Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Herrgårdar till flyktingar – baracker för psykiskt sjuka


NYA ADELN Personer med psykisk ohälsa som inte kan eller vill bo i bostadsområden ska få hyra baracker. Men Örebro kommun väntar motstånd och kritik från grannar.

Elva inredda containrar i blåmålat stål, står och väntar på bygglov för att ställas upp på avskilda platser i utkanten av Örebro. De ska bli permanenta bostäder för personer som på grund av psykisk ohälsa eller sociala problem har svårt att bo i bostadsområden med grannar.

Hittills är en barack beviljad bygglov i närheten av Brickebacken. En annan, i Adolfsberg, fick avslag på bygglovet efter att grannarna protesterat.

- Vi förväntar oss kritik för var vi placerar dem. Folk är oroliga och känner sig osäkra, men vi ska försöka ge information. Men. Naturligtvis kommer vi få kritik – så fungerar samhället, säger politikern Rasmus Persson (C).

Det är Rasmus Persson som tagit initiativ till barackerna, eller – stugorna – som han själv kallar dem.

-Vi har tidigare gjort så att vi försökt hittat villor eller små stugor för människor som av olika skäl inte kan bo i vanliga hyreslägenheter. Det brukar röra sig om ett par varje år. Genom att köpa in de här stugorna får vi lättare att lösa boendet för den här målgruppen, säger han.

Chefen över förvaltningen för funktionshindrade, Sofia Persson, är inne på samma linje – motståndet kommer bli hårt när de söker bygglov för att ordna bostad till dessa människor.

- Jag vet inte hur vi ska komma runt det. Det vore bra om fler såg att vi försöker göra det här för en god sak. Det är inte första gången vi ordnar boenden i baracker och tidigare har det visat sig vara väldigt lyckosamt. Det här handlar ju ofta om hemlösa som inte kan få ett vanligt hyreskontrakt eller som inte klarar av att bo med grannar tätt in på sig. Men det handlar ändå inte om att stjälpa av dem. De kommer ju ha insatser och få det stöd de behöver. Därför är det tråkigt att motståndet är så stort, säger hon.

Hösten och kylan börjar komma och redan nu är antalet personer som är i behov av boende fler än vad de elva barackerna räcker till.

- Vi försöker jobba på så fort vi kan med bygglov. Sen börjar arbetet med att se vem som ska få bo där. Men det är inte så att de sitter och väntar på boende, de vet nog inte om att de här stugorna köpts in. Det här är ingen grupp som man samlar ihop och har informationsmöte med, utan vi kommer informera dem en och en, säger Sofia Persson.

Personerna som ska bo i stugorna kommer att få hyra dem av kommunen. Men hyran är inte fastställd ännu.

Vad kan det vara som gör att de inte klarar att bo med andra?

- Det kan handla om både att de stör andra hyresgäster men också att de faktiskt trivs bättre ensamma. Det här är ofta personer som blir uttittade och som märks. Det går inte att generalisera, för alla är individer med olika behov, säger Rasmus Persson.

Det har riktats kritik mot att det här är personer som är i behov av gemenskap och vård. Inte isolering.

- Det håller jag med om. Men boendet är inte hela sanningen. Vissa kanske mår bättre av att få vara ifred. Det här handlar inte om att vi ska gömma undan dem Tvärt om. Det är ju inte så att vi sätter upp de här stugorna i skogen i Kilsbergen, utan enskilt men ändå nära samhället. Sedan gäller det att hitta lämpliga aktiviteter som stöd för dem, säger Rasmus Persson.

Du kallar de för stugor, men jag tycker att det mer ser ut som baracker.

- Jag har bara sett dem på bild. Men de kommer att ha vatten och avlopp och de kommer ha en standard som vi kan stå för.

Barackerna ska även göras i ordning med sadeltak och fasader.

H&H

 • SM811

  De som skall bo i baracker är invandrarna för de kan inte vara ute bland vanligt folk.

 • Guest

  Inte underligt att svenskar får psykisk ohälsa i detta land.
  massinvandringen av muslimer kan få det starkaste psyke
  att knäckas om man tvingas leva nära dom.

 • https://me.yahoo.com/a/xM8JxG0tg8kn7o6L1ofTTMbQlaMS#aca00 Anna

  Låt de nyanlända bo i tält tills de lärt sig uppföra sig som folk.

 • Tomtomaso

  Om politikerna skall fortsätta diskriminera etniska svenskar som drabbats av fysisk och psykisk ohälsa. Är det inte dags att visa sitt missnöje mot rådande system genom att på samma sätt som Gyllene Grynig i Grekland gör för att stötta etniska greker med mat och annan hjälp. Vill inte staten visa sig solidarisk mot alla i ett land så är det dags att visa med handling istället för att kritisera rådande system. 

 • http://profile.yahoo.com/PPFWD7CGLVZNUZZCPHI2E57IW4 Olle

  Jag tycker man bör ha rätt att få en hyresrätt där man vuxit upp utan ockerhyror och köplats. Vi har misslyckats totalt med att ha en fungerande välfärd. Välfärd finns för små utsatta grupper som flyktingar och galna knarkare. Jag tycker bägge dessa grupper kan bo i utslitna 40 fots containers till de uppför sig som folk. De som uppför sig har nämligen inget stöd av pysselindustrin och det är långt många fler.

  Man måste visa att det ska löna sig att vara skötsam, nu belönas de som inte kan bo bland vanligt folk och de som avsiktligt ljuger om var de kommer ifrån och vilka de är.

  Ta in flyktigar i Sverige när alla har bostad och arbete. Kasta ut de som lever på allehanda bidrag och snattar eller begår andra brott. Favorisera barnen från orten som troligtvis kommer sköta sig och troligtvis kommer betala skatt framöver så samhället inte kollapsar.

  • scarface_sweden

   Amen broder…………..

 • http://profile.yahoo.com/PPFWD7CGLVZNUZZCPHI2E57IW4 Olle

  Jag tycker inte synd om psykfallen som får bo i baracker, har de misskött sig så skall de inte bo bland andra.

  • scarface_sweden

   Men snälla, det handlar om sjuka människor och med största sannolikhet svenskar. Hade skattepengarna gått till det viktigaste först så hade vi inte haft så många sjuka i samhället och som inte gått under i missbruk mm…..

   • http://profile.yahoo.com/PPFWD7CGLVZNUZZCPHI2E57IW4 Olle

    Hej Scarface, vad jag menar är att man förbrukat sin rätt genom att fått en chans och sedan misskött sig. Det är en sak att inte ha råd till hyra, el eller annat, men att stöta skötsamma människor som faktiskt behöver sova för att orka bidra tycker jag inte är rätt. Jag har själv bott granne med en missbrukare som hade kompisar som levde rövare, de ställde bilen utanför porten så man inte kunde komma ut med barnvagnen, de högg sig in med yxa när han inte öppnade. Jag tycker man i det läget får bo bland likasinnade.

    Jag tycker dock att hyra och el borde i alla lägen betalas av sociala, när man ser folk som vräks är det galet. Många är dåliga på att söka möjligheter till ekonomiskt stöd och de borde inte vräkas.

    • scarface_sweden

     Hej igen! Självklart ska ingen behövas utsättas för störningar eller hot m.m. Men man kan aldrig lägga skulden på en ”sjuk” person.

     Personer med psykiska problem och missbrukare av olika slag är människor de med. Det finns alltid en anledning till varför vissa är som de är.

     Hade de fått hjälp och stöd tidigt så hade samhället sett helt annorlunda ut idag. De som inte klarar av att leva ett sunt liv i det fria trots massiva insatser skall självklart inte vara ute på vift i det fria.

     Miljoner barn runt om i världen föds med fysiska eller psykiska funktionshinder vilket varken de eller föräldrarna rör för. Så att döma de för något de själva inte valt är helt fel. Men som sagt, vissa av dem ska inte vara ute på gatorna. Hjälpen och de institutionerna som en gång fanns finns inte längre. Det finns inga pengar sägs det …………………

     Vart pengarna går är vi överens om, och förhoppningsvis kommer vi även att fortsättningsvis vara överens. Trots olika syn på saker o ting.

     Hoppas ni inte tar illa upp att jag gick lite till motattack, men en krönika om mig, min erfarenhet och varför jag tycker som jag gör kommer att komma med den nya sidan.

     Nu börjar V75, vi får hoppas på ett par miljoner för kampens skull :-)    

 • http://profile.yahoo.com/PPFWD7CGLVZNUZZCPHI2E57IW4 Olle

  Ge mig ett parti (inte SD tack) som värnar om skötsamma svenskar! Som ser till att de sjuka får vård och gamla får HELA ägg innan vi tar in oanpassningsbara fåraherdar. Ge mig ett parti som ser till att samhällsapparaten får en moralisk kompass och som per automatik tystar pysselkärringars eviga utspel.

  • svartamalin

   Då blir du partilös;/

  • Gaggas

   Dags att starta ett eget parti? :)

 • svartamalin

  Våra sjuka svenskar skall givetvis bo på Glava Herrgård med vackra omgivninga i lugn och ro för rehab.vård o omsorg! Importerade svenskhatande muslimer skall bo i stålcontainrar i väntan på snabb utvisning.

  • http://avpixlat.info/ Morningstar

   Stålcontainrar som dessutom lätt kan förkomma under den långa sjöresan hem om apajävlarna inte håller i sig i skinnet. Dom blundar varenda dag för svenskars lidande. Jag blundar gärna själv om apajävlarna skulle råka få sovplats bland fiskarna. Skulle inte betynga mitt samvete det allra minsta.

 • http://profile.yahoo.com/PPFWD7CGLVZNUZZCPHI2E57IW4 Olle

  Det avlider nog minst 50.000 pursvenskar varje år då man inte har råd att skicka alla på kontoller på sjukhus varje år, detta kanske skulle kosta några tusen per svensk att låta göra så man i tid kan ”rädda” patienten. Istället lägger man pengar på dessa satans apor som inget kan och inget vill. Kan någon förklara logiken i att ta in apliknande idioter och låta strävsamma människor dö?

 • svartamalin

  Sverige är landet där idioti är lag och sanning. Sunt förnuft och omsorg för landets egna befolkning existerar inte. De politiker och den politik som styr oss är avgrundens galenskap.

 • http://profile.yahoo.com/PPFWD7CGLVZNUZZCPHI2E57IW4 Olle

  Jag skulle vilja starta ett nytt parti med ett namn som egentligen har på partiprogrammet det folk pratar om vid fikarasterna. Sverige med sina partier har inte lyckats med att presentera ett sådant parti. Troligtvis är det twittervänstern och de sinnesjuka judarnas mediamissbruk som ligger bakom.

  Folk skall bo där de kommer ifrån, de mår alla bäst av och etniska konflikter existerar då inte. 1983 borde vi fokuserat på att kritisera Indien för de zigenare vi har och vi borde pressat dem att ta tillbaks ohyran som de sparkade ut för många hundra år sedan. Vi borde 1983 tagit ett snack med Israel då den evige juden alrig vill eller kan anpassa sig utan lever i en ”tvilight zone”, inga skyldigheter bara rättigheter.

  Då skulle vi bara ha samernas problematik på halsen, detta är vårt problem och detta borde vara vårt enda problem att hanskas med inom nationsgränsen.

 • PETER NYMAN

  Svenskar med någon form av problem eller sjukdom,kan man klaga mot att få som grannar.Men stackars den som klagade på att 10barns familjen från Zooland flyttade in som granne i den av kommunen inköpta villan

  • http://avpixlat.info/ Morningstar

   Så kan dom gott ha att deras villors värden sjunker som stenar. Som man bäddar får man ligga. Man kan alltid hoppas att dom dessutom lagt ned massor av tid och pengar på ombyggnad och renoveringar. Så svider det ännu mera i deras politiskt korrekta skinn i muslimträsket Sverige.

 • tokless

  Är det inte dags att ta fram tunnor med tjära och fjädrar. 

 • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Art

  Den som är psykiskt sjuk och inte klarar att bo i samhället, ska inte tvingas göra detta heller. Men det var sossarna som tog bort institutionerna helt så att alla ”galningar” släpptes lösa.( I slutet på 80-talet tror jag det var.)

  Många psykiskt sjuka får inte den behandling de borde få. Får de medicin, så antingen glömmer de att ta den eller så tar de för mycket, eller så blir sprit eller narkotika ett alternativ.

  Inför institutionerna igen och gör dem så att de blir mänskliga. Här hade det blivit jobb både för byggentreprenörer och personal.

  Jag tror att hade de fått rätt sorts vård så hade de flesta kunnat klara sig hyfsat.

  Att bygga baracker mitt i bostadsområden är inte värdigt.