Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Många politiker slutar i Arjeplog


POLITIKRAS Flera politiker i Arjeplog lämnar sina politiska uppdrag. Bland annat socialnämndens ordförande och vice ordförande, socialdemokraterna Bo Åberg och Tone Bornö. Bornö deklarerar dessutom att hon lämnar partiet.

Socialnämnden har brottats med många tunga beslut när det gäller besparingar. Ledamöterna har, inte minst då arbetsutskottet med Bo Åberg, s, Tone Bornö, s, och Elisabeth Lestander, c, har belastats med politikerjour, vilket innebär att det alltid ska finnas en nämndspolitiker som har jour och ska kunna nås på telefon när någon behöver hjälp.

- Telefonen kan ringa när som helst, och det är inte alltid lätt att få tag på en tjänsteman. Vi kan bli tvungna att fatta beslut om skyddat boende, eller så. Ett tungt ansvar vilar över oss, säger Elisabeth Lestander.

Hon är inte förvånad.

- I vart fall är jag inte överraskad över avhoppen. Det har varit jobbigt, och som fritidspolitiker i socialnämnden har man ett stort ansvar.

Elisabeth Lestander tycker också att nämnden blir överkörd av kommunstyrelsen, exempelvis när barn- och utbildningsförvaltningens chef Monica Westman också tillförordnades som socialchef.

- Vi visste ingenting.

Tone Bornö, som innehaft ordförandeskapet under den tid Bo Åberg verkat på den vakanta socialchefstjänsten, menar att tillförordnandet av ny chef var droppen.

- Vi har ett stort ansvar i nämnden, men får inget veta. Jag läste om tillförordnandet i media, säger hon. Vad får socialnämnden för funktion när kommunstyrelsen kör sina egna race.

Tone Bornö tycker att arbetet i nämnden fungerat bra. Att diskussionen över partigränserna gått bra och att bra beslut fattats.

- Det är nog den bästa nämnd jag suttit i. Vi har haft olika kunskaper och erfarenheter men alltid sett till att använda pengarna på bästa sätt.

Men nu lämnar hon både sina kommunala uppdrag som ledamot av kommunfullmäktige och socialnämnden.

- Jag lämnar också partiet, och som det känns just nu så kommer jag inte tillbaks till politiken.

Bo Åberg lämnar också alla förtroendeuppdrag, bland annat då platserna i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och socialnämnden. För socialnämndens del blir det Ewa Rosenqvist, (s), i egenskap av ålder, som håller i ordförandeklubban vid nästa sammanträde.

- Jag vet inte vilket ben jag ska stå på, jag sitter ju kvar i nämnden men jag kan inte ta på mig ordförandeskapet, jag är inte kurant för det. Det känns som det är kaos just nu, säger hon.

Kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson hyser hopp om en lösning.

- Jag tror att vi hittar den, säger hon.

Beträffande kritiken om bristfällig information kring tillförordnandet av socialchef säger hon.

- Bo Åberg var ju med i diskussionen. Visst var det snabba puckar, men det är en tillfällig lösning.

Och om den betungande politikerjouren säger Flinkfeldt Jansson:

- Det är något politikerna måste lösa, nämndsledamöterna måste agera själva för att få bort jouren.

Övriga avhopp. Följande lämnar följande platser: Doris Johansson, c, ersättare i socialnämnden, Åsa Adamsson, s, ledamot i kommunfullmäktige, ledamot i barn- och utbildningsnämnden och ersättare i kommunstyrelsen, Johan Sandlund, c, ersättare i kommunfullmäktige, Anna Alnqvist, v, ledamot i kommunfullmäktige och ersättare i barn- och utbildningsnämnden, Idoff Wallström, c, ledamot i kommunens bolag Kraja AB.

PT

 • svartamalin

  Hundra tomma PK stolar:))

 • Sven Olsen – (argdansk)

  Kommer att tänka på gamla historien om råttorna och den sjunkande skutan!

  Därmed vare inte sagt att de som hoppar av tillhör gnagarsläktet, och jag kan mycket väl förstå att man tröttnar på att bli överkörd, men så är svensk (och alla andra länders) politik och politiker – de går inte att lita på, och landet skulle vara fan så mycket bättre om man förbjöd yrkespolitiker – erfarenhetsmässigt så klarar fritidspolitikerna det mycket bättre – de engarerar sig oftast med hull och hår, och får ringa ersättning därför.

  • dibben49

   liknelsen är inte helt fel då flera av avhopparna har en mus : )

 • kokoo

  Jag vet att det är jobbigt att vara pappersvändare på ett kommunalkontor. Sök jobb innom industrin ,då kan ni börja klaga.

 • Andersonszkan

  När en sverigedemokrat lämnar sitt uppdrag i kommunfullmäktige i någon gudsförgäten håla någonstans i Sverige pga sönderskurna bildäck och gatstenar genom fönsterrutorna, då bli det förtjusta krigsrubriker i Pravdapressen, men här har vi 7 halalpolitiker som hoppar av på en gång utan att någon viskat så mycket som …….buu…….. i öronen på dom.

  Pravdapressen var är ni – centerpartister, sossar och kommunister har insett att dom blivit förda bakom ljuset av svenskhatande rasister i deras partitoppar!

 • http://profile.yahoo.com/G3QZBFCCPDXFTMQCKEUA4G4DW4 Blackstaff

  Jag, inte kommer många sakna dem.
  Problemet är att det kommer fyllas på med ännu fler stolpskott. :(

 • antikomunisten

  Det blir nog manga avhopp vad det lider.

 • http://misslyckande.wordpress.com/ Misslyckande

  Hade varit bra om swecon kunde förbättra citat texten, fetstil eller något?