Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Norsk journalistik är journalistik: ”Når du er i Roma, så gjør som romerne!”


RAKA PUCKAR Tänk om man kunde få läsa sådan här journalistik i svensk media någon gång av Gardell, Lundell eller Sundströmskan, där en äkta journalist som Marit Christensen, på Verdens Gang, skriver sanningen.

Det handlar om den terrordömde muslimen och uiguren Mikael Davud (bild), som har ställt krav på maten sedan han greps 2010. Vi rekommenderar att ni läser denna artikel först, för att få en hum om denna krävande slöddermuslim. Han har bedrivit en privat halalkamp i fängelset där han i trots har levt på tonfisk och bröd i ett år. Han nekar att äta all mat om han inte får en egen halal-leverantör. Marit Christensen ger detta en känga värd namnet. Here we go.

”Ingen dör av att äta fläsk i Norge, inte ens muslimer. Kultur är något som är utformat i ett folk genom hundratals av år. Norska fängelser kämpar med muslimska fångar som inte äter norsk mat. Norsk mat innehåller både fläsk och vilt. Och det skall den göra det! Det är vår kultur.

Det får finnas gränser för snällismen från vår sida och uppfylla dessa krav, även i fängelset, då?! Om du är muslim, och det och att inte äta fläskkött är det viktigaste i livet, så ska du sörja att hålla dig borta från de norska fängelserna. Och om du ändå hamnar där, får det ”att synda genom att äta norsk mat” vara en del av påföljden. För ingen dör av att äta fläsk i Norge, inte ens muslimer.

Synden som begås utanför fängelset mot den norska samhället är långt värre! Men din tro, är du naturligtvis i din fulla rätt att behålla. Många av oss har tillbringat år av våra liv i andra länder och kulturer. Och det är det som är så intressant. Stort tack till de länder som accepterat oss! Om du vill ha det som du har det hemma, så får du hellre vara hemma.

Ingen kan förvänta sig att det kommer att vara hemma ute i samhället i ett annat land. Vad du gör i ditt hem utomlands, är din sak . Men fängelse är inte ens eget hem. Det är samhällets.

Jag hoppas att det finns få norska kvinnor, som kräver fläskkotletter på en restaurang i Tunisien eller trampa in i shorts i en moské i Turkiet. Jag kan inte heller bara kräva att köra på höger sida av vägen i England, även om ratten i min bil är på vänster sida. Under Sovjettiden kunde jag inte kräva att växla US-dollar öppet på gatan.

Jag har inte vägrat att äta rå rådjursmärg eller rått djupfryst hästkött i Sibirien eller vägrat dricka jäst stomjölk i Centralasien, där de bjudit på det bästa de har kunnat till en främling.”

Resten på norsk:

”Kultur er noe som er dannet i et folk gjennom hundrevis av år. Kulturen er tilpasset klimaet, tilgangen til naturressurser, menneskene, levesettet, normene, religionen og språket. Alt henger sammen. Det finnes kulturer, der det ifølge religiøse pålegg er forbudt å spise enkelte typer mat.

Men det er jo ikke fordi det er farlig nå i dagens moderne samfunn. Dette er grunnlagt på skikker fra den gangen menneskene ikke hadde muligheter for å oppbevare mat over lengre tid, slik at den ble fordervet. Denne erfaringen ble tatt med i troen og overtroen og inkorporert i kulturen som religiøse eller kulturelle påbud for at folk ikke skulle bli syke.

Vi har hatt den her i landet også – synden – også i matvaner. Vi har for eksempel ikke spist «ufisk». Men de skikkene er forsvunnet fordi de ikke lenger er hensiktsmessige. Min bestemor gikk med tørkle på hodet, og min mor gikk aldri i byen uten hatt, og de brukte ikke bukser, for det måtte ikke kvinner. Det var synd. Men jeg går barhodet i bukser og spiser breiflabb, for det er hensiktsmessig nå.

Hvis vi i det kristne Europa skulle følge alle Bibelens påbud, kunne vi knapt ha eksistert i det moderne samfunnet. Det meste ville vært synd. Det vi står tilbake med er etikken i troen. Og det er bra. Men den er åndelig. Er det forresten noen som husker deildegasten i dag? Det grusomme vettet som kom og tok deg, hvis du flyttet på grensesteiner mellom eiendommer? Eller nøkken eller bøygen?

Alle kulturer er likeverdige, selv om de er forskjellige. De er levende der de har en funksjon. Når de mister funksjonen, forsvinner de. Av seg selv … For eksempel er det ikke noen nødvendighet i det norske samfunnet lenger med kjernefamilie. Folk lever vel uten den, selv om de fleste fortsatt holder sammen i forskjelligkjønnede par med barn.

Det å spise svinekjøtt har fortsatt en viktig næringsmessig funksjon i Nord-Europa, USA eller i sørøst Asia eller Polynesia, for den saks skyld. Det må vi kreve respekt for, slik som vi må vise respekt for andre kulturer der de har en funksjon.

Frihet og ansvar

Og misforstå meg ikke, jeg er for fri bevegelse over landegrensene, for ytrings- og religionsfrihet og menneskerettigheter. Men all frihet medfører også ansvar. Vi lærer om og av hverandre, noe jeg har tatt følgene av ved å studere og ta universitetseksamener i folkeminnevitenskap og sosialantropologi.

Og apropos krav i fengsel – jeg har tatt alle eksamenene uten PC på «cella»!

Det finnes et munnhell med opprinnelse fra år 387 e.Kr., da Ambrosius, biskopen av Milano, rådet Augustin, som hadde vært i Roma og undret seg over at de der ikke fastet på lørdager som hjemme, med følgende: «Når du er i Roma, så gjør som romerne!» I sannhet.”

VG

 • http://avpixlat.info/ Morningstar

  Forsla skiten till Spetsbergen och mata isbjörnarna med fanskapet!!

  • Pantertanten

   Nej, isbjörnar vill inte äta ruttet kött!

 • pica_pica

  Marit Christensen förklarar sunt förnuft på ett fantastiskt sätt. Tänk om vi hade vakna, självtänkande journalister som hon här i Sverige. Istället har vi en hoper papegojor som går på batteri.

 • Oberst

  If you can’t do the time, don’t do the crime.

 • Highlandercowboy

  ÄNTLIGEN någon som vågar säga en SANN sanning och den skulle komma från vårt broderfolk i väster. Tänk om någon journalist hade vågat och stå upp rakryggad för en sådan sanning bland vår svenska journalistkår då skulle till och med jag börja prenemurera på en dagstidning igen eller börja köpa lösnummer av någon tabloid, som det ser ut i dag med alla PK-blaskor är dom inte ens värda att använda som toalettpapper.Jag har arbetat ombord på svenska fartyg tillsammans med många nationaliteter inberäknat araber och när en av dem ätit fläskkött frågade vi hur de kunde göra det svarade en syrier – Jag vänder mig mot Mecca och ber Allah om ursäkt, det fanns inget annat att äta – svårare än så var det tydligen inte på den tiden.

 • Andersonszkan

  När du är i Rom, så gör som romarna. Och när du är i Paris, så gör som parisarna – annars riskerar du att inte bli serverad på restaurangen!

  Marit Christensen har helt rätt; har man begett sig till ett främmande land för att begå brott så får man ta seden i vacker hand – i Norge serveras det norsk rättsskipning och i norska fängelser serveras det norsk mat – endast i muslimträsket Sverige serverar man musseblattarna långsamt ihjälplågat kött.

  Kul namn på marulk förresten; breiflabb – får mig att tänka på Hästflinet.

  • Andersonszkan

   Min vana trogen så har jag läst ”läser denna artikel först” sist och konstaterar att han redan serveras halalmat men att den inte duger pga diverse framhallucinerade invändningar, så då är det väl bara att låta honom fortsätta med tonfisken. 

   Hade han blivit dömd för terrorbrott i sitt eget hemland så hade han säkert sluppit äta tonfisk, men så hade han varit avrättad, begravd och bortglömd för länge sen vid det här laget.

  • http://swedenconfidential.info/ Kapten_Krok

   Annie ”Breiflabbet” Lööf…. ;)

  • Pantertanten

   Din sista mening.
   Nu kan jag inte äta marulk längre!

   • Andersonszkan

    Men man får den ju alltid filead eller kotletterad och då har den ingen som helst likhet kvar med Hästflabbet. Annars kan du väl ta kattfisk istället – det är ingen större skillnad på köttet :)

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  När en muslim inte har ätit på en vecka, ska ni se han glufsar i sig skinka utan det minsta gnäll.

 • antikomunisten

  Det skulle vara intressant att hora svenska sk.journalister kommentera
  denna artickel.Skulle det inte vara nagot att ta upp i morgonsofforna pa 
  TV?

 • mike ohlson

  Om det nu är sådana problem med maten, kasta in en levande get åt honom, så får han lösa det bäst fan han vill i cellen, vi vet ju alla vad han gör med geten istället för att äta den :-)

  Skämt åsido (sa kärringen och slängde ut grönsakhandlaren) – Det är ointressant VILKA krav han har, passar inte maten är det väl bara att låta honom svälta ihjäl, det är hans eget val i så fall att ta livet av sig genom svält, men tro mig, jag har sett svältande folk och vet att de äterr precis vad som helst som är ätbart om det kniper, så vad man kan konstatera är att den där är alldeles för tjock för att få mat mer än högst en gång om dagen eftersom ingen mat passar. Efter ett par veckor äter han gråsuggorna om det är så, och ställer du då ett stort fat stekt fläsk framför honom, så nog fasiken äter han, är det inte det som kan kallas ”inskolning i ett civiliserat samhälle”? 

  • Solsken

   Tro det eller ej. En get har också känslor. Det är mysiga och roliga djur om man lär känna dem. Du sårade mig nyss med din kommentar att slänga in en get till honom. Det finns väl de som förtjänar ett sådant grymt öde istället?

   • mike ohlson

    ”Geten” Reinfeldt eller ”Geten” Borg kanske då.. ;-)  

 • http://www.sisteskanse.net/ Asdic

  Hur vart det nu med menyn’?

  Koranen 5:5 This day are (all) things good and pure made lawful unto you. The food
  of the People of the Book is lawful unto you and yours is lawful unto
  them……

  Eat and shut up!   http://spoox.org/q/5

 • mGTFO

  Bacon! Ge apan bacon!!

 • Suecote

  Låt dem halalslakta och äta varandra om gratismaten inte passar, det skulle spara en massa pengar för norska staten…

 • Mullret

  Hur flyttar man permanent till Norge ? Verkar som de har rätt inställning till Islam. Sverige med Ullenhag i spetsen vill jag kalla landsförrädare.

  • FrankKristensen01

    Bor du i nærheten av Blå Vegen tar du bussen.

 • Rolexus

  I fängelser borde det verkligen finnas MENA-anpassade avdelningar. Det borde vara naturligt att mata de intagna där med överbliven mat från skolmatsalarnas slaskspannar. I en del länder de kommer från, får de ingen mat alls om inte släktingar till dem ser till att de får någon. Så överbliven skolmat ska betraktas som en förmån!

 • klossen

  När du är i Rumänien, gör som romerna

  • Oxis

   Det är inte Rumänien som avses, det landet fanns inte under Amrbosius tid. Rumänien är en modern 1800-tals skapelse. Rätt översättning är: När du är i Rom(staden), gör som romarna.

   • Oxis

    Nu fattar jag ditt inlägg, ursäkta. Jag läste romarna, inte romerna.

 • PETER NYMAN

  Norge har förslag om fängelser för dom som skall utvisas.Dom skall ha betydligt lägre standard och sakna alla faciliteter som är normalt om du skall ut i det Norska samhället Men då inte skall det krävs det inte.Det bästa och billigaste och mest humana vore att köpa fängelsetid i landet dom skall utvisas till då kunde dom bättre anpassa sig och leva i sin egen kultur innan dom släpptes