Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Norsk medborgare från Rwanda åtalad för folkmord på 2 200 människor


AFRIKANSKT FOLKMORD Fyrabarnsfadern kom från Rwanda till Norge år 2001 genom anhörinvandring och har bott tillsammans med familjen i Bergen sedan 2002. Den nya straffsatsen för folkmord är 30 års fängelse i Norge – som ännu inte trätt i kraft.

47-åringen som anklagas i Norges första folkmordsrättegång, hålles ansvarig för medhjälp till över 2 000 mord på flera platser i Rwanda 1994. ”Han är inte anklagad för att ha genomfört dessa mord själv. I stora drag handlar det om två massakrer som har inträffat på platser där människor har försökt att gömma sig, och flera tillfällen där människor plockades ut från ett sjukhus att dödas”, förklarade statsadvokat Petter Mandt. Man kan fråga sig hur många krigsförbrytare som finns i Norden egentligen.

Enligt åtalet deltog den rwandiska mannen i möten där morden utfördes, till exempel i Kibungo. Han skall också ha bidragit till transporter av både mördare och offer, och har varit antingen närvarande eller i direkt närhet av mordplatserna. Runt 150 av de slaktade människorna är namngivna i åtalet. 124 vittnen är hörda sedan tidigare, de flesta i Rwanda, men även några i Belgien och Nederländerna.

Domstolen har avsatt två månader till saken, med start den 25 september, där ett 100-tal vittnen kommer att höras, antingen genom att många av dem flygs in till Norge, eller via en videolänk. I mars 2013 räknar de med att kunna avkunna domen. Rättegången kommer att hållas i sal 250 i Oslo tingrett, salen som blev specialbyggd till Breivik-fallet.

Eftersom den nya lagen inte har trätt i kraft ännu gäller åtalen ”medverkan till överlagt dråp på ett mycket stort antal människor – cirka 2 000″. Strafframen för detta är 21 års fängelse.

En särskild enhet inom Kripos (Kriminalpolitisentralen) fick 2005 ansvaret att utreda krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten som begåtts utomlands av personer i Norge. När kommer Sverige tillsätta en sådan kommission?

Den åtalade afrikanen i samtal med sin advokat Harald Stabell i Bergen tingrett förra året.

abcnyheter

 • rippen

  Ett vanligt pojkstreck!  //Snickesnacki

 • Pantertanten

  Sverige har att lära av Norge.

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  Skicka hem han till Rwanda så dom som faktiskt drabbats av brottet kan bestraffa honom????

 • Andersonszkan

  Undrar om svensk Pravdamedia kommer att följa denna rättegång med samma frenesi som Breivik rättegången – eller om dom tänker följa den alls.

  • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

   Det kommer inte att skrivas en rad eller så skriver de att ”en norrman på plats i Rwanda har medverkat i folkmord på 2 200 tutsier”.

 • https://twitter.com/#!/Lotassen Sunngifu

  Breivik mördade 77, rwandiern mördade 2200. Då får rättegången mot rwandiern ca 30 ggr större uppmärksamhet i media? #svpol 

  • Andersonszkan

   Dessutom är en neger värd tio gånger så mycket som en vit här i Skandinavien – alltså borde man ägna ALL tid, dygnet runt på samtliga TV-kanaler åt denna rättegång – fast det är ju det att mördaren själv är neger och då blir ju frågan om det ens kan kallas mord, kanske snarare en kulturell handling.

 • 585961

  Ja nu måste ju TV sända också denna rättegång som måste bli 20 ggr större eftersom det är 20 ggr så många mord det gäller eller hur PK media  hänger ni inte med i de största nyhetsrapporteringarna eller har ni fullt upp med idioterna  som kommit från Etiopien