Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Det ökade underskottet inom omsorgen oroar Kristianstad


UNDERSKOTT Verksamheter måste plockas bort om omsorgsnämndens budget ska komma i balans. Det signalerar verksamhetscheferna.

I augusti visade prognosen tio miljoner kronor i underskott. En månad senare har det ökat till minus 25 miljoner. Omsorgsnämndens ekonomi är ansträngd. Det här året började med ett sparkrav på 19,6 miljoner kronor och i somras togs beslut om besparingar på en procent inom alla verksamheter.

Nu måste man återigen se över hur man ska dra åt svångremmen ytterligare och verksamhetschefernas signal till politikerna är att det knappast är möjligt utan att delar av verksamheter måste försvinna. Frågan är var man nu ska börja skära.

- Vi har fått problembilden klar för oss och man tittar på lösningar. Nu måste man ha en dialog med politikerna om vilka lösningarna blir, säger förvaltningschef Lars-Åke Nordin.

- Vi har policyn att beslut som kan upplevas som negativt av medborgarna ska upp i nämnden, säger Bo Silverbern (M), ordförande i omsorgsnämnden.

Anledningen till underskottet är enligt nämnden en kraftig ökning av antalet personer som har hemtjänst. Från maj till september ökade antalet med 58 nya personer. Och det här är svårt att förutse när budgeten läggs ett år innan, menar Silverbern.

- Vi har också öppnat åtta nya demensplatser, vilket kostar en halv miljon per plats och år. Vi har öppnat nya gruppbostäder, ny daglig verksamhet och Christiansro. Vi har också svårigheter att anpassa den egna personalstocken när LOV-företagen (privat hemtjänst) har tagit över kunder, säger Silverbern.

Försäkringskassans hårdare bedömning av assistansärenden är ett fortsatt orosmoment, anser Lars-Åke Nordin. För kommunen har det inneburit att man har fått ta över ärenden som handlar om 700 till 800 assistanstimmar i månaden.

- Ett annat problem är att vi kom i obalans i och med att det tilläggsanslag vi fick i höstas bedömdes som ett engångstillägg.

Läget är bekymmersamt, anser vice ordförande Marianne Eriksson (S).

- Det är inte en nämnd som slösar med pengarna. Jämfört med andra kommuner har vi ingen dyr verksamhet. Vi borde kompenseras för volymökningarna. Ska vi klara de ökningar vi har med samma summa pengar finns risken att kvaliteten blir sämre. Och ska vi ta bort verksamheter som finns är risken stor att vi får kostnader i andra änden i stället, säger Eriksson.

Vid nämndsammanträdet i torsdags yrkade Socialdemokraterna på att begära tilläggsanslag hos kommunstyrelsen, men det gick inte igenom.

- Vi säger nej till tilläggsanslag. Det vore att sluta fajtas med underskotten. Vi vill i stället hitta möjligheter att minska underskottet. Sist fick vi ändå betala tillbaka för tilläggsanslaget, säger Silverbern.

I oktober kommer närmare förslag om lösningar att presenteras.

KB

 • NE_Mannen

  Det är horribelt vad ‘köttbergets’ kostnader dragit iväg, eller finns det andra kostnader som ni inte valde att redovisa ? Vilka är det som får hemtjänst om jag får fråga ?

 • Talibananas

  OK, så man har identifierat några poster på utgiftssidan. Men har man inte intresserat sig för inkomstsidan? Varje framsynt och ansvarskännande politiker måste öka invandringen, så får man etableringsstöd från staten och kan sedan se fram emot en berikande jätteavkastning av sina nykomna guldklimpar, som dessutom för det positiva med sig att samhället blir så mycket mer spännande. Jahaha, man kan undra om politikerna i Kristianstad har bott inlåsta i en kartong de senaste cirka 25 åren.

  ”Cardboard box? Luxury!”

 • PKcensur

  Ösersund ska ta emot 200 somalier – var glada nu!

 • PKcensur

  I en annan artikel – Östersund måste spara – måste tvingas ta emot flyktingar

  I denna artikel – Kristianstad oroas över underskott – inte 100 tals somalier

  Är detta medveten taktik?

  Varför måste alla kommuner som tar emot flyktingar spara?

  • j_london

   Alla kommuner i GRATISLANDET som invaderas av zoomalier, samt skäggbarn och araber naturligtvis, måste spara därför att:

   dessa analfabetiska, ointegrerbara parasiter med mycket lågt IQ, kostar till följd av att dom skall livstidsförsörjas oerhörda summor skattepengar. För att inte snacka om vad brottsligheten som detta för med sig kostar…!

   Vi snackar inte längre om miljoner…. utan om MILJARDER* var år. MILJARDER! Och till absolut ingen som helst nytta.
   Dessa negrer från Afrika och araber från Mellanöstern tillför inte Sverige någonting av värde. Absolut ingenting. De enda dessa tillför Sverige är sociala problem, urholkad emonomi, destabilisering av samhället samt en massa på ren svenska: djävulskap.

   SD:s utmärka – men av PK-Sverige förbjuda valfilm inför valet 2010 – visar precis vad allihopa handlar om i dagens muslimsvenska samhälle.

   Och för att ännu en gång citera Jimmie Åkesson: Det växer inga pengaträd!

   * En miljard är lika med tusen miljoner…

 • Tomtomaso

  Detta är bara början. Under de närmaste åren kommer fler kommuner att tvingas skära ner inom vård och omsorg, samtidigt som socialbidragen kommer att öka. Det är inte försent att stoppa denna tokiga flyktingpolitik. Det behövs bara några politiker som vågar säga ifrån.

 • PastorCash

  Det är lönsamt med invandring eller hur….

 • pica_pica

  Oväntat från det blå blev det flera som behövde hemtjänst??? Trodde att vi hade folkbokföring i Sverige så det borde gå att förutse att folk blir äldre. Men det kanske bara är en omskrivning för andra kostnader? Kostnader som ska mörkas?

  • NE_Mannen

   Anhöriginvandrig av blattepensionärer, de glömde visst nämna kostnader för tolkarna åxå.

 • j_london

  Alldeles utmärkt! Det går åt precis alldeles rätt håll! Allt enligt valresultatet 2010…

  94 procent av de röstberättigade svenskarna vill ju ha det på detta viset – och det inkluderar naturligtvis även invånarna i Krististianstad kommun; jag tror inte att SD fick några 40-50 procent i Kristianstad.

  Eller…fick dom kanske det?

 • Sven Olsen – (argdansk)

  Tänk vad mycket pengar de politiska svindlarna och medlemmarna av KlappaRygg-föreningen Kristianstad skulle haft över om de gett f.n i att bygga som om staden – en relativt liten provinsstad – vore New York.

  De har bara sig själva att skylla – och bör också ur egen ficka betala alla dumheter de begått de senaste 10 åren – och det är inte få.

 • PKcensur

  7 augusti skrev KB om 100 talet somalier det fanns ingen beredskap ta emot så många, nu ska man alltså skära ner – Undrar vad detta beror på?

  http://www.swedenconfidential.info/2012/09/07/kristianstad-mobiliserar-infor-somalisk-invasion/

 • WAPOI

  Precis – de vimlade av Sommer i K-stad sist jag var där… Dé ganska lätt att lista ut att dessa banditer totalt förstört en fin skånsk stad. Blir så j-a arg när jag läser om att det skulle vara omsorgen som är problemet… I K-stad har Sommerna tagitg över….

 • Tomtomaso

  Det första offret för den ohejdade invandringen kan vi se här:

  ”Chefen på Arbete- och välfärdsförvaltningen, Anders Fransson, får lämna sin tjänst med omedelbar verkan.”
  En högt uppsatt tjänsteman i Kristianstads kommun har tvingats att att avsluta sitt förordnande inom kommunen. Enligt politikerna så klarade han inte av att leva upp till de besparingskrav som har önskats ifrån politiken.Kristianstad kommer liksom många andra kommuner att behöva genomgå ett stålbad med nedskärningar på många olika områden inom vård, omsorg och skola. Det som skall bibehållas är denna ohejdade invandring.