Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

”84 mottagna av 359 nyanlända invandrare är inte okej”


Guitta Hajj

ASYLINVASIONEN De halländska kommunerna ska ha 762 platser för nyanlända invandrare nästa år. Hittills i år så har man tagit emot 84 nyanlända i förhållande till de 359 som var planerat. ”Det är inte okej” säger Guitta Atallah Hajj på länsstyrelsen.

– Det är personer som har fått stanna i Sverige, som har uppehållstillstånd och ska vidare till kommunerna och påbörja sin etablering i Sverige.

762 är en betydligt större siffra än vad Halland har haft avtalat att ta emot tidigare och det handlar alltså om att antalet platser som länsstyrelsen tillsammans med kommunerna ska förhandla fram till nyanlända invandrare. I år så var samma siffra 359 i Halland.

– Anledningen är den stora inströmning av människor till Sverige, från bland annat Syrien, Afghanistan och Somalia och den här prognosen som migrationsverket har gjort tyder på att det kommer bli ännu fler nästa år så de platserna behöver vi i landet och kommunerna för att kunna få ut de här individerna i det vanliga arbetet när det gäller etablering och integration i det svenska samhället.

Kommer Halland klara av att erbjuda de här platserna?

– Faktum är att de här personerna finns, antalet ändras inte beroende om vi kan eller inte. Så det är jättebra och viktigt att vi samlar våra krafter och gör det bästa av situationen. Det är jätteviktigt att etableringen av nyanlända är kvalitativ så att de här personerna efter två år är i arbetet och ingen annanstans.

Trots att vi har haft en lägre avtalad siffra tidigare år så har Halland ändå inte fyllt de platser som man skulle fylla. 2011 så skulle Halland ta emot nästan 400 personer men lyckades bara ta emot 152 stycken.

Vad betyder den här siffran om den ändå inte följs?

– Vi har jobbat intensivt tillsammans med kommunerna i dialoger för att se till att vi kommer upp till den siffra som vi har avtalat. Men det finns många faktorer som påverkar. För det första är det inte så många som tacka ja till en anvisning i Hallands län många väljer någon annanstans att bo. Sedan är det bostadsbristen och många andra faktorer som länsstyrelsen tillsammans med kommunerna försöker att påverka.

– Det som är viktigt nu är att behovet är jättestort. De här personerna kommer att anvisas till kommunerna och då är det viktigt att kommunerna har en god beredskap och kapacitet för mottagande.

Betyder det att det kommer bli ett ökat tryck, de nyanlända nästa år inte på samma sätt kommer att kunna välja bort en placering i en kommun?

– Det kommer att bli ett ökat tryck för det finns idag 40 900 personer som idag sitter på anläggningsboende, där ska de inte vara. Det måste ut i kommunerna, etablera sig det är ju en tid som går förlorad.

Det är Länsstyrelsen som förhandlar med kommunerna om hur många platser de vill och kan ställa upp med, hur villiga är kommunerna att ta emot nyanlända?

– Jag är helt övertygad om att det kommer att gå väldigt bra med våra överenskommelser för det har det alltid gjort. Vi får inte glömma bort att Hallands län har sex kommuner och Länsstyrelsen har en överenskommelse med samtliga kommuner när det gäller mottagandet av ensamkommande barn och nyanlända. Viljan och kapaciteten finns men det gäller att vi i dialogen med kommunerna kommer fram till hur många som varje kommun skulle kunna ta emot.

Så att Halland inte tog emot då till exempel dryga 400 stycken nyanlända 2011, det ska inte ses som att kommunerna är ovilliga?

– Det är en blandning av olika faktorer, det är individen som väljer andra kommuner, det är bostadsbrist, det är många andra faktorer. Men jag skulle ändå påstå att kommunen har en vilja.

Hittills i år så har Halland tagit emot 84 nyanlända flyktningar i förhållande till de 359 som var planerat.

Hur ska man kunna öka den siffran till 762 som är antalet som Halland ska ta emot i år?

– Vi har under flera år nu inte kunnat ta emot de nyanlända invandrare som vi sagt att vi skulle göra och 84 stycken är inte okej. Men jag vet också att det pågår ett utvecklingsarbete i kommunerna att möta de behov som finns och behoven kommer vara väldigt stora under nästa år. Det kommer tvinga fram många nya metoder och nytänkande.

Hylte kommun var den enda kommun som 2011 lyckades ta emot så många flyktningar som man hade sagt vad är det som gör Hylte så framgångsrika?

– Hylte kommun har gott om bostäder och det gör att människor kommer dit och får bostad och drar till sig andra också och på så sätt blir Hylte en kändprofil hos andra nyanlända. Det är det som vi behöver jobba lite mer med att marknadsföra våra kommuner, säger Guitta Atallah Hajj integrationssamordnare på länsstyrelsen.

Nyanlända i siffror

Antalet platser som avtalats för Halland:
2013: 762 platser
2012: 359 platser
2011: 400 platser

Antalet nyanlända Halland tagit emot:
Hittills 2012: 84 personer
2011: 152 personer

SR

 

 • http://www.facebook.com/people/Bengt-Idestam/100000872502275 Bengt Idestam

  Det är märkligt att så många nysvenskar jobbar inom stat och kommun, inte sällan på poster där man kan vara en småpåve. Och som medborgare kan man bara säga en sak, det märks. Det är inte mycket som fungerar längre.

  • micklaren

   Vi har importerat klanfolk vars lojalitet endast tillhör den egna klanen.
   I många fall så hatar och föraktar de oss och tar för sig så mycket de kan och ofta allt, utan att tycka att det är fel.

 • micklaren

  Det är verkligen inte ok med alla dessa underliga typer med konstiga utländska namn, som sitter på ledande positioner i vårt samhälle och bestämmer vad som ska hända med våra skattepengar. I alltför många fall så har dessa inget som helst till övers för svenskarna och gynnar således i första hand egna landsmän och sedan andra utländska grupper.
  Svenskarna som betalar får ingenting.

  • j_london

   Helt rätt… Men det är på detta sätt som den muslimska infiltrationen sker, och pågår. Det är på så vis som som strukturerna i vårt samhälle bryts ner, undan för undan.
   Samtidigt som ekonomin dräneras… och det tvingas till sparplaner som tangerar det absursa…

   Detta är bara början, det kommer, och mer, och mer… Tills vi bildat och organiserat en frihetsrörelse (motståndsrörellse) och börjar kasta ut alla landsförrädare tillsammans med muslimerna.

   Något annat alternativ finns INTE. Om vil vill fortsätta leva som svenskar i ett eget land – med egen identitet.

 • j_london

  Guitta Atallah Hajj på länsstyrelsen i Halmstad… ingår i vad jag förstår den inkvoterade mottagningskommitten för NYANLÄNDA bidragsparasiter, asylturister och blivande assistansfuskare till ”Hotel Suecia” i GRATISLANDET.

  Ja visst, här är dom igen, de NYANLÄNDA…. N-Y-A-N-L-Ä-N-D-A…För dem som missade detta, kan man här läsa några rader om de NYANLÄNDA:http://www.swedenconfidential.info/2012/09/20/jack-london-nyanlanda/

 • 125Nalli

  Jag vet ett bra ställe att placera dem, Tylösand och Söndrum där bor gräddan av samhället.

 • 125Nalli

  Jag vet ett bra ställe att placera dem, Tylösand och Söndrum där bor gräddan av samhället.

 • PKcensur

  Som man får läsa i kommentarsfältet (otroligt)

  Ingen har frågat oss hallänningar – ja när blev svenska folket någonsin ”frågad”?

 • PKcensur

  Hur kan detta vara acceptabelt?

  Uppenbarligen är verklighetsuppfattningen mellan en kommun och länsstyrelsen total? Detta kallas demokrati?

  Vad tror länsstyrelsen dom bevisar med sina ”beslut”? Har inte kommunerna ett eget självstyre att tycka om?

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=5285624

  Det är Länsstyrelsen som förhandlar med kommunerna om hur
  många platser de vill och kan ställa upp med, hur villiga är kommunerna
  att ta emot nyanlända?

  – Jag är helt övertygad om att det kommer att gå väldigt bra med våra
  överenskommelser för det har det alltid gjort. Vi får inte glömma bort
  att Hallands län har sex kommuner och Länsstyrelsen har en
  överenskommelse med samtliga kommuner när det gäller mottagandet av
  ensamkommande barn och nyanlända. Viljan och kapaciteten finns men det
  gäller att vi i dialogen med kommunerna kommer fram till hur många som
  varje kommun skulle kunna ta emot.
   

 • PETER NYMAN

  Nu har Turk-kvinnan eller var hon Kurd sagt sitt.Nu är det bara att ta occk ordna en bostad och fixa så dom försörjer sig inom 2två år annars är det upp till er att försörjadom livet ut samt deras släktingar som inte behöver avtalas om utan är en självklarhet.Då ni i Halland verkar ha överskott på bostäder och villor till Zoomalierna
  så ta skeden vackert i mun.Annars kommer Expo att utse er till årets rasister

 • FranzJosefStrauss

  Guitta Hajj (förmodligen muslim av namnet att döma) kan dra åt fanders tillsammans med sina illiterata skyddslingar från världens alla slaskhål. Det räcker nu, eller rättare sagt det räckte för ett bra tag sen.

 • Leikin

  Gratulerar till denna ”etablering”, som betyder ett livslångt utanförskap, där svenska skattebetalare får stå för deras uppehälle.

 • spiderbeam

  Tylösand har ett stort fint hotell som kan rymma en massa kulturberikare! Jag är övertygad om att det fina folket i sina fina villor runt omkring kommer att bli förtjusta av det exotiska inslaget.

 • cghansson

  Guitta Atallah Hajj kommer ursrungligen från Libanon.

 • tokeskil

  Den där  Guitta rymmer säkert ett tattarlass hemma, VAR SÅ GOD .

 • https://me.yahoo.com/a/xM8JxG0tg8kn7o6L1ofTTMbQlaMS#aca00 Anna

  Drt är 84 för mycket.

 • Oleg_Datsishin

  ”Nya metoder och nytänkande är”: gör fler svenskar arbetslösa och hemlösa och fokus pokus kommer man få fler lediga legenheter till analfabeter….