Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Örebro brister i hantering av nyanlända


INTEGRATIONSFIASKOT Många av Örebros kommunala grundskolor är inte tillräckligt bra att ta hand om nyanlända och flerspråkiga elever. Det konstaterar skolsamordnare Pia Ridderby i en rapport.

- Oftast saknas en plan för mottagandet på skolorna och det skapar frågor. Hur ska vi göra? Hur ska vi ta emot eleverna på ett bra sätt och hur ska vi organisera undervisningen så att behoven tillgodoses. Nu är det allt fler skolor som tar emot nyanlända elever, säger Pia Ridderby.

För tre år sedan bestämde Örebro kommun att det skulle bli tydligare hur nyanlända elever med utländsk bakgrund skulle att få en så god väg in i den svenska skolan som möjligt. Då skapades bland annat integrationsprojektet Perrongen vars syfte var att öka de nyanländas chanser att lära sig svenska. Bland annat genom att slussa ut dom eleverna på olika skolor runt om i kommunen.

Nu efter tre år konstaterar Pia Ridderby att flera ämneslärare saknar tillräckliga kunskaper i andraspråksinlärning och att introduktionsklasserna blivit färre, trots att behovet ökar.

- En elev som är fjorton år och analfabet kan inte placeras i åttonde klass direkt. Då har man ett behov av att gå i en introduktionsklass. Men det kräver att det finns platser och att man har en tydlig organisation i kommunen, säger hon.

Pia Ridderby tror att kommunens hopslagning av nyanlända och flerspråkiga elever är en av orsakerna till att situationen ser ut som den gör.

- Flerspråkig kan man vara fast man bott i Sverige i flera år. Ett förslag är att man skiljer dem åt och skapar nya riktlinjer.

SR

 • http://misslyckande.wordpress.com/ Misslyckande

  Det skriker islamisering! Så jävla sjukt!

  Har för mig en skola i Örebro slutade majorieteten av muslimerna gå i skolan under Eid-al-fidr

 • Denoroligedemokraten

  År 1990 = 3 utanförskapsområden

  År 2006 = 156 
  utanförskapsområden

  År 2012 = 200 – 250  utanförskapsområden???

  För tjugo år sedan hade vi dessutom knappt någon invandring från Somalia, Irak och Afghanistan.

  Stoppa plågsamma integrationsförsök – NU! 

 • SM811

  VEM FAN ÄR INVANDRARE!!!?
  https://www.youtube.com/watch?v=vt-pJLp32pM&feature=related 
  VEM FAN ÄR SVENSK!!!?
  https://www.youtube.com/watch?v=VTyCJuK0rao&feature=relmfu

 • SM811

  OT: Varför har ”Activity” på Disqus försvunnit?

 • PETER NYMAN

  Detta är bara en liten satsning som kommunerna måste göra.Dom talar om språklärare men det behövs lärare med en hög utbildning att hantera problemet med elever med mycket låg eller ringa IQ-nivå.Fatta det och sluta jämför med SVENSKA elever med en hög IQ-nivå.

 • getingblandhumlorna

  De stora förlorarna är VÅRA barn vars undervisning blir allt sämre då lärarnas tid går åt till att hålla ordning på Reinfeldts älskade analfabeter.

 • tokeskil

  Prova med returbiljett.