Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Sifo september – SD tangerar sitt rekord på 7,2 procent


POLITIK Alliansens alla resor och utspel om olika budgetnyheter har hittills inte gett något avtryck i väljaropinionen. SvD/Sifos septemberbarometer visar också att Kristdemokraterna ligger kvar under riksdagsspärren för fjärde mätningen i rad medan Centern ligger just över. Samtidigt tangerar Sverigedemokraterna sitt rekord på 7,2 procent.

Röda blocket 48,1 procent
Blåa blocket 43,9 procent (inkl KD)
1 913 intervjuer genomfördes mellan 03 – 13 sep
Andel röstberättigade som röstar blankt eller ej anger parti är 14,7 procent

I dag är det exakt två år kvar till nästa val och det är egentligen inte mycket som skiljer blocken. De rödgröna partierna leder fortfarande över den borgerliga alliansen med 4,2 procentenheter, men gapet har minskat de senaste månaderna. Och nu krävs det bara att omkring 120 000 väljare byter block så är det återigen helt jämnt.

I dagens mätning finns inga statistiskt säkra förändringar. Men det innebär samtidigt att alliansregeringens alla utspel de senaste veckorna inte imponerat på väljarna. Man har åkt land och rike runt och presenterat den ena satsningen efter den andra på exempelvis infrastruktur och forskning utan att få något opinionslyft.

–När det inte är valår brukar förändringar i opinionen ske mer långsamt om det inte är negativa nyheter förstås. Då reagerar väljarna direkt, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

–Så i det här läget är det nog för tidigt att se några effekter av alliansens plan att läcka ut sin budget i förväg på olika områden. Men förmodligen överskattar man möjligheterna att skaffa sig bra siffror genom alla utspel, tillägger han.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, är inne på samma spår. Det är svårt att bedöma effekterna kortsiktigt.

–Det är säkert så att opinionsstrategerna motiverat det här upplägget av alla budgetnyheter med att man ska få utdelningen bland väljarna. Om det var meningen att siffrorna skulle lyfta har man gjort en felbedömning, men kanske räckte det inte till annat än att bromsa en nedgång i opinionen, säger Tommy Möller.

Men det som kan vara viktigare för regeringen på sikt är att man nu förmedlar bilden att man brutit dödläget och att det inte finns några sprickor i alliansen.

–Med en så här expansiv budget kan man ta knäcken av beskyllningarna om att man är en trött och handlingsförlamad regering som bara förvaltar det man redan gjort. Och med partiledarnas resor kablas det ut bilder på de fyra partiernas samhörighet, säger Tommy Möller.

Kristdemokraterna får 3,8 procent och med det resultatet om två år åker man ur riksdagen. Centern står och stampar på drygt 4 procent och efter första året som partiledare har Annie Lööf inte lyckats få partiet att lyfta. Hösten 2014 kan båda par- tierna behöva taktikröster från Moderaterna för att klara sig kvar i riksdagen.

–KD har nu en lång period med dåliga siffror och lyckas inte vända på det. Man behöver en tydlig fråga som är viktig för väljarna och som bryter av mot Moderaterna, men man ser inga tendenser till att de ska hitta det. Man ger ett för snällt intryck, helt enkelt, när man i stället borde vara den besvärliga länken i alliansen, säger Toivo Sjörén.

Sverigedemokraterna får den här gången 7,2 procent, vilket är en tangering av deras toppnotering från december 2010. Här är det också tydligt att det främst är männen som attraheras av SD med 9,5 procent manliga väljare mot 4,8 procent kvinnliga.

SVD

 • https://me.yahoo.com/a/xM8JxG0tg8kn7o6L1ofTTMbQlaMS#aca00 Anna

  Det går i alla fall åt rätt håll.

 • 585961

  Bra att det går framåt, svenskarna börjar vakna

  • Pantertanten

   Man kan alltid hoppas.

 • http://www.facebook.com/hakan.thuren.9 Håkan Thurén

   ofattbart att centern får så många röster,va fan har dom att komma med.kul annars att sd går framåt,inte dåligt för att va sifo.

  • http://pulse.yahoo.com/_QCW52FUFBEK33ETCCCODKX2H3A Västanfläkt

   De lever på sina lokalpolitiker på landet som fortfarande har fötterna i myllan. Möjligt att många centerväljare kommer att välja C i kommunen men något annat, möjligen SD, i riksdagsvalet. Då kan man få den erfarne bonden Eskil som bestämmer hemma i kommunen och man röstar för Sverige på riksplanet. Ingen bonde vill rösta på ett nyliberalt Stureplanscentern.

 • Gatlykta

  En liten ljusglimt i mörkret!

 • nitohu

  Lite positivt.Men den rödblågröna PK sörjan får fortfarande för mycket röster, dock.

 • http://pulse.yahoo.com/_QCW52FUFBEK33ETCCCODKX2H3A Västanfläkt

  Om 9,5% av alla män och 4,8% av alla kvinnor anger SD som förstahandsval, och andelen etniska svenskar av väljarkåren är 79% (?) så röstar drygt var 8:onde svensk man och var 16:onde svensk kvinna på SD. Rätt?

 • Harold_the_Barrel

  SD  kommer att ”stå och stampa” på 6-9% i all evighet så länge Jimmy Åkesson är partiledare. Man kommer inte att nå ett valresultat på över 10% om inte något extraordinärt händer.

  Det behövs en ny partiledare (förslagsvis kvinna) som media inte kan koppla ihop med SDs ”mörka tid”.

  Jimmy är en okarismatisk tråkmåns som leker politiker samt är alldeles för feg. Han kommer ALDRIG att ta SD till nivåer på 20-25% som Frp i Norge t.ex. SD måste vaska fram en ny partiledare som kan ta partiet dit det hör hemma dvs. 15-25% och det är bråttom!!

  • Sven-Olle

   Jo men det har inget med Jimmie att göra! Han är RIKTIGT duktig. 
   Denna 19 åriga tjej är bara korkad (ursäkta men sant) man kan inte hålla med om alla problem och inte vilja rösta på det ENDA parti som kan lösa dem!! 
   Frågade du inte vad hon menar med rasister?? Man frågar ALLTID den som säger att SD är rasister med vad rasist är för dem!?Ofta har dem ingen aning vad rasist är utan bara läst gammelmedia och tror att GB glassar och barnböcker är rasistiska…

   Sanningen är att tjejer/kvinnor är mkt svårare att få att inse problemen då de ofta tycker ”synd om” och har mkt mer medlidande än vad män har.. 
   Ren fakta men när dem eller deras barn väl blivit rånade, misshandlade eller våldtagna så brukar även de vakna, men alltid senare än männen.

   • Harold_the_Barrel

    Vad tror du behövs för att SD skall få siffror på 15% då? En duktig kvinnlig partiledare tror skulle få SD att lyfta rejält. Detta i kombination med att minska antalet 30-åriga killar i på tok för tajt kostym skulle göra susen för SD.

    • Andersonszkan

     Så där tänkte Centern också när dom valde Hästflinet.

  • Andersonszkan

   Det spelar väl ingen roll hur många gånger man byter partiledare, SD har ändå sina  rötter i BSS – presis som att V har sina i VPK.

   SD är Jimmie Åkesson – utan honom vore partiet ingenting.

   • http://www.facebook.com/hakan.thuren.9 Håkan Thurén

     ju mer dom växer ju mer manade kommer andra partier bli att börja samarbeta,kappvändningseffekten startar nog,när vindkantringen slår igenom på allvar ute i europa.

    • Andersonszkan

     Naturligtvis är allt växande bra – frågan är bara vad som finns kvar av Sverige när vindkantringen kommer.

   • j_london

    Själv är jag absolut överygad om att PK-etablissemanget ALDRIG släpper SD över 10-procent i ett riksdagsval.

    Den gamla, väl beprövade och pålitliga medicinen i enpartistater i – likhet med muslimträsket Sverige – stavas: VALFUSK!

    Om man kan lura, fuska, desinformera, lögna, bedra och föra folket bakom ljuset i åratal – kan man även fuska med ett valresultat!

    Denna tanke lämnar mig aldrig! Det är därför som jag är 100 procent övertygad om att muslimträsket Sverige redan på förhand är totalkört!

    Det SD sysslar eller håller på med i dag, är inget annat än bortkastad tid. Det gäller att vara realistisk. Och se sanningen som den är. SD har precis hela etablissemanget – med nationens alla samlade resurser, ekonomiska såväl som materiella och tekniska – emot sig.
    Och med demokratin sedan länge satt på undantag finns inte skuggan av en chans att hävda sig.

    Se bara så fort en SD-politker (kvinna som man) visar sig på ett torg i landet, överfalls man bokstavligen av negroide Reinfeldts dresserade blodhundar från extremvänstern. Medan de korrumperade muslimkramar- polisen står där med händerna på ryggen och tittar åt ett annat håll.

    Det finns egentligen bara ett att säga: alla ni som kan, lämna Sverige medan tid är och medan ni kan. Sagt särskilt till alla er ungdomar som söker en framtid.

    I muslimträsket Sverige finns det absolut ingen framtid för en dynamisk, framåtblickande ung generation som vill föra utvecklingen framåt. I muslimträsket håller allting på att stagnera. Det har  man islam att tacka för!

    Så lyd mitt råd: dra medan ni kan!

    • http://pulse.yahoo.com/_QCW52FUFBEK33ETCCCODKX2H3A Västanfläkt

     Du underskattar dock en mycket viktig faktor. Och det är hastigheten i politiska omvälvningar när de väl kommer. Ingen trodde att DDR skulle falla 1984 eller 1986. När det skedde gick det plötsligt och med oväntat förlopp, som en tsunami. Samma sak med den arabiska vintern.

     Reinfeldts omstöpning av Sverige med sänkt a-kassa, rekordlåga skatter, avskaffande av värnplikten och hysterisk massinvandring värre än sossarna trodde nog ingen heller var möjligt när Göran Persson var statsminister, vilket inte är längesedan. Att svenska förorter skulle brinna och involvera det svenska samhället i ett låggradigt inbördeskrig förutsåg bara den nationella sfären. Ingen i makteliten.

     Alla politiska system ändras. Inga system varar för evigt. Det politiskt korrekta samhället kommer inte att bestå för alltid. EU är en jättelik förändring på kort tid. Kina har förändrats fort och genomgripande två gånger på mindre än 80 år. För bara några decennier sedan cyklade alla i pyjamas där.

     Vi har en klimatkatastrof på väg som kommer att accelerera och förändra samhället fort.

     Det mångkulturella samhället befinner sig i en offensiv som har tänjt dess front så långt att den har börjat krackelera. Hela det mångkulturella projektet är i upplösningstillstånd. Pengar saknas för att fortsätta den höga invandringstakten. Motståndet i Europa är inte ringa. Man ser på medias och sjuklöverns frenetiska attacker att de inte underskattar den nationella rörelsen. Vi underskattar dock oss själva. Det räcker med en oväntat händelse i Europa för att ändra alla förutsättningar nu. Eurons sammanbrott, Storbritanniens, Belgiens eller Italiens delning och utträde ur EU, ett utspel från Ryssland eller en ny konflikt mellan USA och EU om något miltitärt ingripande.

     Europa har varit hotat förr och våra förfäder har värjt sig. Inte utan förluster och det har ibland tagit många generationer. Men till slut har vi vunnit. Men seger är ett lån som varje europeisk generation måste förvalta. Även om jag skulle ha fel med förändringarnas hastighet: Hey, ska vi ge oss för att segern inte syns inom räckhåll under vår livstid? Våra fäder stred för oss. Nu strider vi för våra ättlingar. Det får ta hur lång tid det vill. Vi europeer har ingenstans att fly.

     • j_london

      Ja, du har mycket bra argument… det sticker jag inte under stol med. Du är historiskt kunnig, och det är en både stor merit och till stor fördel i sådana här frågor.

      Tidvis lyckades du till och med med att övertyga mig i din mycket välformulerade och initierade text. Då du naturligtvis har rätt i det mesta du skriver…

      Du har särskilt alldeles rätt i det du skriver angående snabba politiskt förändringar. Följde själv på nära håll Sovjetunionens och Östeuropas kollaps.

      Det som dock gör mig lite skeptisk är: svenskens oerhörda passivitet. Det finns inte tillstymmelse till politisk dynamik i det svenska samhället.
      Inte ens i länderna i det gamla Östeuropa var man så passiv som man är i Sverige i dag; där fanns ständigt på lur en protest… civilt motstånd, vilket var en av faktorerna som slutligen knäkte systemet. (Tillbringade en hel del tid i länderna i gamla Östeuropa.)

      I Sverige däremot är alla så fruktansvärt plikttrogna och så noga med att göra Slavdrivaren Staten till lags på precis alla plan. Svenskarna är långt mer dresserade och kuvade än vad polacker, ungrare, tjeckoslovaker… var innan muren föll.

      Svenskarna gräver helt enkelt sin egen grav!

      För att det skall ske politiska omvälvningar i ett land, hjälper det inte bara med externa faktorer som påverkar utvecklingen.
      Det är kanske ännu viktigare att det finns någon form av intern, politisk katalysator som driver på utvecklingen till en permanent förändring. Men visst, externa faktorer kan naturligtvis vara en utlösande faktor så att folket i landet (ex. Sverige) plötsligt vaknar. Väckarklockan är oftast en oönskad recess.

      Med magen full av mat finns det ingen anledning att klaga… men då magen börjar knorra, vaknar säkert även svensken… Men det kan dessvärre vara för sent; fienden i landet har redan hunnit (likt en fästing) bita sig fast.

     • http://pulse.yahoo.com/_QCW52FUFBEK33ETCCCODKX2H3A Västanfläkt

      Ja, du har rätt. Svensken är oroande flat. Men flatare i Norrland än i Skåne. Ju tätare bygd desto mer skinn på näsan. Svenskar kan men de tuffa är få.

      Tyskarna är nästan lika flata idag som svenskarna. Det saknas en ledare. Östtyskarna är tuffare. Precis som skåningarna är tuffare än norrbottningarna.

      I Ryssland går gruvarbetare i månader utan lön. Till sist strejkar de och får ut en månadslön av de senaste sex innestående. Då har de mat på bordet och går och jobbar igen. Hoppas på att löneutbetalningarna kommer ikapp. Hur tufft är det? Ändå kan man inte kalla ryssar för försvarslösa mesar. Svenskarna är likadana. Tåliga, tålmodiga men kan när det gäller. Vi var inte så här flata innan -68 rörelsen tog vid. Vi behöver bara få en ledare med lite amerikanskt jävlar anamma så följer folket.

      Det är myckets svårt för ett folk att resa sig utan ledning. T.o.m. DDRs armé var handfallen när gränserna föll och BRD bara införlivade landet. De var hårt drillade att försvara landet mot kapitalistiska väst. Men när det gällde gav ledarna inga order. Inget hände.

      Diktatorer hänger alltid rebelledarna. Det är allt som krävs för att kuva folket. Det tar tid att skapa en motståndsrörelse och det är svårt att återupprätta en när kommunikationen mellan fotfolket och ledarna är bruten. Vi måste formera oss. Det är det som sakta sker nu. När vi är formerade blir motståndet effektivare. Ledarna ger etablissemanget sig på stenhårt. Oss fotfolk är de inte rädda för. Vi är bara ensamma stjärnor på natthimlen oförmögna att ingripa.

     • j_london

      Ja, trångboddhet skapar starkare revirkänsla. Det problemet finns knappast i Norrland.

      Tyskarna är tillintegjorda beroende på arvssynden. Därför kan den muslimska turkinvasionen fortsätta i evighet.

      Sverige lider fortfarande av att vara moraliskt delaktig i förintelsen… till följd av att man inte vände kappan efter vinden förrän Paulus 6:e armé dukade under vid Stalingrad. Men man fortsatte förstås ändå sälja malm och gav trupptransporter fri lejd genom Sverige… vilket förlängde kriget. det är historikerna överrens om. Samtidigt som Bofors sålde kanonrör till England och SKF tonvis av kullager till Tyskland.

      Från Tyskland fick man bland annat betalt i ”judeguld”. Värre hycklarland än Sverige får man sannolikt leta efter…

      kanske är det detta som man nu skall försöka döva, genom att hämningslöst öppna gränserna på vid gavel för i första muslimaraber och zoomalier, samt på senare tid zigenare.

      Men… alltsammans blir ju så fullständigt verklighetsfrämmande, och framför allt så fel…

     • http://pulse.yahoo.com/_QCW52FUFBEK33ETCCCODKX2H3A Västanfläkt

      Ja. Delar din analys där.

  • mamma1234

   ”Dom är ju rasister”.
   Tänk så många gånger man hört det…
   Jag brukar dessa gånger fråga om personen läst SDs partiprogram och i så fall vad den baserar rasistpåståendet på.
   Gissa hur många som har något att svara på det?

 • Storeberg

  Det säkraste kortet är en taktikröst på SD.

 • kirre

   Kanske dags för SDU-s ordförande Gustav Kasselstrand att stiga fram.

 • http://www.swedenconfidential.info/ AnnaKonda

  Notera att andel röstberättigade som röstar blankt eller ej anger parti är 14,7 procent.  Var kan dessa lägga sina röster tro när det blir skarpt läge?

  ”Skamfaktorn” är inte inräknad här, eller hur?

  • Andersonszkan

   Minst hälften lägger sina röster på SD, tror jag – sen har vi 133 000 utlandsröstare som aldrig omfattas av några väljarundersökningar.

   Det enda vi vet är att en allt större andel av dessa är muslimer vilket skulle kunna innebära att det är islamister i deras hemländer som avgör det svenska valet.

   1979 fick Moderaterna det 175e mandatet tack vare utlandsrösterna. I valet 2010 var ju Mona Muslim på valturné i bla Turkiet och Moderaterna skickade M-valsedlar till samtliga utlandsröstare, dom har ju Waberi som dragplåster i den muslimska världen.

 • Lucidor

  Gp:s vinkling:
  ”92.8 % av väljarna vänder SD ryggen”.
  Detta efter att traditionellt ha redivisat de andra partiernas siffror på traditionellt vis. Var det någon som nämnde ordet ”tendentiöst”?

 • http://www.facebook.com/ragnar.jellback Ragnar Jellback

  Det som förvånar är att det fortfarande är 48,1 % som är kommunister ! SVERIGE ÄR ETT MYCKET SJUKT LAND !

  • j_london

   Och mig förvånar det att så mycket som 92,8 procent (i denna undersökning av SIFO) vill fortsätta med islamiseringen och att Sverige befäster sin ställning som muslimträsk

   Och att man tycker att Sverige fortfarande skall fungera som världens största socialbyrå för muslimer!

 • snuffid

  SD har garanterat min röst nästa val.

 • j_london

  Så här skriver begåvade Expressen-tangeltpillaren Johanna Schreiber  johanna.schreiber@expressen.se, efter att ha talat med nyttige idioten Sören Holmberg…

  Enligt Sören Holmberg, professor i statsvetenskap, behöver Sverigedemokraterna inte nödvändigtvis få ett lika högt stöd i riksdagsvalet 2014:

  – Om man ser på hur vindarna blåser i Europa, hur det gick för Wilders parti i det holländska valet, och hur det går för Dansk Folkeparti, så verkar det stå ganska stilla för de främlingsfientliga partierna, säger han.

  • Andersonszkan

   Han är gift med PK-journalisten Britt-Marie Mattsson på judeblaskan GP.

   • j_london

     Jo, jag känner till äktenskapet med Mattsson… dock inte var de bodde. Fast att de inte bodde i Bergsjön kunde man räkna ut med häcken…;-)

    • Andersonszkan

     Visst är det märkligt.

 • Andersonszkan