Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

200 somalier till Gävle och fler ensamkommande – och ”yngre”


ENSAMKOMMANDEBLUFFEN I Gävle är alla platser för så kallade ”ensamkommande flyktingbarn” upptagna, och så fort det blir en ledig plats ploppar det fram ett nytt ”barn” upp.

Dessa ”barn” som bara ploppar upp från ingenstans är så kallade ankomstbarn. ”De kommer hit på okända vägar och vi har skyldighet att ta hand om dem. Vi har avtal med olika hem i Sandviken, Gävle och Högbo. Totalt handlar det om 16 platser och i dag är det fullt”, berättar Wolther Planck, chef för socialtjänsten.

Nu har Migrationsverket flaggat för en ökad anhöriginvandring, men även för en ökad ström av ensamkommande flyktingbarn. I Gävle är boendet för barnen, Sesam, med sina 15 platser fullt. Barnens ankomst är planerad så kommunen är beredd och kan förbereda plats för dem.

– Vi har flaggat för ett boende för flickor men saknar lokaler.

Han berättar att för något år sedan var de flesta barn som kom hit 16 år eller äldre, i dag är de så unga som 14 år. Fast några bilder får vi givetvis inte se på dessa ”14-åringar”.

– Vi får en schablonersättning från Migrationsverket på 80 000 kronor som ska räcka i 24 månader. Då ska det täcka skola, fritid och så vidare. Platserna på Sesam kostar 1 600 kronor för en obelagd plats och 1 900 kronor för en belagd plats. Pengarna ska räcka till omkostnader, fickpengar, personal och så vidare.

De kostnaderna betalas av Migrationsverket och belastar alltså inte den kommunala budgeten. De som fyllt 18 år och flyttar till egen bostad får behålla ersättningen under en period innan de kan få etableringsersättning via Arbetsförmedlingen, vilket tar tre månader, eller söka studiemedel om de väljer att fortsätta studera.

I och med att Gävle kommun är en så kallas ankomst- och anvisningskommun får kommunen ersättning med en miljon kronor från staten. De pengarna går till utredningstjänster.

– Vi fakturerar Migrationsverket de kostnader vi har, säger Wolther Planck.

När det gäller anhöriginvandringen har den inte kommit igång än men när de somaliska invandrarna i Gävle fick frågan om de hade någon anhörig de ville ha hit fick kommunen en fingervisning om att det kan handla om något mellan 150 och 200 personer. De flesta är barn, makar eller fruar.

För de olika invandrar- och flyktinggrupperna är det bostäderna som är det stora problemet. Kommer det många anhöriga som vill bo med sin släkt i Gävle kan det hända att de får bo trångt.

GD

 • TorgnySund

  Hallå, alla Gävlebor, har ni ingen självbevarelsedrift alls? Om inte ni, som kommuninvånare säger ifrån – demonstrera, skapa fokus-grupper, ställer politikerna mot väggen – så kommer ni inte heller att få folk i andra kommuner att ställa sig på er sida. Agera nu, inte sen, då är det för sent!

  • j_london

    Just precis… Gävlebor. Ta denna uppmaning ad notam!

  • Andersonszkan

   Finns det några svenskar kvar i Gävle?

 • SomeOneInCyberspace

  För Er som vill bedrövas över vilka regelverk som reglerar volymen sek som öses i detta oändliga svarta hål..

  http://www.migrationsverket.se/info/3163.html

 • Riket

  Nedan följer en länk till politiker i Gävle – boenden sämre än de
  katalogiserade objekten är inte tänkbara för Våra allas så högt
  älskade och älskvärda somalier.

  http://www.moulin.nl/castles-for-sale.html

  Undrar om det går att montera ner byggnaderna och transportera
  dom till Gävle – Voilà, problemet löst.

   

 • Talibananas

  De poppar upp från ingenstans, i kopiösa mängder, hela tiden och accelererande. Sprids de med sporer, luft och vatten eller uppstår de ur tomma intet med bidragshägringen som essentiell motor? Gävleborna kan jubla hela vägen till banken och pensionen. ; )

 • kokoo

  Inga problem med trångboende för nyanlända sk. flyktingar. Gävle kommun får göra som Laholm och Falkenberg , bara att köpa in STORA villor, Varför inte hela hyreshus i centrala staden, då kan ett flyktingbarn ta hit hela släkten och dom får bo tillsammans.

  • https://twitter.com/#!/Lotassen Sunngifu

    Eller göra som i Grums, vräka svenska familjer från deras lägenheter.

  • diedummenschweden

    Varför inte ”tömma” Falkagård och ge dem som bor där bättre bostäder och sedan ”inhysa” alla somalier etc. där?
   Falkagård = Falkenbergs ”Rosengård”

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  Sverige gör bara så människosmugglare kan fortsätta tjäna pengar med att ta hit folk för stora summor pengar…. Dyker nån upp utan att ha godkända papper? Skicka hem dom direkt! Det är inte vårat ”ansvar” ta hand om dom bara för dom smugglats hit från sina hemländer.

  Skulle mina barn vara grannens ansvar bara för jag bär över dom till han? Skulle han inte bara bära tillbaks dom hem?

 • http://www.bostadsbristen.n.nu/ Bostadsbristen

  Somalisk tv i Rinkeby 15 augusti pratar om moskee i Rinkeby

  http://www.youtube.com/watch?v=UyssLoYbWnE&feature=player_embedded

  Direkt ser vi könsapartheiden i lokalen, Svenska politiker närvaro? Detta 27.000 somalier handlar om?
   
  Varför tiger svensk media om detta?

  • 585961

    Slaskmedia och TV är politikerstyrda och inte svenskvänliga  fast dom vill göra sken av det,  vem tror dom att dom lurar, det blir SD 2014

 • Ludde73

  Det jävliga med detta vansinne är att det är vi skattebetalare som i slutändan får stå för alla kommuners underskott. Hur kan politikerna bara fylla på och fylla på utan att det finns varken jobb eller bostäder. Sjukt!

 • PETER NYMAN

  Nu har pest spridningen snart slagit till mot var kommun.Fördelningen av dessa analfabeter med lågt IQ,från lågt stående raser,kommer att rasera ekonomin i dom flesta SVENSKA kommuner.Följderna ser vi redan,sämre åldringsvård lägre kommunal serviceOch detta ökar med en hastighet som vi aldrig sett.

 • Kapten Turban

  Tyvärr så är redan centrum och torget i invandrarnas grepp.. skulle agerat för många år sedan.. men detta är en knallröd-kommun, så här ageras inte!

  • 585961

   Ja tyvärr, Gävleborna får vad de  röstade på och får betala i kronor också, kom inte och klaga när ni står med näsan i brevlådan , utan äldreomsorg, neddragningar till höger och vänster och ni ska försörja inaveln ni släppt in, skattebetalare i andra  kommuner kommer inte till er hjälp via staten , det ska vi se till, stå ert kast inga bostäder till de unga(redan upptagna av lusbärare) inget arbete heller för dom för där har kamelryttare imprioriterats

   • Johan Rydberg

    Ja, inte bara Gävleborna far vad de röstat pa utan hela svenska folet. 

    Just nu befinnersig de styrande i landets kommuner och Rosebad i panikstämning och funderar pa katastrofscenoer, men det far inte komma till allmänhetens kännedom.

 • Brummelisa

  ”De som fyllt 18 och flyttar till egen bostad får behålla ersättningen”. För svenska ungdomar finns varken ersättning eller bostad – de får vackert bo hemma hos föräldrar tills de hittar ett jobb. Även om de gör det så finns inga bostäder, eftersom dessa i första hand går till skäggebarnen.  ”Bostäder är det största problemet, eftersom anhöriga vill bo med släkten, även om det blir trångt”, säger Wolther Planck. Hur bodde de i Afrika då? I en sjuvåningshydda med alla 12 ungarna?

 • 585961

  Gävleborna verkar varken tänka på sina barn och barnbarns framtid, som ska försörja kamelryttarna med alla deras löss

 • Oberst

  Varför händer detta elände i mitt Sverige? Jag mår illa.

  • Anonym

   Jag hatar det elände som har drabbat vårt fina gamla land. Den nuvarande regeringen är den värsta vi någonsin har haft.

 • Johan Rydberg

  200 somalier kommer till Gävle.

  Hur manga kommer nästa ar ?

  Vad finns det för arbete för analfabeter och extremt lagutbildade i en stad som Gävle ?

  Hur stor blir den totala kostnaden för en somalier ssom kommer hit i tjugoarsaldern och ska försörjas av skattebetalarna tills det är drags att dra sig tillbaka med Äldeförsörjningsstöd vid 60?

  Jag gorde en snabb beräkning, d.vs socialbidrag och ” grais bostad”. det handlar om ungefär fem miljoner ( per person ), multiplicera det med 200 somalier sa far vi en ansenlig summa som kunde ha kommit gatt till  vara äldre som byggt fölkemmet

  Nu kommer syrier ocksa sa vi far nog glömma allt prat om vard, skola och omsorg.

 • Johan Rydberg

  Här finns joibben enligt Arbetsförmedlingens hemsida.

  Jag upplever det som oerhört kränkande att det inte finns ett sug efter somaliska analfabeter med spetskompetens att bygga hyddor av kamelspillning och kan konsten att slänga upp en femarig flicka för att könsstympa henne. detta maste Expo ta tag i.Var finns jobben 2012 och första halvåret 2013?

  Jobb för arbetssökande med god utbildning
  Under det närmaste året kommer det att bli fler jobb inom data, teknik samt restaurang och service. Ökningen av jobb gäller främst yrken med höga krav på utbildning och kompetens, men innebär också öppningar för dem med utbildning på gymnasienivå. På längre sikt kommer rekryteringsbehoven att öka inom många yrken genom den stora generationsväxlingen.5 000 fler sysselsatta i årArbetsgivarnas personalbehov blir relativt stort även om antalet nyanmälda platser faller något i år. Under 2012 ökar sysselsättningen med 5 000 personer och ytterligare 15 000 personer år 2013. Detta efter att ha stigit med 93 000 personer under 2011. Arbetsförmedlingen räknar med att antalet rekryteringar i år uppgår till drygt 1,2 miljoner, endast något färre än under 2011.Efterfrågan på utbildade inom data och teknikFör data- och teknikyrken, exempelvis dataspecialister och de flesta ingenjörsyrkena, väntas en fortsatt god arbetsmarknad. Jobbtillväxten är särskilt tydlig för spetskompetent datapersonal, exempelvis mjukvaru- och systemutvecklare samt IT-arkitekter. Dataspecialister och civilingenjörer efterfrågas inom flertalet branscher. Datayrkena är även det område som har högst bristtal i Arbetsförmedlingens Yrkeskompass. Bägge yrkesgrupperna har under lång tid påverkats av att för få utbildat sig till de olika yrkena.Brist på högskoleutbildad vård- och omsorgspersonalDet råder brist på högskoleutbildad personal inom hälso- och sjukvård. Bristen är särskilt stor för läkare, specialistutbildade sjuksköterskor, apotekare, receptarier och tandläkare. För gymnasieutbildade inom hälso- och sjukvårdsyrken väntas ett visst överskott av personal, men för undersköterskor med erfarenhet blir arbetsmarknaden förhållandevis god.Brist på förskollärareBristen på förskollärare är fortsatt stor. Även för yrkeslärare och speciallärare väntas en bra arbetsmarknad. Det minskade elevunderlaget på gymnasienivå fortsätter dock att påverka gymnasielärarnas arbetsmarknad negativt. Arbetslöshetsnivåerna inom de pedagogiska yrkena är emellertid överlag låga och har sjunkit ytterligare något det senaste året.Fler jobb inom servicesektornServicesektorn gynnas av hushållens ökade konsumtion. Under det närmaste året ökar därför antalet jobb inom service samt hotell och restaurang. Utvecklingen innebär att det blir brist på erfarna kockar. Trots denna jobbtillväxt finns det många arbetssökande och konkurrensen om jobben förblir stor inom flertalet yrken inom serviceområdet. Detta genom att många ungdomar söker jobb inom dessa yrken.Efterfrågan på byggutbildadeDet råder brist inom flertalet yrken inom bygg- och anläggning, men det är stora skillnader mellan personer med erfarenhet och personer som är nya på arbetsmarknaden. Nedgången inom bostadsbyggandet kompenseras av utvecklingen på lokal- och anläggningssidan. Yrken med utpräglad brist är byggnadsplåtslagare, golvläggare och VVS-montörer.Färre jobb för montörer och maskinoperatörerDen dämpade produktionen inom industrin innebär en svagare arbetsmarknad för många tillverkningsyrken. Det gäller framför allt olika montörer och maskinoperatörer, alltså yrken där arbetsmarknaden redan tidigare varit kärv. Inom dessa yrken väntas än fler arbetssökande och stor konkurrens om de lediga jobben under det närmaste året. Arbetsmarknaden ser betydligt gynnsammare ut för lastbilsmekaniker, styr- och reglertekniker, gruvarbetare samt för specialiserade verkstadsyrken.Störst brist på arbetskraft 2012 och första halv

 • http://misslyckande.wordpress.com/ Misslyckande

  Swecon måste lägga upp! Detta har man ljugit mot oss i flera år!

  Är detta en av många anledningar till somalisk invasion hos vänstern? Bidrag = rösta på vänstern?

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/nya-aldersregler-pa-vag-for-foraldradagar

  Förslaget är, enligt socialminister Göran Hägglund, ett sätt att att
  få nyanlända utrikesfödda kvinnor att komma närmare arbetsmarknaden.
  Bakgrunden är att kvinnor som kommer till Sverige med barn får full
  föräldraförsäkring och att många stannar hemma med barnen i flera år,
  något som kan försvåra integrationen både av föräldrarna och av barnen.
  –Det
  är väldigt många som kommer till vårt land och har flera barn.

  Då får
  de föräldrapenning för alla de dagar som de allra flesta i Sverige redan
  har förbrukat. Och så här var det inte tänkt från början, säger Göran
  Hägglund och fortsätter:

  Enligt uppgifter till SVT föreslår regeringen att ersättningen ska höjas
  för dem med lägst inkomster genom att den så kallade grundnivån höjs
  den 1 januari från 180 kronor per dag till 225 kronor per dag. I månaden
  handlar det om en höjning från 5400 kronor till 6750 kronor. Det
  handlar om en stor grupp, förra året var det 66 000 personer som
  ersättning på grundnivån.

 • Johan Rydberg

  Regeringen har i ett utslag av gernerositet beslutat att skatten för pensionärer ska minskas med den svindlande summan av hela femtio kronor, vilket motsvarar tva paket kaffe. Tack! 

  Jag är imponerad.En ensamkommande skäggig man kostar svenska skattebetalare minst 1900 kronor per dygn.