Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Får man vara lärare och Sverigedemokrat?


UPPDATERAD SKOLAN Veckans nummer av Lärarnas Riksförbunds medlemstidning Skolvärlden handlar naturligtvis till stor del om det kontroversiella avtalet som blev klart i veckan.

Men överraskande nog lät man även Richard Jomshof, SD:s skolpolitiske talesman, komma till tals i en tvåsidig helsidesartikel. Överraskande eftersom LR förutom sitt fackliga uppdrag ägnar sig åt att oblygt flirta med EXPO och ser inte med blida ögon på medlemmar som visar en avspänd attityd i synen på SD.

Det var därför inte särskilt överraskande när chefredaktör Jane af Sandeberg i sin ledarartikel förklarar noga varför de valt att göra och publicera intervjun, givetvis med nyckelorden Breivik, Lasermannen samt Mangs. Summa summarum kändes det närmast som om hon bad sina läsare om ursäkt för att de lät Jomshof komma till tals på samma villkor som representanter från sjuklöverns partier.

Själva artikeln då: Jomshof fick tala rätt fritt och utveckla sina svar. Hans hantering av mer provokativa frågor som SD:s syn på religiösa friskolor och  islamiseringen hanterade han med intelligenta och ödmjuka svar så bilden av en rabiat och främlingsfientlig sverigedemokrat kommer minst sagt på skam!

Slutligen kan jag inte undanhålla läsarna hans kanske starkaste kommentar som även är rubrik för artikeln: ”En lärare ska få tycka och tänka vad den vill privat.” 
En självklarhet kan tyckas, men hur är det i praktiken att vara lärare och aktiv sverigedemokrat? Jomshof har fått erfara detta personligen och frågan är hur stort mörkertalet är? Hur reagerar skolledare, föräldrar och kollegor om en SD-sympatiserande lärare ”kommer ut”?

Det vore intressant att höra om det finns läsare av SC som har egna erfarenheter av detta eller som har kännedom om hur det gått för andra i den situationen.

Uppdaterat med mobilfoton av artikeln – tyvärr fanns den inte på webben.

Artikel sidan 1

Artikel sidan 2

 • Lena2222

  jag hittade en intervju med Rickard från 2010

  http://www.skolvarlden.se/artiklar/sd-larare-tar-plats-i-riksdagen
   

  • Strandnypon

   Det verkar vara en förståndig ung man!

   • 530729

    Ja, han är ju sverigedemokrat!
    Jörgen

 • Strandnypon

  På 60- och 70-talet var det yrkesförbud för kommunistiska lärare i Tyskland. Om jag inte minns fel, fanns det kommunistiska lärare i Sverige som miste jobbet pga sina åsikter.

  Politisk frihet måste upp på dagordningen nu!

  • Andersonszkan

   På 60- och 70-talen var det mycket riktigt yrkesförbud för kommunistiska lärare i VästTyskland. Västttyskland, BDR var nämligen utsatt för ett lågintensivt krig av Östtyskland, det kommunistiska DDR.
   Att kommunister, dvs medlöpare till de östtyska och sovjetiska fientliga angriparna med bla terrororganisationen RAF som opererade på västtyskt territotium, belades med yrkesförbud är inget kontroversiellt – svenskar som står på muslimska länders lönelistor borde också ha yrkesförbud.

   Men att det fanns det kommunistiska lärare i Sverige som miste jobbet pga sina åsikter är en fullständigt ny nyhet för mig – har du några källor?

   Jag har alltid trott att det är en merit för svenska lärare att ha kommunistiska åsikter.

   • Strandnypon

    Nej, jag har inga källor. Det är försvagade minnen av vad jag läste och vad som debatterades i TV och radio på 60- och 70-talen. Jag kom och tänka på dessa debatter som var då – för det gällde lärare. Jag minns att argumenten var – tänk om en kommunistisk lärare påverkar skolbarnen – huga, huga så hemskt! 

    • Kullen

     Det måste varit på 60-talet och tidigt 70-tal innan dom började ta över på allvar.

     • Strandnypon

      Före 1968 var kommunister parias men sedan började ungdomen under bl.a. Palmes ledning  göra revolt mot det gamla svenska samhället.
      De  ”kastade ut barnet med badvattnet”. De hade ingen aning om vad de gjorde.

 • Brite_Liner

  Dom kan förmodligen inte göra annat med tanke på det breda stöd SD har bland ungdomar – dom ser ju den verklighet som vuxna (i sina skyddade delar av samhället) inte ser. Tråkigt dock att det alltid ska var med någon slags brasklapp!

 • Guest

  Det är ett helvete att vara människa – man skulle varit född till muslim.

  • Kullen

    Då hade du inte klarat av att skriva den meningen eller kunna knyta skorna på första försöket.

 • Blaator

  På 1960-70- talen fanns det många kommunistiska lärare i Sverige. De blev inte av med sina arbeten. Tvärtom. Själv tillhör jag den generation studerande som började sätta emot. Det gillade inte dessa lärare men väl rektorer och andra skolledare som var födda på 10-20-talen. Musikläraren i gymnasiet skulle ha oss att sjunga ”Internationalen”. Många av oss försökte inte ens. När han sedan vände blad till ”Sovjethymnen” lämnade 30 % av dubbelklassen salen. Studierektorn blev mycket förvånad av protesten. Detta lärde mig att säga mot.

 • j_london

  Alltsammans tack vare muslimsvensk DDR-media. Som från Norrbotten till Skåne, under flera år i spaltkilometer har ältat sitt marxistiska och onyanserade vänsterhat mot SD.

  Det är tack vare stalinister, marxister, kommunister, bolsjeviker och Palestina-sjalarna i svensk DDR-media som landet ser ut som det gör i dag i september 2012.

 • Emse1

  Min erfarenhet är att de flesta av dagens lärare gör sitt bästa för att indoktrinera eleverna att få ”rätt” värderingar vilket då betyder att den halvsmarta läraren  rabblar något om åsiktsfrihet och demokrati i ena meningen för att i nästa tala om att h*n inte förstår hur någon kan rösta på SD medan den ”smarta” läraren fokuserar på att indoktrinera eleverna utan att bokstavligen sjunga ut sin avsky för SD.Båda lärartyperna är lika illa.

  Jag tycker inte en lärare skall bekänna partitillhörighet för sina elever-finns ingen vinning med det i sig-läraren skall utbilda på ett mångsidigt sätt och vara neutral i ämnen som samhällskunskap och religion.Inte det lättaste förstås men läraren måste försöka och en bra lärare klarar detta. Givetvis skall en lärare få lov att sympatisera med SD utan att kollegorna går i taket. Så ser inte verkligheten ut så de gör väl bäst i att tiga om var deras sympatier ligger i dagsläget för att förhoppningsvis vinna något i framtiden med sitt engagemang.t.ex genom att rösta.

  Religiösa skolor skall tas bort,oavsett religion.
  Religionskännedom  skall ligga på att få samtliga religioner förklarade i stora drag,sen kan var och en så småningom ta beslut vad de vill /inte vill tro på.

 • laippajuusto

  Jomshof är en hjälte och en viktig kugge i Sverigedemokraterna. Hejja Jomshof!

 • Emse1

  Föräldrar var uppmärksamma på vilka som kommer till era barns skola i form av föreläsare, teatergrupp och liknande. Det drar runt ett teatersällskap som  vars ända syfte är att omvända ungdomar till det rätta åsikterna och  då naturligtvis emot SD.( läste om det inne på avpixlat  för ett tag sedan)
  Säg till era barn att du vill veta såvida detta teatersällskap ämnar besöka skolan,snacka med övriga föräldrar och/eller säg ifrån med argumenten  att skolan skall ju vara neutral och  stå för demokrati och åsiktsfrihet och om inte en anmälan till skolverket!

 • SveaLydig

  Jomshof har två gånger blivit av med sitt lärarjobb pga sitt samröre med SD,Karlskrona o Växjö. Nu sitter han i riksdagen så då är det annat ljud i skällan. Sturkös stolthet ,en hedersperson som aldrig blandade ihop sina politiska åsikter i undervisningen  i skolan,av många elever utnämnd till den bästa lärare de haft,även bland invandrare.

  • 585961

    Därför saknas det en massa lärare nu vem f-n vill bli utsatt för odemokratiska pk häxor

 • BirgittaSvenne

  Tur för SD men otur för skolbarnen att den kloke och alltid sympatiske Jomshof fick sluta sitt lärarjobb.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1379089935 Göran Ohlsson

  I like!! Jomshof!!

 • kalleman

  Richard Jomshof är en klippa, en mycket intelligent person som inte sällar sig till den PK-korrekta lärar/utbildningskår som skall utbilda våra ungdomar.
  Att han får lämna sitt jobb är ett bevis på att vårt land har spårat ur!

  Men som tur är har han nu ett politiskt uppdrag som kan bidra till att ställa utbildningsväsendet till rätta!

 • Lasselito

  Tidningen finns inte att läsa på nätet?

  • 530729

   Klicka här http://www.skolvarlden.se
   Jag kunde dock inte hitta intervjun med Jomshof…
   Jörgen

 • PETER NYMAN

  Som han hanterade saken är vad som inte får visas i media,det skulle kunna leda till att folk sa de var en trevlig kar och vissa saker var riktigt förståndiga.Det är vänsterns största problem,det är också bland övriga politiker orsaken till att man systematiskt inte vill debattera med SD.Tänk om folk såg sanningen det vore hemnskt

 • farsartat

  Lärare som Jomshov behövs! Känns som att de flesta lärare är typ batikhäxor. Nåja, det finns några undantag…

 • Leikin

  Om SD skulle vara hälften så intoleranta mot invandrare som vad det hycklande etablissemanget är mot SD skulle jag personligen skämmas.

 • http://www.facebook.com/people/Bengt-Idestam/100000872502275 Bengt Idestam

  Min sonson har just avslutat sina gymnasiestudier. Allt denna stackars grabb har berättat för mig om MÅNGA lärares vidriga samhällsyn, åsiktskontroll och påtvingade av”rätta” läran har övertygat mig iaf, lärare av idag är nog de mest politiska, hjärntvättade och därför de sämsta på många många generationer.  MIn egen skolgång, mina barns skolgång och mina barnbarns har inte mycket gemensamt. Lärare av idag är INTE värda det dom påstår. Jag tycker synd om dom som verkligen ÄR bra lärare, dom är säkert väldigt få och mycket besvikna på sitt val. Men massan är ett politiserat, tarvligt, ointelligent slött gäng helt utan intresse för lärande. Dom är där för att skvallra, dricka kaffe och har intresse av att vara lediga så mycket som möjligt. Konflikträdda globalister som är orättvisa och ointresserade av vetskap. Tyckanden är ledordet.

 • http://www.facebook.com/people/Peter-Nilsson/100002161299559 Peter Nilsson

  Kan meddela att det finns många i skolans värld som har åsikter likt Richard. Däremot om man yppar dem för andra än de som inte delar samma åsikt, är det ett samtal med rektor som gäller för fastanställd personal. Vikarier kan glömma att få förlängt sitt vikariat med anledningen att det fattas pengar eller att man har fel kompetens. 

  Detta gäller givetvis inte om du har ”rätt” åsikt eller är kompis med rektor/fackombud. Elevernas önskemål struntar man i som vanligt…..

 • http://pulse.yahoo.com/_YSQ4Y2GUMAM4VDISWA7D4MY6LM Annacarin

  Man kan ju vara lärare eller journalist och vara kommunist så vad är problemet?

 • 585961

  I Sverige hoppas jag att man fortfarande kan ha vilka politiska åsikter man vill och ändå sköta sitt jobb , eller har jag missförstått  allt och demokratin är satt ur spel helt och hållet nu , fy f-n för alla PK hysteriska nollor som inte vill Sveriges bästa