Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

”Man får det man betalar för”


LEDARE SMP Det var indignationsjournalistik när Ekot i går rapporterade om avgångsvederlag till ministrar och statssekreterare.

Man blir arg när människor skor sig genom att tänja på redan generösa regler. Så tycks det vara med de två före detta statssekreterare som lyfter fullt avgångsvederlag samtidigt som de tjänar pengar i egna bolag och som bolagsstyrelseledamöter.

Samtidigt bör man skilja på enskilda fall och generella regler. Det gör inte Ekot, som tvärtom korsklipper de moraliskt tveksamma fallen med fakta och exministrar som följer alla regler.

Under indignationsdramaturgin är alltså Ekots berättelse att regeringsmedarbetare som tvingas sluta får avgångsvederlag motsvarande full lön under en begränsad tid (ministrar ett år och statssekreterare två år). Nya inkomster ska räknas av från avgångsvederlaget.

Detta bör vi uppröras över, framgick mellan raderna, eftersom ”vanliga löntagare” bara får 80 procent i a-kassa upp till ett ganska snålt tak, och dessutom har krav på sig att hitta ett nytt jobb. Regeringen lever inte upp till sin egen arbetslinje, var budskapet.

Men det går inte att jämföra regeringsmedarbetare med ”vanliga löntagare”, av flera skäl.
• Löntagaren har anställningstrygghet genom Las, det har inte regeringsmedarbetaren. När som helst kan ministern eller statssekreteraren tvingas att gå, och liksom inom näringslivets toppskikt kompenseras denna otrygghet med generösa avgångsvederlag.

• Vid närmare eftertanke vill nog ingen att före detta regeringsmedarbetare ska vara tvungna att ta vilket jobb som helst. Hur skulle det se ut om en statssekreterare från försvarsdepartementet fick ett hemligstämplat jobb hos den ryska militären?

• Toppolitiker och deras närmaste tjänstemän är ständigt påpassade och kan bara drömma om ett ”normalt” privatliv. Ofta gäller detta också efter deras avgång. Avgångsvederlaget kan delvis ses som kompensation.

• Ytterst handlar det om vilka politiker vi vill ha. Om de mest kompetenta personerna som är attraktiva för näringslivet ska överväga en politisk karriär får inte villkoren vara alltför mycket sämre än i näringslivet. Jantelagsmässiga påfund om att politiker ska tjäna som LO-snittet och inte ha några extra förmåner skulle om de blev verklighet kraftigt minimera skaran av människor som vill satsa på en politisk karriär.

Politikerföraktet är utbrett, och ibland tyvärr motiverat. Men det vi bör kräva är att politikerna gör ett jobb som motsvarar deras generösa ersättningar, inte att ersättningarna försämras. Alternativet; sämre ersättning ger sämre prestation ger sämre ersättning och så vidare, borde skrämma varje demokratiskt sinnad människa.

Marika Formgren

Ledare SMP

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  Vad jag undrar är varför en politiker ska ha 5 gånger mer i lön än en vanlig arbetare. Förutom alla bonusar och tillägg då. Gratis taxi och andra förmåner som man kan undra hur dom fick (antagligen för dom beslutar om sina egna löner och fördelar).

  Det är som att dom ser sig själva som viktigare än Håkan 35 år som jobbar som snickare, med att få en sån överdriven lön. Ska det vara som att vinna 3 klöver på triss att bli folkvald politiker?

  • Erik_den_Helige

    Det finns ett medel mot parasiter som innehåller bly, precis som det norrländska kommunister rekomenderar på moderater (men funkar lika bra på rödingar och miljöfascister)

  • Suecote

   I synnerhet som 80% av alla lagar redan bestämts i Bryssel, och det är bara att trycka på den gröna knappen. Resterande 20% har deras partiledare redan talat om för dem hur de ska rösta. Inte undra på att så många hinner med andra jobb vid sidan av att sitta i riksdagen och trycka på knappar, så tillvida de ens orkar masa sig dit.

  • http://avpixlat.info/ Berit

   Landstingspolitiker tjänar ännu mer och de utsätts knappt för någon mediegranskning alls. 

 • Erik_den_Helige

   en personlig assistent har ingen anställningstrygghet, kan få sparken samma dag och saknar ekonomiskt skyddsnät. Så om flickan, vilket det oftast är, vägrar ta den i munnen eller smeka den mjuk så får hon sparken.
  .
   JAG kräver en högskoleutbildning* (minst 4 terminer med godkänt) för politiker, inte bara deras egna indoktrineringscentrum. Samt en arbetslivserfarenhet på ett till två år inom den sektor som anser sig vara kompetenta inom.
  .
  Även en lagstiftad karenstid på ca 5 år (det måste ske minst ett val innan personen kan gå över) innan personen i fråga kan gå till näringslivet. Detta förstås så länge personen inte upprätthåller sina nätverk, då är personen diskvalificerad för uppdrag inom det privata näringslivet och all ersättning som betalats ut skall återkrävas inom ett år.
  .
  Vi ska inte ha en elit av politiker! Precis lika lite som vi ska ha en elit av kriminella.
  .
  PS jag trodde SMP stod för Svenska MiljöPartiet, hur rätt man kan ha, ”lämpligt straff” åt alla förrädare!!

 • Suecote

  Finns det någon som fortfarande omfattas av LAS?

  ”Hur skulle det se ut om en statssekreterare från försvarsdepartementet fick ett hemligstämplat jobb hos den ryska militären?” Bättre att göra som Bergling och jobba för båda länderna samtidigt.

  ”Om de mest kompetenta personerna som är attraktiva för näringslivet ska
  överväga en politisk karriär får inte villkoren vara alltför mycket
  sämre än i näringslivet.”
  Vad har vi för kompetenta politiker då?? Skulle Annie Lööf överleva i det privata? Eller Mona Sahlin? Ohly? Någon? De är framavlade politikerbroiler som inte duger till någonting utanför politiken, de flest inte inom politiken heller. Socialfall helt enkelt. Sätt dem i Fas 3 direkt.

   

 • http://misslyckande.wordpress.com/ Misslyckande

  Läste nåt om dom betalar mindre i skatt med pensionen? När vi andra ska jobba till 75?

  • Erik_den_Helige

    Join me! Jag tänker återställa ordningen i vårat land. Allt jag behöver är män och kvinnor som är uppriktiga i sitt uppsåt och som är ädla i tanke och handling. För de korrupta och ogudaktiga kan endast besegras med av personer med ett rent hjärta och som kan tänka fritt.
   .
   jag kommer att ta tillbaka vårat land!!!!!!

  • Pantertanten

   Anitra Steen har 1.5 miljoner i pension från systembolaget. Livet ut!

 • Erik_den_Helige

  NEJ.. min förklaring vad PUT betyder är borta :)
  .
  ha ha ha 

 • http://misslyckande.wordpress.com/ Misslyckande

  Somalia: 256 miljoner bistånd – Sverige: 27.000 somalier 1,3 miljarder 

  http://misslyckande.wordpress.com/2012/09/18/1437/

  Hur många fler tror ni vi hjälper på plats för summan 256 miljoner? Mer än 27.000 somalier på plats i Sverige?

   

  • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

   Problemet med bistånd är, att man på konstgjord väg gör så befolkningen i Afrika ökar över den gräns deras länder kan producera mat och vatten till. På lång sikt hade hela Afrikas lidande minskat om inget bistånd hade sänts, och befolkningen där hade hamnat på en nivå dom fixar att försörja.

   Kanske känslokallt sätt tänka, men är det tänkt omvärlden ska skicka mat, tält och medicin i 1000år till en stadigt ökande befolkning i Afrika etc? Hade varit bättre istället för ta emot flyktingar och invandrare, att skicka ner folk som lär ut hur man odlar marken. Fixar brunnar etc. Dödar dom dessa personer eller skiter i vad dom säger får dom klara sig själva.

   • http://misslyckande.wordpress.com/ Misslyckande

    Det som är en gåta för mig, hur kan afrikaner knulla som kaniner och skaffa 5-10 ungar de inte klarar föda?

    De borde ha lärt sig för 10-20-30-40 år sen

    Eller finns det krafter som manar på detta? Fan jag har inte ens råd med unge här ju?

  • 585961

    Har märkt att i alla dessa biståndsländer  SITTER det en massa folk nån hydda och väntar på pengar  från europa ingen verkar ha nåt intresse att göra något själv för att få det bättre, sluta med biståndet dit , finns numera i Sverige en massa Djungeldjur som sitter och väntar på pengar och inte gör nånting heller för att förbättra sitt liv, kanske ser dom hur vissa  politiker gör och tar efter, SD 2014

 • Agera1

  Jag kan tänka mig ett annat krav… En minimigräns för kvalifikation. Riksdag och regering är snart det enda stället i landet där det inte finns krav på utbildnig, erfarenhet, kunskap, certifieringar, licenser, examina etc…

  • Observanten

   Direkta personval är lösningen!

   • 125Nalli

    Det finns även SD. Glöm inte det.

 • antikomunisten

  Vi betalar loner till den har regeringen som bestar av landsforradare.Hur
  gick det till?Har vi fatt vad vi fortjanar? 

 • Oberst

  Jag vet i alla fall vad jag INTE vill betala för: Att alliansen helt och hållet skall förstöra för samtliga etniska svenskar.

 • Talibananas

  Jag tycker jag får alldeles för lite för det jag betalar. Jag överväger att säga upp det enkelriktade avtalet med Skatteverket, och jag fordrar pengar tillbaka för återstoden av ”abonnemanget”, med ränta. ; )

 • Nohjarntvatt

  Verklighetsfrånvänt, elitistiskt. Vill hon själv bli statssekreterare?

  Finns många som får nöja sig med tillfälliga jobb utan anställningsskydd att tala om.

 • Fryke

  Jag har fått praktikplats på gamla dagar… PRAKTIKPLATS!??
  Jo jag tackar jag – ersättningen är 65% av en lön vilket ger runt 8000 i månaden efter skatt…
  Politiker skulle arkebuseras eller för att göra det lite muslimmodernt – stenas!
  Hatar dessa jävla gestapopaddor i 7-klövern som lever så långt från vår verkligehet att dom är mer som aliens än som människor i systemet.
  Ooh fy fan vad jag skulle må om man kunde ”betala igen” till dom på nåt sätt – inte genom misshandel och våld utan genom en handling…
  Något som skulle sätta asen på pottan rejält…
  Helst skulle man åka förbi där någon ur 7-klövern har akut behov av hjälp – då kan man bara forsätta vidare med ett ”det har inte jag betalt för”
  Ett sensationellt avslöjande där dom exempelvis säger något dom inte vill någon ska veta..
  Eller kanske en information om hur och vad dom gjort för 10 år sedan…
  Som Romson och Fridolin hade väl använt droger… övriga i 7-klövern har säkerligen inte rent mjöl i påsen dom heller.

  • 125Nalli

   ” Ooh fy fan vad jag skulle må om man kunde ”betala igen” till dom på nåt sätt ”

   Fryke@ Det kan Du göra 2014, Rösta på SD och försök få andra att också göra det.

 • Simpson1

  Rent ut sagt rena skiten hela systemet. USA är dock värre där får politiker inside news innan stora affärer helt lagligt vilket vanliga dödliga knappast får. Typ en har en bror inom vapen och han ringde brorsan och sa att hans företag fått en jätte order och såklart köpte brorsans fru alla aktier hon kom över.

 • Strandnypon

  Då gjorde Ekot någon nytta.

 • http://www.facebook.com/people/Robert-Spannande/100001569228472 Robert Spännande

  Så synd om de i riksdagen…
   

 • 585961

  Visar bara  än en gång att politikerföraktet är väl befogat, dom har väl så lite i skallen att dom aldrig kan få ett annat jobb ,  de djä-la utsugarna