Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Kulturhuset i Stockholm backar om Tintin


GLAD NYHET Tintin blir kvar på Tiotretton-biblioteket. ”Beslutet har gått för snabbt”, säger kulturhuschefen Eric Sjöström och Behrang Miri. Den senare kritiseras av Serieteket för sitt beslut att bannlysa Tintin.

Efter Dagens Nyheters avslöjande om att Behrang Miri beslutat att ta bort alla Tintin-böcker från Kulturhusets bibliotek Tiotretton kom under förmiddagen ett nytt besked, där Kulturhusets ledning med chefen Eric Sjöström i spetsen backar.

Tintin-böckerna blir kvar på biblioteket. Och Behrang Miri tycker nu att beslutet att plocka bort böckerna i första skedet fattades för snabbt.

”Jag ville lyfta ett debattinlägg omkring diskrimineringsfrågor, men inser nu att det är fel att plocka bort litteratur”, säger Behrang Miri i ett pressmeddelande.

Han får dock fortsatt stöd av kulturhuschefen Eric Sjöström.

”Frågorna om diskriminering, jämställdhet och normer fortsatt debatteras och diskuteras. Behrang Miri är anställd som konstnärlig ledare för barn och unga för hela Kulturhuset med ett uttalat uppdrag att utveckla det konstnärliga innehållet. Hans uppdrag att jobba tydligare med diskrimineringsfrågor stödjer jag till fullo”, säger Eric Sjöström.

Katti Hoflin, verksamhetschef på Dunkers kulturhus i Helsingborg, var den som kläckte idén till ungdomsbiblioteket Tiotretton även om hon inte jobbar där i dag. Hon är glad över att Tintin blir kvar i hyllorna.

– Så bra. Min ingång är att bibliotek står för det fria ordet, där ska det finnas alla möjliga texter som man kan debattera och prata om.

– Ofta underskattar man barn och tror att de inte kan tänka och vara kritiska själva. Det är samma sak med ”Liten Skär och alla små brokiga”, de andra barnen ser väl inte heller ut som vanliga barn, det är ett slags stiliserade figurer som Stina Wirsén har gjort, det blir en sådan ängslighet, säger hon.

Hon tror inte heller på att gömma undan saker, eftersom de blir bara ännu mer spännande då.

– Jag tycker också att om man försöker bädda in hela världen i jämlikhet, fluff och kaniner och gör allt tillrättalagt så kommer barn aldrig att kunna hantera att det är granska komplext och problematiskt att vara människa.

På Serietekets blogg riktades under tisdagseftermiddagen hård kritik mot biblioteket Tiotretton.

”Vi skulle inte ha rensat bort böcker på samma sätt som TioTrettons personal gjort. Men definitivt kan vi säga att ett album som Tintin i Kongo inte till varje pris måste finnas på TioTretton. (…) Däremot är det för oss totalt obegripligt varför man rensar bort exempelvis Castafiores juveler som behandlar romernas utsatta situation, eller Blå lotus som är en lysande skildring av Kina på 1930-talet. Eller alla de andra tjugotalet Tintin-album som inte förmedlar rasstereotyper eller orientalism. Det är generaliserande och det känns både ogenomtänkt och okunnigt”, skriver bibliotekarien Ola Hellsten och informatören Anders Lundgren i ett inlägg.

Serietekets personal ifrågasätter även att just serier rensades ut medan andra genrer, som Astrid Lindgrens barnböcker, klarade sig:

”Att Pippi Långstrump i Söderhavet inte granskas på samma vis som Tintin – trots att negerkungen Efraim Långstrump där koloniserar Kurrekurreduttön på ett klart mer explicit vis än vad Tintin någonsin gjort – påvisar nog bättre vad det här handlar om: vissa kulturyttringar (=hyllade barnböcker av Sveriges nationalhelgon) är oantastliga, medan andra (=tecknade serier) är tillåtet villebråd för utrensning.”

DN

 • kokoo

  Sveriges folk ser ni nu vad som händer när en muslim kommer i en ställning så dom får bestämma. Dom gör allt för att ändra och förbjuda vad vår kultur har haft i årtionden.
  Inse att vi skall inte låta muslimer komma på sådana arbeten där dom kan påverka.

  • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

   Ännu värre är att det finns flera muslimer med dubbla medborgarskap i riksdagen…

 • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Art

  Tack Katti Hofflin!
  Hon brukar alltid ha klart för sig och är inte rädd för att säga vad hon tycker och tänker.

 • ren_svensk

  Ska det vara så svårt att fatta?
  Tintin är Tintin
  En neger är neger
  En svensk är svensk.
  En Muslim är Hjärndöd

 • PETER NYMAN

  Tintin är äldre barn förnöjelse.Och det visar att redan då förstod VI vad moderna och skliga avhandlingar visar.Nämligen att Afro har ett betydligt lägre IQ än OSS.Mena folken är långt efter oss även dom,det är genom VÅRT betydligt högre IQ vi förstod det för hundratals år sedan

 • SM811

  Jag tycker att Behrang Miri skall uppsöka en viss avdelning på sjukhuset och ta med dig kulturhuschefen Eric Sjöström. Er verklighetsbild har rubbats.
  Att Behrang Miri sedan finns på Kulturhuset säger lite om vilken typ av personer som finns där.

 • SM811

  Att det inte är slut med alla stollar som dyker upp och inte begriper ett dugg vad de håller på med.

 • antidotes

  Tintin e ju kul ju. har alltid gillat den serien med Kapten Hadock och Professor Kalkyl m fl.. Tintin är kult!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000098058306 Sverre Dehli

  Men vad i h*lvete gör en muslim överhuvudtaget som schef på ett svenskt bibliotek? Vad kan och vet han om svensk kultur??

 • kirre

  Bara tillfälligt som dom backat. Det gäller att röka ut skiten i deras unkna hålor.

  • http://avpixlat.info/ Morningstar

   Dom bara slickar sina sår nu. Dom har inte för avsikt att ge upp någonsin. Vår totala kapitulation är det enda dom accepterar. Dom kommer försöka om och om igen tills Tintin blivit bortrensad för gott och totalförbjuden.

 • lundabo58

  Detta påminde mig om att det var ett tag sen jag läste Tintin i Kongo, ska leta fram mitt gamla exemplar …ska f ö även låta syrrans 8-åring titta i den :-)

  • Johan Rydberg

   Tintin i Kongo tycker jag är det sämsta albumet. medan ”Koks i kasten ”  och ”Solens tempel” tillhör de bästa. Jo, jag har alla kvar.

   • lundabo58

    Ja rent story-mässigt är den en av de sämre, det håller jag med om.

    Men den har skojiga bilder, och dessutom får den ett extra plus eftersom den retar kulturmarxist-etablissemanget :-)

    • http://avpixlat.info/ Morningstar

     Remi var ju fortfarande i början av sin länga karriär som serie-skapare på den tiden. Debut-albumet Tintin i Sovjet är ju riktigt taffligt tecknad, förutom den dåliga storyn. Vilket är lite synd eftersom han tidigt porträtterade bolsjevikerna i all sin grymhet. Debut-Tintin, taffligt tecknad som han är, är också lik sin föregångare Totor. Men nu är det som det är, Tintin tillhör numera sedan decennier tillbaka vår gemensamma europeiska kulturhistoria, tidiga taffliga album till trots. Men han gjorde ju trots allt det samma som The Fab Four gjorde över 30 år senare. Försökte göra bättre ifrån sig allt eftersom tiden skred.

  • http://avpixlat.info/ Morningstar

   Riktigt gamla Fantomen-serier är också rätt kul. Massor med negrer som har feta jätte-läppar. Samma sak med Lee Falks andra skapelse, Mandrake. I dom tidiga versionerna har hans sidekick Lothar också jätte-läppar.

 • https://me.yahoo.com/a/xM8JxG0tg8kn7o6L1ofTTMbQlaMS#aca00 Anna

  Förbjud araber på kulturhuset i stället.

  • http://avpixlat.info/ Morningstar

   Eller skicka dit Castafiolen för att sjunga för dem. ;)

  • tokeskil

   Kulturhuset, visst menar du hela UNIVERSUM ?

 • Andersonszkan

  Så det blev ingen postum fatwa utfärdad mot författaren heller?

  Det här måste svida i negerskinnet på Reichfeldt.

 • tokeskil

  Barn måste få veta att negrer och kackerlackor inte är något som har kommit nyligen.

 • ledsen_farfar

  Muslimen skriver att han vill lyfta frågor om diskriminering, men hur är det med yttrandefrihet, pressfrihet, demonstrations rätt etc. Jävla stolligheter som de håller på med, trams. Muslimer och islam är en farsot, se till och stoppa detta nu.

 • Mariah_Magdalena

  Han ser ut som dräggen i rännstenen……

 • http://swedenconfidential.info/ Kapten_Krok

  Behrang Miri borde ta sin j***a koran och kasta ut den skiten med all den rasism som den hitte-på-boken innehåller.

  • SWEbuilder

   Den jävla arabhoran.

 • Tigeraldrig

  Åter ett praktbevis på lågintelligensen på arabdjävlar.
  Som sagt, det går inte att göra guld av svinskit. De här svinen föds dumma och ociviliserade.

 • naviclima

  Herregud vilka problem vi har i Sverige har kulturnissarna för lite att göra???

 • Professorme

  Hur kan man låta en från en annan kultur bestämma vad som är vår kultur. Det som är vårt kulturarv och vår tradition skall väl bestämmas av någon som har våra traditioner i sina gener. Om han vill kasta ut litteratur från sveriges bibliotek kan han ju böra med Koranen och dylika tidskrifter som beskriver det mest bestialiska levnadssätt som finns. Tintin är oförargligt och mycket hälsosam läsning.

  • http://avpixlat.info/ Morningstar

   Behrang Miri är troende mohammedan och pedofil-dyrkare så det lär aldrig ske.

 • antidotes

  Återigen en ful j-a keps på sniskan. WTF!! Det har bannemej blitt nåt j-a standardmode, precis som Adidasbrallorna. Gangsta??

 • http://www.facebook.com/people/Maria-Lindstrom/630692648 Maria Lindström

  När jag hörde om detta på nyheterna i morse så tänkte jag: ”Nu är det någon menskrampig jäkel som fått kaffesumpen i halsen och skyller det hela på Tintin….” – och nu verkar det som – min första tanke var inte så helt fel alls….

  Han fick mensen i halsen och misslyckade med att micra kaffet på morgonkvisten!!

 • http://twitter.com/Humleman Claes-Göran Andersso

  Kollade Tv2 nyheterna nyss och inte ett ljud om att det var Benga Miri som bannlyste Tintin-böckerna. Jojo, fristående Tv gör de reklam om i licensbetalningsreklamen.men tv är mycket styrd. Bedrövligt.

 • antidotes

  Maria: Den där var klockren! Så j-a bra, mensen i halsen…..haha!!

 • NiklasPureber

  behram gillar inte väst helt enkelt. pillar på saker han inte bör. tydlig symptom av hybris.

 • Tant_Stina

  Behrang måste vara inkvoterad som konstnärlig chef över barn- och ungdomsavd på Kulturhuset. Hans meriter ska bestå av ett gymnasiebetyg och att han varit rappare.
  Att han inte kan något om kultur eller litteratur och inte förstår vad yttrandefrihet betyder var kanske också en merit?

  Han passar iof bra på Kulturhuset där hans chef Eric Sjöström tidigare undfallande böjt sig inför muslimers krav att inte använda någon text från koranen i en musikal som skulle uppföras på kulturhuset.

  Två lika ängsliga kulturnickedockor som nu gör avbön eftersom de är helt beroende av våra, skattebetalarnas, pengar. Vi borde kräva deras avgång.

 • http://www.swedenconfidential.info/ Törnrosa

  Skönt när sunda förnuftet segrar….lite uppfriskande emellanåt ;)

 • Pingback: Kultur- och fastighetsborgarrådet: ”Helt oacceptabelt att man börjar rensa på bibliotekens hyllor” « Sweden Confidential

 • Pingback: Kulturhuschefen och TinTinhataren Behrang Miri jobbar för Expo « Sweden Confidential