Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Flyktingbarn vill inte stanna i Italien


STACKARS BARN Förra veckan stoppade Migrationsverket tillfälligt avvisningen av den 15-årige pojken Ali i Malmö från Sverige till Italien, efter uppgifter om att han utsatts för svåra övergrepp i Italien. Men problemet är inte det italienska asylsystemet, anser italienska EU-experter på besök i Malmö.

– Systemet är bra. Problemet är att de flesta asylsökande minderåriga inte vill stanna i Italien, utan vill ta sig vidare, säger Gianluca Cardi som arbetar med flyktingfrågor i Bologna i regionen Emilio Romagna. Han är en av flera italienska representanter på en EU-konferens i Malmö just nu om hur asylsökande tas emot.

Han vittnar om stora problem, framförallt i södra Italien, att ta emot de många som kommer. Men enligt honom fungerar det italienska systemet. Problemet är att de flesta som kommer vill vidare från Italien och därför försvinner ur systemet.

Angela Macri som arbetar med asylsökande ungdomar i Crotone i Kalabrien berättar om att 80 procent av de ungdomar som placerats på boenden för asylsökande i hennes område har försvunnit under det senaste året.

– Den senaste som försvann var bara tio år gammal, säger hon.

15-årige Ali i Malmö har berättat om hur han misshandlats av italiensk gränspolis. Läkare på barnpsyk i Malmö vittnar om liknande berättelser från andra asylsökande barn de möter. Gianluca Cardi tror inte att gränspolisen misshandlar men att det kan hända om ungdomarna grips av annan polis i brottsliga sammanhang som prostitution.

– I den situationen kan det hända att polisen, så att säga, utnyttjar situationen, säger Gianluca Cardi.

Danmark och Finland har stoppat avvisningar till Italien, men senast igår sa migrationsminister Tobias Billström att han inte ser något skäl att inte följa Dublinförordningen som säger att asylprövningen ska ske i det första land man kommer till. Men den europeiska flyktingorganisationen ECRE i Bryssel anser att Sverige borde stoppa avvisningarna och att 15-årige Alis fall är ett exempel på att Dublinsystemet inte ger säkerhet åt människor på flykt.

– Om vi har bevis för att de kommer att behandlas inhumant, anser jag att det är helt fel att skicka tillbaka dem. Det gäller särskilt för dem som är utsatta: ungdomar, gravida och äldre. Det visar också att Dublinsystemet och det europeiska asylsystemet inte fungerar, säger Anne Bathily på ECRE.

SR

 • Malmoman64

  Då kan ju ECRE försörja dom ochså. Problemet är att vi inte kan ta emot och försörja alla som vill komma till väst.

 • http://misslyckande.wordpress.com/ Misslyckande

  Och svensk PK bryter mot Dublinförordningen så det skriker om det

  Varför anmäler inte SD Sverige till EU? T

 • Svenska Sanningen

  Det nya Sverige.

  http://www.youtube.com/watch?v=ugQMk8NXSYc 

  • Andersonszkan

   Ja, så ser det ut i det nya Sverige och snart ser det ut så här:

   http://www.friatider.se/20-minuter-av-skrack-se-hur-fredrik-reinfeldts-allierade-beter-sig-i-syrien

 • Gunther Grötleben

  ”Systemet är bra. Problemet är att de flesta asylsökande minderåriga inte
  vill stanna i Italien, utan vill ta sig vidare, säger Gianluca Cardi
  som arbetar med flyktingfrågor i Bologna i regionen Emilio Romagna”.
  Ja,det verkar vara ett synnerligen bra system, som får parasiterna att dra vidare.
  Rena drömmen om vi kunde kopiera det systemet.

  • Pantertanten

   Kan väl inte vara så svårt att kopiera. Bort med alla bidrag och fina boenden.
   Flyktingläger och inga pengar. Punkt slut.

 • Riket

  Minera kustremsan utanför Italien så minskar problemen. Inte tusan
  skickar italienare sina barn till Afrika för att bli försörjda, vart land ska
  ta hand om sin egen befolkning.