersson/596985605 Eva Andersson

  Varför berättar man inte vad hon har fått för diagnos och varför tog det så lång tid att ställa denna diagnos?

  • j_london

    Diagnosen dröjde för man visste inte hur många analfabetiska anhörighetspasiter som beräknades komma från Zoomalia. Och nu är ju siffran upp i 30 000, så det blir till att utförsäkra på löpande band…

 • Oberst

  Hon är en av de svenskar som offras då pengar och resurser krävs för multikulturalismens vansinne.

 • j_london

  Hur blir det med de där 30 000 anhöriga neger-parasiterna från Zoomalia! Skall de också utförsäkras då de sätter fötterna på muslimsvensk mark?

 • PKcensur

  10000 svenskar utförsäkras parallellt som 10000 nyanlända går ”etableringsstöd” och sen arbetslös i 20 år

  Så sjukt! När ska svensken fatta?

  • antidotes

   Svensken fattar inte svensken är både hjärndöd och hjärntvättad! Hur nu det är möjligt!

   • PKcensur

    Man reagerar inte när man själv blir drabbad? Om ens det?

    Jag undrar hur tex alla 1000 hemlösa vet om 10000 nyanlända får bostad före dom?

    Hade jag varit hemlös där man hyrt upp en herrgård till ”flyktingar” hade jag kokat av ilska

    • j_london

      Jag hade nog inte nöjt mig med att koka…

 • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Art

  Det första som Der Führer sade efter Alliansen vunnit var att nu skulle han minsann rensa ut i sjukskrivningsträsket.

  Och det löftet har han inte brutit, inte för ett ögonblick.
   

 • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

  Samtidigt väller det in friska blå- och sandnegrer som får så mycket bidrag att Maritas bidrag ter sig som godispengar. Jag skäms över att vara svensk i Sverige. Jag vill bort. 

 • schmupp

  Som en av dem drabbade av Adolfs mantra så vet jag vad kvinnan går igenom nu har jag iof inte gått en 2:a sväng men jag slåss för att överleva och att få det som jag kallar förtidspension då dem byter namn på detta hela tiden tar för lång tid och är för krångligt.

  Sedan så hävdar jag att det är dårarar inom politiken och media som skapar vi och dem där vi är mindre värda än dem.

  Under min tid som utförsäkrad såg jag bara 2 st såkallade nysvenskar och det under 18 månaders tid man skickar in folk som måste ta 12 tabletter bara för att kunna komma till utredningen som AF gör visserligen fick jag hjälp av AF att få min diagnos men ingen inom FK eller vården tror på detta.

  Så vart min röst går 2014 råder inga tvivel

 • PETER NYMAN

  Socialnämndens orförande MP låter hälsa att om det blir dåligt ekonomisk så kan hon säkert få låna av sina Zoomaliska grannar som blev 67år samtidigt som dom kom till SVERIGE.Dom har råd att låna ut säger MP för dom har 24tusen ut,och givetvis all behandling och medicin fritt

 • Tollessss

  Det är intressant att jämföra vad man menar är en skälig levnadsnivå för äldre när dom invandrat hit och är 65+.
  5137kr + bostadskostnad upp till 6200 kr + ev pension upp till 3000kr, allt skattefritt + fria vårdkostnader.

  http://www.pensionsmyndigheten.se/SaMycketKanDuFaIAldreforsorjningsstod.html

  • Nohjarntvatt

   Det görs skillnad på folk och folk. Men folk kommer att förstå detta förr eller senare när de går i pension och knappt kan överleva på pensionen trots att de arbetat i årtionden.