Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Är Muhammed heligare än Jesus?


Omid Aghajari

FREDENS RELIGION Muhammed-filmen har på nytt lyft frågan om religion och yttrandefrihet. I en personlig berättelse skriver Omid Aghajari, till vardags underläkare på Karolinska sjukhuset, om sin muslimska tro och tankar kring Muhammeds respektive Jesus helighet.

Jag bokstavligen tappade hakan när jag första gången läste skildringen av islams profet Muhammed (frid vare över honom) i Salman Rushdies roman ”Satansverserna”. Jag slog igen boken, ställde tillbaka den i bibliotekshyllan och svor att aldrig vidröra den igen, att aldrig läsa någonting skrivet av Rushdie. Han hånade Gud, profeten, änglarna, islam, till och med sig själv (pakistanier och muslim som han är till ursprunget) – ja, hela den muslimska världen – med sin bok. Reducerade vårt allra mest heliga till underhållning för västerlandets bokmarknad. Han hånade mig.

Åren gick, jag avlade läkarexamen och började arbeta på en avdelning för cancersjuka, många i ett sent skede av sin sjukdom. Min vardag präglas av närheten till döden. Vi arbetar dagligen med att med den enskilde patienten kämpa mot döden och för livet. Varje dag är ödesdiger och varje dag påminner en, vare sig man vill eller inte, om livets skörhet. Om att det är en ynnest att kunna ta för givet en morgondag. Att en del saker är viktigare än andra i ljuset av en förestående död. För mig har det blivit min bönematta och kärleken till litteratur. Båda gamla passioner som försummats.

Men det är plötsligt inte längre lika lätt att be och läsa samtidigt, att vara muslim och litteraturintresserad – att älska Gud och det fria ordet. Inte när man snart är trettio år gammal, jobbar där jag jobbar och ser sig själv som en framtida förälder/förebild. Jag kan inte längre förbise den inneboende konflikten mellan bönemattan och böckerna som jag gjorde när jag slog igen Satansverserna och gick till nästa bok, eller som jag gjorde när jag slutade läsa tidningarna i och med uppståndelsen kring Muhammedbilderna i Danska Jyllandsposten. Jag kan inte förbise att människoliv tas i samma Guds namn som jag tillber dagligen och i samma profets namn som jag prisar i mina böner. Muhammedfilmen, en fjorton minuter lång, dåligt regisserad, dåligt spelad och smaklös lågbudgetkortfilm gjord i USA har orsakat ytterligare en våg av protester och våldsdåd i den muslimska världen.

Och droppen: Efter en mycket lång frånvaro från kollektivt religiöst liv står jag förra fredagen i moskén tvagad och vänd mot Mecka och ska alldeles till att uttala bönens första ord när en kille, troligen yngre än jag, kommer fram, avbryter mig, viftar med handen mot mitt öra och på arabiska och bruten svenska säger något i stil med att ”det är förbjudet för en muslim att ha på sig öronsmycken och dina böner gills inte om du ber med dem”. Jag viftade bort killen lika arrogant som han läxade upp mig inför de andra i moskén, bad mina böner med händerna darrande av ilska och lämnade moskén svärande att jag aldrig skulle återvända.

Händelsen i moskén kan synas trivial men den gav mig en provsmak på vad förtryck och förföljelse innebär. Fråntagandet av ens frihet och självbestämmanderätt, av ens värdighet och mänsklighet. Och obehaget, rädslan, när man inser att främmande människor hyser så starka, negativa känslor gentemot en. Killen i moskén talade till mig som till ett dumt får. Och medan jag bad kunde jag i ögonvrån se hur han skyndande till några äldre män i moskén och började diskutera med dem. Och så blickarna som följde mig när jag lämnade lokalen.

Väl ute kom jag plötsligt att tänka på Salman Rushdie och hans öde. Jag skämdes, inte bara för min underlåtenhet att försvara honom utan min egen hårda dom över honom, mitt hat mot honom, som jag aldrig träffat. Jag gick från moskén till Akademibokhandeln och köpte hans nya självbiografiska bok, ”Joseph Anton”, som skildrar hans år under jorden efter Satansverserna.

Monoteismen utgör islams grund. Den genomsyrar allt från Koranens verser till de mönster som pryder moskéers väggar. Islamisk konst återspeglar den monoteistiska doktrinen: Gud är en till sitt väsen, allomfattande, ofödd och odelbar, endast Gud kan skapa från intet och endast Gud ska avgudas. Därför avbildar islamisk konst i sin renaste form inga levande väsen utan använder sig av abstrakta, geometriska mönster som dessutom är konstruerade så att ingen del av mönstret dominerar helheten eller sticker ut, utan bildar ett intrikat, mångfasetterat system – som skapelsen själv där endast Gud dominerar, där Gud är störst. Inte ens växter avbildas, för att inte tala om människor, profeter, eller rentav Gud själv i statyform. Profeten Muhammed (f.v.ö.h.) ska inte avbildas inte för att han är för helig, utan för att förhindra idolisering och avgudadyrkan. Hans grav är oansenlig och bör enligt ortodox, sunnitisk islam helst inte ens besökas. Han var blott en budbärare som han själv så många gånger underströk.

Gud är en och Muhammed är hans utsände, vittnar följaktligen muslimer dagligen under bönen, med övertygelse. Så varför denna våg av otyglat ursinne över ett filmkipp? Varför inte vara trygg i sin egen tro istället för att kräva att icke muslimer/troende ska följa islamiska normer? Är det inte mera logiskt för en muslim att helt enkelt undvika att titta på nidbilder och filmklipp? Och hur kommer det sig att ingen upprörs över de otaliga nidbilder och komedifilmer som görs av Jesus (f.v.ö.h.)? Monty Python’s Life of Brian (1979) är ett ypperligt exempel. Eller José Saramagos skönlitterära mästerverk Evangeliet enligt Jesus Kristus (1991). Även Jesus (f.v.ö.h.) är en av islams stora profeter, en Guds budbärare.

Frågorna, motsägelserna och faktorerna är många; olja, politik, religion, kolonialism etc. Men man måste skilja på saker. Bönen är min privata angelägenhet, yttrandefrihet är allas angelägenhet. Klichémässigt uttryckt: Vilken slags islam vill jag ge i arv till mina barn? Vill jag att de ska slå igen Satansverserna som jag en gång gjorde och fördöma hela Rushdies livsverk? Och vilken slags moské vill jag att de ska gå på fredagsbön i? En där vem som helst kan skälla ut dem för att de inte följer alla konventioner?

Så jag går in på internet och beställer hem Salman Rushdies Satansverserna – efter 13 års bojkott.

OMID AGHAJARI

underläkare vid onkologiska kliniken på Karolinska sjukhuset

SVD

 • Storeberg

  Ska Omid bli dödad nu av nån islamist? Det verkar sannolikt.

 • NE_Mannen

  Det vore intressant om fler kom till denna insikt !

 • Oberst

  Waberi sänder nog ut mördarskvadronerna snart!

 • j_london

  Hmmm… intressant artikel, faktiskt!

 • Guest

  Tack Scarface för att Du skriver bra artiklar, ibland ges
  ett litet hopp i ett kompakt mörker – det gav Du idag,
  hoppas fler muslimer får se ljuset och friheten.

  • Roland X

   Scarface är en person som jobbar med att publicera texter på Swedish Confidential. Det är alltså inte han som skrivit ovanstående text utan det har en person som heter Omid Aghajari gjort.

   • Guest

    Du har rätt, men min poäng är att Scarface förmår
    hitta texter som är intressanta och förmedla dem till
    oss läsare.

    Mvh och önskan om en trevlig kväll

   • luttrad78

    Scarface gör ett grymt bra jobb och gräver fram många intressanta nyheter som inte PK-media tar upp, lokalt som nationellt, som skulle gå oss förbi om inte han fanns..!

    TACK Scarface!

 • SM811

  Omid, det finns många som aldrig kommer till insikt utan blir bara mer och mer fanatisk i sin religion och vibbs har vi en självmordsbombare. Frågan som man bör ställa sig är varför det finns så många självmordsbombare bland muslimerna?

 • Bajen666

  Mycket insiktsfullt och bra skrivet Omid, synd bara att ni är så få..!

  SD 2014.

 • https://me.yahoo.com/a/xM8JxG0tg8kn7o6L1ofTTMbQlaMS#aca00 Anna

  Tyvärr är det ett fel i Rubriken. Det finns inget heligt över Muhammed, en mördare, tjuv, pedofil och våldtäktsman. (Som kristen blir jag kränkt över att denne ”profet” nämns i samma mening som Jesus. )

 • http://www.facebook.com/shane.gustafsson Shane Gustafsson

  Muhammed är naturligtvis ingen gud (!), hade muhammed varit en gud så hade man naturligtvis kunnat skoja om han men då alla muslimer tydligen föds med dåligt självförtroende och tror att vi alla vill han illa när vi skämtar så säger jag bar fy fan för muslimer och fy fan för dem som tror att muhammed hjälper dem som tillber han, hade muhammed funnits så naturligtvis hade han sett till att paradiset varit er nära, men tydligen är muslimer inte nöjda med vad muhammed åstadkommer utan alla verkar vilja fly muhammed, men ack vad ni bedrar er muslimer, ty vi vill inte ha er här..!!

 • Bestin

  Tack Omid! Klokt,  insiktsfullt och modigt skrivet.
  Jag vill gärna hoppas att många får läsa det och att fler människor börjar tänka som du. Inte bara muslimer. Kristna och judar har också saker på sitt samvete. Vi måste alla försöka se – och våga kritisera och ta avstånd från när ”våra egna” gör saker som är fel. I synnerhet när det görs i Guds namn.

 • SluggoTuff

  Lite typiskt för Svd är att artiklar där sådana här ämnen avhandlas aldrig har kommentarsfunktionen igång. Jag är säker på att just denna artikel hade fått väldigt många positiva kommentarer till skillnad från allt annat dravel som oftast publiceras där. 

 • Strandnypon

  Heder och ära till Omid Aghajari !

 • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Art

  Mycket bra talat!
  En stor eloge :-)

 • Sverre

   Taqiyah

 • Exilenskalman

  Hade alla muslimer varit som Omid Aghajari så hade vi inte behövt ha diskussionen om islam. Då hade muslimerna varit som vem som helst.

  Tyvärr ser ju verkligheten inte riktigt ut på det viset.

 • Gunvals

  Tror faktiskt att många muslimers ilska är jämförbara med mytomaners ilska när de blir avslöjade. De vet nånstans innerst inne att koranen inte är hållbar som en representant för en god gud. När då någon påpekar koranen eller muhammeds brister blir de skogstokiga. Och särskilt de som håller uppe en fasad om att koranen är ofelbar.

 • PETER NYMAN

  Åter en sådan här som genom sitt verbala tugg tror att han skall kunna smyga på oss sin skit.Fan vilket förakt jag känner för DOM deras muhammad deras islam.