Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Försörjningsstödet en dyr utgift för Norrköping


BLA BLA BLA Norrköpings kommun ligger bland topp fem när det gäller kostnaden per kommuninvånare för försörjningsstöd, eller socialbidrag som det ofta kallas.

I år har Norrköping månad för månad legat på fjärde eller femte plats på listan. Bara Södertälje, Malmö, Eskilstuna och Göteborg har haft högre kostnader per invånare. I januari låg Landskrona några kronor över Norrköping.

Timo Pöllänen och Yvonne Thilander på arbetsmarknadskontoret

I juni i år var det drygt 3 000 hushåll som helt eller delvis behövde socialbidrag för sin försörjning. Den enskilt största gruppen var ensamstående män utan barn. Näst största gruppen var ensamstående kvinnor utan barn.

En ensam vuxen kan få pengar till hyra och så 3 840 kronor att leva på. Om det är mycket eller lite pengar kan man ha olika uppfattning om. Det är över tusenlappen mindre än Konsumentverkets beräkningar av vad man behöver för ett rimligt liv. Då har verket ändå inte räknat med några pengar till exempelvis resor, julklappar, presenter, hälso- och sjukvård och glasögon.

För den som tillfälligt behöver försörjningsstöd och har välfyllda garderober och skåp är det förstås en annan sak än för den som länge levt på en väldigt låg ekonomisk nivå.

Under 90-talet var behovet av försörjningsstöd mycket stort i Norrköping. Sedan sjönk det, men för några år sedan började det öka igen.

- Våren 2008 började vi redan märka lågkonjunkturen som konstaterades sedan på hösten genom att antalet ungdomar som blev kvar hos oss ökade, säger Yvonne Thilander på arbetsmarknadskontoret.

Ungdomar brukar annars komma in och gå ut igen ganska snabbt om de har utbildning. För dem som inte har gymnasieutbildningen är det betydligt svårare att få jobb.

Generellt har du inte rätt att få försörjningsstöd och plugga in gymnasiekompetens samtidigt. Du ska ta studiemedel.

- Men vi är generösa med att låta människor få pröva på att studera, säger Yvonne Thilander.

Kostnaden är hög i Norrköping, men inte i relation till arbetslösheten, tycker hon. Hon kan inte se att Norrköping är frikostigare än andra kommuner. Om det fanns jobb skulle behoven och kostnaderna minska.

Det har länge funnits krav på dem som söker försörjningsstöd. Det gör det fortfarande. Men nu ställs också mera krav på verksamheterna människor går in i, tycker Yvonne Thilander. Det ska vara verksamheter som verkligen för människor närmare arbetsmarknaden och inte bara håller dem sysselsatta. Därför har en rad verksamheter, som Reko och arkivdata, skrotats till förmån för andra typer av projekt.

Just nu ser ökningstakten av försörjningsstödet ut att ha dämpats. I årets budget finns 280 miljoner till försörjningsstöd och som det ser ut nu kommer pengarna att räcka. Kanske blir det några miljoner över.

Fakta:
I juli var det 3 083 hushåll i Norrköping som fick försörjningsstöd. Av dem var 1 112 hushåll med barn och 632 var ungdomar.

Den enskilt största gruppen är ensamstående män utan barn (Hur många är så kallade ensamkommande barn?). Därefter kommer ensamstående kvinnor utan barn. Gifta eller sammanboende med barn kommer sedan. Den gruppen utgörs till 85 procent av utrikes födda personer.

I år har en ensamstående vuxen rätt till bostadskostnad och 3 840 kronor i månaden att leva på. Pengarna ska räcka till mat, kläder, skor, hygien, hemförsäkring, förbrukningsartiklar, telefon, TV-licens. Vid behov kan en person få extra pengar, till exempel till tandvård.

Under hela förra året var det 5 856 hushåll som fick beslut om försörjningsstöd. Kostnaden för kommunen var 241 miljoner kronor, om man inte räknar med introduktionsersättningen för nyanlända flyktingar . Det var 44 procent mer än 2007 när försörjningsstödet kostade 167 miljoner.

Någon läsare som är mailsugen?
Lever du på socialbidrag? Hör av dig till Gun Stenehall på gun.stenehall@nt.se eller skriv ett brev till Gun Stenehall Norrköpings Tidningar 601 83 Norrköping. Vi vill ha ditt namn och telefonnummer men om din berättelse är med i tidningen får du vara helt anonym.

NT

 • Lassekolja

  När den kommunala ekonomin haltar finns bara en åtgärd som fungerar: Öka invandringen kraftigt, eftersom den berikar hela samhället! Så, det var det, lätt som en plätt!
  Fler frågor?

  • tokeskil

    Är det du eller Ullenbög som kommit på den teorin?

   • Lassekolja

    Ja, Myt-Erik och resten av 7(k)-klöver´n!!!

   • Andersonszkan

    Ullenbög….hehe – kärt barn har många namn.

    • Guest

     Allvarligt kan Du väl inte tro att hans föräldrar
     betraktade honom som ett kärt barn. Så mycket
     ångest De måste känt inför sin avkomma.

   • Professorn

    Mulla Reinfeldt ska byta ut alla pursvenskar
    mot analfabetiska muslimer.
    Hans kompis islamisten Waberi applåderar!

 • naviclima

  Den Svenska försörjningsbanken???HHmm glömde våra nya tandläkare som inte kan svenska och våra raketforskare och ökenfolket som ska rädda Sverige…Hurra,, våra pensionsräddare i nöden. Norrköping måste känna sig stolta!!!

 • Guest

  När kommunernas skatteinkomster understiger utgifterna
  blir det garanterat anarki – Vi är nära gränsen, väldigt nära.

  Tack kära politiker som för Vår Nation till upplösning.
   

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  Tillomed den MP och V politiker som har huvudet djupast ner i sanden borde inse att det är dags skära ner REJÄLT på invandringen snarast möjligast. Allt annat vore som att tro bara för min blundar tillräckligt hårt så försvinner problemen.

 • svartamalin

  Importera flera pensionsräddare och arbetskraftsinvandrare så sjunker ni idioter djupare i muslimträsket. 

 • Professorn

  .
  Som pensionär betalar jag 34% i skatt,
  och fullt pris för all sjuk -och tandvård.

  Illegala invandrare får däremot allt detta
  helt gratis. Vart tog ”allas lika värde” vägen?

  Pensionärer med utländsk bakgrund från
  länder utanför Europa får dessutom helt
  skattefri pension (ÄFS), utan att ha behövt
  arbeta en enda timme i Sverige.

  Är det konstigt om man kritiserar dagens
  invandringspolitik, trots att man därmed blir
  kallad rasist, nazist och främlingsfientlig?
  .

  • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Art

   Samma här!

   Förr i tiden var det ensamma mammor som i första hand fick socialbidrag. Jag har varit ensam mamma men aldrig behövt leva på socialbidrag. Jag har jobbat heltid och gjort mitt bästa även om det ibland varit väldigt knapert. Som ensamförälder är man ju ensam med hyra och andra sådana kostnader.

   Nu verkar det vara galenskaper, totala galenskaper!

 • Johan Rydberg


  Om det fanns jobb skulle behoven och kostnaderna minska”.
  Just det och vad finns det för jobb i Norrköping med omnejd för personer som har gatt fyra ar i grundskolan, kan knappt tala svenska,ibland är analfabeter , och saknar arbetslivserfarenhet ?Idag räcker inte ens gymnasieutbildning för svenska ungdomar. De som har tur kan fa deltidsjobb pa McDonalds eller i en livsmedelaffär.Om arbetsmarknaden är kärv för svenska tjugoaringar kan vi gissa hur kärv den är för somalier, afghaner och irakier.Samma sak gäller för övrigt svenska akademiker. Efterfragan pa genusvetare och personer som läst litteraturhistoria kombinerat med 10 poäng tibetanska är inte sa stor. Mycket av utbildning pa vara universitet är snarare tidsfördriv.Jag är nyfiken pa vad det finns för företag, sma, medelstora eller stora i Norrköping som är intresserade av att anställa personer ur denna kategori av nybyggareMen det är bra. Hall skenet uppe, vi är svenskar och vi är duktiga pa att latsas. I latsaslandet fortsätter vi att skratta och allting gar at rätt hall. Det har Ullenhag, Reinfeldt och Björkqvist bestämt.Om vi skulle berätta sanningen skulle paniken sprida sig, misstron mot det politiska etablissemanget skulle bli ännu större. Därför maste vi fortsätta latsas.

  • Andersonszkan

   Norrköpings kommun med sina 130 000 invånare har ca 50 000 hel/deltids förvärvsarbetande som betalar skatt och ska försörja resterande 80 000 som är mer eller mindre självförsörjande – pensionärer, barn, flyktingar, bidragsförsörjda ca 11000 som är i ständigt ökande med dom invällande zoomalierna – och så ska dom få en slant över för sig själva också.

   Vi får väl se hur länge det håller – det värsta är att det ser likadant ut i resten av landet.

 • surkart

  Att det här på sikt är ohållbart och innehåller en samhällsbomb som kommer att brisera. Halvera invandringen, som ett första steg. Det kan man ordna redan i morgon, bara att skära ned. Vi närmar oss ett mer eller mindre ragnarök,så det är en fullt berätttigad önskan. Brinner det i huset så brukar man försöka släcka, allt annat är ren idioti.

 • mimi1999

  Som arbetslös med en enda stor dröm att återvända till arb marknaden behandlas du som jag vet inte vad? Att leva på A-kassa betyder inte att du får uppskov med räkningar/försäkr. Du måste äta och handla det mest nödvändiga.  Anser att det är rätt att man håller koll på dem som struntar i att ens försöka få nytt abr. Men de av oss som sliter hårt för att återvända i arb borde bli belönade och inte knäckta. Spelar ingen roll om du bet extra på din a-kasseavg, det lilla extra som du får är ett spott i atlanten. Att söka arb är ett heltidsarb som tyvärr inte ger något klirr i kassan. Möjligtvis får du en klapp på huvudet av pers på AF eftersom du är snäll och lydig och inte orsakar dem något besvär, adjö så är vi av mig dig. Bestämt mig att ställa krav vid nästa möte och inte bara visa att jag är” syster duktig!” 
  Varit det alldeles för länge! Mitt resonemang är: ”Se till att jag får ett arbete jag genererar mer skattepengar än någon ni skall vänta på i 7,8 år!!!!!” Undrar om det biter på dem?????

 • Andersonszkan

  För två år sedan stod Carl B Hamiltom (Fp) i riksdan och försvarade den svenska massinvandringspolitiken med att påstå att dom bidragsförsörjda invandrarnas blotta konsumtion bidrog till att lyfta den svenska ekonomin och välfärden – alla 7klöverns kreatur som var närvarande i plenisalen applåderade som dårar.
  Men då är det väl bara att fördubbla inflödet av analfabetiska bidragssurfare till Norrköping så är alla problem ur världen!

  • SveaLydig

    
   Eller varför inte ge alla pensioner 20000 mer i månaden så lyfter de den svenska ekonomin till skyarna,en medborgarlön till samtliga på 30000 i månaden skulle göra att den svenska ekonomin slog i taket.

   • surkart

    Nu kom du nästan upp i Lars Ohly standard:). Inte ens Carl B Hamilton når de höjderna. Inte än i allafall. Men vem vet snart kanske superliberalerna blir flyhänta kommunister :) !

  • Riket

   Som vanligt är Andersonszkan synnerligen modest i sinaförslag. Efter att druckit några Pripps och därmed merlullig än vanligt föreslår jag helt fräckt att inte bara fördubblaantalet raketforskare till Norrköping utan ta in minst tiofaltfler.Snart får Vi höra om de guldbelagda vägarna och diamant-fyllda rabatterna i Norrköping – i en stad ovan molnen.

  • snuffid

    Den var bra, enkel matematik.

   • 10020316

    Bara för att Carl.B. är högutbildad, betyder det inte per automatik att hans slutsatser är riktiga.
    Tänk på att både Titanic och Andrea Doria, byggdes som osänkbara av högutbildade ingenjörer, men trots det sjönk båda båtarna!!
     Sunt förnuft slår vilken utbildning som helst!!

    • surkart

     Så sant som det är sagt, många gånger är det så! Trots att jag är högutbildad själv, men sunt förnuft skadar aldrig.

    • tokeskil

      Vore väl ännu bättre om Calle B. sjönk?

  • snuffid

   Så om alla jordens svältande människor kommer till Sverige……ja då blir vi stormrika.

  • YOTHI_TARZAN

    Svensk folkpartistisk L O G I K

  • surkart

   Hela politiken går ju ut på det att de tror att hundratusentals bidragstagare ska konsumera oss till välstånd. Även en person med intellektuellt lyte föstår att det är trams på högsta nivå. Var det inte Josef Goebles nazistisk propagandaminister som körde den, ju mer du ljuger desto lättare får du folk att svälja lögnerna!

   • j_london

    Om så skulle vara fallet (att bidragstagarna skulle konsumera oss till välståd) förutsätter det att man har säckvis med dollar med sig från Zoomalia – och inte khat!

    En del av av bidragen stannar i landet i form av konsumtion, men en stor del försvinner via Western Union till muslimländerna…

   • antikomunisten

    Han och aven Hjalmar Branting sa att om du upprepar en logn
    tillrackligt ofta blir det en sanning.

  • j_london

    Helt rätt min vän. Detta korresponderar till den enklaste logik…!

  • antikomunisten

   Varfor raknas da inte pensionarenas konsumtion som nyttig for sammhallet?
   Det ar skillnad pa olika.Vi ar alla lika men vi gillar olika.Eftersom jag oftast
   blir missforstadd hoppas jag att du inte tar detta som kritik for ditt inlagg

 • PETER NYMAN

  Detta är bara början en mjuk start på vad kommunerna och dess SVENSKA invånare kommer att få genomgå.

 • YOTHI_TARZAN

  Det är ökningen med 44 % som skrämmer mig

 • mspired

  Svart färg = försörjningsstöd.

 • http://profile.yahoo.com/2B46VHB22JZHNDXFNVJGKLKFHY Lars

  Jag vet att frågan är infekterad men måste ändå lyfta den: är det verkligen rimligt med allmän och lika rösträtt?
  Ta t.ex fångar: personer som begått så allvarliga brott att vi frihetsberövat dem. Är det rimligt att fängslade personer ska tillåtas vara med och påverka samhällets utformning trots att det begått grova brott mot dess lagar?
  Eller ta det som kan jobba men inte vill. Är det rimligt att man under sådana förutsättningar ska diktera villkoren för de som faktiskt försörjer en? Har man det svårt under en period ska man naturligtvis kunna få stöd från samhället. Drabbas man av sjukdom som gör att man inte längre kan arbeta ska man förstås få stöd och även tillåtas rösta. Men de arbetsföra som år ut och år in slår dank utan att ens försöka bidra till samhället de lever i?

  • YOTHI_TARZAN

    Demokrati urholkar förnuftet