Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Islamiseringen i Östersund närmar sig


GRATTIS ÖSTERSUND Islamiska föreningen i Östersund hoppas att en moské kan börja byggas inom några år. Än är inte finansieringen klar. – Det är mycket pengar och det är jättesvårt, men än har vi inte gett upp, säger ordförande Tahar Khalfallah.

Att bygga moskén beräknas kosta omkring 10–11 miljoner kronor, enligt Tahar Khalfallah. Den summan ska samlas in av medlemmarna till viss del och genom privata gåvor. – Vi hoppas också få lite hjälp andra muslimska församlingar. Men vi vill inte ta emot stöd från något särskilt land. Det vill vi inte ha för då kan det bli så att de lägger sig i verksamheten.

Föreningen tittar också på möjligheten att låna pengar. Enligt muslimsk tradition är inte ränta tillåten.

– Det kan bli JAK-banken som ju lånar ut utan ränta.

Tahar Khalfallah påpekar att ett moskébygge inte betalas av kommunen på något sätt.

– Vi får inget bidrag av kommunen. Det är privata pengar som vi ska samla in.

Däremot är det kommunens ansvar att göra en detaljplan som styr projektet och i dagarna skickar kommunen ut ett förslag till detaljplan på samråd.

I den föreslås en moské på maximalt 600 kvadratmeter byggyta i korsningen Litsvägen–Pampasvägen. Det vill säga mittemot Mekonomen vilket ÖP tidigare berättat om.

Den plats som Muslimska föreningen och fastighetsbolaget Fältjägaren diskuterar som lämplig för moskén ligger i en del av Stadsdel Norr som är tänkt för bostäder och service i översiktsplanen. I det begreppet ryms samlingslokaler vilken en religiös lokal räknas som. Utformningen av moskén ska ha jämtländska drag med ett träklätt kupoltak till exempel.

På tomten finns i dag höga tallar som inte får huggas ned utan att kommunens tillstånd. Tallarna styr också höjden på det torn som ska vara ett av moskéns kännetecken. Tornet får inte sticka upp över tallarna, enligt kommunens detaljplaneförslag.

Någon minaret med böneutrop har dock inte varit aktuell, enligt Tahar Khalfallah.

– Det behövs ingen minaret. Vi vänder på ljudet och ropar på bön inne. Vi vill inte störa någon annan.

Personligen skulle Tahar Khalfallah helst sett en placering närmare centrum.

– De andra i styrelsen tycker att det blir bra på Stadsdel Norr, och platsen är väldigt fin, så jag tror det blir bra, säger Tahar Khalfallah.

Tomtmarken ägs av Fältjägaren AB. Företaget samarbetar med islamiska föreningen om projektet.

Tanken är att byggbolaget Peab som äger Fältjägaren ska bygga moskén och sedan sälja den till föreningen, säger Fältjägarens vd Daniel Kindberg.

– Vi är glada och stolta över att islamiska föreningen vänts sig till oss. Det är en naturskön plats som är lättillgänglig och väl integrerad. En moské kommer att bidra till områdets attraktivitet, säger Daniel Kindberg.

Detaljplaner kan överklagas och Daniel Kindberg svarar både ja och nej på frågan om han tror att mosképlanen går den vägen.

– Vi räknar egentligen aldrig med överklaganden, men oaktat vad det gäller för detaljplan kan det ju ske. Sedan är det inte alltid det finns några överklagningsbara skäl.

Sverigedemokraterna har i en motion krävt en folkomröstning för eller emot ett moskébygge, en motion som för övrigt avslogs bland annat med hänvisning till att det råder religionsfrihet i Sverige.

Tahar Khalfallah tycker att det är konstigt att kräva stopp för ett moskébygge då det sedan flera år redan finns en moské i Östersund.

– Vi ska ha samma aktiviteter i den nya moskén som vi har i våra nuvarande lokaler. Skillnaden blir bara att det är en lokal ovan jord och inte i en källarlokal, säger Tahar Khalfallah.

Daniel Kindberg blir närmast upprör vid tanken på att moskéer inte skulle tillåtas.

– Det är nonsens, fullständig idioti att förvägra muslimer att utöva sin religion. Jag kan inte förstå det. Det är en mänsklig rättighet som finns i FN:s stadgar att alla får tro, tycka och tänka vad de vill.

ÖP

Relaterat:
Islamiseringen i Östersund ett steg närmare

700 flyktingar väntas till Östersund

Tahar Khalfallah

 • TorgnySund

  Tahar Khalfallah säger, att ”det är en mänsklig rättighet som finns i FN:s stadgar att alla får tro, tycka och tänka vad de vill”. Då vill jag påpeka att vi etniska svenskar också bör ha den rätten, eller hur? Då vill jag göra klart: Vi vill inte ha era åsikter, islaminflytande och hatiska synsett i Sverige! Integrera er eller dra dit pepparn växer sig stor och stark, bara för er.

 • pica_pica

  Skickade en kommentar till ÖP om bl a moskebygge och centrum för nyanlända afghaner som behövde en egen lokal. Skrev att vi har många offentliga samlingsplatser, bl a stort Folkets Hus där vi kunde mötas. Menade att det vore bättre för integrering/assimilering och språkinlärning om vi inte delade upp folk. Märkligt nog blev mitt inlägg refuserat.

 • PETER NYMAN

  DOM skall väl ha en filmvisnings del,så kan dom se sin så kära film.Något måste DOM ha så att hatet sprids mot OSS

 • Oberst

  När ska Svenne banan göra uppror mot detta stor hot?

  • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

   Svenne Banan har inte tid. Han sitter hemma halvfull och glor på dum-TV.

  • Rosenrod

   Förmodligen aldrig….
   Skulle ”Svenne banan” mot förmodan, vakna till sans, så är det förmodligen försent…

 • BirgittaSvenne

  Lite reklam för islam ! 
  http://vladtepesblog.com/?p=53263 Startar 1:03 in i inslaget.

  Take it or leave it !

  • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

   Då passar väl följande bild bra in? http://www.ladda-upp.se/bilder/lvzqavfsmdxluc/ 

   • PeterXXL

    Eller denna…

    http://www.ladda-upp.se/bilder/oacpiattabni 

    …med den arabiska tedxten texten ”Den falske profeten Muhammed är i själva verket en ond demon, och kan ses här kn*lla en gris”.

 • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Rasmusson

  Nej nej nej!!!!
  Inte i mitt älskade Östersund!
  Detta är katastrof!

 • http://pulse.yahoo.com/_4NNFWOWKGRKMW4TX4UBJIZS4PU Kompis

  Lösningen är enkel – gräv ner en död gris på marken som moskén ska byggas på – voilá, marken smutsig!

 • Malmoman64

  Den lokala soptippen duger åt dom.

  • NE_Mannen

   Men då blir det ju synd om de andra gamarna, de med vingar     ;-)

 • Micketheone

  Försökt skriva en kommentar på op.se, men inga moské-kritiska åsikter släpps igenom PK-filtret. Man kan tro att alla i Östersund är överlyckliga över beslutet, då motståndare till islamiseringen skall tystas. När Östersund fått samma utveckling som Sveriges övriga mångkulturella städer, önskar dom nog att man inte tog lärdom av andra städers tidigare misstag..

 • Tant_Stina

  Vad säger Östersundsborna om det här? Har de så lite erfarenhet av mångkulturalism att de också känner sig lika ”glada och stolta”, som Daniel Kindberg? Om det är så tycker jag de ska resa ner till Malmö på en studieresa för att se med egna ögon hur det ser ut tex vid en moske´ efter fredagsbönen.
  Ibland blir jag bara så trött på aningslösa och naiva svenskar.

  • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Rasmusson

   Jag ska fråga en väninna jag har sedan jag bodde däruppe. Jag är helt förtvivlad. Fina Östersund med Julmarknad på Jamtli i december månad, där även samerna är representerade. Storsjöyran på sommaren då hela stan ner vid vattnet är ett stort festområde. Marknaden då samerna kommer…………………….
   Jag gråter!!!!

   Jag ska genast skriva till min väninna, Hon brukar vara handlingskraftig.

   • Tant_Stina

    Förstår så väl din förtvivlan. Kanske Östersundsborna aldrig fått någon chans att demonstrera? Eftersom PK-media verkar mörka och censurera information om det alltmer religiösa och icke-demokratiska samhälle vi påtvingas.
    Har aldrig varit i Östersund men det du beskriver är värt att gråta över om det försvinner!

 • pica_pica

  Micketheone
  Bra försök, tack. Trodde inte mina ögon när jag censurerades bort  första gången men det gäller tydligen bara vissa ämnen. Vad är det som gör dem så inskränkta och oärliga? Jag är glad att jag inte är journalist för jag skulle må dåligt varje dag på jobbet.

 • StefanTenn

  De vill ha del av svensk välfärd med väljer bort svenska folket och dess kultur. De plockar russinen ur kakan och väljer att segregera sig. Moskèn bekostas såklart av skattebetalarna. Pengarna går bara via socialbidrag istället.

 • snuffid

  Packa ihop din koran och åk till ett land med moskeér i varje gathörn.

 • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Rasmusson

  Så här skriver man i OP (fick länken av min väninna)

  http://op.se/lanet/ostersund/1.4821166-inget-beslut-om-moske

  • scarface_sweden

   Den länken var bra mycket äldre än den vi postade igår. man måste hänga med :-)

   • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Art

    Det var den som jag fick av väninnan. Jag läser inte OP nu eftersom jag inte längre bor i området.

    Jo, jag har hört vid annat tillfälle att jag skulle hänga med härinne. Det var ett inlägg som kommit så långt ner att jag missade det. Jag kanske är för gammal för detta och ska syssla med mitt måleri i stället för att sitta här.

    Får göra en utvärdering

 • BlondSvensk

  En namninsamling är på gång och blir det tillräckligt många namn så blir det folkomröstning till valet 2014. Behöver jag nämna att SD startade detta

  • http://www.facebook.com/people/Robert-Spannande/100001569228472 Robert Spännande

    Nej det blir det inte för om majoriteten säger nej så är det ändå så att det inte blir en omröstning. Men om man får ihop de 10% som krävs är det bra jobbat

 • http://www.facebook.com/people/Robert-Spannande/100001569228472 Robert Spännande

  Gick inte så bra i Umeå tack och lov

 • kalle008

  Om muslimer utövar sin religion i avskildhet är det väl ingen som bråkar. Vad vi vill slippa är en förändring av vår egen kultur.

  Vill ni bo i Sverige kan ni ju se till att försvenska er.