Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Lägre bemanning på äldreboenden för att spara pengar


FY FAN Lägre grundbemanning inom äldreomsorgen, sjukvikarier kallas in först på den tredje dagen och dagrehabverksamheten stängs – några av de åtgärder socialnämnden i Borgholm sätter in på grund av kommunens sargade ekonomi.

– Självklart är det behoven som ska styra, men hur man arbetar är en annan sak. Vi ska ha okej kvalitet på omsorgen och vården, utlovar nämndens ordförande Eva Karlström (M).

Internt i kommunen har socialnämnden fått kritik under året, enligt flera bedömare lät nämnden ekonomin skena iväg under det andra kvartalet för att fortfarande befinna sig i brant nedförsbacke. Bara under juli månad gick verksamheten 1,6 miljoner kronor minus mot budget och med oförminskad takt väntar ett tolv miljoner kronor stort underskott vid årets slut.

Ordförande Eva Karlström (M) har delvis en annan bild. Enligt henne påbörjades fallet redan förra året med full effekt under våren och ekonomin påstås numera vara under kontroll.

– Vi ser en inbromsning. Utan åtgärder hade 1,6 miljoner i juli kunnat vara en miljon till, säger hon och tror att befarade tolv blir något mindre.
– Om det håller i sig med låg sjukfrånvaro och väldigt lite övertid borde vi kunna kapa det med två-tre miljoner. Men det beror på vad som händer, kommer det en influensavåg så…

Samtidigt drar flera dyra placeringar under våren ner resultatet, placeringar Eva Karlström anser inte kunde tas hem eftersom rätt kompetens saknas i verksamheten. Enbart en av placeringarna kostar kommunen 1,5 miljoner kronor per år och det i tre år framöver.

Dessutom har nämnden belagts med vite då en person med ett beslut om bostad med särskild service vuxna inte fått sin plats inom skälig tid. Fler liknande viten kan komma. En annan betydande och ny kostnadsfaktor ska vara tomma platser där personalresurser inte fördelats om i tid.

I det läget, med ett hotande budgetunderskott på 10-12 miljoner kronor, är socialnämnden ålagda att hitta besparingar på 7,8 miljoner kronor i en till synes redan för liten budget. Redan beslutade sparåtgärder av en enligt protokollet enig nämnd är:

Antalet LSS-chefer minskas från fyra till tre. Ny organisation inom äldreomsorgen där enhetschef ansvarar för hemtjänst och särskilt i samma område och där personalen förväntas jobba inom såväl yttre som inre tjänst Lägre grundbemanning inom äldreomsorgen. Vid sjukdom sätts vikarie in först på den tredje frånvarodagen (redan igång sedan i somras)

Personalstabens storlek på bemanningsenheten ska ses över. Antalet chefer reduceras. Enhetschef i beredskap slopas. Vakanser ska lösas av personalen ute på verksamheterna. Dagrehabverksamheten stängs. Platssituationen vid socialförvaltningens boenden ska ses över.

Eva Karlström ser inte att sparåtgärderna rimmar illa med Socialstyrelsens krav på att behoven ska styra insatserna och inte ekonomin.
– Självklart är det behoven som ska styra, men hur man arbetar är en annan sak. Vi ska okej kvalitet på omsorgen och vården, säger Eva Karlström.

Ni hade oavsett ekonomin satt in de här åtgärderna ändå?

– Det kunde vi mycket väl ha gjort. Nu har det väl gått lite fortare just på grund av det ekonomiska läget.

För fort?

– Nej, det tycker jag inte.

Lägre grundbemanning, hur mycket lägre från dagens 0,74 dagtid och 0,19 natt?

– Inte bestämt. Tanken är att ändra och förändra och skapa en mer rörlig styrka där extraresurser sätts in när det blir högre tryck, personalen ska hjälpas åt mer.

Ingen vikarie ska sättas in förrän på den tredje frånvarodagen, en krass tolkning är den som blir sjuk egentligen inte behövs?

– Så är det inte, det här pågår och har fungerat väldigt bra. Personalen är medvetna om läget och hjälper till, det är hög arbetsmoral.

Hållbart i längden?

– Många kommuner har detta stadigt.

Men färre får jobba mer?

– Så är det på många arbetsplatser.

Ett 20-tal chefer idag blir hur många i framtiden?

– Det vill jag inte ge någon siffra på, det är inte klart.

I protokollet sägs att det är rimligt att tro att enhetschefer kan hantera ett trettio-fyrtiotal medarbetare, enligt den formeln får fem till tio chefer gå?

– Jag vill inte spekulera i det. Men det är riktigt att de får fler medarbetare under sig vilket är en rimlig åtgärd.

Samtidigt har flera på socialförvaltningen valt att säga upp sig, även enhetschefer har valt att hoppa av. Hur ser du på det?

– Det rör sig hela tiden på en förvaltning och av många olika anledningar, jag ser inget konstigt i det. Det är ju ingen massflykt.

En annan tolkning är att det handlar om otrivsel i en av flera anledningar pressad arbetssituation?

– Det ser jag inte.

Ölandsbladet

 • Isaabella

  Är det inte 2014 snart så vi får gå till val och rösta !!!!!!

  • j_london

    Min vän… jag vill inte göra dig illa. Men bygg inte upp några illusioner… SD kommer inte att kunna göra någonting åt det som i dag sker i landet. Det hänger på OSS, om det skall bli någon förändring!

   • Johan Rydberg

    Även om SD far 14 procent av rösterna 2014 kommer det inte ändra nagot.Att tro detta är en illusion, javisst.

    Jag är ytterst pessimistisk om Sveriges framtid, eller kanske  snarare har en realistisk syn .

    • j_london

     Nä, du är inte pessimist…  lika lite som jag.

     Själv brukar jag säga angående mina tankar kring Sveriges framtid att: jag är realist!

 • Susanne Lehmus

  Tänker för mig själv just nu, hur länge ska man orka…
  Jag kan åtminstone tala om för mina barn att jag försökte göra något…
  Inte mycket att hänga i julgranen visserligen men jag gjorde något iaf…………………..

  • j_london

    Bra, alldeles rätt att påpeka detta! Det brukar jag också göra för min pojke.

   • Susanne Lehmus

    Hur länge orkar man? Det har ju gått så jävla långt i detta land… Känns ju hopplöst, landet är på väg utför snabbare än estonia (förlåt jämförelsen) Det spelar ingen roll vad jag gör, landet sjunker som en sten……..

    • j_london

     Det finns många liknelser: Sverige sjunker snabbare än Estonia, eller en sten… eller är likt ett tåg med havererade bromsar på väg rakt in i en bergvägg… Allt är lika rätt och riktigt!

     Jag säger till dig som jag skrivit här på SweCon i olika sammanhang tidigare.
     Vi måste låta oss inspireras av den danska motståndsrörelsen under WWll, hur man satte käppar i hjulet på nazitysklands ockupationsarmé.
     Vi har i dag i Sverige ett liknande förhållande – eller ännu värre i och med det stora antalet landsförrädare och medlöpare till den muslimska ockupationsarmen – som dessutom bjudits in till landet och som försörjs och underhålls med svenska skattemedel!

 • Hummlan

  Man tar in på gummorna det man förlorar på karusellen. Ska sen villor också inhandlas blir blöjorna tyngre.

  • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

    Öh? Gummorna? Karusellerna? Fattar inte någe.

 • j_london

  Som ett brev på posten (alltså på den gamla goda tiden, då posten fungerade…). Den oerhört kostnadsslukande islamiseringen av muslimträsket Sverige kostar tresiffriga miljardbelopp varje år!

  Och precis som landets smartaste och i särklass intelligentaste politiker – Jimmy Åkesson – helt korrekt brukar säga: politik handlar om prioritering. Samtidigt som han så rätt påpekar: det finns inga pengaträd!

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  Pengarna till alla villor och herrgårdar måste tas någonstans ifrån, även om dom styrande politikerna verkar tro dom kan trolla fram 20+ miljarder till invandrarna. Men så är ju inte fallet utan det är pengarna dessa gamla människor har betalat i skatt under sina liv, för att säkerställa bra vård och pensions tid.

  Någon borde polis anmäla regeringen för förskingring….

  • ren_svensk

   Vi anmäler. Jag ställer upp.

  • Saxtorparen

   Pensionsfonderna ?

 • ren_svensk

  Lägg pengara på invandarana för fan som man gör överallt.
  Nu slutar jag att arbeta. Jag vill inte betala mer. FY FAN

 • http://www.bostadsbristen.n.nu/ Bostadsbristen

  När ska svenskar fatta? Eller är kommunister och liberala så hjärntvättade och manipulerade?

 • nitohu

  Varför har vi inte råd ? Jo därför att :

  https://www.flashback.org/t1963592

 • mspired

  SKRÄMMANDE!! Sverige är ett sjukt land!

  • Johan Rydberg

   sant, men det är inte Sverige som är sjukt utan det är vara politiker och mediaetablisssemanget som har förratt oss.

   jag vill ha Sverige tillbaka

 • muddder

  Konstigt att det helt plötsligt fattas pengar. För nån vecka sedan fanns det ju 1,3 miljarder kronor som staten skulle vräka över kommuner med stor anhöriginvandring! Är pengarna slut redan innan somalieinvasionen ens har startat?

  • Oberst

   Ja, tydligen. Stålarna har öronmärks för asylsööööökande.

 • http://vargiveum.wordpress.com Varg i Veum

  Vilken tur att de här 8 miljarderna som ska användas till att ”integrera” somalier de kommande åren inte kommer från skattepengar (eller?) som kanske annars kunde ha gått till att göra något för människorna som redan bor här, och särskilt då de människor som betalat skatt i hela sitt liv. Stackars suckers som trodde att de betalade världens högsta skatter för sin egen välfärd..tji fick dom…

  Med tanke på hur rikt sverige påstås vara så dras det ner på välfärden väldigt mycket för dem som bidrar till den…

  • Johan Rydberg

   Sa här har det varit länge, kanske tjugo ar. 

   majoriteten av de som arbetar inom äldreomsorgen är timvikarier, det vill säga att de inkallas vid behov. Det handlar om ett telefonsamtal pa morgonen. Missnöjet är stort inom denna grupp.

   Majoriteten är kvinnor som med största sannolikhet röstar pa de rödgröna, vilket är en paradox.

   Jag vet inte om dessa kvinnor tycker om att bli spottade i aniktet dagligen, men drar mina slutsater.

   jag tror inte ens att de känner till att dessa 25-ariga män, som gar under betckningen ensamkommande barn, tilldelas varsin vardare och far dygnet-runtservice

 • http://www.facebook.com/people/Maria-Lindstrom/630692648 Maria Lindström

  Usch – behöva ta hand om pensionärer??? Är ni inte riktigt friska eller??? (LÄSES MED IRONI förstås)….

   Jag föreslår att de styrande i denna kommun blir utsatt för samma behandling som de gamla sen kan vi börja snacka business!!

 • http://twitter.com/AndersJ11127504 Aj

  Dax att gå ut och strejka och visa vårat missnöje att vi inte tollerera mera slöseri med skatte medel till skit dom som kommer hit få acceptera våra lagar och regler och inte att vi skall vara slavar under dom acceptera dom inte det flytta hem igen för nu drabbas våran äldreomsorg igen för att invandrare skall ha det bra. Det är dax för ett ny val av villka som skall regera i sverige och inte är det skräpet som sitter i regeringen nu i alla fall

 • http://www.facebook.com/people/Maria-Lindstrom/630692648 Maria Lindström

  *svordom* Dödgrävare till människa!!  Se så… låt oss nu forsla de gamla mot ättestupan… en del tippar ut automatiskt… men vi måste hjälpa några på traven… säger ordförande Eva Karlström (M)…. ”Och klarar vi inte det så får vi ta in hjälp från de nysvenska entreprenörerna.”

 • farsartat

  När det gäller äldrevården, så pratar man om en miljon över budget och det skall minsann sparas. När det gäller massinvandring, så öser man pengar över verksamheten. Ni som har möjlighet, försök att informera de äldre som inte har tillgång till internet. De måste få veta vad som sker i landet. Propaganda-TV och slaskmedia mörkar och förvränger bilden av Sverige. Det finns nog många som kan tänkas att lämna sina partier i 7-klövern och rösta Svenskt istället.

 • hva410e

  När det gäller ”ensamkommande 30 åriga barn” då sparas det inte på personal!!
  I min kommun är det 1,3 personal / ensamkommande ”skäggebarn”!!!!!!!!!

 • elefantter

  ”okej kvalitet”. Så låter det inte när det gäller svartingar. Då heter det ”värdigt mottagande”.
  Jag kan inte föreställa mig någon säga ”okej mottagande” utan att få allvarliga problem med ekonomin som följd.

 • Periskop

  Har det inte sagts att vi måste ha invandring för att kunna bemanna äldrevården?

 • Professorn

  .
  Vi närmar oss i snabbt takt den socialistiska och liberala
  drömmen om en värld utan gränser. Den smygs dessutom
  på oss bakvägen, genom missbruk och åsidosättande
  av internationella konventioner och nationella regleringar.

  Att den politiska eliten med benäget bistånd från media
  driver igenom sin agenda på detta sätt beror på att man
  vet att det saknas folkligt mandat för att minska den starkt
  växande massinvandringen och den hisnande effektiva
  tömningen av våra skattepengar och vår välfärd.
  Heja Sverige!.

 • Fryke

  Märkligt detta med att ”spara in” på de äldre på detta sätt.
  Som kommunal politiker eller politiker i allmänt skulle jag fan skämmas att detta får fortgå.
  Dessa idioter i regeringen blir också gamla en gång i tiden. Men dom lägger väl undan av våra skattepengar till en åldringsvård för föredetta politiker. Tror inte dom tänker acceptera en sådan vård som det är nu där äldre får ligga i sin egen urin och avföring.
  Men nog vore det skoj att låta Reinfeldt, Lööv, Löfven, Ullenhag med flera ur 7-klövern ligga ett par timmar i sin egen skit o piss och sedan få höra hur dom upplevde det.
  Några av dom skulle nog gilla läget men av dessa som INTE är så förtjust i den lukten så borde det kanske DÅ ge en effekt.
  Man behandlar sina egna landsmän som man vill att dom skulle behandla en själv, samt också hur våra gamla redan HAR BYGGT UPP VÅR VÄLFÄRD men som inte själva verkar få ta del av den.
  Nej jag räknar inte invandrare till de som ska ha några förmåner eller något alls av våra skattepenger. Inte en enda krona vill jag att vårt land ska skänka bort som det görs idag.

  Biståndet idag är 100 miljoner per dag, fatta den summan egentligen: 100.000.000 kronor per dag ges bort till länder vars befolkning ändå kommer hit. Vi skänker till länder som också har ekonomi som växer – exempelvis Kina m fl. Diktaturer får sin del vilket också är jävligt udda. Länder som t o m har oljeproduktion får bistånd??
  Och nu i o med Syriens inbördeskrig – som dom själva startat – skickar vi ännu mer penger dit – VARFÖR? Mer pengar till nätaktivister – men INGA stora summor pengar till äldrevården??

  Varför ska alla västländer betala till sånna länder som krigar?
  Vi i Norden hade våra krig och löste dessa utan bistånd från arabvärlden – kanske borde man låta dom sköta sitt och lösa sina konflikter själva? Ta bort allt daltande och medlande och låt det dom håller på med ebba ut av sig själv.
  Dom har krigat i åratal och kommer hålla på med det därnere i mellanösten framöver ändå. Har dom råd att kriga och bygga moskéer har dom fan råd att bygga upp ett samhälle också. Men när dom krigat klart ska vi i väst betala för deras återuppbyggnad + ha militär där så dom inte ”krigar” igen.. Övriga världen är jävla barnvakter åt vuxna för helvete.
  Låt dom lära sig att ta hand om sig själva – vad dom än hittar på så bara dom slutar kriga och att vi slipper deras befolkningsmängd här. Känns som om hela mellanösten utvandrar till Norden – när hela Europa ligger mellan så hamnar dom ÄNDÅ ända här uppe..

 • PETER NYMAN

  Om inte kommunerna haft åldringarna att spara på så skulle dom inte klara att försörja SVERIGES innovativa från Zooland.Eller andra lägre stående raser som CENTERN propagerar för villt på hejade av MP